Derse ilgisiz çocukları tembellikle suçlamayın !

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ekyildiz
    Senior Member
    • 08-04-2005
    • 4282

    Derse ilgisiz çocukları tembellikle suçlamayın !

    Doç. Dr. Serdar Dağ

    Nörolog

    Derse ilgisiz çocukları tembellikle suçlamayın

    Okulun ilk zamanlarında veya daha sonraları,öğretmenler tarafından veliye; çocuğunuz ders dinlemiyor, anlamıyor, kendini derse veremiyor veya dalıp dalıp gidiyor gibi şikayetler gelebilir. Veliler bu durumu genelde; çocuğun tembelliğine,sorumsuzluğuna veya şımarıklığına yorarlar. Bu çok yanlış bir saptamadır.


    Bu durumun nörolojik olarak en önemli sebebi beyin dalgalarındaki uyarı bozukluğudur. Klinikte bana bu şikayetle gelen hatta ailesi tarafından “bunun zeka seviyesi mi düşük” gibi kaygılar duyulan çocuklarda yaptığım muayene ve inceleme sonucunda çoğu çocukta beyin dalgalarının bozukluğunu saptadım. Yani bu bir tip sara (epilepsi) hastalığıdır. Uygun basit bir ilaçla bu şikayetler sona erdi. Örneğin “absans nöbeti” denen bir epilepsi yani sara hastalığı tipi vardır. Bu hastalıkta çocuk normal aktivitesini yaparken birden saniyeler süren bir hafıza kaybı olur çocuk gözünü bir noktaya diker bu süre içinde hiçbir şeyi algılamaz, hatırlayamaz sonra tekrar aktivitesine devam eder. Bu gün boyu defalarca tekrarlayabilir. Yine birçok sara türünde çocukta istemsiz hareketlerin yanında dikkat azlığı olabilir. Bunun için özellikle birden bire derse ilgisi azalır. Adaptasyonu bozulan çocukta bu hastalık ekarte edilmelidir.

    Bunun için çocuğun velisi öğretmeni dikkatice dinlenmeli,daha sonra EEG denen beyin elektrosu ile beyin dalgalarında bir anormallik olup olmadığına bakmak ve gerekirse uygun ilaç vermek gerekir.

    Ailenin huzurunu ve dengesini tehdit eden olaylar arasında okul başarısızlığı önemli bir yer tutar. Tabii ki çocuğun okul başarısızlığının tek sebebi yukarıdaki hastalık değildir.

    1)Ailedeki sorunlar anne,babanın çocuğa karşı tutumu, çocuktan yapabileceğinden fazla başarı istemek.

    2)Okulun ve okuldaki öğretmenlerin etkisi.

    3)Maddi manevi sınırlı olanakların etkisi.

    4)Arkadaşların etkisi.

    5)Çocuğu yaşından daha önce okula göndermek. Yani fiziksel olgunlukta eksiklik....vs okul başarısını etkiler. Fakat bunlar psikolojik hadiselerdir. Herhangi bir hastalığın sonucu değildir. Yukarıdaki saydığım hadiseler iyi tespit edilirse, durum düzelir.

    Başka önemli bir sağlık sorunu da yetersiz beslenme ve buna bağlı vitamin eksikliği örneğin B vitamini, C vitamini eksikliği .....vs ve buna bağlı dikkat eksikliğidir. Yetersiz beslenmenin nedeni maddi yetersizlikten çok, çocukların özellikle kantinden, hazır gıdalarla beslenmesidir. Velilerin evde çocukların gıdalarına dikkat etmesi gerekir.

    Tabiî ki daha yazmadığım birçok sebep okul başarısızlığını etkiler. Bu yazımda ben genelde atlanan ve önemli bir hastalık olan bazı epilepsi yani sara türlerinden de dikkat ve hafızada zaman zaman azalma olabileceğinden bahsettim. Bunun için çocukların muhakkak bir beyin elektrosu çektirmeleri gerekir.

    serdar.dag65@mynet.com
  • nemavi
    Junior Member
    • 15-02-2005
    • 293

    #2
    Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

    bilgi için teşekkürler kardeşim

    Yorum

    • ekyildiz
      Senior Member
      • 08-04-2005
      • 4282

      #3
      Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

      Rica ederim dostum. Saygılar.

      Yorum

      • helezon
        Member
        • 22-04-2004
        • 1898

        #4
        Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

        Bizim çocukta ta aynı problem var gibi sanki. 7 yaşında erkek, bu sene okula başladı, okul öncesi her şey çok iyi gidiyordu. Erken yaşlarda bütün harfleri ezberledi, rakamları ve renkleri... 4 haneli rakamları biliyor... Tabiki bunları bilgisayar sayesinde öğrendi. Tabiki burada bilgisayarın iyi mi olduğu kötü mü olduğuna karar veremedik. Çünkü çocuk tembelliğe alıştı sanki... Her şeyi bir tuşa basmak kadar kolay zannediyordu... Ama okul sıralarına gelince el yazısı problemi ortaya çıktı. MEB'in yeni eğitim sisteminde el yazısısı ile başlaması bizi bayağı yoruyor. Eline kalem almamış çocuğa el yazısı öğretmek gerçekten bir çile haline geliyor... Üstelik te solak, ama öğretmeni solak olmanın hiç bir şeyi değiştirmeyeceğini söylüyormuş... Tesadüfen görüştüğüm birkaç veli de aynı dertten yani el yazısı probleminden yakınıyor... Her şeylerini sıkıntılarını bizimle paylaştılar, biz ne anlatırsak aynısı diyorlar... Şimdi ben çocuğu bir psikoloğa götürmeyi düşünüyorum... Dikkat yetmezliği ve aşırı kopmalar var. Dersini yaparken sürekli başka şeyler düşünüyor sanki. Bir harf yazıyor iki dakika başka şeyle ilgileniyor... Şimdi merak ettiğim bu gibi durumlarda psikolojiye gitmektense kendimiz ne yapabiliriz... Daha etkin bir yöntem var mıdır? Kolay gele...

        Yorum

        • andýran05
          Junior Member
          • 05-03-2005
          • 8

          #5
          Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

          hocam anladık ama cocuktan başarı istemek her babanın hakkı olumsuzluklar olabilir ama cocugun okuması icin caba sarfediliyor maddi imkanlar zorlanıyor ama testler zayıf geliyor buna ne yapmak lazım bilgi verirmisiniz saygılarımla

          Yorum

          • CIMALAK
            Junior Member
            • 29-11-2005
            • 12

            #6
            Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

            Ben andıran 05 e katılıyorum biz çocukları bağa bahçeye tarlaya
            götürmüyoruz eline mendil verip sattırmıyoruz eşek gibi koşturuyoruz ama onların bir dediği iki olmuyor buna karşılık başarı beklemek bizim en doğal
            hakkımız

            Yorum

            • ibrahim1148
              Junior Member
              • 12-11-2004
              • 26

              #7
              Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

              Neden başarı beklemek doğal hakkınız? Onları iyi yetiştirmek bizim görevimiz. Küçücük çocuklardan bunları beklerken aslında çocuğunuzdan başarı beklentiniz tamamen kendinizi tatmin etmek için. Benim çocuğum şöyle benim çocuğum böyle demek için yapılıyor bazı şeyler ve bencillik yapılıyor. Onları biraz anlamaya çalışın. Küçücük şeyler onlar. Bazen sizleri veya öğretmeni dinlememesi bir rahatsızlıkmı sizce. Asla değil bence. Bir hafta sonu alın gezin her akşam onunla konuşun arkadaş olun, fikirlerine önem verdiğinizi ve sevdiğinizi hissettirin bakın çocuk ne kadar değişecek. Oyun oynayacakları çağlarda deliler gibi yarıştırılıyorlar insanlarla. Çocuk sınavda 95 bile olsa mutlaka soruyorsunuzdur, "sınfta kaç kişi 100 aldı" diye. Çünkü tatmin olmuyorsunuz o hep birinci olmalı kendisi için (aslında sizin için)

              Yorum

              • DEMPSY71
                Junior Member
                • 09-06-2006
                • 4

                #8
                Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

                HOCAM DOĞRU SÖYLÜYOR BENCE.ÇOCUKLARA YAKLAŞIM ÇOK ÖNEMLİ BENİMDE BÖYLE BİR PROBLEMİM VAR AMA HATA BENDEN KAYNAKLANIYOR ÇOCUĞUN BELLİ ÖLÇÜLERDE SUYUNA GİDİP İSTEKLERİNİZİ YAPTIRABİLİRSİNİZ BENCE.ONDAN SONRASI GELİR ZATEN DİYE DÜŞÜNÜYORUM .TEŞEKKÜRLER HOCAM

                Yorum

                • vetakay
                  Junior Member
                  • 17-03-2006
                  • 314

                  #9
                  Konu: Derse ilgisiz çocukları temebellikle suçlamayın !

                  ekyildiz hocam,paylaşımın teşekkürler.Burada sayın doktorumuzun işaret ettiği konu gerçekten dikkatlerden kaçmamalı.Güzel bir bilgi,durumdan şüphelenen velilerin bu durumu gözönüne almalrı uygun olacaktır.Şu anda başka bir mesleğin içindeyim ama yıllarca öğretmenlik yaptığım halde bu konudan haberdar değildim.Benim için de bir bilgi kaynağı olmuş oldu. Ancak her fırsatta şunu dile getiririm,çocuğun bir derse karşı olan ilgisizliği dolayısıyla başarısızlığı da birlikte getirir.Lütfen çocukların ilgisini çekmeyen derslerde ondan başarı beklemek yerine ilgili olduğu derslerde daha başarılı olması için yardımcı olmaya çalışın.Gerçi burada işlenen konu çocuğun elinde olmayan bir nedenle ortaya çıkan ilgisizlik.Doktorumuzda bunun tedavisinin var olduğunu anlatmış.Benim söylemek istediğim bunun dışında çocuğun herhangi bir veya birkaç derse olan ilgisizliğidir.O zaman ona karşı anlayışlı olun.Bunu yalnızca veliler değil öğretmen arkadaşlarımız da dikkate almalılar. Çünkü biz öğretmenler bütün öğrencilerimizin başarılı olmasını isteriz.Oysa dersimize karşı ilgisi olmayan bir başka derse daha çok ilgi duyan öğrenciyi anlayışla karşılayıp,ona göre davranmak öğrencinin lehine olacaktır.Örneğin ressam olmayı kafasına koymuş ve bu konuda da resim öğretmenleri tarafından yeteneği tespit edilmiş öğrenciye zorla fizik kurallarını,matematik teoremlerini kafasına sokmaya çalışmanın bence mantığı yok.Meslek yaşamımda buna özellikle dikkat etmeye çalıştım.Toplumumuzda başarı belirli meslek dallarına sahip olmak şeklinde algılanıyor.Örneğin bir hukuk okumak başarılı,ama resim bölümünde okumak başarısız gibi.Oysa başarılı olmak şu veya bu mesleğe sahip olmak değil yaptığı işi en iyi yapabilmektir.Hangi iş olursa olsun kendini kanıtlayabilmektir.

                  Yorum

                  • mavi rüya
                    Junior Member
                    • 03-07-2006
                    • 9

                    #10
                    Konu: Derse ilgisiz çocukları tembellikle suçlamayın !

                    acele cevap hocam benim oğlumda aşırı dikkat bozuklugu ilgisizlik ve sinir var ne yapmalıyım ve genetikmidir ayrıca böyle bir etkinlik yaptınız için sizi kutlar ve teşekkür ederim saygılar
                    Son düzenleme mavi rüya; 04-07-2006, 11:24.

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor
                    X