Tokat kanola üretmeye hazırlanıyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Tokat kanola üretmeye hazırlanıyor...


    Tokat Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak "Son yıllarda şeker pancarındaki kota uygulamasından dolayı ekilemeyen alanların yeniden üretime kazandırılması, yine çiftçilerimizin önemli bir gelir elde edeceğine inandığımız yağlık bitkiler üretiminin yapılması için çalışmalar başlattık. Bakanlığımız da destek veriyor. Bu konuda Tokat'ta kanola ekimini bu yıl ilk defa bin 500 dekar alanda yaptık" şeklinde konuştu.

    BİYODİZELİN YÜZDE 85'İ KANOLADAN

    Yaşar Kavak, bir cevher konumunda olan kanola bitkisinin Tokat'ta ekilmesinin önemine değinirken "İl Özel İdaresi'nden sağlayıp aldığımız tohumları çiftçilerimize ücretsiz olarak verdik. Kanola hem yağ olarak tüketilmesinde, hem de biyodizel üretiminde önemli bir hammadde. Dünyada üretilen biyodizelin yüzde 85'i kanoladan sağlanmaktadır. 1 ton kanoladan 300 kg mazot üretiliyor. Yine bunun yan ürünleri de var. Gliserin, deterjan sanayiinde de kullanılıyor. Yağı alındıktan sonra kalan posası da çok kaliteli ve protein değeri yüksek bir hayvan yiyeceği oluyor. Kanolanın her şeyinden yararlanılıyor" ifadelerine yer verdi.

    ÖNÜMÜZDEKİ YIL 10 BİN DEKAR ALANA EKİLECEK

    Kanola yağı ve tohumunu gösteren Müdür Kavak, önümüzdeki yıl hedeflerinin 10 bin dekar alanda kanola üretmek olduğunu belirtti. Kavak, Dereköy'deki üretim alanında bu ayın sonuna doğru hasat yapılacağını, hasatta çiftçilere yeni ürün olan kanolayı tanıtacaklarını bildirirken "Ortalama ilimiz şartlarında en az 300 kg ürün alacağımızı planlıyoruz. Mayıs sonu, haziranın 20'sinde hasadı başlatacağız. Ürün 2005 ekim ayında ekildi" ifadelerine yer verdi.

    İKİNCİ ÜRÜN ŞANSI

    Müdür Kavak, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kanola ekilen yere hasattan sonra ikinci ürün ekimi yapılabilecek. Dolayısıyla bir alandan iki ürün elde edilmiş olacak. Sılajlık mısır gibi. Sayın Vali'mize, İl Meclis Başkanı'mıza, üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize böyle bir alternatif sunuyoruz. Önümüzdeki güz döneminde 50 milyarlık bir ödenek ayırdık. Bu para ile inşallah 10 bin dekarlık bir alanda ekim yapacağız.

    PAZAR VE DEREKÖY'DE TESİS KURULDU

    Bu konuda iki tesis kuruldu. Bir tanesi Pazar Dereköy'de Cemalettin Özlü tarafından, bir diğeri de Niksar'da Mahmut Tepebaşı isimli İl Genel Meclisi üyemiz tarafından. Üretim izinlerini aldılar, müracaatlarını yaptılar. Hem bunlar hem de Karadeniz Yağlı Tohumlar tarafından bu ürün alınacak. Çiftçilerimiz ürünü nasıl satacağız gibi bir derde düşmeyecekler. Kanola, şeker pancarının ekildiği yerlere ekilebilecek. Toprağın tavlı olması gerekiyor. İmkan varsa yağmurlama yapılması gerekiyor. Kurak yerlerde olmuyor. Sulanabilecek alanlarda oluyor. Artova, Yeşilyurt, Sulusaray gibi bölgelerimizde de ekimini sağlamak için çaba sarfedeceğiz."




    Cihan
İşlem Yapılıyor
X