“Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız!”

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • baymarti
    Member
    • 12-05-2005
    • 944

    “Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız!”

    “Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız!”
    Ebû Mûsel-Eş’arî anlatır: “Evtas muhârebesinden sonra, şehid olan amcamın emânetlerini alıp Resûl-i ekremin huzûruna gittim. Peygamber efendimiz, bir hasır üzerinde istirâhat buyuruyorlardı. Hasırın örgüleri, mübârek vücûduna değen yerlerde iz yapmıştı. Elimde mübârek İslâm sancağını görünce buyurdu ki:
    - Ey Ebû Mûsâ! Ebû Âmir şehîd mi oldu?
    Sonra Resûlullah efendimiz abdest için su istedi ve abdest aldı. Mübârek ellerini kaldırıp:
    - Allahım! Kulcağızın Ebû Âmir’i affeyle! Allahım, kıyâmet gününde Ebû Âmir kulunu şu yarattığın insanlardan çoğunun üstünde âli bir makâmda kıl!” niyâzında bulundu. Ben, “Anam-babam, canım sana fedâ olsun yâ Resûlallah! Benim için de magfiret diler misiniz?” dedim. Resûlullah benim için de: “Yâ Rabbî! Ebû Mûsâ Abdullah bin Kays’ın günâhlarını affeyle! Kıyâmet gününde onu en yüksek ve güzel makâma koy!” diye duâ buyurdu.”
    Ebû Mûsel-Eşarî hazretleri, Resûlullah efendimiz zamanında Zebid, Aden ve Yemen vâliliklerinde bulundu. Resûlullah efendimiz Mu’âz bin Cebel ile birlikte Yemen’e vâli gönderirken ikisine şöyle buyurdu: “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz! Birleşiniz, fırkalara ayrılmayınız!”
    Ebû Mûsel-Eş’arî hazretleri Resûlullah efendimizin vefâtından sonra da devlet hizmetinde bulundu. Hz. Ömer’in hilâfetinde, Kûfe, Basra vâliliklerine tâyin olundu.
    Halîfe, Ebû Mûsel-Eş’arî’yi huzûruna çağırıp, Basra’ya vâli tâyin ettiğini bildirdi. O da Halîfe’ye dedi ki: “Ey mü’minlerin emîri! Bana, Resûlullahın Eshâbı ile yardımcı olunuz. Çünkü onlar yemekteki tuz gibidirler. İşlerimi ancak onların yardımıyla düzene sokabilirim.”
    Hz. Ömer de, “Arzu ettiğin kimseyi yanına alabilirsin” diyerek izin verdi. O da yanına Enes bin Mâlik, İmrân bin Husayn, Hişâm bin Âmir gibi sahâbîlerden yirmi dokuz kişi alıp, Basra’ya gitti. Hz. Mugîre bin Şûbe’den vâliliği devraldı.
    Burada vâli iken Ehvaz, İsfehan ve Nusaybin fethedildi. Bu şehirde iken yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki suyu kanal kazdırarak şehre getirdi. Bu kanal kendi adıyla meşhûr oldu.
    Hz. Osman’ın halîfeliği esnasında önce Basra daha sonra da Kûfe vâliliğine tâyin edildi. Hz. Ali zamanında da Kûfe vâliliğine devâm etti. Hz. Mu’âviye’nin hilâfeti zamanında 663 senesinde vefât etti.
İşlem Yapılıyor
X