ZAPSU COORP."For You" Mağazalarının sahibi Zapsu,mağazalarda ilaç satmayı hedefliyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • emre1982
    Junior Member
    • 30-05-2004
    • 80

    ZAPSU COORP."For You" Mağazalarının sahibi Zapsu,mağazalarda ilaç satmayı hedefliyor


    ilaçta organiza işler

    Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Danışmanı, BİM marketlerin sahibidir. Kürt Teali Cemiyeti'nin Kurucu Üyesi,Kürt Hevi Cemiyeti'nin Kurucusu, 'Kürdistan'da Kürtten başka hiçbir millet yoktur diyen Abdurrahim ZAPSU'nun torunudur.


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok misyonlu danışmanı Cüneyt Zapsu'nun geçtiğimiz yıllarda yaptığı, ancak Türkiye'de yasal mevzuatın izin vermediği zincir eczane ve kozmetik mağazaları yatırımı Meclis gündemine gelen bir yasa tasarısı ile ciddi ölçüde değerlenmek üzere. Yasa geçerse, Zapsu'nun sahibi olduğu Azizler Holding'e ait For You adlı şirket alanında tek olması nedeniyle ilaç sektörü satışlarında büyük bir avantaj sağlayacak.

    Cüneyt Zapsu, hükümetin ABD, İsrail ve Almanya ile ilişkilerinde kilit isimlerin başında geliyor. Zapsu, İsrail'in Lübnan'a saldırısı ve K. Irak'a operasyon gündemi ile, Türkiye'nin Batılı ülke yetkilileriyle artan görüşme trafiğini de yöneten isim olarak göze çarpıyor. Kendisi de bir işadamı olan Zapsu, aynı zamanda sermayedarlarla hükümet arasındaki ilişkiyi de sağlıyor. Başbakan danışmanının bu yoğun gündemi arasında kendi şirketlerini de büyütmesi ve işleri için belirlediği hedef sektörleri oldukça isabetli seçmesi ise dikkat çekiyor.

    "For You" Zapsu
    Azizler Holding, dünyada ilaç mağazası zinciri olarak faaliyet gösteren For You adlı şirketin Türkiye'deki isim haklarını satın alarak sektöre giriş yapmıştı. Ancak, diğer ülkelerdeki mağazaları "drugstore" statüsünde olan For You, ülkemizde mevcut yasalara göre zincir ilaç mağazası kurmak yasak olduğundan farklı bir yapılanmayla çalışıyordu. Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerine ağırlık veren ve halen 55 şubeye sahip For You, geçtiğimiz aylarda faaliyetlerinde atılım kararı verdi. Bu karar doğrultusunda her ay 10 yeni mağaza açılması planlanırken, 19 Mayıs 2006 tarihinde de American International Group (AIG) adlı şirketle ortak oldu.

    Zapsu'nun şirketinin, ilaç satışındaki engeller ve zincir eczane kurma yasağına rağmen oldukça cesur kararlar vermesi dikkat çekmişti. Bu cesur atılım kararının arkasında ne olduğu kısa süre sonra anlaşıldı. AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, zincir eczanelerin kurulmasının önünü açan yasa tasarını gündeme getirdi. For You, Türkiye'de alanında tek dolayısıyla rakipsiz olduğu için böyle bir yasal düzenlemeden hemen ve doğrudan yararlanacak tek şirket konumunda bulunuyor.

    Cüneyt Zapsu, fındıktan sonra kendisini ilaç satışında da iddialı duruma getirecek bu yasadan büyük kazanç sağlarken, son dönemde sektörde belli gruplara ciddi fayda sağlayan ilaç tebliğleri, kamunun elindeki tek ilaç fabrikasının kapatılması gibi diğer gelişmeler de dikkat çekiyor. Sektördeki ilişki ağı ise yapılan düzenlemelerin ve verilen kararların hiç de tesadüf olmadığını gösteriyor.

    İlaçta derin lobi
    Son yıllarda belli sermayedarlar ilaç sektöründe birlikte hareket ederlerken, kurdukları ortaklıklar ve hükümet ile ilişkileriyle sektörde önlerini açıyorlar. Bu isimler ile hükümet arasında aracılık rolünü ise sektöre kendisi de adım atan Cüneyt Zapsu yürütüyor.

    İsimlerden ilki, Türkiye'nin ilaç dağıtımında yüzde 40 payla lider olan Hedef Alliance şirketinin sahibi eski solcu Ethem Sancak. Erdoğan'ın eşinin hemşehrisi olan Sancak, başbakana yakınlığıyla biliniyor ve hükümete yakın ilaç lobisinin kilit ismi olarak öne çıkıyor.

    İkinci isim olan Cem Boyner'in, ilaç satışı işine girmek istemesi ve bu doğrultuda hükümet ile ilişkilerini iyi tutmaya çalışması gözlerden kaçmıyor. Boyner, sektöre önce yurtdışında girdi. 2005 yılı başında Moskova'da açılışını bizzat Tayyip Erdoğan'ın yaptığı Boyner Mağazası'nda Cem Boyner'in iki ortağı var. Ortaklardan birinin Siirtli Ethem Sancak olduğu Boyner Mağazası, aynı zamanda Rusya'da kısa vadede sayısının 100'e ulaşması planlanan zincir eczane marketlerinden ilki. Sancak ve Boyner ortak olarak, Türkiye'de Zapsu'nun girdiği zincir eczane mağazası alanına yurtdışında girmiş bulunuyorlar.

    Boyner'in bu alana yurtiçinde de girmek istediği ve zincir eczane yatırımlarında Zapsu'dan sonra ikinci isim olacağı konuşuluyor. Nitekim, 8 Mayıs 2006 tarihinde Boyner grubu üst düzey yöneticileri İstanbul Eczacı Odası'nı ziyaret etmiş, Boyner alışveriş merkezlerinde eczaneler açmak istediklerini dile getirmişlerdi.

    Sektörün duayeni Bülent Eczacıbaşı ise ilaç lobisinin en güçlü ismi ve Zapsu, Sancak ve Boyner ile yakın ilişkileri bulunuyor. Ethem Sancak'ın ilaç dağıtım şirketi, Eczacıbaşı'nın ürettiği ilaçların yarısının piyasaya dağıtımını yapıyor. Zapsu ise Alman Lisesi'nden okuldaşı Bülent Eczacıbaşı'nı uzun yıllardır tanıyor. Eczacıbaşı, Zapsu'nun aracılığıyla sermayedarların AKP ile ilişki geliştirmesine önayak olan patronların başında geliyor.

    Erdoğan'ın AKP'yi kurmak için yola çıktığında attığı adımlardan en önemlisi olarak değerlendirilen Erdoğan-TÜSİAD buluşması, 26 Ekim 1999'da gerçekleşmişti. Buluşmanın adresi ise TÜSIAD Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Eczacıbaşı'nın eviydi. Organizasyonda, TÜSİAD üyesi olan Cüneyt Zapsu'nun imzası vardı.

    Eczacıbaşı'nın Erdoğan'a yakın olma çabalarının ve AKP'nin sermaye ile ilişkilerinde önemli rol oynamasının meyvelerini sürekli aldığı gözleniyor. 2005 Şubat ayında ilaç sektöründe yapılan, SSK mensuplarının serbest eczanelerden de ilaç alabilmelerine olanak sağlayan düzenleme ilaç pazarını yüzde 20 büyütürken Eczacıbaşı İlaç'ın şirket değerini de üç ayda ikiye katlamıştı. Aynı şekilde, ilaç tekellerinin pazarda önlerini açmak için dayattıkları kamunun ilaç üreten tek fabrikası olan SSK İlaç'ın kapatılmasında da Eczacıbaşı'nın yaptığı lobi faaliyetlerinin başrol oynadığı herkes tarafından biliniyor.

    Geçen yıl Aralık ayında Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın yargılanması sırasında, TÜSİAD ile Başbakan arasında çıkan gerilimin giderilmesinde dört ismin büyük çaba gösterdiği basına yansımıştı. Bu dört isim aynı zamanda ilaç sektöründe de birlikte hareket eden Cüneyt Zapsu, Bülent Eczacıbaşı, Cem Boyner ve Ethem Sancak'tı.


    __________________
  • gulabi
    Junior Member
    • 05-07-2006
    • 5

    #2
    Konu: ZAPSU COORP."For You" Mağazalarının sahibi Zapsu,mağazalarda ilaç satmayı hedefliyor

    aydınlattığın için sağol zaten bu cüneyd' i izliyoruz bakalım sonu nereye varacak. bu dönemin zengini diyeceğim ama bu adamın birden bire uluslaarsı siyasi i,lşkilerde de uzman? olduğu ortaya çıktı.Türkiyemizin geleceği kimlerin elinde?

    Yorum

    • rubberman
      Member
      • 13-02-2006
      • 1992

      #3
      Konu: ZAPSU COORP."For You" Mağazalarının sahibi Zapsu,mağazalarda ilaç satmayı hedefliyor

      Başbakanın 4 + 1 +1 Kılavuzundan biri bu zapsu
      Diğer klavuzları 3 danışman
      Hanımı
      Korkut Özal
      Ortak Özellikleri : Hem Kürt asıllı olmaları ve aynı zamanda Kürtçü Olmaları ...

      Yorum

      • rubberman
        Member
        • 13-02-2006
        • 1992

        #4
        Konu: ZAPSU COORP."For You" Mağazalarının sahibi Zapsu,mağazalarda ilaç satmayı hedefliyor

        Eklemeyi unutmuşum bi atasözü vardı ama hatırlayamadım kılavuzlu kargalı bişiydi ama çıkaramadım şimdi...

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X