İlköğretim'de yeni düzen

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ekyildiz
    Senior Member
    • 08-04-2005
    • 4282

    İlköğretim'de yeni düzen

    Hazırlanan yeni İlköğretim Yönetmelik taslağında, öğrencilere bir not karnesi bir de öğretmenin öğrencinin davranışlarını ele aldığı gözlem formlu karnenin verileceği belirtildi.

    Öğrencilerin başarı ölçütlerinin değerlendirildiği kriterlere yenileri eklenerek, proje ve ders içi performans gibi ölçütler getiriliyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Yönetmeleği'nde Değişiklik Yapılması'na Dair Yönetmelik Taslağı çalışmalarına başladı. Henüz Talim ve Terbiye Kurulu'ndan geçmeyen söz konusu değişiklikle ilgili akademisyenlerden destek gören taslağın özü, sınav odaklı ve sonuca dayalı bir ölçme sistemi yerine sürece dayalı bir ölçme sistemini öngörüyor. İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflarda yıl sonunda başarısız öğrencilere uygulanan 1 haftalık sınıf geçme veya yetiştirme kurusu olarak isimlendirilen bütünleme kurslarının kaldırılması hedefleniyor. "Değerlendirme Etkinliklerinin Niteliği ve Sayısı" başlığı altında 1, 2 ve 3. sınıflarda öğrenciler, gelişim, ilerleme ve çabaları, sınavlar yapılmaksızın performans ödevi, proje ve ders içi performansları temel alınarak, öğretmenin gözlemlerine dayalı olarak bir üst sınıfa geçmeleri sağlanacak. Öğretmenler, öğrencilerle ilgili "Dereceli Puanlama Anahtarı, Öğrenci Ürün Dosyası, Sınavlar, Performans Ödevi, Proje, Derse Katılım (Ders içi performans)" formlarını her öğrenci için ayrı ayrı dosyalayacak. Öğrencinin başarısı 4 ayrı notla, başarısızlıkları ise bir tek notla değerlendirilecek.

    Yönetmelik taslağında "Sınav" ismi değiştirilerek, "Değerlendirme Etkinliği" oluyor. Öğretmenler notları, sınavlar, projeler ve performans ödevlerini ölçme ve değerlendirmenin genel esasları, ders programlarında yer alan genel amaçlar ve kazanımları dikkate alarak düzenleyecekler. 1, 2, ve 3. sınıflarda öğrencilerin gelişimi, ilerleme ve çabaları, sınavlar yapılmaksızın performans ödevi, proje ve ders içi performanslarını temel alan öğretmen gözlemlerine dayalı olarak değerlendirilecek. 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda bir yarıyılda haftalık ders saati 3'ten az olan derslerde en az 1, 3 ve 3'ten fazla olan derslerde ise en az 2 değerlendirme etkinliği (sınav) yapılacak. Bunun yanında öğrenciler performans ödevi, proje ve ders içi performanslarına dayalı olarak değerlendirilecekler.

    Mevcut yönetmelikte 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda bir yarıyılda bir dersten yapılacak yazılı sınav sayısı, 2'den az olmamak üzere ders yılı başında zümre öğretmenleri tarafından tespit ediliyor. 1, 2 ve 3. sınıflarda ise sınav yapılmıyor. Öğrenciler her yarıyıl, bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir proje, biri grup çalışması olmak üzere en az iki performans ödevi hazırlayacaklar. Bunlar şimdiki sözlü sınavı yerine geçecek. Ölçme değerlendirme etkinliklerine katılmayan, çalışmaları zamanında teslim etmeyen öğrencilerin durumu ise velisine bildirilecek. Bir başka değişiklik ise değerlendirme etkinlikleri (sınav) sonuçlarının açıklanma süresinin 15 günden 10 güne çekilmesi olacak. Yarıyıl notu, öğrencinin yarıyıl sınavlarından aldığı puanların aritmetik ortalaması olacak. Yapılan performans ödevlerinden alınan puanların aritmetik ortalaması ve proje çalışması dikkate alınacak ve öğrencinin ders içi performansı da etkili olacak. Notu etkileyecek ölçütlerin yüzdelik dağılımı; sınavlar yüzde 40, performans ödevleri yüzde 20, projeler yüzde 20, ders içi performans ise yüzde 20 şeklinde olacak.

    Mevcut yönetmelikte "Davranışların Belirlenmesi" başlığı "Kişisel ve Sosyal Beceriler" olarak değiştiriliyor ve öğrencinin gelişim düzeyi 3 grupta değerlendiriliyor. "Gelişim düzeyinin üstünde", "Gelişim düzeyine uygun" ve "Ek desteğe ihtiyacı var" şeklinde değerlendirilip öğrencilere ek karne verilecek. Ancak bu değerlendirmeler öğrencilerin sınıf geçmesinde dikkate alınmayacak. Ek karnede yer alan ölçütler ve öğretmenin gözlem formunda yer alacak konular şunlar olacak:

    "Bağımsız olarak çalışabilme, grup halinde çalışabilme, materyalleri özenli kullanma, aldığı ödevleri yerine getirme, bağımsız karar verme, planlı ve düzenli çalışma, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı gösterme, kendine ve başkalarına saygı gösterme, okul ve toplum kurallarına uyma, nezaket kurallarına uyma, kararlarında adil olma, etkili iletişim kurma, arkadaşlarıyla yardımlaşma, çevreyi temiz tutma, karşılaştığı sorunları çözme, yaratıcı düşünme, araştırma yapma."

    Taslak yönetmeliğe göre öğrencilerin dinlenme ve yemek saati süreleri 60 dakikadan 40 dakikaya çekiliyor. Mevcut yönetmelikte yer alan "Öğrenci Andı"nın okunmasıyla ilgili "İlköğretim okulunda öğrenciler" şeklindeki ifade, "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan Öğrenciler" olarak değiştirildi. Bu değişik çerçevesinde yabancı öğrenciler, öğrenci andını okumak zorundu tutulamayacak.

    mynet.
  • Alcatrasli
    Member
    • 16-05-2004
    • 1336

    #2
    Konu: İlköğretim'de yeni düzen

    bilgi için teşekkürler...

    Yorum

    • haydar_abi
      Junior Member
      • 22-07-2004
      • 26

      #3
      Konu: İlköğretim'de yeni düzen

      İyi güzel de yeni düzenlemelerde ders sayısının ve birer saatlik dersllerin kaldırılmasını beklerken, beden eğitimi, bilgisayar gibi dersler bir saate indirildi. Yeni dersler kondu. İlköğretim öğrencisinin bu kadar farklı alanla boğuşması başarısızlığın başlıca nedeni zaten. makyaj tedbirlerle daha iyi eğitim kalitesi elde edilemez.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X