YILBAŞI VE NOEL

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • baymarti
    Member
    • 12-05-2005
    • 944

    YILBAŞI VE NOEL

    YILBAŞI VE NOEL

    Aralık ayının başından itibaren bütün dünyada “Noel” ve “Yılbaşı” telâşı başladı. Avrupa, ABD gibi Hıristiyan ülkelerindeki bu hazırlığı anlıyoruz. Doğru veya yanlış, kendi Hıristiyan inançlarının gereğini yerine getiriyorlar. Japonya, Çin, Kore, Türkiye, Mısır gibi... farklı dinden olan ülkelerde yediden yetmişe her yaştaki kimselerin “Noel Baba” hayranlığını anlamakta zorlanıyoruz.

    Bunu, doğrudan Hıristiyanlıkla irtibatlandırmak da yanlış olur. Bunların çoğu ne yaptığının farkında bile değil. “Hakim kültür” baskısı, bu hayranlığı kamçılıyor. Osmanlının zirvede olduğu dönemlerde de, dünyada bilhassa Avrupa’da “Osmanlı” kılık kıyafeti hayranlığı vardı. Avrupa’da bazı bilim adamları, başlarına sarık sarmaya başlamıştı. Çünkü o devirde sarık, ilmi, medeniliği temsil ediyordu.

    Önceleri Noel kutlamaları yoktu. Hıristiyan âleminin Noel kutlamaları, Roma İmparatoru I. Kostantin ile başlar. Kostantin, Eflâtun’un ortaya koyduğu teslis “Trinite” yanî “üç tanrı” inancını, papazlara yazdırdığı yeni İncil’e koydurdu ve Noel gecesini bayram ilân etti.

    New York Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Waelance Ferguson diyor ki: “Hıristiyanların yortuları, putperest yortuları ile aynı tarihlere rastlar. Meselâ, Noel tarihi, İran ve Roma’da “güneş tanrısı” Mithras’ın doğum tarihi idi. Ayrıca bu tarih çok eskiden beri putperest dünyasında önemli bir yortu günü idi.”

    İngiltere’de yayınlanan, 24.12.2003 tarihli The Times gazetesinde Başpiskopos Tom Wright, “Her sene kutlanan Noel gününün Hıristiyanlıkla bir ilgisi yoktur. Putperestlerin, ateistlerin ilk çağlardan kalan bir âdetidir. Bunlar, 17-25 Aralık tarihleri arasında bir hafta yeme-içme, eğlence partisi düzenlerlerdi.” demektedir.

    ABD’de yayınlanan 17.12.1996 tarihli Newsweek dergisi bu gerçeği şöyle dile getirmektedir: “Noel Baba, bir hurâfeden ibârettir. Gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Ticarî maksatlarla sonradan uydurulmuştur. Hediyelik eşya sektörüne milyonlarca dolar kazandıran Noel Baba, kapitalizmin oyuncağı olmuştur. Tarihçi, Stephan Nissenbaun, “The battle for Christmas” (Yılbaşı İle Mücadele) kitabında Hıristiyanlığın temelinde yılbaşı kutlamalarının ve Noel Baba’nın bulunmadığını, bunun yasaklanmasının gerekli olduğunu bildirmektedir.”

    Mehmet Oruç - Türkiye
İşlem Yapılıyor
X