Manisa Tarzanı mezarı başında anıldı...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Manisa Tarzanı mezarı başında anıldı...


    Aziz Gül'ün haberi

    Manisa Valiliği ve belediye tarafından bu yıl daha kapsamlı düzenlenen etkinlikler, Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'nin Çatal Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret ile başladı. Belediye Başkanı Bülent Kar, yardımcıları ve vatandaşların katıldığı ziyarette Ahmet Bedevi'nin kabrine karanfillar bırakılarak dualar okundu.

    Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene Vali Refik Arslan Öztürk, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Sami Demirel, Belediye Başkanı Bülent Kar, vali yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, diğer daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına belediye çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

    Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'nin hayatının okunmasından sonra konuşma yapan Belediye Başkanı Bülent Kar, "Kurtuluş Savaşı'nda düşman tarafından ateşe verilen ve tarihinin en acı günlerini yaşayan Manisa'nın yeşil bir örtüye kavuşması için elinden gelen herşeyi yapan tarzan, bugün bizlere değeri hiçbir şeyle ölçülemeyecek güzellikte yemyeşil bir Manisa bırakmıştır. Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi ağaçla, doğayla bütünleşmiş ve bugün rahmetle minnetle andığımız bir efsane haline gelmiştir." dedi.

    Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk ise çevrecilik anlayışının sadece kağıt ve çöp toplamakla olmaması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye çöl olması diye korkuyoruz da çöl olmaması için elimizden neler geliyor ve biz onun karşılığında neler yapıyoruz? Çevreci olmak sadece sokaklarda kağıt toplamak değil, çevreci olmak suyu korumaktır, çevreci olmak doğayıi havayı korumaktır. Giden değerleri, kültür varlıklarını korumaktır. Ben çevreciliği böyle anlıyorum. Gördüğümüzde çoğu zaman tebessümle karşıladığımız bir insanın değerini ancak bu güzel değerleri kaybettikten sonra ve o acı gerçeklerle yüz yüze kaldıktan sonra anlayabiliyoruz." diye konuştu.
    Törende Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi gibi siyah bir şort ve çantası, takma gür sakalla etkinliklere renk katan İsmet İnönü Anadolu Meslek Lisesi öğrencisi Muzaffer Onay, Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'yi ve doğa sevgisini anlatan bir şiir okudu. Buradaki törenin ardından halk yürüyüşü yapıldı. Protokol, ellerinde pankartlar taşıyan öğrenciler ve vatadaşlar meydandan Belediye Kültür Sitesi önüne kadar bando eşliğinde yürüdü. Kültür sitesinde düzenlenen bir başka etkinlikte ise ilköğretim okulları arası "Manisa Tarzanı ve Çevre" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödülleri verildi. Daha sonra da resim sergisinin "Spil Dağı Çiçekleri" ile "Manisa Tarzanı Fotoğrafları" fotoğraf sergilerinin açılışları yapıldı.

    MANİSA TARZANI AHMET BEDEVİ KİM?

    "Manisa Tarzanı" adıyla büyük bir üne kavuşan Ahmet Bedevi 1899 yılında Bağdat yakınlarındaki Samara'da doğdu. 1. Dünya Savaşı ile İstiklal Savaşı'na katıldı. Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibi olan Bedevi, cumhuriyetin başlarında Manisa'ya geldi. Manisa Belediyesi'nda 1 haziran 1933 tarihinde 30 lira aylıkla bahçıvan yardımcısı olarak işe başlayan Manisa tarzanı Ahmet Bedevi, işgal sonrası yanıp kül olan Manisa'yı ağaç dikip yeniden yeşillendirmeyi kutsal bir görev bildi. Yaz kış siyah bir şortla dolaşarak şehir kızlarına çiçek, yörük kızlarına boncuk, çocuklara da şeker dağıtan tarzan, ayrıca yoksullara da gizlice para yardımında bulunurdu. Spil Dağı Topkale'deki kulübesinde tahta divanda yatıp kalkan tarzan, dağcılık kulübü üyesi gençlerle Ağrı, Cilo, Demirkazık dağlarına tırmandı. Okumayı seven tarzan resmi ulusal bayram törenlerine göğüsüne bağladığı palmiye yaprağına taktığı İstiklal Madalyası ile katılırdı. Çıplaklığı ve vaktinin çoğunu doğada geçirdiği için tarzan olarak anılmaya başlayan Ahmet Bedevi, 31 Mayıs 1963 yılında vefat etti.

    (Haber7)

    NOT: Bu muhterem insanı askerliğimin acemilik dönemini yaptığım 57.Er.Eğt.Tug. Manisa Spil dağında tanıdım.Her pazar günü 3-5 arkadaşla o dağa tırmanır hem kendisine birşeyler götürür hemde sohbet ederdik.Kendisine tekrar ALLAH'dan rahmet dilerim.

    Son düzenleme TA2CCC; 31-05-2006, 17:20.
İşlem Yapılıyor
X