İngiliz Namlusundan Onur Yüzüğü

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3696

    İngiliz Namlusundan Onur Yüzüğü

    İngiliz Namlusundan Onur Yüzüğü21.01.2006 Gelibolu'da gazilerin yaralarını saran Türk kadınlarına onur ödülü olarak İngiliz Silahları'nın namlurı kesilerek yapılan yüzükler verilmişti. Bu yüzükler yeniden veriliyor.. Gelibolu gazilerinin tedavisine koşan ve hizmetleri karşılığı teklif edilen parayı reddeden Türk kadınlarının bu fedakarlığı, İngiliz askerlerinin tüfeklerinin namluları kesilerek yapılan hatıra yüzüklerle ödüllendirilmişti.

    1915 yılında cephede yaralanıp tedavi için İstanbul’a yollanan Mehmetçiklere bakacak yeterli sayıda hemşire bulunamayınca İstanbullu kadınlardan yardım istenmişti. Bu hizmeti gönüllü yerine getiren Türk kadınlarına adeta bir ‘şeref nişanı’ gibi takdim edilen, namludan üretilmiş yüzüklerin benzerleri şimdi Çanakkale şehitlik ziyaretçilerine anı olarak veriliyor.


    Şehitlerimize vefa

    Gelibolu’da 3 yeni şehitlik daha bulundu. 57.Piyade Alayı’na ait olan şehitliğin açılışı, Çanakkale Zaferi’nin 71.yıldönümünde yapılacak.

    Çanakkale Savaşları’na Albay rütbesiyle katılan ve korgeneral olarak ordudan emekli olduktan sonra Cumhuriyet döneminin ilk Harita Genel Müdürü olan Şevki Paşa’nın, Çanakkale Savaşları sonrasında hazırladığı haritadan yola çıkılarak projelendirilen 28 şehitlikten üçü daha, bu yıl tamamlanacak. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ali Osman Kaymakçı, Kanlı Sırt ile Çataltepe Ağzı mevkilerinde bulunan ve 57.Piyade Alayı’na ait olduğu belirlenen şehitliğin, 18 Mart’ta Çanakkale Zaferi’nin 91.yıldönümü törenlerinde açılmasının planlandığını söyledi.


    Onurun armağanı

    Çanakkale Savaşları’nda yaralı askerlere gönüllü hemşirelik eden Türk kadını, hizmetleri karşılığında teklif edilen paraları reddetti. Onlara vefa borcunu ödemek isteyen devlet, tüfek namlusundan yapılan bu yüzükleri armağan etti.

    1915 yılında Gelibolu Yarımadası’ndaki savaşlarda, canı ve kanı pahasına vatanını savunmak için mücadele ederken yaralanan binlerce asker, hastanelerin yetersiz kalması üzerine, İstanbul’daki hastanelere götürülüyordu. Ancak hastanelerdeki hasta bakıcı ve hemşire sayısındaki eksiklik, yaralıların bakımını yetersiz kılıyordu. Bakıcı bulmakta zorlanan yönetim, İstanbul’daki tüm Türk ailelere çağrı yaparak, hastanelerde gönüllü görev yapacak hemşire ve hasta bakıcı aramaya başladı. Çağrının kısa sürede tüm İstanbul’da duyulmasının ardından binlerce gönüllü Türk kadını, evlerinden getirdikleri yardım malzemeleriyle hastanelerde görev aldı. Savaşın sonunda yöneticiler, görev alan tüm kadınlara vefa borcunu ödemek istiyordu. Ancak yapılan para teklifini gönüllüler “Biz vatanımız için canımızı feda etmeye hazırlanmıştık’’ diyerek kabul etmediler. Bunun üzerine yetkililer, ordu depolarında kullanılmayan İngiliz tüfeklerinin namlularını keserek, üzerinde ‘’1332 Cihadiye’’ yazılı yüzükler imal etti. Bu yüzükler daha sonra tüm gönüllü Türk kadınlarına armağan olarak dağıtıldı. Şimdi bu yüzüklerin yaptırılan imitasyonları anı olarak, Şehitlik ziyaretine gelenlere hediye ediliyor

  • #2
    Konu: İngiliz Namlusundan Onur Yüzüğü

    arkadaşım sagol be gözlerim doldu o fotograf ve bu bilgi.bu millet böyle bir millet işte

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X