Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

    Bundan birkaç yıl önce satış mağazasına gider ve tüm modelleri görüp büyüklüğünün yeterliliğine karar verdiğiniz TV’yi alır ve evinize kurardınız. Şimdi ise durum oldukça farklı, onlarca değişik teknoloji ve birbiriyle olabildiğince farkları olan TV’ler arasında seçim yapmak oldukça güç.



    Yeni bir televizyon mu almak istiyorsunuz? Doğal olarak HDTV ilk tercihiniz olacak. O zaman HDTV’leri hemen sınıflandırabiliriz: Direct View TV’ler, Flat Panel TV’ler, Rear Projection TV’ler ve Front Projection TV’ler olarak belirleyebiliriz.

    Direct View (Tüplü) TV’ler

    Direct View yani tüplü TV’ler, diğer teknolojileri kullanan televizyonlar arasında en kaliteli görüntüyü sağlayan televizyonlar olarak bilinirler. LCD ya da Plazma TV’ler, henüz tüplü TV’lerin verdiği net ve kaliteli görüntüye ulaşamadılar. Tüplü televizyonlar, hangi açıdan bakarsanız bakın size en iyi görüntüyü dağıtmadan ya da kalitesinden kaybetmeden verebilir. Özellikle arkadaşlarınızla veya toplu halde bir şey izlerken, açılar çok önemlidir. Tüplü televizyonlar bu mükemmel görüntüsüne rağmen oldukça ucuzdurlar. Tabi buna yüksek ekranlar dahil değil. O tür televizyonların her zaman pahalı olduğunu hepiniz bilirsiniz. Eğer bu tür bir televizyon almak isterseniz, Flat olup olmaması hakkında sakın endişeniz olmasın. Bunun sebebi ise; direkt olarak Flat olan modeli seçmeniz gerektiğidir.

    Flat-panel TV’ler

    Flat TV’ler, en iyi izlenebilirliğe sahip olan televizyonlardır. Sportif ve modern dururlar. Aynı zamanda Flat televizyonlar, kancaları sayesinde kolaylıkla her yere takılabilirler. Size, fazla yer kaplamayan boyutları ve güzel duruşları ile kazanç sağlayan Flat televizyonlar, bunların yanı sıra maalesef fiyat açısından pek kazandırmazlar. Flat televizyonlar konusunda iki seçeneğiniz bulunuyor: Plazma ve LCD. Aslına bakarsanız hemen hemen tüm Flat ekran plazma ve LCD televizyonlar HDTV kapasitesine uyum sağlayabilirler. Fakat teknolojileri gereği ve destekledikleri özellikleri ile HDTV’lerin üstün çözünürlüklerine asla ulaşamazlar.

    Plazma televizyonlar, LCD televizyonların aksine daha büyük olabilirler. Fakat her iki kategorinin de üretim sınırları vardır. Plazma TV’lerin bir kusuru da Burn-in’dir. “Burn-in” olarak adlandırılan bu sorun, bir görüntünün uzunca süre ekranda görüntülenmesiyle meydana gelir. Plazma TV’lerin ekran ömürleri 20.000 ve 30.000 saat arasında değişir. Bu da tahmini olarak 2-3 yıla denk geliyor. LCD televizyonların ekran ömürleri daha fazladır. Ortalama 50.000 saat civarı. LCD TV’lerin “Burn-in” gibi sorunları yoktur fakat görüntü kalitesi açısından pekte keyif verdikleri söylenemez.

    Tüm bunlara rağmen LCD TV’lere sıcak bakılır mı bilinmez, ama bir sebep var ki bu insanı gerçekten LCD’lerden soğutuyor. O da oldukça yavaş olan tepki zamanı. Belki hatırlatmakta fayda olur; Response Time (yanıtlama süresi), görüntünün ekrana gelme süresidir. Eğer Response Time 30ms ise, ofis kullanımı için oldukça mükemmel anlamına geliyor. Söz konusu oyun oynamak ya da film izlemekse eğer, bu çok düşük bir rakam. 16ms ve daha düşük rakamlar mükemmel sonuçlar doğururlar. Aslına bakarsanız size 8ms tavsiye ederim fakat bu tür cihazlar oldukça pahalıdırlar.

    Projection TV’ler

    Projection TV’ler iki türdedirler; Rear Projection (RPTV) ve Front Projection (FPTV).

    - Rear Projection (RPTV)

    Rear Projection TV’ler iki farklı türdedirler; eski moda olan Cathode Ray Tube yani CRT, mikro ekrana sahip olan LCD, Digital Light Processing (DLP). Rear Projection TV’lerde en büyük dezavantaj, periyodik olarak lambalarının değiştirilmesi gerektiğidir.

    CRT TV’ler oldukça kaliteli görüntü sağlarlar ve gerçekten de ucuz fiyatlara sahiptirler. En büyük sorunları ise, hantal cüsseleridir. Aynı zamanda CRT TV’lerin dezavantajlarından bazıları da, her zaman için uygun bir ışığa sahip olmanız gerekmesi, daralan görüş açısı (arkadaşlarınızla ya da ailenizle grup halinde izlerken sorun olur), birçok izleme ve ışık problemi vardır.

    DLP 1280 x 720’de oldukça keskin ve mükemmel görüntüler verir. Bu sonuç HDTV görünümü için oldukça idealdir. Bu televizyonlarda ki potansiyel problem ise “Rainbow Effect (gökkuşağı efekti)”dir. bu sorunu renk geçişlerinde fark edeceğiniz küçük çizgiler ve ekranın karanlık olan alanındaki küçük noktalardan ya da çok düşük seviyeli video cızırtılarından fark edebilirsiniz.

    LCD’ler oldukça iyi bir görüntü kalitesi sunarlar fakat DLP’ler kadar iyi değildirler. LCD’ler için, sayılan kategoriler arasında en iyisi denilebilir. Fakat en büyük dezavantajları ise yüksek fiyatlarıdır. Eğer bir LCD alacak olursanız bu tavsiyeye kulak verin; 1386 x 788 olan yüksek çözünürlüklü modellerle sakın ilgilenmeyin. Bunun nedeni ise 1280 x 720 çözünürlüğe sahip olan modelden hiçbir şekilde farklarını ayırt edemezsiniz. Bu sayede bütçenizden tasarruf etmiş olursunuz.

    - Front Projection (FPTV)

    Aslına bakarsanız Front Projection TV’ler, tam olarak televizyon değildir. Onlar aslında birer projektörler. Görüntüyü vermeleri için beyaz bir alana ihtiyaçları vardır ve görüntüleri en fazla 100 inç alanı doldurabilir. Peki ya geri kalan en büyük kısım ne olacak? Eğer tüm renkleri düzgün bir şekilde görmek, izlediğiniz film ya da başak görüntülerden iyi bir performans almak istiyorsanız, etraftaki ışıkları iyi ayarlamanız gerekiyor. FPTV’ler CRT, DLP ve LCD olmak üzere üç farklı çeşittedirler. CRT olanlarla hiç ilgilenmemize gerek yok. Çünkü onlar oldukça pahalı ve sadece profesyonel çözümler için idealler.

    DLP seçeneği tıpkı RPTV’lerde olduğu gibi yine sorunlu. Üstelik sorunda aynı: Rainbow Effect (gökkuşağı efekti). Renk dağılımı oldukça başarılı ve HDTV için uygun. Eğer isterseniz sadece, HDTV destekli olan ve ucuz bir model olarak göze çarpan sadece 800 x 600 destekli bir model de seçebilirsiniz. Bu çözünürlük HDTV için oldukça yeterli ve başarılı bir çözünürlük.

    SATIN ALMA TAVSİYELERİ

    Neden HDTV?

    Her geçen gün daha da popüler olmalarına nazaran halen oldukça yüksek fiyatlara satılan HDTV’lerin piyasada 600 doların altına olan modelleri de mevcut. Fakat eğer mükemmel ve kaliteli bir cihazdan TV izlemek istiyorsanız, bu paralara bu tür cihazları satın almayın. Uygun fiyatlara mükemmel cihazlar alabileceğinizi de unutmayın. Eğer bütçeniz varsa ve evinizin salonu müsaitse, yine de hemen alışveriş yapmamanızda fayda var. Öncelikle sıkı bir araştırma evresi geçirmenizi ve teknik destek konusuna oldukça önem vermeniz tavsiye edilir.

    Teknik özellikleri okuyun

    Şu ana kadar HDTV’ler hakkında oldukça fazla şey duymuşsunuzdur. Fakat siz kendiniz takibini yaparsanız sizin açınızdan daha sağlıklı olacaktır. Şunu unutmayın ki, her geçen zaman yeni bir teknoloji ve ona uygun cihazlar geliştiriliyor ve piyasaya sürülüyor. Siz kendiniz için en doğru seçimi yapmak adına alacağınız ürünün ve markanın özelliklerini iyice okuyun.

    Geniş ekran almalısınız

    Bir HDTV satın alırken ilk etapta aklınıza geniş ekran olanı gelmeyecektir. Siz sadece HDTV almaya yoğunlaşacaksınız. Geniş ekran bir HDTV tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bunun sebebi ise, çok yakında bu tür cihazların oldukça popüler olacağı ve bunun yanında en önemlisi, sizin şu anda alacağınız ve daha sonra yenisi ile değiştirmek isteyeceğiniz teknoloji oldukça pahalı ve bu kolay bir değişim olmayacaktır.

    HDTV’de hangi seçim doğru

    Gördüğümüz kadarıyla, HDTV’lerde ebat, fiyat ve teknoloji kısıtlaması yok. Piyasada birçok çeşit bulmanız mümkün. Bu yüzden acele etmenize ya da paniklemenize gerek yok. Sizin için en uygun olan HDTV, odanıza, bütçenize ve günümüz teknolojisine en uygun olanı olacaktır.

    Bütçe önemli

    Evet kabul ediyoruz, HDTV almak demek; aslında pahalı bir alışveriş yapmak demek. Fakat burada bütçenize iyi hakim olursanız sizin için birçok ek ücret ortadan kalkmış olacak. Örneğin: 1500 dolar gibi bir bütçeniz varsa, 1499 dolar olan bir HDTV’yi sakın almayın. Unutmayın ki, HDTV almak demek sadece TV almak demek değildir. Yapacağınız uydu alıcı, ekstra ve kaliteli kablo ve anten gibi ek masrafları sakın unutmayın.

    kaynak:chip
  • sarslan724
    Senior Member
    • 28-03-2005
    • 7947

    #2
    Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

    güzel bilgiler, teşekkürler hocam.

    Yorum

    • ekyildiz
      Senior Member
      • 08-04-2005
      • 4282

      #3
      Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

      Hocam eline sağlık şimdi kafamda hiçbir problem kalmadı bu konu ile ilgili.

      Yorum

      • ekaradað
        Junior Member
        • 08-06-2004
        • 32

        #4
        Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

        arkadaşım benim bir sorum olacak samsungun slim fit tv denilen bir ürünü var tüplü ve hdtv uyumlu fakat bu yeni bir teknoloji tüp diğer tvlerden 20 cm daha kısa yani toplam derinlik 399 mm benim soruma gelince tüpünün kısa olması kullanım ömrünü kısaltır mı? ve tv hakkında senin yorumların nedir ? teşekkürler

        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR
          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

          görüntü teknolojisinde CRT-Tüp teknolojisi son noktadadır. bunun en son örneğini de HD kalitesindeki Samsung SlimFit TV'de görmekteyiz.

          Tüp Teknolojisinde Son Nokta

          Yorum

          • ekaradað
            Junior Member
            • 08-06-2004
            • 32

            #6
            Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

            hocam yardımların için sağol, teşekkürler

            Yorum

            • escort1969
              Junior Member
              • 27-03-2004
              • 19

              #7
              Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

              Hocam ev sineması izlemek için p***eksiyon cihazı almayı düşünüyorum(tv değil)bunlarında pek çok modeli ve türleri var ne tavsiye edersiniz? yardımlarınız için teşekkür ederim.

              Yorum

              • melihkucuk
                Member
                • 25-01-2004
                • 2494

                #8
                Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                P***eksiyon cihazlarının lambalarının 700-800ytl den başladığını biliyormusunuz?
                görüntünün kötü olduğunu?
                Ansi Lümen değeri ne kadar yüksek olursa görüntünün aydınlık olacağını ve bu yüzden bu değer arttıkça fiyatınında arttığını?
                kısacası cafe/kahve/işletme gibi yerlerde kullanılmayacaksa almanız hiç gerek yok.
                kolay gelsin

                Yorum

                • ybæl©ik
                  ADMINISTRATOR
                  • 25-01-2003
                  • 30775

                  #9
                  Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                  ev kullanımı için şu anda em ideali LCD TV'lerdir.

                  ( bana sorarsanız da şu anda 16:9 formatında CRT TV'ler )

                  Yorum

                  • astra64
                    Junior Member
                    • 31-05-2005
                    • 3

                    #10
                    Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                    arkadaşlar şu sıralar bir plazma almayı düşünüyorum şimdilik vestel 42"ile phılıps 42" arasında kararsızım ,nedenine gelince ikiside HDTV uyumlu ancak phılıps ın çözünürlüğü 852*480 olması beni düşündürüyor ilerde hdtv yayınlarda düşük çözünürlük sorun olurmu veya bu çözünürlükle hdtv yayın izlenebilirmi bana bir cevap lütfen...

                    Yorum

                    • velitakoz
                      Junior Member
                      • 01-09-2004
                      • 336

                      #11
                      Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                      Arkadaşlar size bir soru srmak istiyorum, lcd, oled, lazer v.s. derken ihtiyaçtan dolayı crt tv. almaya karar verdim, hepsiburada daki tv.lerden 82 vya 72 ekran, 100 hz. altus ile 72 ekran philips arasında seçim yapamadım, sizler ne tavsiye edersiniz, 100 hz. Altus 50 hz. philips kadar kullanışlı olur mu mesala....

                      Yorum

                      • velitakoz
                        Junior Member
                        • 01-09-2004
                        • 336

                        #12
                        Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                        Arkadaşlar Philips 29PT5458 tv. kulanan var mı, nasıl acaba ?

                        Yorum

                        • spayk07
                          Junior Member
                          • 04-06-2007
                          • 481

                          #13
                          Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                          Arkadaşım öncelikle detaylı açıklaman için teşekkürler
                          Ben CRT (Tüplü) Televizyon almayı düşünüyorum 37 ve 55 ekran size sorum marka olarak tavsiyeniz benim aklımda olan marka vestel
                          Cevabın için şimdiden teşekkürler

                          Örnek: Hepsiburada.com | Akıllı AlıÅŸveriÅŸ Burada | Ev ElektroniÄŸi | VESTEL ZXR 5506 55 EKRAN TELETEXT TELEVÄ°ZYON

                          Hepsiburada.com | Akıllı AlıÅŸveriÅŸ Burada | Ev ElektroniÄŸi | REGAL 37 EKRAN TXT TELEVÄ°ZYON

                          Yorum

                          • texas50
                            Junior Member
                            • 07-07-2006
                            • 172

                            #14
                            Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                            arkadaşlar benim bütçem şimdilik pahalı televizyon almama uygun değil,ilk defa büyük ekran normal tüplü televizyon alacağım da,bir türlü karar veremedim.72 ekran olarak seg marka 280 ytl,72 ekran schaub lorenz 330 ytl,82 ekran schaub lorenz 400 ytl.Bunlara karşılık arçelik 72 ekran 550 ytl.hepsi aynı fita 12 ay taksitle.şimdi karar veremedim hangisini alsam bir tarafta kaliteli olduğunu tahmin ettiğim arçelik ama pahalı,öbür tarafta ucuz ama kalitesini bilemediğm tv ler.na yapsam acaba ? sizlerden bu ucuz televizyonlardan memnun kalanlar var mı önerilerinize acil ihtiyacım var lütfen ???

                            Yorum

                            • texas50
                              Junior Member
                              • 07-07-2006
                              • 172

                              #15
                              Konu: Geniş ekran TV’ler ( Satınalma Rehberi )

                              Originally posted by texas50 View Post
                              arkadaşlar benim bütçem şimdilik pahalı televizyon almama uygun değil,ilk defa büyük ekran normal tüplü televizyon alacağım da,bir türlü karar veremedim.72 ekran olarak seg marka 280 ytl,72 ekran schaub lorenz 330 ytl,82 ekran schaub lorenz 400 ytl.Bunlara karşılık arçelik 72 ekran 550 ytl.hepsi aynı fita 12 ay taksitle.şimdi karar veremedim hangisini alsam bir tarafta kaliteli olduğunu tahmin ettiğim arçelik ama pahalı,öbür tarafta ucuz ama kalitesini bilemediğm tv ler.na yapsam acaba ? sizlerden bu ucuz televizyonlardan memnun kalanlar var mı önerilerinize acil ihtiyacım var lütfen ???
                              yineliyorum...lütfen yardım ???

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X