6 aylık matematikçi bebekler...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    6 aylık matematikçi bebekler...

    ABD’den ve İsrail’den bilim insanları, 6 aylık 24 bebek üzerinde bir deney yaptı. Bilim adamları, bebeklerin 6 aylıkken dahi, matematiksel hataları fark edebilecek kadar zihinsel yetenek geliştirdiği bulgusuna ulaştı.
    Deneyde bebeklere bir kukla şovu izlettirildi. Programda kuklaların sayısı artırılıyor ve azaltılıyor, bu sayede bebeklerin toplama ve çıkarma işlemlerine reaksiyonları ölçülüyor. Önceki araştırmalar karar vermenin ve işlem yetisinin çocuklukta 2 buçuk yaşından sonra gelişmeye başladığını varsayıyordu.
    İzletilen videoda, ilk önce iki adet kukla görünüyor. Şov sonunda bir kukla ekrandan çıkıyor ve bir kukla kalıyor. Bu aşamada, ekran karartılıyor. Ekran yeniden aydınlandığında bir test başlıyor, bir ekranda tek bir kukla gösterilirken, diğer ekranda iki kukla birden gösteriliyor. Deneyde bebeklerin eksilen bir adet kuklayı fark edip fark etmediklerini ortaya çıkarılması hedefleniyor.

    DOÐRU CEVAP; 2 - 1 = 1
    Bebekler, iki kuklalı ekrana 8.04 saniye bakıyor, tek kuklalı ekrana ise 6.94 saniye bakıyor. Tek kuklalı ekran 2-1=1 işleminin karşılığı iken, iki kuklalı ekran matematiksel olarak ‘yanlış’ sayılıyor. Bu aşamada, bebeklerin iki kuklalı ‘yanlış’ sonucu içeren ekrana bakmaları bu yanlışlığı fark etmeleri ve bunu anlamaya çalıştıkları şeklinde yorumlanıyor. Tek kuklalı ekrana daha kısa süre bakmaları ise, bebeklerin doğru sonucu daha çabuk algıladıkları şeklinde değerlendiriliyor.

    Deney sırasında bebeklerin kafalarına 128 adet sensör yerleştirildi. Bu sensörler beyindeki nörolojik faaliyetleri sinirlerden algılayarak bilgisayara aktarıyor. Yapılan analizlerde, bebeklerin matematiksel işlemler sırasında beyin faaliyetlerinin yetişkinlerin aynısı olduğu tespit edildi.

    MATEMATİK YETİSİ ÇOK ERKEN GELİŞMEYE BAŞLIYOR
    Araştırma ekibinin başkanı Oregon Üniversitesi uzmanı Michael Posner, deney sonuçlarının bebeklerle yetişkinlerin matematiksel işlem süreçlerinin özdeş olduğunu, beyin anatomisinin bebekliğin çok erken evresinde veya ana rahminde şekillendiğini vurguluyor. Posner, “Deney, insanlardaki yargı koyma yetisinin bebekliğin en erken döneminde gelişmeye başladığını gösteriyor” diye konuştu. Önceki araştırmalar karar vermenin ve işlem yetisinin çocuklukta 2 buçuk yaşından sonra gelişmeye başladığını varsayıyordu.

    Kaynak: Araştırma, ABD Bilimler Akademisi’nin yayın organı Proceedings of the National Academy of Sciences mecmuasında yayımlanmıştır.


    SPACE.com-NTV

    ŞAHSİ YORUMUM: Bakın adamlar senelerden beri nelerle uğraşıyorlar.Ne atom kaldı ne genler kaldı ne uzay kaldı herşeye bilim adamlarını seferber edip araştırmalar yapıyorlar.Hergün beddua ve küfür ettiğimiz 8 milyonluk İsrail yazılım,istihbarat ve silah geliştirme (hala UZİ üzerine etkili bir silah yoktur) ilaç,labaratuvar araştırmaları üzerine ilk sıralardadır.
    BU YAZDIKLARIM KESİNLİKLE YANLIŞ ANLAŞILMASIN VE DEÐERLENDİRİLMESİN.
    Biz ise aşağı yukarı her konuda dışarıya bağımlıyız.Kendi uçağımızı,silahımızı,füzemizi,tankımızı,otomobilim izi yapamadık.Varsa yoksa Fenerbahçe,Galatasaray olayı.Kuş gribinin aşısını dışarıdan alırız,F-16 nın bilmemnesi ABD vermezse uçamaz.Haberleşme uydularından onların izinleri çerçevesinde faydalanırız (kontrol altındadır) hernekadar Türksat uyduları bizim kontrolumuzda görünse de işin aslı öyle değildir.
    Milli sporumuz güreşi unutturdular bize.Üç tarafımız denizle çevrili bir memlekette balıkçılık,deniz taşımacılığı,deniz sporları diye birşey yok.Halbuki İsviçre,Avusturya gibi deniz ile alakası olmıyanların (göllerinde yaptıkları çalışmalar ile) bu konularda şampiyonlukları çalışmaları vardır.Süt ve ürünleri çikolata ile İsviçre bir dünya tekelidir.Biz ise bu konuda danışmanlığı onlardan alırız.
    Çok doluyum çok.ARTIK DAHA ÇOK ZAMAN GEÇMEDEN BİR SİLKİNİP KENDİMİZE GELELİM.

    Sevgiler.
  • euronews.net
    Member
    • 01-03-2006
    • 1687

    #2
    Konu: 6 aylık matematikçi bebekler...

    hocam yorumlarınızda çok haklısınız...
    dünyanın en artistik(tek ayağı dışarda) ve hızlı araba kullanan(e-5 ve tem'de) bizde olmasına rağmen bir tane F1 pilotumuz yok...ancak F1'e sponsor olmakla övünürüz...

    Yorum

    • TA2CCC
      Banned
      • 03-06-2004
      • 8304

      #3
      Konu: 6 aylık matematikçi bebekler...

      Dedimya işte anlıyan anlıyor dediklerimi.İşimiz gücümüz şarlatanlık yapmak her konuda (politika dahil).F-1 için çok ekmek yememiz lazım.
      Bağdat Caddesinde anahtar teslimi yarış yapanlara versinler 6-7 pilotumuz olur kesin.GP-1 de ki yarışı seyrettim adam ilk yarışında arabayı parçaladı.
      Neyse boşver.İnan çok üzülüyorum.Bak önümüz kış enerji açığımız var tamamen dışa bağımlı olduk.Bazı şeyleri insanlarımıza (menfaatlerinden dolayı) anlatamıyoruz.Güneş,termal,nüklear enerji kaynaklarına acilen ihtiyacımız var.Adam seni değil kendini düşünür,bir anda tek taraflı anlaşmaları iptal eder gaz vanasını kapatır.Sonra otur ağla haline......

      Yorum

      • fuga
        Senior Member
        • 27-08-2004
        • 6397

        #4
        Konu: 6 aylık matematikçi bebekler...

        Originally posted by euronews.net
        hocam yorumlarınızda çok haklısınız...
        dünyanın en artistik(tek ayağı dışarda) ve hızlı araba kullanan(e-5 ve tem'de) bizde olmasına rağmen bir tane F1 pilotumuz yok...ancak F1'e sponsor olmakla övünürüz...
        inşallah bizdende bir gün m.shumaer,alonso çıkar

        Yorum

        • fredyss
          Member
          • 31-05-2005
          • 1406

          #5
          Konu: 6 aylık matematikçi bebekler...

          Originally posted by fuga
          inşallah bizdende bir gün m.shumaer,alonso çıkar
          Yok hocam bizden ahmet, mehmet çıkar. :D:D:D:D:D:D

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X