türk'ün aklı köprü sistemini yendi!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yusufocuk
    Banned
    • 06-01-2005
    • 2598

    türk'ün aklı köprü sistemini yendi!

    Türk'ün Aklı Köprü Sistemini Yendi04.06.2006 07:59Boğaziçi Köprüsü'nden nakit gişeleri kaldırılıp, OGS ve KGS sistemi getirildi. Ancak Türk zekası bir kez daha herkese pes dedirtti. İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nde 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren nakit geçiş gişeleri kaldırıldı, köprüden sadece OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) ve KGS'yle (Kartlı Geçiş Sistemi) geçişe izin verilmeye başlandı.
    OGS ve KGS'si olmayan araç sahipleri içinse tek seçenek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki 4 nakit gişesi oldu. Ancak OGS ve KGS'si olmadığı halde Boğaziçi Köprüsü'ne yönelen ya da uyarıları görmeyip Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün nakit gişelerine yönelemeden kendilerini OGS gişesinin önünde bulan vatandaşlar için köprülerin müdavimi seyyar satıcılar yeni bir sektör yarattı.
    Köprülerden kaçak geçenlere 33 YTL para cezası kesildiğini gören seyyarlar, bu durumdan pay çıkarmak için hemen kolları sıvadı. Her iki köprüde de simit, kağıt helva, dondurma, su ve cep telefonu satan seyyar satıcılar, 'İstanbul'un dağı taşı altın' sözünden hareketle hiçbir üretim yapmadan para kazanmanın yolunu böylelikle bulmuş oldu.

    OGS ve KGS alan seyyar satıcılar trafikte bekleyen sürücülerin yanına yaklaşarak 'kaçak geçişin cezası 33 YTL. Kartınızı yoksa biz sizi 10 YTL'ye geçiririz' diyerek sürücüleri ikna ediyorlar. Araç içerisine binen uyanık seyyarlar kartsız sürücüyü köprüden geçirdikten sonra parasını alıyor ve otobüsü binerek yeniden sıkışan trafikteki yerini alarak yeni müşterisini beklemeye çalışıyor. Günde bin ila bin 500 aracın kaçak geçtiği köprülerde seyyar satıcıların kazandığı parayı ise tahmin etmek oldukça güç. Oysa ki köprüye uzanan yollar üzerinde ya da köprü girişlerinde OGS ve KGS satan araçlara rastlamak mümkün. Ancak 33 YTL yerine 10 YTL vererek geçmek ise sürücüler için ayrı bir avantaj oluşturuyor.

    BİNDEN FAZLA KAÇAK GEÇİŞ

    Karayolları ve Emniyet yetkilileri ise bu durum karşısında şaşkın. Köprülerden sorumlu Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, bu durum karşısında çok şaşırdıklarını belirterek; 'Polisiye tedbirler alacağız. Seyyar satıcıları defalarca uzaklaştırıyoruz ama bu da çözüm olmuyor. Vatandaşların hepsini OGS ve KGS almaya çağırıyoruz. OGS ve KGS ile geçiş ise paralı geçişe göre 60 kuruş daha ucuz. Bu adamlara kimse kanmasın ve itimat etmesin. Güvenlik nedeniyle seyyar satıcıların köprü ve çevresinde olmaması gerekiyor. Ama bunu engellemekte sıkıntı çekiyoruz. Bu konunun üstüne önemle gideceğiz' dedi.

    Dost, köprülerden her gün bin ila bin 500 aracın kaçak geçiş yaptığına dikkat çekti.

    HIRSIZLIK MI YAPALIM

    Emniyet yetkilileri ise seyyarların bu işi ticaret dökme eğiliminde olduğunu söyleyerek, 'Seyyarları sürekli olarak köprü çevresinde uzaklaştırıyoruz ama bu çözüm olmuyor. Bahaneleri hep aynı: 'Ağabey hırsızlık mı yapalım, adam mı soyalım?' diyorlar. Bu işin bir cezası olmadığını onlar bizden daha iyi biliyorlar. Bunun için de gelip rahatlıkla, korkmadan, çekinmeden satış yapabiliyorlar. Şimdi OGS ve KGS işine de el attılar. Bunu mutlaka engellememiz gerekiyor. Yoksa bu da ayrı bir ticaret kapısı haline gelecek. Seyyarlara karşı uygulamalarımız artacak' diye konuştu.

    YARDIMCI OLUYORUZ

    BoÐazİçİ Köprüsü'nde su satarak geçimini sağlayan Barış Bostan, OGS ve KGS'den yeni bir kazanç kapısı yaratan seyyarlardan. Bostan, amaçlarının halkı kandırmak olmadığını belirterek, 'Biz yardımcı olmazsak 33 YTL ceza yiyecekler. Birçok insan hala kartsız geçişin yasak olduğunu bilmiyor. Özellikle hafta sonları burada çok trafik oluyor. Çok kişide de kart yok. Biz de onlara yardımcı oluyoruz' diye konuştu.




    Günde 10 tur atıyoruz

    Seyyarlar Karayolları gişelerinden OGS ve KGS kartı satın aldığı için Karayolları'nın maddi bir kaybı olmuyor. KGS ve OGS ile köprüden bir geçişin bedelinin 2.4 YTL olduğu hesaplandığında, seyyarlar 10 YTL'ye gişeden geçirdiği vatandaşın sırtından 7.6 YTL kazanıyor. Köprünün altından geçerek karşı istikametteki otobüse binen bir seyyar, otobüse 1.1 YTL ödüyor. Bu durumda seyyar OGS ve KGS'cinin bir geçişten kazancı 6.6 YTL oluyor. İsmini vermek istemeyen bir seyyar satıcı, trafiğin yoğun olduğu günlerde özellikle hafta sonlarında 10 vatandaşı bu şekilde köprüden geçirdiklerini belirtti.
İşlem Yapılıyor
X