Paişahların Ölüm Sebepleri....

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • MentaL
    *Security
    • 01-03-2004
    • 8134

    Paişahların Ölüm Sebepleri....

    Hangi Padişah Neden Ölmüş ? İşte Cevapları.

    I. Osman Felç/Nikris
    I. Orhan Depresyon
    I. Murad Suikast
    I. Beyazid İntihar(zehir)
    I. Mehmed Dizanteri/Zehir
    II. Murad Felç
    II. Mehmed Nikris/Zehir
    II. Beyazid Suikast
    I. Selim Kanser
    I. Süleyman Felç
    II. Selim Çarpma/Alkol
    III. Murad Felç/Taş
    III. Mehmed Depresyon/Felç
    I. Ahmed Tifüs
    I. Mustafa Zihinsel Hastalık
    II. Osman İdam
    IV. Murad Siroz
    İbrahim İdam
    IV. Mehmed Zehir
    II. Süleyman Zayıflık
    II. Ahmed Depresyon/Felç
    II. Mustafa Zayıflık
    III. Ahmed Zehir
    I. Mahmud Felç
    III. Osman Felç
    III. Mustafa Kalp Yetmezliği
    I. Abdulhamid Felç
    III. Selim İdam
    IV. Mustafa İdam
    II. Mahmud Siroz
    I. Abdulmecid Tüberküloz
    Abdulaziz İntihar süsü
    V. Murad Diyabet
    II. Abdulhamid Kalp Yetmezliği
    V. Mehmed Kalp Yetmezliği
    VI. Mehmed Kalp Yetmezliği
    II. Abdülmecid Kalp Yetmezliği
  • shaqzilla
    Junior Member
    • 08-09-2005
    • 4

    #2
    Konu: Paişahların Ölüm Sebepleri....

    Yazık bunlara hiç biri eceli ile gidememiş

    Yorum

    • ALBAY C***
      Junior Member
      • 13-04-2005
      • 259

      #3
      Konu: Paişahların Ölüm Sebepleri....

      Dostlar, Osmanlı sultanları ile ilgili pekçok forumda copy -paste yapılan pek de gerçek bilgi ihtiva etmeyen bu metni görmekteyim. Kim ne kadar iddia ederse etsin Osmanlı Padişahlarından Yıldırım dahil intihar eden ve alkolden ölen olduğu isbat edilmiş bir bilgi olmadığı gibi farklı yönde kuvvetli kaynaklar mevcuttur.

      Bu kaynaklardan bize ait olmayanlar da bile daha iz'an sahibi yaklaşımlar mevcut.
      Bunlardan Yıldırım ın vefatı ile ilgili bir örnek aşağıda...

      kitap Fransa’da Historia Üniversitesi Tarih Kurumu tarafından kaleme alınmış ve 1783 yılında Paris’te Fransa Kıralının onayı ile yayınlanmıştır. Kitap “Osmanlı İmparatorluğu bir sınır beyliğinden İslam Dünyasının en güçlü devleti haline gelen ve uzun bir süre İslam Dünyasını elinde tutma çabası veren bir dünya devletidir. İşte bu noktadan hareketle bir yazı kurulu tarafından İngilizce olarak kaleme alınan Dünya Tarihi adlı çalışmanın oldukça geniş bir bölümü Osmanlı İmparatorluğu tarihine ayrılmıştır. Bu kitap söz konusu çalışmanın Osmanlı tarihini içeren 19. cildinin dilimize çevrilerek kazandırılmış şeklidir.” Kitap değerli edebiyaçtı Şiar Yalçın tarafından çevrilmiştir ve Kar Yayınları tarafından yayınlanmıştır.
      Farklı bir bakış açısı söz konusudur. Biz Timur’un Yıldırım Bayezid ile yaptığı ve Yıldırım’ın 28 Temmuz 1402’de ağır bir yenilgiye uğrayarak esir düştüğü ve Yıldırım’a ağır hakaretler ettiğini okumuşuzdur. Timur Anadolu beyliklerine topraklarını iade etti ve Fransa’da yayınlanan kitaba göre “Bayezid’in karısı Despina’yı, kızı ve bütün hizmetçileriyle birlikte Sultan’a iade etti. Yalnız o zamana kadar Hıristiyan kalmasına izin verilmiş olan bu soylu kadının Müslümanlığı kabul etmesini istedi. On iki yıldan beri Bayezid’in esareti altında yaşayan Karaman oğlu Emir Mehmet de Timur’un sarayına getirildi. Timur ona bir kaftan ve kemer hediye etti ve Konya, Larende, Aksaray, Anzarya, Alanya ve mülkahatları ile birlikte tüm Karamanoğulları ülkesinin yönetimini verdi. Kütahya’dan ayrılan Timur Tangözlük’e gitti, burada ziyafetler verdi eğlenceler düzenledi ve Bayezid’i de bunlara davet etti. Tatar Hükümdarı Bayezid’i eğlendirmek için elinden geleni yaptı, hatta ona yenilgisinden önceki haliyle Anadolu Sultanlığını bile verdi, başına bir taç giydirdi ve eline öteki hükümdarlık belirtileriyle birlikte bir asa verdi.
      Timur İstanbul’a elçiler göndererek Bizans Tekfur veya İmparatorundan kendisine haraç ve geçis hakkı ödemesini istedi. Sonra da babasının İstanbul’un karşısında inşa ettirdiği Güzelhisar’da (Güzelçehisar olacak) oturmakta olan Süleyman Çelebi’ye iki elçi gönderdi. Bu elçiler Süleyman’a derhal Timur’un sarayına gelmesini ya da kendisine para göndermesini aksi takdirde Timur’un gelip kendisini bulacağını bildirmekle görevlendirilmişlerdi. Bir süre sonra Timur’un Rum İmparatoruna gönderdiği elçiler yanlarında imparatorun elçileri olduğu halde geri döndüler. Timur’a Bizans İmparatorunun iradesine boyun eğdiğini bildirdiler. Süleyman Çelebi’nin yanına gönderilmiş olan elçiler de Bayezid’in veziri ve İmparatorluk Baş Kadısı Şeyh Ramazan’la birlikte geri geldiler. Şeyh Ramazan Süleyman Çelebi’nin bir mektubunu getirmişti. Süleyman Çelebi bu mektubunda babasına yaptığı iyilikler için Timur’a minnettarlığını bildiriyor ve emrettiği anda sarayına gelmeye hazır olduğunu yazıyordu.” (Osmanlı İmparatorluğu Tarihi, adı geçen eser, s.105)
      Eğridir’de hastalanmış olan Bayezid Hicri 805 yılının Şubat ayının dördüncü Perşembe günü (M. 23 Mart 1403) bir beyin kanamasıyla Akşehir’de öldü. Timur buna çok üzüldü, hatta bu büyük hükümdarın bu acıklı sonuna ağladığı bile söylenir. Timur Anadolu’nun fethi tamamlandıktan sonra, Bayezid’ı yeniden tahta oturtmak niyetindeydi. (Osmanlı Tarihi s. 167) Timur Bayezid’in ölümü üzerine komutanlarına değerli armağanlar verdi ve Musa Çelebi’yi yolcu ederken kedisine şahane bir kaftan, bir kuşak, murassa bir sadak, bir kasa altın, kırk at hediye etti ve babasının cenazesinin Bursa’ya nakledilerek en büyük sultanlara layık bir törenle orada yaptırmış olduğu türbeye gömüleceğini bildirdi. (Aynı yer s.107)
      Son düzenleme ALBAY C***; 27-09-2005, 15:29.

      Yorum

      • Kadim
        Senior Member
        • 30-01-2004
        • 4782

        #4
        Konu: Paişahların Ölüm Sebepleri....

        Bu nikris dediğiniz şey "gut hastalığı" mı oluyor ?

        Yorum

        • ALBAY C***
          Junior Member
          • 13-04-2005
          • 259

          #5
          Konu: Paişahların Ölüm Sebepleri....

          Doğrudur, Damla hastalığı da denir.Organizmadaki ürik asidin atılmayarak vucudun bazı yerlerinde, özellikle ayak baş parmagında, topuk ve eklem yerlerinde birikmesinden ileri gelen, agrı ve şişlerle ortaya çıkan hastalık.

          Yorum

          • ALBAY C***
            Junior Member
            • 13-04-2005
            • 259

            #6
            Konu: Paişahların Ölüm Sebepleri....

            Dostlar, yine bir garip tarihlerin alkolden öldüğü safsatasını anlatıp durdukları 4.Murad.....

            1635' de İran seferine çıkan Sultan, Revan ve Hoy kalelerini aldıktan sonra, Tebriz' e girdi. Ertesi yıl en büyük arzusu olan Bağdat' ın fethi için tekrar İran üzerine sefere çıktı. Şehir kuşatılıp, Padişah' a İmam-ı a'zam' ın türbesini ziyaret etmesi teklif edildiğinde; "Bağdat, sapıkların pis ayaklarıyla kirlenirken, gidip o yüce imamı ziyaretten haya ederim" cevabını verdi. Şiddetle cereyan eden çarpışmalar sonunda muharebenin 39. günü Bağdad fethedildi. Müslümanların en mübarek makamlarından olan İmam-ı a'zam' ın türbesini zitaret eden Padişah, kurbanlar kestirip, içerisini ipek halılar, kıymetli şallar ve altın, gümüş murassa kandillerle süsletti. Ertsi yıl İran' la Kasr-ı Şirin antlaşması imzalanmış ve bu antlaşma ufak değişikliklerle günümüze kadar devam etmiştir.

            Tarihçilerin genel olarak 'ikinci Yavuz' diye birleştikleri IV.Murad için ünlü tarihçi Hammer; "Devletin hayatına elli yıl kazandırdı" der.Gerçektende asayişin o kadar bozulduğu, zorbaların, kadın hamamlarını basıp namuslu kadınları sokak ortalarında çırılçıplak sürükledikleri, evlerin, konakların, sarayların güpegündüz soyulduğu bir dönemde, devleti idare edebilen, koyduğu yasaklarla tüm bu düzensizlikleri ortadan kaldırıp tekrar refahı getiren bir padişahtı Sultan 4.Murad...
            27 Temmuz 1612 yılında İstanbul'da doğmuş, henüz 11 yaşındayken tahta çıkmıştır.O sıralarda sevgili veziri Hafız Ahmed Paşa'nın yeniçeriler tarafından parçalanarak öldürülmesine tanık olmasıdır belkide O'nun bu kadar acımasız olmasına sebep.Bu olayı hiçbir zaman unutamamış, kısa sürede otoriteyi eline alarak "İmparatorluğun Fırtına Adamı" olmuştur.Hırsızların, uğursuzların, vurguncuların, yobazların ve nizam bozucuların korkulu rüyası olmuş, halkın yararı ve refahı için bunları sindirmiştir.Öyleki ülkenin en uzak yerlerinde, kendilerini dağlar kralı ilan etmiş haydutlar bile, adının duyulması ile titrer olmuştu.Bütün bunların yanında çok değerli bir şair, çok iyi bir bestekardı.Muradi ve Şah Murad mahlaslarıyla şiirler yazmıştır.
            Meşhur kahve, tütün ve içki yasaklarını O koymuştur.Bugün bilen bilmeyen herkes tarafından eleştirilen bu yasakların konma sebebini, imparatorluğun o zamanki durumunu araştıran herkes haklı bulacaktır.Zaten 4.Murad'ın gerek bu yasakları gerekse de birçok kişiyi idam ettirmesi, birçok tarihçiye göre, devletin süregelmesi için, gerekli olan işlerdir.
            Sultan 4.Murad 8 Şubat 1640 yılında 28 yaşındayken vefat etmiştir.4.Murad, içinden çürümüş, uçuruma doğru hızla giden imparatorluğu felaketten kurtardı, ona hayat ve zindelik verdi.Bağdat'ı da alarak itibar kazandırdı. Vurgunlara, suistimallere engel olarak varidatı arttırdı, ticaret ve sanayii yükseltti.Çok genç yaşta vefat etmesiyle toplumdaki düzensizliklerin üzerinden çelik elinin kalkmış olması Osmanlı İmparatorluğu'nu tekrar gerileme süre**** sokmuştur.


            Sultan dördüncü Murad Han, İran seferinin üzerinden çok geçmeden daha önce yakalamış olduğu Damla hastalığının ilerlemesi üzerine kurtulamıyarak 8/9 Şubat 1640 günü henüz 28 yaşında iken vefat etti.

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X