'Cep'lere virüs geliyor dikkat!..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    'Cep'lere virüs geliyor dikkat!..


    SAKİN hayatlarıyla bilinen Norveçliler, geçen hafta Hönefos kentinde yaşanan ilginç bir olay karşısında küçük çaplı bir şok yaşadı. Bir pilot, kentin işlek caddelerinden birine, kullandığı helikopteri indirivermişti. Nedeni neydi biliyor musunuz? Cep telefonunu kaldığı otelde unutmuştu.
    Bu olay, cep telefonlarının artık nasıl birçok insan için hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini göstermesi açısından çarpıcı bir örnek. Mobil cihazlar, şirketler için de iş yapış biçimini tamamen değiştiren bir unsur olarak ağırlığını giderek artırıyor.

    Fakat bu, vazgeçilmez cihazlarla ilgili bir sorun var. Cep telefonu, akıllı el terminalleri gibi mobil cihazların kullanı­mının artması, bu cihazlara yönelik virüs tehdidini de bera­berinde getiriyor.

    paris Hilton vakası

    Symantec tarafından gerçekleştirilen güvenlik araştırmasına göre, 2006 yılında saldırganlar, cep telefonları ve gençlerin sevgilisi haline gelen Playstation'lara yönelik yeni tehditler geliştirecek. Türkiye'de ve dünyada mobil cihazların çoğunluğunda 'Symbian' isimli işletim sistemi kullanılıyor. Symantec Türkiye Genel Müdürü Gökhan Say, geliştirilen virüslerin çoğunlukla Symbian İşletim Siste¬mi'ne yönelik olduğuna dikkat çekiyor. Yapılan araştırmaya göre, son iki yıl içinde yaratılan 73 kötü niyetli kod ve türevlerinden 56'sı, 2005 yılı için¬de ortaya çıktı. Symantec'in raporunda geçen yıl cep telefonlarına yönelik saldırılar içinde en popüler haber olan 'Paris Hilton vakasına' da yer verildi

    PİN kodu yeterli değil

    Şubat 2005'te bir 'hacker', Paris Hilton'un 'sidekick' cihazına erişerek, telefon numaralan ve e-posta adreslerini çalmış ve bu bilgiler, çeşitli web sitelerinde yayınlanmıştı. Bazıları bu duruma tahmin edilmesi kolay parolanın yol açtığını savunurken, bir diğer görüş ise söz konusu adres defterinin aslında Paris Hilton'un servis 'network'üne izinsiz giren aynı 'hacker' tarafından 2003 yılında çalındığı teorisini öne sürmüştü.

    Symantec ise raporda, saldırganın servis vericinin web sitesindeki şifre sıfırlayıcı özellikteki bir hatadan yararlan¬mış olmasının, bu konudaki en akla yakın açıklamalardan biri olduğunu ifade ediyor. Symantec, böyle bir sorunla karşılaşılmaması içinse şifre kullanılmasını öneriyor. Bazı uzmanlara göre, dört basamaklı bir PIN kodu, 1 saniyeden da-ha kısa bir sürede ve 6 basamaklı bir PIN kodu ise 10 saniye gibi bir sürede çözülebilirken, 10 basamaklı bir PIN kodunun çözülmesi büyük bir olasılıkla haftalar sürebiliyor.

    Raporda, dikkat çekilen bir diğer konu ise cep telefonla-rmdaki 'spam'. Şirketler, yazılı kısa mesajlarım pazarlama faaliyetlerinin bir parçası olarak görüyorlar artık. Şirketlerin pazarlama aracı olarak SMS kullanımının özellikle yaygın olduğu Kuzey Amerika'da 'SMS spam'inin 2006'da yaygınlaşacağı belirtiliyor.
    EKONOMİST
İşlem Yapılıyor
X