BOP ve BTC !..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • kutludað
    Junior Member
    • 07-01-2006
    • 130

    BOP ve BTC !..

    BTC ve Büyük Orta Asya Projesi


    1- Afganistan´da yüzlerce sivilin ölümüne neden olan ağır hava saldırılarıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı arasında ne tür bir bağlantı var?
    2- Taliban´ın yeniden harekete geçmesiyle "Büyük Orta Asya Projesi" arasında nasıl bir ilinti var?
    3-BTC için yapılacak törenin gövde gösterisine dönüştürülmesiyle İran´ın nükleer silahlanması arasında ne gibi etkileşim var?
    4-NATO neden Afganistan´da kara harekatına hazırlanıyor?
    5-İngiltere neden Afganistan´a yeniden asker gönderiyor?
    6-ABD ve NATO güçleri neden Afgan köylerini bombalıyor? Hindikuş Dağları´nda saklandığı iddia edilen Usame Bin Ladin´i yakalamak ya da terörle mücadele için mi?
    7- Ladin´i kim koruyor? Taliban hangi güçlerin desteğiyle harekete geçti?
    8- Sovyetler´e karşı Afgan direnişini besleyen ABD, şimdi aynı durumla kendisi karşılaşıyor. Rusya ve Çin, Afganistan´a ABD ve NATO ülkeleri için bir bataklığa mı dönüştürmek istiyor?

    BTC hattına pompalanan petrol, 27 Mayıs´ta Ceyhan´dan tankerlere yüklenmeye başlanacak. 13 Temmuz´da ise, hattın resmi açılışı yapılacak. Devlet başkanlarının katılımıyla görkemli bir tören düzenlenecek.


    ABD, törende en üst düzeyde temsil edilecek. Başbakan Tayip Erdoğan, George Bush´u bile davet etti. "Türkiye´nin şu ana kadar gördüğü en büyük açılış töreni" gerçekleştirilecek.

    "21. Yüzyılın Projesi" olarak tanımlanan BTC, şüphesiz Türkiye´nin enerji kavşağı olma hedefinde çok önemli bir adım.

    Ama hem projenin kendisi hem de açılış törenine yüklenen anlam, simgesel BTC´nin aynı zamanda korkutucu bir kamplaşmanın göstergesi olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

    Ortadoğu´daki yangın Orta Asya´ya sıçramak üzere.

    Hazar enerji kaynakları, İran krizi, Orta Asya´da ABD nüfuzuna yönelik reaksiyon ve NATO´nun Afganistan´dan petrol boru hattı için savaşa sokulması iyi şeylerin habercisi değil.

    Rusya´nın Ukrayna´ya verdiği gazı kestiği gün başlayan gerilim zirvede. İran kriziyle de alev topuna dönüşmek üzere. ABD´nin açılış törenine ilgisi bu nedenle üst düzeyde olacak.

    ABD,1990´lardan bu yana Hazar kaynakları için geliştirdiği projelerden sadece BTC´yi uygulayabildi.

    Diğer projeler için çok masraflı askeri operasyonlar yaptı ama hâlâ sonuç alamadı.

    Oysa rakipleri ABD´yi bölgeden silecek projeleri hayata geçirmeyi başardı.

    Bu nedenle BTC´ye Türkiye´den çok ABD´nin ihtiyacı var. Gövde gösterisine de Türkiye´nin değil ABD´nin ihtiyacı var!

    Asya´da oynanan büyük Büyük Oyun´un aktörleri bu sefer çok. ABD oyunun baş mimarı ama ciddi rakipleri var.

    Washington BTC´den sonra Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) doğalgaz boru hattı için var gücüyle mücadele ediyor.

    Hindistan´ı da projeye katmaya çalışıyor. İşte Afganistan´da yeniden başlayan çatışmaların nedeni bu! NATO boru hattı temizliği yapıyor.
    Zavallı sivil Afgan halkının kanı üzerinden kirli bir proje uygulanıyor.

    ABD, Orta ve Güney Asya´ya yönelik en son projesi olarak 26 Nisan´da "Büyük Orta Asya Projesi"ni ilan etti.

    Buna karşı Çin ve Rusya, İran, Pakistan ve Hindistan´ı Şanghay Bloku´na davet etti. İran çok istekli. Pakistan da. ABD, İran´ın bu bloka katılmasını meydan okuma olarak göreceği kesin. Blok ayrıca, ABD´den askerlerini Orta Asya´dan çekmesini, bunun için tarih vermesini istedi.
    BTC´nin başarısı Kazak petrollerinin de bu hatta katılmasına bağlı. Fakat Kazakistan, ABD´nin tüm baskılarına rağmen, tedirgin. Rusya´nın öfkesini üzerine çekmekten korkuyor.

    Şanghay Bloku´nun Asya Ortak Enerji Birliği planı, Rusya-Çin-Kazakistan-İran arasındaki enerji ortaklıkları ABD´yi bölgede büyük bir jeopolitik hezimete sürükleyebilir.

    İran´ın Çin´le yaptığı enerji anlaşmalarının toplamı 100 milyar dolar. İran-Pakistan-Hindistan boru hattı projesi uygulanma aşamasında. Kazak petrolü de Çin´e bağlanıyor. Türkmenistan´ın Rusya ve Çin´le yaptığı doğalgaz anlaşmalarından sonra Afganistan hattına verecek yeterli kaynağı olup olmadığı tartışmalı. ABD´nin BTC´den sonraki en büyük projesi bu açıdan tehlike altında.

    Enerji üzerinden yürütülen restleşme ABD aleyhine döndüğünde Orta Asya´da büyük çalkantıların yaşanacağını, muhtemelen Kafkaslar´da çatışmaların başlayacağını söyleyelim.

    BTC için gösterişli törenler hazırlanırken ABD´nin bir diğer boru hattı için Afganistan´da yeniden kan akmaya başladı. Ölümcül hamleler izliyoruz.

    BTC Türkiye için büyük fırsat ama Avrasya jeopolitiğindeki ürkütücü hesaplaşmanın da bir uzantısı!

    bash stupidprv
İşlem Yapılıyor
X