sigara kemiklerin düşmanıdır.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yusufocuk
    Banned
    • 06-01-2005
    • 2598

    sigara kemiklerin düşmanıdır.

    kemiklerin düşmanı
    Sigara kemiklerin düşmanı


    Esenler Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ümit Beyatlı, kafein içeren besinlerin, aşırı protein ve tuz tüketiminin kalsiyum atımını artırdığını, sigara ve alkol kullanımının da kemiklerde kalsiyum kaybına neden olduğunu söyledi.

    Beyatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik gelişiminin, bebeklik döneminde başladığını, çocukluk ve ergenlik döneminde ise en yüksek hıza ulaştığını belirtti.

    Kemik gelişiminde kemik yoğunluğunun çok önemli olduğunu ifade eden Beyatlı, ''Kemik yoğunluğu, kemik kalsiyum minerali miktarı ile ilişkilidir ve 25-30 yaşlarına kadar devam ederek maksimum düzeye ulaşır'' dedi. Bu yaş döneminden sonra kemik yoğunluğunun devamı için tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Beyatlı, tersi bir durumda kemik kaybının hızla artacağını kaydetti.

    Beyatlı, yüksek düzeyde kafein içeren kahve, meşrubat ve gazlı içecekler gibi besinlerin tüketilmemesi gerektiğine işaret ederek, ''Çok aşırı protein alımı, tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını artırır. Sigara ve alkol alımı da kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur'' diye konuştu. Tüm bunların sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılabildiğine dikkati çeken Beyatlı, bir süre sonra kemik erimesi (osteoporozis) görülebileceğini söyledi.

    MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

    Menopozun, kadınlarda doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaşları arasında görüldüğünü belirten Beyatlı, beslenme durumu, sosyoekonomik durum, aşırı alkol, sigara ve aşırı kahve alımının da menopozu olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

    Dr. Beyatlı, menopozla vücutta hormonal değişiklikler olduğunu, kadın için önemli bir hormon olan öst***en seviyesinin azaldığına işaret ederek, bu dönemde baş ağrısı, sinir, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme, halsizlik ve yorgunluk görülebileceğini belirtti. Deride gevşeme, incelme, damarların belirgin hale gelmesi, morluk ve yaraların geç iyileşmesi gibi problemlerin de ortaya çıkabileceğini ifade eden Dr. Beyatlı, ''Enerji harcaması azalır ve şişmanlık oluşmaya başlar ve bazı hastalıkların gelişme riski artar'' dedi.

    NASIL BESLENME YÖNTEMİ UYGULAMALIYIZ?

    Menopoz döneminde osteoporozisten korunmak için beslenme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğine belirten Beyatlı, her yaş döneminde süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve pekmez gibi yeterli kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyledi. Dr.Beyatlı, kemik yoğunluğu için D vitamini ihtiyacının karşılanması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

    ''D vitamini için güneş ışınlarından kış aylarında öğle saatlerinde, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi saatlerinde yeterli ve düzenli yararlanılmalı.

    Fazla protein tüketiminin idrarla kalsiyum atımını artırdığı için et ve et ürünlerinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Yemeklere aşırı tuz eklenmemeli. Aşırı tuz, içerdiği yüksek orandaki sodyumdan dolayı idrarla kalsiyum atımını artırır ve kemikleri olumsuz etkiler.

    Aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır. Çünkü menopozdan sonra, yağ dokusunda bulunan öst***enden de faydalanılır. Kafein içeren çay, kahve, kola gibi aşırı kafein içeren içeceklerin tüketimi sınırlanmalı, sigara ve alkolden uzak durulmalı.

    Menopozda bazı hastalıkların riski arttığı için doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalı. Düzenli fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini artırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler. Bu yüzden haftada en az 2-3 kez 30
    dakika yürüyüş yapılmalı.''

    __________________




  • frantic
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3696

    #2
    Konu: sigara kemiklerin düşmanıdır.

    bılgı ıcın sagol
    sıgara herseye zarar...

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: sigara kemiklerin düşmanıdır.

      sigaranın bi faydası yok insanlar buyuk tuzakta

      nasılmı

      ssk diye bişey var sosyal saglık güvencesi aylık 200 ytl cıvarında prım ödediğimiz. ve saglık hizmetlerinden tam yararlanamadıgımız.
      ve alacagımız ilaç sayısı 4 adetle kısıtlanmış olarak tabi bu sankı zorunlu bişeymiş gibi österilir ve devlete bi para girer

      aslında günde 1 paket sen bir pakette eşin sigara içiyorsa ortalama 5 ytl kendimizi öldürmek için para veriyoruz. buda aylık 150 ytl

      demek oluyorki sigara içmesek yılda ortalama 1800 ytl bir para birikimi oluyor ve bu parada saglık sorunu oldugunda gitip bi özel hastaneden paşalar gibi hizmet almamıza yeter tabiki herzaman hasta olmassak bu para artar ve buyuk sorunlu bi hastalıkta bıle rahatça kullanılabılr..

      yanı gidip sırf sigortası var diye bişte asgari ücret calışmanında bı mantıgı yok ..

      haksızmıyım ... paylaşımcı arkadaşlar

      Yorum

      • iyi
        Member
        • 13-03-2004
        • 2187

        #4
        Konu: sigara kemiklerin düşmanıdır.

        Birakalim bu mevzuyu..sonu gelmez sozlerin.Bak donuverdi aglamaz diyen gozlerin.Haydi kalk sigarani unutma burasi kapaniyor.Bu saatte bulamayiz.Sigarasiz sabah da olmuyor

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X