Vurup kaçan araçların zararını ödeyen fon.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serbest
    Member
    • 16-01-2006
    • 1105

    Vurup kaçan araçların zararını ödeyen fon.

    Her zaman herkesin başına gelebilir aklımızda bulunsun.

    VURUP KAÇAN ARACIN VERDİÐİ ZARARI ÖDETİN!

    Karayollarında faili meçhul trafik kazalarında zarar gören vatandaş, sigorta şemsiyesiyle korunuyor. Ancak vatandaş bu hakkından nasıl yararlanacağını dahi bilmiyor...

    Kurulan fona 8 yılda sadece bin 248 başvuru gelirken, 14 milyon 933 bin YTL ödeme yapılabildi. Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı, 1998 yılından bu yana karayollarında çarpıp kaçma olaylarında, sigortasız ve çalınmış araçların neden olduğu kazalarda yaralanma ve ölümlere tazminat ödüyor. 1998 yılında sadece 10 dosyaya ödeme yapan Hesaba, Hazine Müsteşarlığı'nın yoğun tanıtım faaliyetleri sonucunda 2006 yılının ilk iki ayında 154 başvuru geldi. Hesap, aynı dönemde 2 milyon 9 bin YTL'lik de tazminat ödemesi yaptı. Tazminat ödemeleri 2004'te yüzde 238, 2005'te yüzde 183 artarken, 1998 yılında 4 bin 333 YTL olan ödenen tazminat toplamı, 2005 yılında 8 milyon 897 bin YTL'ye yükseldi.

    Hangi zarar ödeniyor?

    Karayolları Trafik Garanti Sigortası Hesabı'ndan karşılanacak zararlar arasında şunlar yer alıyor: "Plakası tespit edilemeyen araçların vermiş olduğu bedeni zararlar, trafik sigortasız araçların verdiği zararlar, trafik sigortası poliçesindeki teminat tutarlarına ilişkin artış zeyilnamesi olmayan araçların verdiği zararlar, çalınmış ve gasp edilmiş motorlu bir aracın kazaya neden olması halinde meydana gelen bedeni zararlar, iflas etmiş sigorta şirketlerinin trafik sigortasıyla yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar." 'Bedensel zararlar', tedavi gideri, maluliyet tazminatı ve ölüm halinde geride kalan hak sahiplerine ödenen tazminatları kapsarken, 'Maddi Zarar', trafik kazası sonucu motorlu araçlarda ve diğer araçlarda meydana gelen hasarları içeriyor.

    Giderler ödeniyor

    Yaralanma hallerinde ise hak sahibinin dilekçesi, olayın mahkemeye intikal etmesi halinde mahkeme kararı, Sağlık Bakanlığınca belirlenen tarifeler dikkate alınarak düzenlenen hastane giderlerini gösteren faturalar, ilkyardım, muayene ve kontrol veya tedavi giderleri ile tedavinin gerektirdiği diğer giderlerin trafik kazası ile illiyetini gösteren her türlü bilgi ve belgenin ibrazı gerekiyor.

    Başvuru nasıl yapılacak?

    Zararla karşı karşıya kalan mağdurlar, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve her durumda kaza gününden itibaren 10 yıl içinde yazılı olarak Hesaba başvurabiliyor. Hesap yönetimince, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, tazminat miktarında ve hak sahiplerinde tereddüt bulunmadığı takdirde belirlenen miktar, hak sahiplerine ilgili banka aracılığıyla ödeniyor.

    Hangi belgeler isteniyor?

    Hesaba konu zararların tazmini için öncelikle trafik kaza tespit tutanağının bulunması gerekiyor. Tutanakta kazaya neden olan aracın trafik sigortası bulunup bulunmadığına, poliçenin varlığı halinde düzenleyen şirketin adı ve poliçe numarasına yer verilmesi de gerekiyor. Ölümlü kazalarda, başvuruya hak sahibinin dilekçesi, olayın mahkemeye intikal etmesi halinde mahkeme kararı, ölüm raporu ile ölenin mesleğiyle gelir durumunu ve desteklik ilişkisini, hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumlarından gelir bağlanmış ise, bağlama kararı ile bağlanan gelirin peşin değerini ve trafik kazası ile illiyetini gösterir belge ekleniyor.

    HABERsigorta.com
  • serkanca guner
    Junior Member
    • 02-11-2005
    • 4

    #2
    Konu: Vurup kaçan araçların zararını ödeyen fon.

    slm merhaba ben recep kardeş ben adana oturuyorum geçen hafta benimde başıma boyle bişe geldi acaba cidden sigortadan para alabiliyomuyuz benim kaza tam olarak şöyle oldu ben normal yolumda giderken beni plakasını göremediğim bir araç beni sıkıştırdı bende kendimi kurtarmak için ani manevra yapıp arabayı savurdum ve 2 takla açtım arabanın kaskosu yoktuzorunlu trafik sigortası falan var eksiği yok ben şimdi bu kaza rapor tutturdum ama trafik polisi bile bana bu kazada sigortadan para alamazsın dedi ama senin söylediklerinde beni biraz umitlendirdi açıkçası sana e mail adresimi versem bana cvp yazabilirmisin yazarsan çok sevinirim cvbnı bekliyorum sana kolay gelsin malak_can01@hotmail.com

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X