***Tarihte Bugün***

Kapat
Önemli Konu
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fikrimin_zikri
    Junior Member
    • 15-12-2008
    • 88

    5 Ocak 1922 Adana'nın Kurtuluşu

    Her 5 Ocak'ta Eski İstasyon Meydanı ya da yeni adıyla Uğur Mumcu Meydanında kurtuluş törenleri yapılır. Çoğu kez televizyonda çeşitli illerin kurtuluş törenleri gösterilirken tahta silahlar ve kılıçlar temsili düşman askerlerini kovan Türk askerleri senaryosunun acemi tiyatrocular gibi sahnelenmeye çalışıldığına tanık olmaktayız. Geçmiş yılların birinde Adana'nın kurtuluş törenlerini izlemeye gitmiştim. Gazilerin geçit törenine tanık oldum. İçlerinde bir gaziye gözüm takıldı. İnanılmaz derecede ciddi ve vakur adımlarla yürüyordu. O yaşına rağmen büyük bir enerji içerisinde kollarını sert bir biçimde tutuyor, asker adımlarında yere sağlam basıyordu. Yüz hatlarından hissettiği gurur adeta okunuyordu. O belki de Pozantı cephesinde savaşmıştı, belki Belemedik'deki sağlık merkezinde görev yapmıştı, Karaisalı'da baskınlara da katılmış olması olasıydı. Her nerede olursa olsun kurtuluş gününün anlamını tüm benliği ile hissettiği o kadar açıktı ki. Bu dedenin görüntüsü bana Adana ve Kurtuluş mücadelesi hakkında ne kadar az şey bildiğimi hatırlattı. Bunun üzerine bir süre bu konuda araştırmalar yaptım. Bunların hepsini aktarmak tabi ki mümkün değil ancak en azından bir kısmını paylaşmak istedim.

    Adana dolaylarının askeri açıdan boşaltılmasına dair hükümetin 23 Kasım 1918'de aldığı karar Adana'nın işgal edileceğinin en büyük belirtisiydi. Bu karara duyulan tepkiyi Adanalılar Başbakanlığa, Meclise ve İçişleri Bakanlığına yazdıkları dilekçe ile ilettiler. Dilekçenin kaleme alınması Tevfik Kadri Ramazanoğlu'nun Tepebağ’daki büyük evinde gerçekleşmişti. Bu toplantıya şehrin ileri gelenleri, bilginleri, üniversite mezunları, çiftçiler, tüccarlar ve esnaf temsilcileri katılmıştı. Adana halkı adına dilekçeye Milletvekili Suphi Paşa, Belediye başkanı kadri Ramazanoğlu, Müftü Mehmet Tahir, ve Hüseyin Ramazanoğlu imzaladılar. Ancak tepkilere hükümet aldırmadı, zaten aldıracak gücü de yoktu. 18 Aralık 1918'de Fransız General Hamlin törenle Adana'ya girdi. Öğle yemeğini Vali Nazım Bey'le yerken akşam da onuruna ziyafette bulunuldu. Adana'ya gelen Fransız askerleri Doğu Lejyonuna bağlı Ermenilerden oluşmaktaydı. Fransızlar Genel Valiliğe Albay Bremon'u atadılar. Artık tüm yönetim kademeleri Fransızların elindeydi ve halk sorunlarını bunlara aktarırken Fransız destekli Ermeniler de saldırılarını artırmaktaydı. Tüm bunlar olmadan İstanbul'daki Çukurovalılar 20 Kasım 1918'de Klikya Müdafai Hukuk Cemiyetini kurmuşlardı. Başkan olarak Senato Reisi Rifat Menemencioğlu, üyeliklere eski Dışişleri Bakanı Nabi Menemencioğlu, eski Bayındırlık Bakanı Ali Münif Yeğenağa, Halep Milletvekili Ali Cenani, büyükelçilerden Rüstem Bey seçildi. Klikya cemiyeti mücadelesinde Bremon'u hedef alarak başladı. Bremon da buna karşılık Adana'da Türk bayrağının asılmasını yasakladı. Bu yasağa rağmen Adana Erkek Lisesi, (Şimdiki Eski Vilayetteki Kız Lisesi) binasında Türk bayrağı dalgalanıyordu. Bremon Vali Nazım beye baskı yapınca vali lise müdürü Niyazi Ramazanoğlu'nu çağırdı, Niyazi bey valiye Lisenin resmi bir devlet dairesi olmadığını kutsal bir kültür yuvası olduğunu söyledi. Ancak sonuç olarak Milli Eğitim müdürü Fuat bey ile beraber işten el çektirildi.
    Fransa'nın Suriye komiseri Piko'nun Adana'ya 18 Mart 1919 tarihli gezisi de ilginçtir. Bu tip törenlerde Fransız bayrağının asılması zorunluydu, asmayanlara ağır para cezası uygulanıyordu. Dükkanlarının kapatılacağı tehdidinde bulunuluyordu. Esnaf ilginç bir yol bulmuş ve Piko'nun ziyaretinde Fransız bayrağının mavi rengini kıvırıp bükerek, Türk bayrağının rengi olan kırmızı ve beyazı ön plana çıkarmıştı.

    Halka korku vermek amacıyla ev aramalarında silah bulunması halinde idam cezası uygulanacağı söylendi. Tanınmış birinin cezalandırılmasının daha etkili olacağı planlandı, bunun için kurban Tevfik Kadri Ramazanoğlu seçilmişti, Çünkü Tevfik Kadri evini işgale karşı çıkanların toplantısında kullandırmıştı. Bu nedenle evini iki kere aradılar, Birinci aramada çamaşır sandığına kendilerinin yerleştirdiği kurşunu ikinci aramada bularak tutukladılar. 2 Mayıs 1919'da ise Halkın gözü önünde Tevfik Kadri Köprübaşında Çarmıha gerildi. Çıplak sırtını mosmor oluncaya kadar ucu telli bir kırbaçla 20 kez kırbaçladılar.

    Fransız Vali Bremon savaş sonrası anılarında kendi yaptırdığı bu olayla ilgisinin olmadığını iddia eder. Bremon anılarında İngiliz harp divanının buna karar verdiğini yazar. Halk Bremon'a güvenmiyordu. Bremon geldiği andan itibaren herkese eşit muamele yapılacağını bunun güvencesinin kendisi olduğunu söylüyordu. Oysa Bremon'un göz yumması sonucu Ermeniler kiliseleri ve evlerini silah depoları haline getirmişti.

    Bremon Ermeni çetecilere Fransız üniforması giydirmişti bu halk içinde büyük tepkiye yol açtı. Kendisine giden heyete bunların Fransız askerleri olduğunu anlattı. Ermeni Çetecilerin Askeri depoya yaptığı saldırıda Yüzbaşı Osman Bey'i şehit etmeleri ve Bremon'un Yüzbaşı Osman'ı Türk Askerleri öldürdü diyerek olayı örtbas etmesi bardağı taşıran damlalar olmuştu.
    Temmuz 1919 'da Doğu Orduları Başkomutanı General Guro'nun Adana’yı ziyaretinde şehir Fransız, Ermeni ve Yunan bayrakları ile süslenmişti. Bu kez Türkler evlerine çekilerek ve sokakları terk ederek sessiz bir protestoya giriştiler. Türk mahallelerinden geçerken her tarafın kapalı olduğunu gören generalin bu semtlerde kimseler oturmuyor mu sorusuna Bremon'un Generalim bu semtlerde Türkler otururlar, Hıristiyanlara oranla vahşi olduklarından sokağa çıkmıyorlar yanıtı verir. Protestolar bununla bitmez Generalin Erkek Lisesini ziyaretinde öğrenciler bütün zorlamalara rağmen alkışlamazlar ve Fransız milli marşını söylemezler. Belediyeye gelişinde Fransız bayrağını astırmamakta ısrar eden Tevfik Kadri sonradan görevden alınır.

    Türklerin hakkını koruyacak olan Vali Nazım Bey çok pasif Fransız güdümüne girmiş bir insandır. İstanbul’da kurulan Klikyalılar cemiyetinin katkılarıyla Adana'ya Celal bey vali olarak atanır. Celal bey kültürlü ve aydın bir insandır. Almanya'da yükseköğrenim yapmış, Erzurum, Edirne valilikleri, İçişleri, Tarım bakanlığı, Halep ve Konya valiliğinde bulunmuştu. Celal Beyin tayin edilmesi Adana'da sevinçle karşılanır. Bremon'un tüm engelleme çalışmalarına rağmen Celal Bey Adana’ya gelir ve tayin fermanı adet olmak üzere Ulucami'de okunur. Bu sırada 20 kurban kesilir. Bremon anılarında Celal Bey'in Bonn'da eğitim almış tam bir Fransız düşmanı olduğunu ve Adana'ya gelir gelmez eski milletvekili Suphi Paşa'nın Kemalist partisine katıldığını söyler. Celal Bey halkın beklentilerini karşılarcasına göreve gelir gelmez, hükümet konağına gider ve Fransız bayrağını indirtir. Bu isteğinde ısrarcı olur, bunun üzerine Bremon yalnızca Pazar günleri Fransız bayrağını asmayı kabul eder. Celal bey buna da razı olmaz. Pazar günleri vilayet makamına gidip görevde bulunmaz (Hafta tatili Cuma olduğundan Pazar mesai günüydü).

    Fransızların işgali genç aydınları da harekete geçirir. Eczacı Basri Arsoy, ve Dr. Ali Hikmet Coral önderliğinde bir grup gizli örgüt kurarak Suphi Paşa'nın Fabrikasına giderek ondan destek ister. Suphi Paşa da onlara her türlü destekte bulunacağını söyler. Bayındırlık Başmühendisi Hilmi Emiroğlu aracılığı ile bulunan Telgrafçı Hasan efendi yardımı ile gizli görüşmeler tüm sansüre rağmen yapılabiliyordu. Telgrafçı Hasan Efendi bu tehlikeli görevi kendisi istemiştir. Basri Arsoy anılarında, bu durumdan önce şüphelendiğini, bir tertip olabileceğini düşündüğünü yazar, ancak Hilmi Beyin olumlu sözleri ile denemeye karar verirler. Telgrafçı Hasan (Cırıllıoğlu) babası ile küçük yaşta Medine'de bulunmuştu ve çok iyi Arapça konuşuyordu. Kendisini Arap olarak göstererek şüphe uyandırmıyordu. Bunun yanında Fasih İncirlioğlu, Turhan Cemal Beriker, Ferit Celal Güven, Mühendis Ziya Akverdi, Kemal Akverdi, Naci Akverdi, Feyzi Dural, Nazmi Talay, Hasan Ataş, Tarsus'lu Necmettin Eliyeşil, Şadi Eliyeşil, Muvaffak Uygur, Semih Uygur gibi gençler olaylar hakkında bilgi topluyor bunlar derleniyor ve eylemler planlanıyordu.
    Telgrafçı Hasan General Guro'nun Adana'ya gelişini telgrafla Konya'ya bildirmişti. Bir gün sonra gelen Babalık adlı gazetede generalin gelişi protesto ediliyordu. Gazeteyi gören Fransızlar Adana'da bir telsiz bulunduğunu veya Helyosta ile görüşüldüğünü düşünerek geceleri lamba yakılmasını yasakladılar, evlerin damlarında bulunan tahtaları, asmaları yıktırdılar. Bu haberi vereni bulana bin İngiliz lirası mükafatta bulundular. Bu gençlerin kurduğu gizli örgüt yeni Vali Celal Beyle de Suphi Paşa aracılığı ile iletişim kurar. Fransızlar devlet kademesindeki görevlileri de içine alan bu gizli örgütü bilmelerine rağmen bir türlü ortaya çıkaramadılar. Yazışmalarda kağıdı suya ıslayarak bir cam üzerine koyuyorlar, üstüne ikinci bir kuru kağıt ekleyerek kurşun kalemle istenen mesaj yazılıyordu. Yaş kağıt kuruduktan sonra ıslanmadıkça yazı görünmüyordu.

    Fransızlar son olarak bir oyunla Suphi Paşa'ya Klikya Genel Valiliğini teklif ettiler ve bu mevkinin oğluna da geçeceğini söylediler. Bu plan da başarısızlıkla sonuçlandı. Fransızlar şüphelendikleri bazı gençleri Arvat adasına sürgüne gönderdiler, Bunlar Arasında Eczacı Basri Arsoy, Kemal Kusun, Fahri Uğurlu, Kara Hüseyin Zade Mustafa, Enis Zade Ahmet, Eski nüfus Müdürlerinden Mustafa, İl Hukuk müdürü Cemal, Yargıç Mahmut Nedim, mahkeme üyesi Mustafa vardı. İlginç olan bir şey de Türkiye'deki ikinci Türk eczanesini açan Basri Arsoy, anılarını 1935-1939 yılları arasında Halkevleri başkanı iken derletmiş ve ondan sonraki başkan Nevzat Güven tarafından daktilo ettirilmişti. Demokrat Parti zamanında Halkevlerinin hazineye aktarılması sonucunda bu evraklar bakkallara kesekağıdı yapılmak üzere satılmış ve büyük bir rastlantı sonucu Basri Arsoy, Dr.Bahri Erkam ile müfreze komutanı İbo Osman Ağaya ait dosyalar Yeni Adana Gazetesi yazarı Gani Girici'nin eline geçerek kaybolmaktan kurtulmuştur. Son anda kurtarılan Bahri Erkam'ın notlarından şehirdeki gizli teşkilat ile milli kuvvetler arasındaki haberleşmenin, desteklerin şu şekilde geliştiğini anlıyoruz. Ayakkabı, sigara, kinin (Sulfato) vb maddeler Vehbi Necip Savaşan'ın mandırasından Hadırlı'ya yollanır ve oradan ahretlik Lakaplı Adanalı Mustafa bunları Milli Kuvvetlere ulaştırırdı. Bu işi bir çok kez Hadırlı'da sarraf Hasan Efendide yapmıştı. Kinini Dr. Bahri ve Dr.Baki Bilgili beraber alır, bağış paralarını ise kimliklerini bildirmeyen kişiler Dr. Baki'ye teslim edilmek üzere Rifat Gülek eczanesine bırakırlardı. 1920 Temmuzunda Dr.Bahri'nin Adana'dan kaçmak zorunda kalması ile Gizli Servis İşlerini Hilmi Emiroğlu yürütmeye başlar.

    1919 Yazında Adana gecelerinde bir mahalleden diğerine geçmek tehlikeli olmuştu. Ermeni mahallelerinde olaylar artmıştı. Durumu bilmeden sokağa çıkanlar, o dönemde Ermenilerin oturduğu şimdiki Döşeme mahallesi yolunda arabaları durduruluyor, eli kolu bağlanan yolcu bir kuyuya ya da göle götürülerek öldürülüyordu. Aynı şekilde o bölgede bulunan bahçelerden meyve toplayan veya bağından üzüm almaya gidenlerin sonu da aynı oluyordu. 1920 yılı ise artık olayların katliam boyutuna yaklaştığı yıl olmuştu. Yalnızca Haziran ayında olan olaylardan bir kaç örnek vermek gerekirse; 3 Haziranda Kürkçüler köyünden Adana'ya gelen Gök Alioğlu , duran Ali ile 5 adamı öldürüldü, 7 Haziran Ermenilerin İncirlik Köyünde Türklere işkence yapılmasına Fransız Lejyonu göz yumdu. Ermeni Karakol komutanı, Ermenilerden bir kaçının milli kuvvetlerce öldürüldüğünü söyleyerek kadınların ve erkeklerin hepsini hapsetti. Adanalı köy ağaları işlerinde çalışan bu köylüleri kurtarmak için Vali Abdurahman Paksoy'a başvurdular buradan bir sonuç çıkmadı. İran Konsolosu Asaf Han'ın aracılığı ile köy halkı Mutlu Köyündeki Madama çiftliğine yerleştirilerek olay kapatıldı. Aynı gün 4 çoban öldürüldü ve 1500 koyun Ermeni çetecilerce çalındı. 10 ve 11 Haziranda Kocavezir, Tepebağın güney kesiminde oturan pek çok kişi öldürülürken, Hacıbayramda 64 kişi kamalanarak öldürüldü. Akşam üzeri de Ermeniler, Kahyaoğlu çiftliğinde (Şehitlikte) 27 erkek 12 kadın ve 3 çocuğu katletmişler 4 kişi ise öldükleri sanıldığından kurtulmuştu. Bu katliamdan korkan Dikili ve Sarıhamzalı köyleri bütünüyle Şambayatı köyüne göçmüşlerdir. 15 Haziran'da Dedepınarı ve Camili Köyü baskınlarında ölenlerin sayısı 150 idi.

    Adana yazları sıcak ve bunaltıcıdır, bir de sokağa çıkma yasağının olduğunu düşünün. 5 Temmuz 1920 Fransızların bu yasağı uygulamaya koyduğu tarihtir. Şehrin batı kesiminde oturan Türkler buralardaki Ermeni katliamları sonucu iç bölgelere taşınmaya başladılar. Şehirde işlenen cinayetlerin Şişmanyan adında bir komitacı tarafından düzenlendiği biliniyordu. Bu zat kendini Ermeni devleti Kuvvetleri genel komutanı olarak tanıtıyordu. Kendine bağlı polis ve jandarma örgütü oluşturmuştu. Yakalattığı kişileri, Ermeni Kilisesine (Merkez Bankasının Bulunduğu yere) götürerek öldürtüyordu. Tahtalı Camii İmamı, ile oğlu bu kilisede öldürülmüştü. Türklerin evleri işgal edilmiş, karşılığında kira ödeneceği söylenmiş fakat ödenmemiştir. Zeki Ener'in Tepebağdaki evi Ermeni okulu haline getirilmiştir. Kontrat için Fransızlarca Hükümete çağrılan Zeki Ener'e kiracı sıfatıyla Şişmanyan "Lütfen Kiliseye geliniz, parayı orada vereceğiz" demiştir. Durumu bilen Zeki Ener gitmemiştir. Adana'nın kurtuluşundan sonra da uzunca süre bu kilisenin duvarları kan içinde kalmıştır.

    Her savaş gibi bu savaşın da bir sonu vardı. Geriye kalanlar acı ve gözyaşı oldu. Zoraki konuklar evlerine döndüler. Yıllardır beraber yaşadıkları insanları dışlamak için ayaklanan eski yerliler konuk oldular. Ferda Gazetesinin 20 Kasım 1921 tarihli sayısında Adana’yı terk eden Ermeni sayısı 49 bin olarak verilmekteydi. Sebahattin Selek ise Anadolu İhtilali adlı eserinde 120 bini aşkın Ermeni'nin Suriye'ye 30 bin kadarının Kıbrıs ve İstanbul'a gittiğini yazmaktadır. 1 Aralık 1921'de Hükümet konağındaki Fransız Bayrağı yerine Türk bayrağı çekilirken, Vali Vekili Abdurahman Bağdatlı, Hafız Mahmut, Savcı Zihni Hoca, Belediye Reisi Şeyh Galip oğlu Kemal Adana Postası Gazetesi sahibi Giritli İlhami Fransızlarla beraber Adana’yı terk ederken ihanetlerinin bedelini ülkelerinden ayrılmakla ödüyorlardı. Yine ihanet içinde olan 150'likler listesine giren Ferda gazetesi sahibi Ali İlmi Türk birliklerinin Adana'ya girdiği gün inanılmaz bir değişimle bir gecede Kemalist olmuş, Ertesi gün iki kardeşini de alarak İskenderun’a kaçmıştır.
    20 Aralık 1921 Salı günü Kolordu Caddesi (bugünkü İnönü Caddesi insan seliydi). Halk saat 12 civarı Giritli Mahallesi (Şimdiki Atatürk Parkına) akına başladı. Daha sonra Türk Birliklerinin Şakirpaşa'ya geldiği haberi ulaşmıştı. Askerler büyük coşku ile karşılandı, kalabalık bugünkü İstiklal Ortaokulunun olduğu Frakleyn Buyyon'un konutuna yöneldi. Burada Törenler düzenlendi. 20 Aralık'ta Adana şehri teslim alınsa da şehrin Fransızlarca tamamen terkini baz alarak 5 Ocak Adana'nın kurtuluş tarihi olarak kabul edilmiştir.

    Bu savaşın anlamı bir taraf için özgürlüktü, emperyalizme karşı çıkmaktı diğer taraf için ise söylenebilecek sözleri Fransız Generali Düfyö Şimdiki Motor Sanat Enstitüsünün batısına düşen Fransız askerlerinin gömüldüğü mezarlığı ziyaretinde söyledi. General Düfyö’nün dilinden buraya çelenk koyarken " Ey Fransız askerleri, sizlerin kanlarınızı boşuna akıttık" sözcükleri dökülüyordu.


    (5 Ocak 1922 kurtuluşunu kutlama amacı ile Büyük Saat ile Ulu Camii arasına çok büyük bir bayrak çekilmiş ve daha sonra bu bayrak çekilmesi olayı il'in kurtuluş günlerinde tekrarlanmıştır. Bayrak Adana'nın simgesi haline gelmiştir.)

    Yorum

    • 67TOPRAK
      Senior Member
      • 12-11-2005
      • 3015

      Konu: ***Tarihte Bugün***

      Tarihte Bugün / 6 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

      1693 4.Mehmet'in Edirne'de Ölümü;Yerine 2.Süleyman'ın Tahta Çıkışı.
      1838 Samuel Morse, kendi geliştirdiği ''Morse Alfabesi''ni açıkladı.
      1921 Yunan birliklerinin Eskişehir ve Afyon doğrultusundaki taarruzuyla I. İnönü Savaşı başladı.
      1938 Nazi baskısından kaçan Sigmund Freud, Londra'ya gitti.
      1950 İngiltere'nin Komünist Çin'i Resmen Tanıması.
      1955 On iki ada karasuları sınırının saptanması için, Yunanistan ile görüşmelere başlandı.
      1957 Imre Nagy'nin "Hain" Olduğuna Dair Çek-Macar-Rumen- Sovyet Deklarasyonu .
      1959 Dilbilimci Baha Toven 78 yaşında öldü.
      1960 Mersin Rafinerisinin temeli atıldı.
      1961 Kruşçev'in Ünlü "Özgürlük Savaşları" Konuşması.
      1963 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Siirt'te zengin bir petrol damarı buldu.
      1969 ABD Büyükelçisi Robert Kommer’in makam arabası, Ortadoğu Teknik Üniversitesi bahçesinde yakıldı.
      1971 İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde işten atılan 15 model, çıplak olarak protesto gösterisi yaptı.
      1972 Eski Dışişleri Bakanlarından Tevfik Rüştü Aras'ın Ölümü.
      1984 TV programlarının yüzde 50’si renkli oldu.
      1984 ‘Türk Parasını Koruma Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle, döviz taşımak suç olmaktan çıktı; döviz alım-satımı serbestleşti.
      1991 Ekonomist Dergisi
      1991 İlk Türk operası ''Özsoy''un bestecisi Ahmet Adnan Saygun 84 yaşında öldü.
      1992 TRT Trabzon Radyosu TRT 1 İle Yaptığı Ortak Yayından Çıkarak Tamamen Bölgesel Yayına Başladı
      1993 Balet Rudolf Nureyev öldü.
      1997 Tarikat kisvesi altında bazı kadınlarla evlilik dışı ilişki kurduğu iddia edilen Ali Kalkancı, Fadime Şahin adlı kadının ihbarı üzerine gözaltına alındı.
      1998 Anayasa Mahkemesi Başkanlığına, Yönetim Kurulunda Yapılan Seçimde Ahmet Necdet Sezer Seçildi.

      Yorum

      • kemal1923
        Junior Member
        • 21-11-2008
        • 146

        Re: ***Tarihte Bugün***

        benim de bir katkım olsun dedim,saygılar.

        TRT'den Ermeni TV,
        TRT, Kürtçe yayının ardından şimdi de Ermenice yayın yapmaya hazırlanıyor.
        6 ocak 2009/ 09:47


        TRT ile Ermeni Devlet Televizyonu, beş ay önce işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre TRT 2009 Şubat’ında radyodan Ermenice yayın yapmaya başlıyor. Ardından TRT, Ermenice web sitesi açıyor ve bir yıl içinde Ermenice yayın yapan televizyon kanalını devreye sokmayı hedefliyor.

        Yorum

        • 67TOPRAK
          Senior Member
          • 12-11-2005
          • 3015

          Konu: ***Tarihte Bugün***

          Tarihte Bugün / 7 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

          1714 İngiliz Mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı.
          1858 Sadrazam Mustafa Reşit Paşa'nın Ölümü.
          1919 İngilizler, Kars, Ardahan ve Batum’un boşaltılmasını istedi.
          1919 "Askeri Nigehban Cemiyeti" Programı'nın Alemdar Gazetesinde Yayımlanması.
          1922 Osmaniye düşman işgalinden kurtuldu.
          1941 2. Dünya Savaşı'nda Japonlar'ın Pearl Harbour Baskını.
          1944 Çorap imalatı hakkı Sümerbank'a verildi.
          1946 İlk başarılı yüksek hızlı elektronik bilgisayar ''Eniac'', ABD'de kullanıma girdi. ''Eniac'', elektronik-dijital bilgisayara giden yolda atılmış büyük adımlardan biri olarak 1955'e kadar kullanıldı.
          1946 CHP'den ayrılan Celal Bayar ile Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan, Demokrat Parti'nin kuruluş başvurusunu yaptılar.
          1946 Demokrat Parti kuruldu.
          1947 Demokrat Parti'nin İlk Büyük Kongresi Başladı.
          1950 Karabük Demir ve Çelik İşletmesi'nde ''Zeynep'' adı verilen yüksek fırın hizmete açıldı.
          1979 Hindistan'da yapılan seçimleri, İndra Gandhi'nin Kongre Partisi kazandı.
          1983 Yılmaz Güney ve Cem Karaca, Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
          1984 Fotoğraf ve sinema sanatçısı Baha Gelenbevi 77 yaşında öldü.
          1989 Japon İmparatoru Hirohito öldü.
          1993 Paris'te Kurulacak Olan Dünya Kültür Akademisi'nin 42 Kurucu Üyesi Arasına Yaşar Kemal Seçildi.
          1999 ABD Başkanı Bill Clinton'ın azli istemiyle açılan dava başladı.

          Yorum

          • 67TOPRAK
            Senior Member
            • 12-11-2005
            • 3015

            Konu: ***Tarihte Bugün***

            Tarihte Bugün / 8 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

            1329 İtalyan seyyah Marco Polo Venedik'te öldü.
            1642 Astronomi bilgini Galileo hapisanede hayatını kaybetti. .
            1916 Müttefik kuvvetleri, Osmanlı ordusunun Çanakkale direnişini kıramadı. İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Winston Churchill, görevinden istifa etti.
            1918 ABD Başkanı Woodrow Wilson, Avrupa'da kalıcı barışın sağlanması için kendi adıyla anılacak 14 prensibi açıkladı.
            1933 I. Beş Yıllık Kalkınma Planı kabul edildi.
            1935 Rock şarkıcısı Elvis Presley doğdu.
            1945 Büyük İskenderun Limanı hizmete açıldı.
            1960 Hirfanlı Barajı'nın Hizmete Girişi.
            1961 Milli güreşçimiz Yaşar Doğu'nun ölümü.
            1979 Vietnam'ın, Kampuçya'yı İşgali.
            1982 Yılmaz Güney, ‘komünizm propagandası yapmak’ suçundan 7,5 yıl hapse mahkum edildi.
            1986 8 sanatçıya Yükseköğrenim Kurulunca ''profesörlük'' unvanı verildi. Bu sanatçılar arasında Yıldız Kenter, Hikmet Şimşek ve Nevit Kodallı da vardı.
            1997 Vehbi Koç'un çalınan naaşı, Zincirlikuyu Mezarlığında boş bir mezarda bulundu ve çalanlar yakalandı. Koç'un naaşı, 10 Ocak'ta ikinci kez toprağa verildi.
            1998 Karşıyaka Müftüsü Nadir Kuru'nun, İzmir'de Dr. Tibet Kızılcan'ın cenaze namazını kıldırırken, ''İsteyen hanımlar namaza gelebilir'' sözleri üzerine, kadınlar, erkeklerle saf tutarak cenaze namazı kıldı.
            2003 İstanbul-Diyarbakır seferini yapan THY'nin RC-100 tipi uçağı Diyarbakır'a inişi sırasında düştü: 74 kişi öldü, 3 kişi yaralanarak kurtuldu.
            2004 Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Yönetmeliğinin gizliliğini kaldıran yasanın ardından hazırlanan yeni yönetmelik de yürürlüğe girdi. MGK Genel Sekreterliği, yönetmelikte, başbakana bağlı bir kuruluş olarak tanımlandı.

            Yorum

            • 67TOPRAK
              Senior Member
              • 12-11-2005
              • 3015

              Konu: ***Tarihte Bugün***

              Tarihte Bugün / 9 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

              1640 4.Murat'ın Tahta Çıkışı .
              1737 Avusturya'nın Rusya İle, Osmanlılara Karşı Savaşmak Üzere Bir Antlaşma İmzalaması.
              1784 Osmanlı Hükümetinin Kırım'ın İşgalini Resmen Kabul Ettiğini İçeren Belgeyi Rus Elçisi Bolgokof'a Vermesi.
              1792 Osmanlı devletiyle Rusya arasında, 5 yıllık savaşın ardından ''Yaş Anlaşması'' imzalandı.
              1853 Osmanlı devleti için ''hasta adam'' tabiri ilk kez Rus Çarı I. Nikola tarafından kullanıldı.
              1921 I. İnönü Savaşı başladı.
              1926 Piyango çekilişinin yalnızca Tayyare Cemiyeti'ne ait olduğuna ilişkin kanun kabul edildi.
              1936 Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Atatürk'ün de katıldığı törenle öğrenime başladı.
              1937 Josef Stalin'in sürgüne gönderdiği Lev Troçki, Meksika'ya gitti.
              1941 Şarkıcı Joan Baez doğdu.
              1942 Türk Tarih Kurumu Ziya Gökalp'in bütün eserlerinin yayımlanmasına, Türk Dil Kurumu da yeni bir Kuran çevirisine karar verdi.
              1955 Devlet Operası sopranosu Leyla Gencer, temsiller vermek üzere İtalya'ya gitti.
              1964 Halide Edip Adıvar, 80 yaşında İstanbul'da öldü.
              1978 Bir günde 14 yer bombalandı. İstanbul'da beş, Ankara'da yedi, Trabzon ve Afşin'de de birer yere atılan bombalar hasara yol açtı.
              1979 Ankara'da iki tren çarpıştı. Çoğu işçi ve öğrenci olan 32 kişi öldü.
              1990 Şair Cemal Süreya, 59 yaşında İstanbul'da öldü.
              1991 Toplu taşım araçlarında sigara içilmesi ve tütün mamullerinin reklamının yapılması yasaklandı.
              1996 Balerin, koreograf Duygu Aykal, 45 yaşında öldü.
              1996 Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe, Sabancı Center'da vurularak öldürüldü. Olayı DHKP-C örgütü üstlendi.
              1996 Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin cesedi, Eyüp Spor Salonunun yakınındaki arsada bulundu. Gazeteci Göktepe, bir gün önce görevini yaparken gözaltına alınmıştı.
              2002 Türkiye, Afganistan'a asker gönderme kararı aldı.
              2003 Aile mahkemeleri kuruldu.

              Yorum

              • 67TOPRAK
                Senior Member
                • 12-11-2005
                • 3015

                Konu: ***Tarihte Bugün***

                Tarihte Bugün / 10 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                1792 Osmanlı Devleti İle Rusya Arasında "Yaş Barış" Antlaşmasının İmzalanması.
                1863 Dünyanın ilk metrosu olan Londra metrosunun ''Metropolitan'' adı verilen ilk hattı açıldı.
                1900 Dünya Şampiyonu, Pehlivan Kara Ahmet, ''Şampiyonlar Şampiyonu'' unvanını aldı.
                1920 Milletler Cemiyeti kuruldu. ABD, Cemiyete katılmadı.
                1920 Ankara'da Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Organı Olarak "Hakimiyet-i Milliye" Gazetesi'nin Çıkmaya Başlaması ( Hakimiyet-i Milliye Başlangıçta Haftada 2 Defa, 18 Temmuz 1920'den İtibaren Haftada 3 Defa Yayımlanmış, 6 Şubat 1921 Tarihinden İtibaren Günlük Olarak Çıkmaya Başlamıştır).
                1921 I. İnönü Zaferi: Albay İsmet Bey komutasındaki Türk ordusu, Yunan ordusu ile İnönü'de karşı karşıya geldiler. Yunan ordusu yenildi. Zaferin ardından, Albay İsmet Bey, 1 Mart 1921'de generalliğe terfi ettirildi; TBMM Hükümeti'nin uluslararası itibarı da hızla yükseldi.
                1926 Alman sinema yönetmeni Fritz Lang'ın ''Metropolis'' adlı filmi gösterime girdi.
                1928 Sovyetler Birliği, Troçki'nin sürgüne gönderilmesine karar verdi.
                1944 Nuri Demirağ'ın fabrikasında üretilen yolcu uçağının uçuş denemesi Yeşilköy'de yapıldı.
                1945 Teşrinievvel, teşrinisani, kanunuevvel ve kanunusani aylarının adları, ekim, kasım, aralık ve ocak olarak değiştirildi.
                1946 Gazeteciler Cemiyeti (Ankara)
                1947 Demokrat Partinin 1. Kongresi'nde, ''Hürriyet Misakı'' kabul edildi.
                1959 SSCB'nin Almanya'ya Barış Önerisi.
                1961 Basın çalışanlarıyla ilgili 212 sayılı Yasa yürürlüğe girdi.
                1966 Taşkent'te Sovyet-Hindistan-Pakistan Anlaşması.
                1968 Atatürk'ün silah arkadaşı, Kurtuluş Savaşı komutanlarından Ali Fuat Cebesoy öldü.
                1969 Singer'in Kartal Cevizli'deki Dikiş Makineleri Fabrikası, burada çalışmakta olan 450 işçi tarafından işgal edildi.
                1972 Askeri Yargıtay, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan hakkındaki ölüm cezalarını onayladı.
                1975 İstanbul'da hızı saatte 107 kilometreyi bulan fırtınada iki kişi öldü.
                1978 Bülent Ecevit başkanlığında kurulan yeni hükümet, işçi ve memur maaşlarının arttırılmasını, asgari geçim indiriminin yükseltilmesini ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını kararlaştırdı.
                1982 Ressam Nurullah Berk 76 yaşında öldü.
                1984 Kürtaj yasallaştı.
                1984 Yazar Reşat Enis Aygen, 75 yaşında öldü.
                1985 TRT’de, ‘Türkçenin yapı ve işleyişine ters düştüğü’ gerekçesiyle, ‘anı, devrim, özgürlük’ gibi kelimelerin kullanılması yasaklandı.
                1989 Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği
                1995 The Marmara Oteli pastanesinin 30 Aralık 1994'te bombalanması sırasında ağır yaralanarak tedavi altına alınan Cumhuriyet gazetesi sinema eleştirmeni, yazar Onat Kutlar öldü.
                1999 Susurluk davası kapsamında aranan Haluk Kırcı yakalandı.
                2000 Emekli Büyükelçi Semih Günver, 93 yaşında Ankara'da öldü.
                2001 Türk edebiyatının usta kalemlerinden, ünlü şair ve yazar Necati Cumalı, 80 yaşında vefat etti.
                2002 İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak hakkında DSP Merkez Disiplin Kurulu tarafından, partiden kesin ihraç kararı verildi.

                Yorum

                • 67TOPRAK
                  Senior Member
                  • 12-11-2005
                  • 3015

                  Konu: ***Tarihte Bugün***

                  Tarihte Bugün / 11 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                  1556 Divan Şairi Fuzuli öldü.
                  1905 Mustafa Kemal, kurmay yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisinden mezun oldu.
                  1914 Atatürk’e, Sofya Ataşemiliterliği’ne ilaveten Bükreş, Belgrad ve Çetine ataşe militerliklerini yürütme görevi verildi
                  1929 Türkiye'de eski yazılı kitapları yeni harflere çevirmek için Dil Encümeni bünyesinde bir komisyon kuruldu.
                  1929 Şair Abdülhak Hamit Tarhan, İstanbul Milletvekilliği’ne seçildi
                  1937 Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Gaziantep Milletvekili Nuri Conker öldü.
                  1939 Aydın'da köylüye toprak dağıtıldı.
                  1940 Ankara Konservatuarı Tatbikat Sahnesi oyuncuları ilk oyunlarını sergiledi.
                  1943 Kızıl Ordu, Stalingrad kuşatmasını kırdı.
                  1946 Arnavutluk'ta Kral Zogo tahtan indirildi; halk cumhuriyeti ilan edildi.
                  1948 Ankara Üniversitesi Senatosu bazı öğretim üyelerini sol eğilimli oldukları için, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesindeki görevlerinden uzaklaştırdı. Görevden alınanlar arasında Pertev Naili Boratav, Niyazi ve Mediha Berkes, Behice Boran, Adnan Cemgil ve Azra Erhat vardı.
                  1954 Malatya’ya Şeker Fabrikası kuruldu
                  1963 TBMM'de komünizmle mücadele amacıyla komisyon kuruldu.
                  1971 İş Bankası Ankara Emek Şubesi, silahlı 4 kişi tarafından soyuldu. İçişleri Bakanlığı bankayı soyanların Deniz Gezmiş ile Yusuf Arslan olduğunu öne sürdü.
                  1983 Karikatürist Şadi Dinçağ, 64 yaşında öldü.
                  1994 Caz Sanatçısı Erol Pekcan, 61 yaşında vefat etti.
                  1997 Başbakan Necmettin Erbakan, tarikat tartışmalarının yoğunlaştığı bir sırada, Başbakanlık Konutu'nda 51 tarikat ve cemaat liderine iftar yemeği verdi.
                  1998 Basketbol antrenörü Aydan Siyavuş, vefat etti.
                  1999 Beynindeki rahatsızlık nedeniyle tedavi gören sanatçı Öztürk Serengil, 68 yaşında öldü
                  2001 Alkollü içkilerde tekel kaldırıldı.

                  Yorum

                  • 67TOPRAK
                    Senior Member
                    • 12-11-2005
                    • 3015

                    Konu: ***Tarihte Bugün***

                    Tarihte Bugün / 14 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                    1915 Osmanlı'nın kanal seferi.
                    1920 Mustafa Kemal, Meclis-i Mebusan’ın açılışını kutladı
                    1923 Londra-New York arası ilk telefon görüşmesi yapıldı.
                    1923 Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, İzmir’de vefat etti.
                    1923 Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da geziye çıktı.
                    1938 Türkiye-Irak-İran-Afganistan arasında imzalanan Sadabad Paktı, TBMM'de onaylandı.
                    1938 Dışişleri Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi
                    1943 Sir Winston Churchill, Franklin Roosevelt ve Charles De Gaulle, Casablanca Konferansı'nda bir araya geldiler.
                    1944 ''Milli Şair'' Mehmet Emin Yurdakul, 75 yaşında öldü.
                    1953 Josip Broz Tito, Yugoslavya Devlet Başkanı oldu.
                    1963 Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, İngiltere'nin Ortak Pazar'a girmesini reddetti.
                    1964 Meclis, Ortak Pazar anlaşmasını onayladı.
                    1970 Milli Mücadele kahramanlarından, Genelkurmay ikinci başkanlarından Orgeneral Asım Gündüz öldü.
                    1974 Türk-İş Genel Başkanı Seyfi Demirsoy, tedavi gördüğü Londra'da 54 yaşında öldü.
                    1984 Antalya Gazeteciler Cemiyeti
                    1987 Vehbi Koç, Uluslararası Ticaret Odası'nca, ''Dünyada Yılın İşadamı'' seçildi.
                    1990 Eski Milli kaleci, işadamı Sabri Dino, Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak intihar etti.
                    1994 Türk sinemasının 53 yıllık emektarı Nubar Terziyan, öldü.
                    1995 İlk kez düzenlenen Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul'da yapılan törenle Lübnanlı şair Adonis'e verildi.
                    1996 Besteci Onno Tunç, Bursa'dan İstanbul'a gelirken kullandığı tek motorlu uçağın Armutlu Bozburun'da düşmesi sonucu yanındaki Hasan Kanık ile beraber öldü.
                    1998 Türk Sanat Müziği sanatçısı Safiye Ayla, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
                    2005 Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait Huygens sondası, Satürn'ün gizemli uydusu Titan'a inişe geçti.
                    2005 Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti harekatına katılarak, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığı görevini 27 Ocakta 6 ay süreyle üstlenecek 28'inci Mekanize Piyade Tugayı için uğurlama töreni düzenlendi.

                    Yorum

                    • 67TOPRAK
                      Senior Member
                      • 12-11-2005
                      • 3015

                      Konu: ***Tarihte Bugün***

                      Tarihte Bugün / 17 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                      1706 Bilim Adamı Benjamin Franklin doğdu.
                      1860 Anton Çehov doğdu.
                      1875 Karaköy-Beyoğlu arasında Tünel hizmete girdi. Tünel dünyanın en eski üçüncü ve en küçük metrosuydu.
                      1899 Gangster Al Capone doğdu.
                      1923 Mustafa Kemal Paşa'nın İzmit'te düzenlediği ilk basın toplantısı
                      1929 Temel Reis (Popoye) çizgi bandı, ilk kez yayımlandı.
                      1934 Revü yıldızı Josephine Baker, İstanbul’a geldi.
                      1936 İngiliz Yazar Rudyard Kipling öldü.
                      1942 Ankara'da Ekmek Vesikaya Bağlandı.
                      1946 BM Güvenlik Konseyi, ilk toplantısını yaptı.
                      1954 Edebiyat tarihçisi İsmail Habib Sevük, 62 yaşında öldü.
                      1955 Nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltı olan, ABD'ye ait ''Nautilus'' suya indirildi.
                      1957 Menemen'de Kubilay Anıtı'nı yapan heykeltıraş Ratip Aşir Acudoğlu öldü.
                      1958 Türkiye'de modern psikolojinin kurucusu Ord. Prof. Mustafa Şekip Tunç İstanbul'da öldü.
                      1960 Yahya Kemal Müzesi açıldı. Müze Fatih Külliyesi'nin Baş Kurşunlu Medresesi'nde bulunuyor.
                      1961 Kongo Başbakanı Patrice Lumumba öldürüldü.
                      1987 Bülent Ecevit, Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı davranmaktan 11 ay 20 gün hapse mahkum edildi. 12 Eylül'den sonra Bülent Ecevit hakkında 80, Süleyman Demirel hakkında 55 dava açıldı.
                      1991 Körfez Savaşı, müttefik uçaklarının Irak ve Kuveyt'teki hedefleri vurmalarıyla başladı.
                      1993 ABD, Irak Nükleer Tesislerine 45 Cruise Füzesi Atması.
                      1994 Risk Değerlendirme Kuruluşlarının Kredi Notunu Düşürmesiyle, Serbest Piyasada 9 Bin Lira Olan 1 ABD Doları Hızla Yükselişe Geçerek 17 Bin Lira'nın Üzerine Çıktı.
                      1994 21 Ocak'ta fırlatılması planlanan ilk Türk uydusu TÜRKSAT-1'i taşıyacak Arien füzesi arızalandı. Fırlatma işlemi 10 gün ertelendi.
                      1995 Japonya'nın Osaka-Kobe bölgesinde, 7.2 büyüklüğündeki depremde 3 bin kişi öldü.
                      1999 Gazeteci Ergun Balcı öldü.
                      2000 İstanbul'da bir villaya operasyon düzenleyen polisle çıkan çatışmada, terör örgütü Hizbullah'ın elebaşı Hüseyin Velioğlu ölü ele geçirildi. Genişletilen operasyonda, mezar evler ortaya çıkarıldı ve sayıda Hizbullah mensubu yakalandı
                      2005 Türk sinemasının en önemli karakter oyuncularından Yıldırım Gencer vefat etti.
                      2005 İstanbul'da 97 şehit asker ailesi ve malul gaziye Cumhurbaşkanlığı ''Devlet Övünç Madalyası ve Beratı'' verildi.

                      Yorum

                      • 67TOPRAK
                        Senior Member
                        • 12-11-2005
                        • 3015

                        Konu: ***Tarihte Bugün***

                        Tarihte Bugün / 18 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                        1778 İngiliz kaşif James Cook, Hawai adalarına ulaştı.
                        1886 Kadınlar, Şukufezar dergisinde ''saçı uzun aklı kısa'' deyimine karşı mücadele başlattı.
                        1910 Çırağan Sarayı yandı. Saray 1865'te Sultan Abdülaziz tarafından inşa ettirilmişti.
                        1919 I. Dünya Savaşı'nda yenik düşen devletlerle anlaşmalar yapmak üzere, İtilaf Devletleri temsilcilerinin oluşturduğu ''Paris Barış Konferansı'' açıldı. Avrupa'nın haritası yeniden çizildi.
                        1924 İstanbul'da Milli Türk Ticaret Birliği Kongresi toplandı.
                        1927 Lozan Antlaşması, Amerikan Senatosu tarafından reddedildi
                        1931 Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği ''Türkiye Güzellik Kraliçesi'' yarışmasını, Naşide Saffet Hanım kazandı.
                        1944 ‘Trak’ adlı yolcu vapuru, Çanakkale’den Bandırma’ya girerken kayalara bindirerek battı; 24 kişi öldü.
                        1946 Madame Butterfly Operası, Ankara'da sahnelendi.
                        1954 Yabancı sermaye teşvik kanunu'nun kabulü.
                        1956 Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan, vefat etti.
                        1982 Tarihçi Prof. Dr. Enver Ziya Karal, 76 yaşında öldü.
                        1989 Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, Günaydın gazetesinden sonra Gelişim Yayınları'nı da satın aldı.
                        1991 Hükümet, TBMM'den gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışında görevlendirilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye'de bulundurulması konusunda yetki aldı.
                        1992 Klasik Türk müziği bestecisi Yesari Asım Arsoy, 92 yaşında İstanbul'da öldü.
                        1993 ABD Uçakları, Kuzey Irak'taki Askeri Hedefleri Bombaladı.İncirlik Üssü'nden Kalkan ABD Uçaklarının Kuzey Irak'ta Son İki Günde İki Savaş Uçağını Düşürmesinin, İki Füze Radar İstasyonu İle,Bir Uçaksavar Bataryasını Bombalaması.
                        1996 Türk pop müziğinin ünlü bestecisi ve aranjörü Onno Tunç, kendi kullandığı uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
                        2005 Sinemanın karakter oyuncusu Yıldırım Gencer, vefat etti.

                        Yorum

                        • 67TOPRAK
                          Senior Member
                          • 12-11-2005
                          • 3015

                          Konu: ***Tarihte Bugün***

                          Tarihte Bugün / 19 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                          1736 Buhar makinesinin mucidi ve güç birimine adı verilen James Watt, İskoçya'da dünyaya geldi.
                          1809 ABD'li yazar Edgar Allan Poe doğdu.
                          1917 Galiçya zaferi.
                          1945 Türkiye'de Deutsche Bank ve Deutsche Orient Bank faaliyetlerini durdurdu ve tasfiye hazırlıklarına başladı.
                          1950 Çin önderi Mao Zedong, Ho Şi Minh'in önderliğindeki Kuzey Vietnam'ı tanıdı.
                          1960 İsveç'in Başkenti Stockholm'den Ankara'ya gelen İskandinav Havayolları'na (SAS) ait yolcu uçağı Esenboğa Havaalanı yakınlarında düştü, 42 kişi öldü.
                          1966 Hindistan'da Nehru'nun kızı İndra Gandhi, başbakan oldu.
                          1969 Prag'da Jan Palach adındaki öğrenci, Sovyetler Birliği'nin Çekoslovakya'yı işgalini protesto için kendini yaktıktan üç gün sonra öldü. Prag'da protesto gösterileri düzenlendi.
                          1970 ‘Beyaz Kelebekler’ müzik topluluğunun üç elemanı, Adapazarı yakınlarında geçirdikleri trafik kazası sonrası yaşamlarını kaybettiler.
                          1975 Arkeolog Arif Müfit Mansel, İstanbul'da vefat etti.
                          1978 Sinema sanatçısı Feridun Çölgeçen öldü.
                          1982 Siyaset tarihçisi ve yazar Profesör Ahmet Şükrü Esmer vefat etti.
                          1984 Güneydoğdu’da 66 okul, öğretmensizlik nedeniyle kapandı.
                          1996 Avrasya feribotunu kaçıran Çeçen eylemciler teslim oldu.
                          1998 Kenan Şeranoğlu adlı kişi, Titan Saadet Zinciri adı altında 30 bin kişiden 8.6 trilyon lira topladı. 15 Haziran'da, Şeranoğlu ile aralarında babasının da bulunduğu 7 sanık ''dolandırıcılık''tan çeşitli hapis cezalarına mahkum edildi.
                          2000 Türk sanat müziği şarkıcısı Sevim Çağlayan, İstanbul'da öldü.
                          2001 Selçuk Deve Güreşleri
                          2004 Kazancı Bedih adıyla bilinen Gazelhan Bedih Yoluk, soba zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.
                          2005 ''Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600'' sergisi, Londra'daki Royal Academy of Arts'ta (Kraliyet Sanat Akademisi) açıldı.

                          Yorum

                          • 67TOPRAK
                            Senior Member
                            • 12-11-2005
                            • 3015

                            Konu: ***Tarihte Bugün***

                            Tarihte Bugün / 21 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                            1522 Rodos fethedildi.
                            1774 Padişah III. Mustafa öldü. I. Abdülhamit tahta çıktı.
                            1793 Fransa Kralı XVI. Louis giyotinle idam edildi.
                            1924 Sovyet Devrimi'nin mimarı Viladimir İliç Uliyanof Lenin öldü.
                            1924 1917 Sovyet Devrimi’nin mimarı Viladimir İliç Uliyanof Lenin öldü.
                            1946 İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun Kuruluşu.
                            1951 Ankara'ya, Kore'den ilk hasta ve yaralı kafilesi geldi.
                            1952 Milli Savunma Bakanlığı, Kore'de 34 subay, 46 astsubay ve 1252 erin şehit olduğunu açıkladı.
                            1958 Lefkoşa'da taksim lehine gösteri yapan Kıbrıslı Türk gençlerine İngiliz askerleri müdahale etti; bir genç ağır yaralandı, altı kişi tutuklandı.
                            1961 Saraçhane Tiyatrosu açıldı. İlk olarak Cevat Fehmi Başkut'un ''Hacıyatmaz'' oyunu sahnelendi.
                            1972 Cidde'deki Hac seferinden dönen ''Marmara'' uçağı 5 kişilik mürettebatıyla düştü. Hostes Hülya Maviler yanarak öldü, diğerleri yaralı olarak kurtarıldı.
                            1983 Yazar Kemal Bilbaşar, 73 yaşında öldü.
                            1985 Yazar Oktay Arayıcı, 49 yaşında öldü.
                            1985 1983'ten beri süren Yazarlar Sendikası davasında; sanıklar beraat etti.
                            1990 Adnan Oktar ve ''müridi'' oldukları öne sürülen 66 erkek ve 68 kadın gözaltına alındı.
                            1996 Filistin'de ilk kez yapılan devlet başkanlığı seçiminde, Yaser Arafat devlet başkanı seçildi.
                            1997 Atatürkçü Düşünce Derneği, Başbakan Necmettin Erbakan hakkında konutta verdiği yemek daveti nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

                            Yorum

                            • 67TOPRAK
                              Senior Member
                              • 12-11-2005
                              • 3015

                              Konu: ***Tarihte Bugün***

                              Tarihte Bugün / 22 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                              1517 Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Seferi. Osmanlı ordusu, Ridaniye Savaşı'nda Memluk ordularını yendi. Bu savaşın ardından, halifelik Osmanlılar'a geçti.
                              1561 İngiliz devlet adamı, filozof Francis Bacon doğdu.
                              1842 Baytar Mektebi(Veteriner Fakültesi)'nin Açılışı.
                              1901 Britanya Kraliçesi Victoria 82 yaşında öldü.
                              1905 Birinci Rus devrimi başladı. Çar birliklerinin Kışlık Saraya dilekçe vermek için yürüyüşe geçen işçilere ateş açmaları ve ''Kanlı Pazar'' diye anılan günde, 500 işçiyi öldürmeleri üzerine ayaklanmalar başgösterdi.
                              1932 İlk Türkçe Kuran, Hafız Yaşar (Okur) tarafından Yerebatan Camisi'nde okundu.
                              1938 Yalova'da ''Termal Oteli'' açıldı.
                              1949 Çin'de Mao Zedung, Kızıl Ordu ile Pekin'e girdi.
                              1972 Brüksel Antlaşması imzalandı. Antlaşma; İngiltere, İrlanda, Danimarka ve Norveç'in, 1 Ocak 1973'ten itibaren Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) üye olmalarını öngörüyordu.
                              1975 Brifing Dergisi yayına başladı.
                              1987 Yüksek Sağlık Şurası, tüp bebek uygulamasının Türkiye'de de başlatılmasını kararlaştırdı.
                              1989 Moskova’da düzenlenen ‘Uluslararası Güzellik Yarışması’nda, Meltem Hakarar birinci seçildi.
                              1989 Sovyetler Birliği'nde ilk kez ''Uluslararası Güzellik Yarışması'' düzenlendi. Yarışmada Türkiye'yi temsil eden Meltem Hakarar birinci seçildi.
                              1992 İstanbul’da doğalgazın evlere dağıtımına başlandı.
                              1996 Şair Ercüment Uçarı, İstanbul'da öldü.
                              1996 Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) kuruldu. Partinin genel başkanlığına Doç. Dr. Ufuk Uras seçildi.
                              2000 Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümü ile ilgili davada, MHP Milletvekili Cahit Tekelioğlu'nu 2 yıl 9 ay 10 gün ağır hapse mahkum etti. MHP Milletvekili Mehmet Kundakçı beraat etti

                              Yorum

                              • 67TOPRAK
                                Senior Member
                                • 12-11-2005
                                • 3015

                                Konu: ***Tarihte Bugün***

                                Tarihte Bugün / 24 Ocak tarihindeki önemli olaylar :

                                661 Hz. Ali'nin Küfe'de şehit edilmesi.
                                1921 Çerkez Ethem'in güçleri dağıtıldı.
                                1921 Ankara-Sivas demiryolunun inşasına ilişkin yasa TBMM'de kabul edildi. Hattın inşası 1930 yılında tamamlandı.
                                1946 BM, Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu'nu kurdu.
                                1946 Cumhuriyet Halk Partisi Sanat Ödülü'nü ''35 Yaş'' şiiriyle Cahit Sıtkı Tarancı kazandı.
                                1955 Zonguldak'ta, Ereğli Kömür İşletmelerine bağlı Gelik ocağındaki grizu patlamasında 52 madenci öldü, 19 madenci yaralandı.
                                1958 Türkiye'de modern cerrahinin kurucusu İstanbul'un eski belediye başkanı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Topuzlu, İstanbul'da 90 yaşında öldü.
                                1959 İstanbul Küçükyalı'da Neşe Sineması çöktü; 37 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.
                                1961 Yassıada duruşmalarında Başsavcı Altay Ömer Egesel, Adnan Menderes'in idamını istedi.
                                1962 Yazar, şair Ahmet Hamdi Tanpınar 61 yaşında öldü.
                                1963 Çatalca'da kara saplanan trenle ilgili haber yapmak için 23 Ocak'ta gazetelerinden ayrılan Hürriyet gazetesi yazarı Yüksel Kasapbaşı ile foto muhabiri Abidin Behpur ve aracın sürücüsü Yüksel Öztürk'ün donmuş cesetleri, Çatalca yakınlarında bulundu.
                                1965 Yirminci Yüzyıla Damgasını Vuran İngiliz siyasetçi Winston Churchill'in Ölümü.
                                1980 Başbakan Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümetçe alınan ve ''24 Ocak Kararları'' olarak bilinen ekonomik istikrar programı kamuoyuna açıklandı.
                                1993 Milliyetçi Çalışma Partisi, adını Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirdi.
                                1993 Gazeteci, Yazar Uğur Mumcu, Ankara'da Uğradığı Bombalı Suikast Sonucu Hayatını Kaybetti. Suikasti, İslami Kurtuluş Örgütü Üstlendi.
                                1994 Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT-1A, fırlatıldıktan 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü.
                                2001 Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, 4 koruması ve şoförü, silahlı saldırıda şehit edildi.

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor
                                X