Uzak Mesafe Telefon Hizmetinin Sunulmasına İlişkin Tebliğ Yayınlandı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    Uzak Mesafe Telefon Hizmetinin Sunulmasına İlişkin Tebliğ Yayınlandı

    Tebliğe göre; UMTH işletmecileri, şu haklara sahip olarak hizmet yürüteceklerdir.
    UMTH işletmecileri, yurtdışından gelen çağrıları telefon hizmeti sunan ilgili işletmecilerde sonlandırabilme ve telefon hizmeti sunan işletmecilere ait telefon trafiğini her türlü teknolojiyi kullanarak illerarası ve uluslararası olarak taşıyabilme hakkına sahiptir.
    UMTH işletmecileri, şebekeler arası trafik aktarımına yönelik olarak her türlü teknolojiyi kullanabilme ve kullanıcılara ISDN, ATM, F/R, kiralık hat, DSL veya mümkün olan diğer yollarla erişim hakkına sahiptir.
    UMTH işletmecileri, bizzat veya acenteleri aracılığı ile arama ofisi hizmeti sunabilir.
    UMTH işletmecileri, kendilerinin veya acentelerinin kullanımlarındaki taşınmazlar dahilinde ön ödemeli telefon terminalleri üzerinden de UMTH sunabilir.
    Tebliğin tam metni:
    UZAK MESAFE TELEFON HİZMETİNİN SUNULMASINA İLİŞKİN
    USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİÐ
    BİRİNCİ BÖLÜM
    Genel Hükümler
    Amaç
    MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 26/8/2004 tarih ve 25565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin "Uzak Mesafe Telefon Hizmeti" başlıklı Ek-A9 Bölümünün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
    Kapsam
    MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, aynı Yönetmeliğin "Uzak Mesafe Telefon Hizmeti" başlıklı Ek-A9 Bölümü çerçevesinde UMTH sunulmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
    Dayanak
    MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 17/2/2001 tarih ve 24321 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Telekomünikasyon Kurumunun Teşkilat ve Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 75 inci maddesine ve 26/8/2004 tarih ve 25565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin "Uzak Mesafe Telefon Hizmeti" başlıklı Ek-A9 Bölümünün 5.7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
    Tanımlar ve kısaltmalar
    MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
    a) Arama ofisi hizmeti: UMTH işletmecilerinin kendilerinin veya acentelerinin kullanımlarındaki taşınmazlar dahilinde sunulan iller arası veya uluslararası telefon hizmetini,
    b) ATM (Asynchronous Transfer Mode): Eşzamansız Aktarım Modunu,
    c) DSL (Digital Subscriber Line): Sayısal Abone Hattını,
    ç) F/R (Frame Relay): Çerçeve Aktarımını,
    d) ISDN (Integrated Services Digital Network): Tümleşik Hizmetler Sayısal Ağını,
    e) Kurum: Telekomünikasyon Kurumunu,
    f) UMTH: Uzak Mesafe Telefon Hizmetini,
    ifade eder.
    Bu Tebliğde geçen ve yukarıda yer almayan tanımlar ve kısaltmalar için ilgili mevzuatta yer alan tanımlar ve kısaltmalar geçerlidir.
    İKİNCİ BÖLÜM
    İşletmecilerin Hak ve Yükümlülükleri
    UMTH işletmecilerinin hak ve yükümlülükleri
    MADDE 5 – (1) UMTH işletmecileri, ilgili mevzuatta belirtilen hak ve yükümlülükler saklı kalmak üzere aşağıdaki hak ve yükümlülüklere sahiptir:
    a) UMTH işletmecileri, yurtdışından gelen çağrıları telefon hizmeti sunan ilgili işletmecilerde sonlandırabilme ve telefon hizmeti sunan işletmecilere ait telefon trafiğini her türlü teknolojiyi kullanarak illerarası ve uluslararası olarak taşıyabilme hakkına sahiptir.
    b) UMTH işletmecileri, şebekeler arası trafik aktarımına yönelik olarak her türlü teknolojiyi kullanabilme ve kullanıcılara ISDN, ATM, F/R, kiralık hat, DSL veya mümkün olan diğer yollarla erişim hakkına sahiptir.
    c) UMTH işletmecileri, bizzat veya acenteleri aracılığı ile arama ofisi hizmeti sunabilir.
    ç) UMTH işletmecileri, kendilerinin veya acentelerinin kullanımlarındaki taşınmazlar dahilinde ön ödemeli telefon terminalleri üzerinden de UMTH sunabilir.
    d) UMTH işletmecileri, C Tipi UMTH kapsamında erişim numarası olarak Kurum tarafından tahsis edilmiş 811’li numaraları kullanmakla yükümlüdür. UMTH işletmecileri, kendilerine tahsis edilmiş 811’li numaraları Kurumdan izin almak kaydıyla başka UMTH işletmecilerine kullandırabilir. Hizmetin kullanıcılara sunumundan kaynaklanan sorumluluk numarayı kullanan UMTH İşletmecisine ait olmakla birlikte, bu durum numarasını bir başka UMTH işletmecisine kullandıran UMTH işletmecisinin numara tahsisinden kaynaklanan yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
    e) UMTH’ye erişim sağlanmasında kullanılacak arama kartlarının üzerinde hizmeti sunan UMTH işletmecisinin ticari unvanı ile birlikte, adres, telefon ve internet adresi erişim bilgilerinin açık ve anlaşılır biçimde belirtilmesi zorunludur.
    f) UMTH işletmecileri, internet şebekesi üzerinden kendi abonelerine çağrı başlatma hizmeti sunabilir. Kurum düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla; söz konusu hizmet kapsamında UMTH işletmecilerinin abonelerine vereceği kullanıcı adları, ulusal numaralandırma planındaki numara yapısı, rakam kullanımı ve rakam sayısı gibi unsurlara benzerlik gösteremez ve diğer şebeke veya işletmeci sistemlerinde de geçerli olacak şekilde tanımlanamaz.
    g) UMTH işletmecileri hiçbir şekilde GSM şebekesi üzerinden çağrı başlatarak hizmet sunamaz.
    Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin yükümlülüğü
    MADDE 6 – (1) Türk Telekomünikasyon A.Ş., bu Tebliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi çerçevesinde UMTH işletmecilerince yapılacak talepleri ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapacağı sözleşmeler ile, teknik imkanlar dahilinde ve ayrım gözetmeksizin karşılamakla yükümlüdür.
    UMTH işletmecileri ve acenteleri arasındaki ilişkiler
    MADDE 7 – (1) UMTH işletmecilerinin acenteleri aracılığıyla sundukları hizmetlerde Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümlerine ilaveten aşağıdaki usul ve esaslar uygulanır:
    a) UMTH işletmecileri, UMTH sunulmasına yönelik kendi ad ve hesabına faaliyette bulunmak üzere üçüncü kişilere acentelik verebilir. Ancak söz konusu kapsamdaki acenteler alt acentelik veremez.
    b) UMTH sunulması için gerekli olan altyapı ihtiyaçları, ilgili altyapı işletmecilerinden UMTH işletmecileri veya UMTH işletmecileri ad ve hesabına olmak üzere, acenteleri tarafından talep edilmek zorundadır.
    c) UMTH işletmecileri, acentelerinin faaliyetlerinin UMTH yetkilendirmesi kapsamında bulunmasını sağlamakla yükümlü olup, bu çerçevede acentelerin UMTH yetkilendirmesine ilişkin ilgili mevzuat hükümlerini ihlal etmeleri durumunda, söz konusu ihlalden UMTH işletmecileri sorumludur.
    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    Geçici ve Son Hükümler
    Arayan abone bilgisinin iletilemediği santrallerde erişim ücreti
    GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Arayan abone bilgisinin teknik imkânsızlıklar nedeniyle iletilemediği santrallerde, söz konusu teknik imkân sağlanana kadar, bu santrallere bağlı abonelerden başlatılacak C Tipi UMTH’ye yönelik çağrılara ilişkin arabağlantı hesaplaşmasında, Türk Telekomünikasyon A.Ş. alan içi çağrı başlatma ücreti uygular.
    Numara kullanımı
    GEÇİCİ MADDE 2 – (1) UMTH işletmecileri, yetkilendirme tarihlerinden itibaren Türk Telekomünikasyon A.Ş. şebekesinden kaynaklanan nedenlerden dolayı, Geçici 1 inci madde hükmünün uygulanamadığı ve 811’li numaralar ile erişim sağlanmasının teknik açıdan imkân dahilinde olmadığı yerlerde, söz konusu teknik imkansızlık giderilene kadar olmak ve Kuruma bilgi vermek kaydıyla, coğrafi numaraları kullanabilirler.
    (2) UMTH işletmecileri, bu şekilde hizmet verdiği kullanıcılarını, coğrafi numaraların kullanımı nedeniyle ödeyecekleri ücret hakkında açık bir şekilde bilgilendirmekle yükümlüdür.
    Yürürlük
    MADDE 8 — (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    Yürütme
    MADDE 9 — (1) Bu Tebliğ hükümlerini Telekomünikasyon Kurulu Başkanı yürütür.
İşlem Yapılıyor
X