Kendi Pic Programlayıcını Kendin Yap

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zorbeyak
    Member
    • 06-03-2004
    • 1494

    Kendi Pic Programlayıcını Kendin Yap

    Robotlarımızı kontrol etmek için yani daha teknik bir ifadeyle dış ortamdan alınan uyarıları uygun şekilde işleyip motor elemanlarını kontrol edilebilmesi için PIC adını verdiğimiz ve istenilen amaca göre programlanabilen mikrokontrolör ve bunların programlanmasına ihtiyacımız var. Mikrokontrolör için robotlarımızın beyni de diyebiliriz. Bu ihtiyaçtan dolayı siz robot meraklılarına bir PIC programcının nasıl yapıldığını adım adım resimler yardımıyla anlatmaya çalışacağız.
    Başlamadan önce bize gerekli olanları listeleyelim:
    • Bir adet PIC16F84 soketi
    • Bir adet PIC16F877 soketi
    • 4 adet 2.2K’lık,2 adet 1K’lık,1 adet 10K’lık direnç
    • Bir adet dişi d-9 seri (COM) giriş
    • 1 zener
    • 2 adet N4001 diyot
    • 1 mikrofarad’lık kondansatör
    • Lazer yazıcı
    • Fotoğraf kağıdı
    • Bakır plaka
    İlk olarak PIC programlayıcımızı bir elektronik devre tasarım programında tasarlıyoruz. Ama sizi bu zahmetten kurtarmak için biz İlyas Yılmaz arkadaşımızın tasarladığı devreyi yayınlıyoruz. Burada size düşen PROTEUS 6 PROFESSIONAL elektronik devre tasarım programını kurmak ve yayınladığımız dosyayı bu program yardımıyla açmak. Dosyayı açtığınızda karşınıza şekildeki şema gelecek.


    Adım 1

    PIC programcımızı yaparken devre kartı oluşturmak için ütüleme tekniği denilen bir teknik kullandık. Bu tekniği ilk defa kullandığımız için bazı hatalarımız oldu bunları da sizinle paylaşacağız ki aynı hataları sizde yapmayın.
    Ütüleme tekniğini kullanmak için fotoğraf kağıdı kullanacağız. Yapmamız gereken ARES’teki (yukarıda adı geçen programın bir bileşeni) baskı devremizin çıktısını bir lazer yazıcı ile fotoğraf kağıdına aktarmak (dikkat lazer yazıcı olması şart aksi halde işlemi gerçekleştiremezsiniz).
    Ben çıktıyı Murat Çakır arkadaşımızın yardımıyla bulduğum bir lazer yazıcıdan aldım. Fotoğraf kağıdı diğer kağıtlara göre biraz pahalı olduğu için önerim çıktıyı almadan önce normal kağıda çıktı alarak birkaç deneme yapın sonuç olumlu olduğu takdirde fotoğraf kağıdına yazdırırsınız. Aşağıda çıktının resmini görebilirsiniz.

    Unutmadan sizin devre yolları bu fotoğraftakinden biraz farklı olacak neden aynı değil diye sorun etmeyin çünkü biz bir hata yaptık ve size hatasız yani düzeltilmiş olan şemayı veriyoruz.


    Devremizi çıkartmak için tek taraflı bakır plakaya ihtiyacımız var bununda birkaç çeşidi var sonradan yollarda problem olmaması için ben kaliteli olanı öneriyorum. Hem şeffaf gibi hem de hazır devre görüntüsü veriyor.
    Plaketimizi bıçak yardımıyla devreye uygun olarak kesiyoruz. Burada yaptığım bir hatadan bahsedeyim plaketi kestikten sonra kenarlarda çapaklar oluşuyor bu çapakları küçük bir eğe ya da bir zımpara yardımıyla mutlaka temizleyin yoksa ütüleme esnasında çapaklar ütünün yüzeye yapışmasını engelliyor ve bazı yolların çıkmamasına neden oluyor!




    Şimdi yapmanız gereken çıktı aldığınız fotoğraf kağıdının baskılı tarafı bakır yüzeye gelecek şekilde kenarlarından plastik bant yardımıyla yapıştırmak.


    Adım 3



    Sıra geldi ütü yapmaya bu iş için beyaz eski bir beze ihtiyacınız olacak. Baskı devrenizi kağıt kısım yukarı bakacak şekilde ütü masasını üzerine yerleştirin üzerine beyaz bezinizi örtün ve ütünün ısınmasını bekleyin ütü ısındıktan sonra bezin üzerinden devremizi ütüleyin bu işi biz yaklaşık 10 dakika falan yaptık. Beziniz sararabilir arada bir buhar vermeyi unutmayın. Ütünün tabanı devremizin yüzeyiyle tam oturacak şekilde küçük hareketlerle ileri geri yaparak ütüleyin. Plastik bant yanmıyor mu diye soruyorsanız bez yanmadan bant da yanmıyor.
    Bu arada hata 2 ütü yaparken evde kimsenin olmamasına dikkat edin anneniz görüp de sen ne güzel ütü yapıyormuşsun diyerek evdeki bütün çamaşırları size ütülettirebilir! Ütüleme işlemiyle fotoğraf kağıdı üzerideki yollar bakır plakaya geçmiş oluyor.

    Adım 4

    Ütüleme işlemi bittikten sonra yapısında selüloz olan kağıdın ayrılması için devremizi ılık suya atıyoruz.


    Bantlar biraz ıslandıktan sonra bantları dikkat ederek suyun içinde çıkarın acele ederseniz yollarda kalkabilir.


    Baya bir süre suda bekledikten sonra kağıt tabakası çıkarın, yine yollara dikkat ederek.


    Artık baskı devremiz oluşmaya başladı. Suyun içindeyken bir cımbız yardımıyla yollar dışında kalan kısımlardaki kağıt artıklarını temizleyin ama yollara dokunmayın devre kuruyunca yollar beyaza bürünecek.


    Adım 5

    Şimdi devrenizin yollarını kontrol edin eksik çıkan ya da çıkmayan yol varsa asetat kalemiyle yolu siz çizeceksiniz.


    Çapaklardan kaynaklanan hatadan dolayı bizde küçük bir yerde yol çıkmadı onu da biz tamamladık.




    Adım 6

    Şimdi sıra geldi devremizi asitte eritmeye bu işlem için tuz ruhu ve perhidrol kullanıyoruz. Perhidrolü eczanelerden bulabilirsiniz.


    Karışımımızı 3 kapak tuz ruhu bir kapak perhidrol olacak şekilde kabımıza koyabiliriz. Aman dikkat edin kimyasallar tehlikelidir. Yanınızda mutlaka bir bez bulundurun. Temas halinde derhal soğuk suyla yıkayın. Karışımın kokusu da zehirli olabilir mümkünse açık havada yapın.
    Bakır eridikçe kimyasal yeşil olacak bakırların erimesini görebilirsiniz. Yollar dışındaki bütün bakır bölgeler eridiği zaman bir cımbız yardımıyla plaketinizi asitten çıkarıp su ile durulayın.


    Plaketiniz resimdeki şekli alacak.


    Mürekkepten kalan siyahlıkları gidermek için plaketi kolonyada bekletip eski bir diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz.



    Adım 7

    Sırada devrenin delinmesi var. Ben bu iş için basit bir dc motorun ucuna bir mandren ve onun ucuna da bir matkap monte ettim ama siz “biraz daha profesyonel çalışacağım diyorsanız” piyasada satılan devre delme araçları var isterseniz onlardan da alabilirsiniz.


    İşte devrenin delinmiş hali.



    Adım 8

    Son olarak bileşenlerin yerleştirilip lehimlenmesi kaldı.


    Benim bilgisayarımın konumu uygun olmadığı için programcı ile bilgisayar arasına ara kablo yaptım. Eğer tasarımınızı ona göre yaparsanız direk olarak programcınızı bilgisayarınızın seri girişine de takabilirsiniz.







    Sabırlı bir çalışma ürünü olan PIC programcımız bitti.


    Birde çalışırken görelim. Programlama silme ya da okuma işlemlerinde led lambamız yanacaktır. Programlama için kullanışlı ve kolay olan IC-PROG isimli programı tavsiye ediyoruz.
    Yeni programlayıcınız hayırlı olsun.

    Bu yazının hazırlanmasında devre şemasını, resimleri ve tecrübelerini bize sunarak yardımcı olan Uludağ Üniversitesi Robot Topluluğu'ndan İlyas Yılmaz, Uğur Baydı ve Murat Çakır'a teşekkür ederiz.

    KAYNAK:Tomshardware ' e teşekkürler
    Son düzenleme zorbeyak; 17-11-2005, 13:47.
  • onaeosi
    Junior Member
    • 05-03-2006
    • 3

    #2
    Konu: Kendi Pic Programlayıcını Kendin Yap

    Çok güzel tşk ederim. Bir soru sormak istiyorum. Şifreli Pic'leri çözmenin bir yolu varmı?

    Yorum

    • fredyss
      Member
      • 31-05-2005
      • 1406

      #3
      Konu: Kendi Pic Programlayıcını Kendin Yap

      ya şema yokta. bu şemayı bulabileceğim yer var mı?

      Yorum

      • yargic81
        Junior Member
        • 13-07-2007
        • 1

        #4
        Konu: Kendi Pic Programlayıcını Kendin Yap

        Devrenin şeması ile malzemelerın yerleri lazım.R1 mesela hangı direnç ?

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X