Projeksiyon - Plazma - Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    Projeksiyon - Plazma - Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

    Önemli Ayrıntılar

    Çözünürlük:


    Çözünürlük bir görüntüdeki görülen detayı ölçer. Bilgisayarlar için çözülüm piksel adediyle ifade edilir ve ekranda yatay ve dikey olarak, ve şu da önemlidir ki projektörünüzün bilgisayar sisteminizin çözülümüyle uygun olması gerekir. VGA 640x480 çözülüm gerektirir,S-VGA 800x600, XGA 1024x768. Standart 13” ekran Macintosh 640x480 çözülüm kullanılır, fakat 17” Mac ekranın tam ekran göstermesi için 832x624 gerekir. Mühendislik çalışma istasyonları daha yüksek çözülümler gerektirebilir. Bu sebep için
    üç-tüp projektör sistemlerinin çözülümleri normalde scan oranının aralığı olarak ifade edilir, kullanmakta bulunduğunuz çalışma istasyonu veya özel grafik kartınıza uyumlu kılabilmek için.

    Video için, çözülüm bir test örneğinin üstünde her inçlik arada gözüken çizgi adedi olarak ifade edilir.Video çözülüm ayrıntısı(yatay bilgisayar çözülümüyle aynı değildir ve daha fazla projektörün elektronikleri tarafından tayin edilir, LCD panosundan hariç) bekleyebileceğiniz video kalitesinin kapsayıcı bir şekilde dolaylıda olsa gösterir.

    Parlaklık:

    LCD projektörleri karşılaştırmaya başladığınızda parlaklığı ANSI LÜMEN cinsinden bilmeye ihtiyacınız vardır. (geçerli takdir standardı, ve lütfen not edin ANSI olmayan terimlerle ifade edilen lümenler karşılaştırılamaz. Kabaca 600-800 ANSI lümen sınıfı 100” (203cmx152cm) ile 150” (295cmx221cm) diyagonal ekranda ışıklar kısıkken iyi çalışır, fakat daha büyük ekrana gittiğiniz zaman1000 ANSI lümene ihtiyaç vardır. Işıklı şartlarda projektörü kullanacaksanız 1500 ve daha fazlasını arayanız. En iyi şans için pazarlama elemanına sormanız gereken LCD projektörü size gösterirken sizin göreceğiniz şartlar altında göstermesi.

    Ağırlık ve hacim:

    Küçük hacimle görüntü kalitesi arasında sık sık da olsa bir ticari bağlantı vardır. Eğer yaptığınız iş, projektörünüzle programınızı bir ziyaretten başkasına götürmesine bağlıysa, en iyi şansınız çok ince, kompak, bir cihaz olmalı. Fakat çok küçük cihazlar emsallerine göre daha pahalıdır. Cihazı kullanma sıklığı da önemlidir. Pahalı bir multimedia ürününün bir dolapta veya araba bagajında beklemesi uygun değildir.Kimileri 3-4 kilogram ağırlığındaki bir LCD projektörün, fiyat ve parlaklık açısından bakıldığında , hala kolay taşınabildiğini karar verir.Eğer projektörü bir şeyin üstüne koyacaksanız veya tavana monte edecekseniz hacmin önemi azalır.

    Video kaynağınız:

    S-video’mu göstermeniz gerekiyor yoksa sadece standart kompozit video mu? Üniteyi yurt dışına götürür müsünüz( ve nitekim PAL, NTSC veya SECAM sinyallerini kabul etme yeteneği ve yurtdışındaki elektrik gücü)? Projektörünüzün videonuzun çözünürlüğü nedir? Daha yüksek video çözülümü üreten projektörler, daha net ve temiz görüntü üretirler.
    Yeni dijital video sistemlerine uygun video girişi birçok projektörlerde vardır. Böylece DVD oynatıcılarına, dijital TV alıcılarına ve VCR’lara direkt bağlantı yapılmaktadır. Önemli bir not: Herhangi bir projektör dijital TV sinyallerini gösterebilir.HDTV berraklığı avantajını kullanmak istiyorsanız, daha yüksek video çözünürlüklü projektöre ihtiyacınız vardır.

    Görüntü Oranı- Dijital TV formatlarıyla daha da önem taşıyor, projektörünüzün kaynaktan aldığı görüntü oranını aynen göstermesi önemlidir. (4:33 16:9 gibi). Bir çok bilgisayar ve video görüntüleri 4:3 .Fakat geniş ekran filmleri ve HDTV formatları 16.9 kullanılır ve SXGA 4:3 ekranda göstermesine rağmen, gerçekte 5:4 oranı kullanılır.

    Lamba tipi:

    Çoğu LCD projektörler UHP lamba kullanılır, buda çok beyaz bir ışık verir ve faydalı ömrü de 750-2000 saattir(projektör modelinize dayanaraktan).6000 saatlik ampul de yapılmıştır. Günümüzde bazı cihazlar, ekonomi modu kullanarak, parlaklığı biraz kısarak, lamba ömrünü % 50 arttırmaktadır. Tipik olaraktan aniden yanmazlar fakat yavaş yavaş donuklaşır, değiştirme zamanının geldiğinde cihazınız, uzunca bir süre uyarı verir.

    Kontras Oranı:

    Projektörünüzün üretebildiği en koyu siyah ile en parlak beyazın arasındaki farkı ölçer, önemli bir ayrıntıdır.Kontrast oranının fazla olması tercih sebebi olmalıdır. Bir örnek vermek gerekirse 1200 ansi lümenlik 100:1 kontrastlık cihazın görüntüsü, 1000 ansi lümenli 400:1 kontrast oranlı bir cihazdan daha kötüdür. Kaç tane renge ihtiyacınız var, bir zamanlar önemliydi, artık konu değil. Bütün LCD ve diğer projektörler 16.7 milyon rengi kullanır.

    Faydalı özellikler:


    Ana özelliklerinin dışında düşünmek isteyeceğiniz LCD projektörünüzün içinde bulunması gerekenler:

    “İntelligent Resizing Technology” Akıllı beden ayarlama teknolojisi (başka ismi “akıllı kompresyon” ve başka isimler) yüksek çözülümlü bilgisayar görüntülerini düşük çözülümlü LCD ye aktarır. Bu işlem sade “kompresyondan” çok daha iyi çalışır, tüm görüntüyü çok yüksek kabullenilir pürüzsüz netlikte gösterir. Sadece bir adım yukarı gitmekle en iyi çalışır. 800x600 projektör kullanarak çok iyi 1024x768 görüntüleri alabilirsiniz, fakat 1280x1024 fark edilebilir ise donuktur.

    Direkt dijital video girişi:

    (dijital video çıkışı bir bilgisayarla kullanıldığı zaman), projektörün görüntü kalitesini arttırır dijital RGB analog RGB sinyaline çevirme ihtiyacını ortadan kaldırmakla bunu da çoğu projektörler ve ekranlar kabullenir.
    .Video hat doubler (veya scan doubleri) Dikey çözülüm adedini arttırır standart 525- çizgiden 1,050 çizgiye. Her scan çizgisini tekrarlayarak bunu yapar, netice de daha berrak bir resim çıkar.

    Önemli not:

    Çizgi doublingi bir projektörün çözülümünü etkilemez, genellikle çözülüm yatay terimlerle belirtilir.

    Keyston Kontrol:

    Düzlem kontrol, projektörün ekseninin ekranın orta ekseninden uzakta olmasından kaynaklanan görüntünün yamuk şeklinde olması, yani pozisyon dikdörtgen çarpıklığı düzeltir. Keystone kontrol düzeltmesi gerçek bir artıdır, gerçi hemen hemen tüm projektörler en azından sabit düzeltici faktörü vardır, bu özellikte ekranın merkezinin altına projektörü koymanızı sağlar.

    Motorlu zoom-focus:

    Cihaza yaklaşmadan uzaktan kumandayla odaklamanızı veya zoom yapmanızı sağlar.(en iyi incelik için)

    Fare kontrolü:

    Kablosuz uzaktan kumandayla bilgisayarınızın faresini çalıştırır. Eğer bilgisayarınızda USB fare bağlayıcısı varsa USB uyumlu fareyi tanıyacaktır, bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra taksanız bile.

    Ekran Çıkışı:

    Görüntü projektörden verilirken bilgisayar ekranınızı görmenizi sağlar.

    Çoklu Girişler:

    Birden fazla bilgisayar veya video kaynağının aynı anda bağlanarak, isteğinize göre aralarından seçmenizi sağlar.

    Ses yükseltici ve hoparlörler:


    Çoğu projektörlerin ses sistemi vardır, fakat kalite farklı olabilir.Yinede (ekonomikte) hafif bir ses sistemi ilave etmek büyük guruplarla kullanırken, ve böyle şayet yaparsanız ses kaliteniz herhangi bir projektöre yerleşmiş olandan çok daha iyi olur.

    AYRINTILARIN ÖTESİNDE:

    Bazı karşılaştırmalar vardır ki, bir ayrıntı kağıdından bunları yapmak çok zordur(ve zaman zaman ayrıntıların ölçümleri aynı şeyler baz alınarak her zaman yapılmış olmayabilir) Gerçekte projektörü görmeye ihtiyacınız vardır.

    Renk berraklığı:

    Kaç rengin haricinde ünite ince renk tonlarını nasıl ifade ediyor, mesela cilt tonlarını? Fotoğraflar veya videolar ne kadar temiz?

    Eşit ışıklandırma: Görüntüde sıcak noktalar var mı veya köşeden köşeye eşit temiz bir parlaklık mı var? Odaklanma ortadan kenara doğru istikrarlı mı?

    Farklı Çözünürlük:

    Eğer 1024x768 projektörüyse, 800x600 görüntüleri ne kadar iyidir? Herhangi bir çözülüm ticari faydaları size yarıyor mu? Tam tersi, 800x600 projektöre 1024x768 bağlayın ve sonuca bakın.

    Güvenirlik:

    Kritik bir sunum süresince projektör çalışacak mı?Üreticisinin iyi bir itibarı var mı?Uzun ömürlü bir lamba kullanıyor mu? Garantisi nedir? UL listesinde midir?

    Servis desteği:

    Bozulduğu zaman ne kadar süre projektörsüz kalabilirsin?Kritik bir toplantı olduğu zaman ve ihtiyaç duyarsan aldığın şirket destek verir mi?

    CRT’ ye karşı LCD projektörler:

    Bugün çok az tartışma var:

    Uygulaması ne olursa olsun müşterilerinin çoğu LCD projektörlerini seçiyor.Genellikle LCD ünitelerinin esas avantajları, maliyet servis desteği ve parlaklığı, ve çok iyi görüntü sağlaması.Yinede CRT projektörleri ile daha iyi sonuçlar sağlayabilir, şayet birden fazla çözülüme sahip bilgisayarlardan projektörü kullanırsanız. CRT’ler daha iyi video sağlar, çünkü daha iyi ve doğru renkli ve gri ton sunarlar. LCD projektörleri kadar parlak olmasalar da CRT’ler gölgeler aydınlıklar arasında çok daha geniş bir alan sunarlar. Bu sebeple söylendiğinden daha parlak görünürler.

    Plazma gösterişlere genel bir bakış:

    Gaz plazma teknolojisi yeni bir yoldur. Esasında plazma üniteleri CRT ekranları görüntüsünde ve parlaklığındadır, fakat ışıktan etkilenmez ve ince oldukları için herhangi bir duvara asılabilirler. Bu birleşim ışıklandırma şartlarının da bir ekranı gerektirdiği yerde onları ideal kılar, fakat izleyici miktarı göz önüne alınırsa projektör öne çıkar. LCD ekranlar gibi plazma ekranları köşelerde çarpıklık sergilemezler, berraklık kaybetmezler.160 derece izleme alanına sahiptirler.

    Plazma ekranları nasıl çalışır?

    Plazma ekranları çoğunlukla CRT ekranları gibi çalışır, fakat fosfor kaplanmış bir tek CRT yüzeyi yerine onlar yassı hafif bir yüzeyin üstünde milyonlarca cam kabarcıklarıyla matrisleyerek kaplanmıştır, ve her biride fosforla kaplanmıştır. Sonuçta bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek bir görüntü yaratır.

    Plazmanın avantajları nelerdir?

    Plazma ekranların CRT bazlı ekranların üstünde birkaç avantajı vardır.
    İnce ve hafif: Sadece 8.8 cm ila 13 cm kalınlıkta ve 25-60 kg civarında, herhangi bir duvara çok kolay asılır veya uygun standlara konulabilir.

    Çok parlak: Çevreleyen ışığa daha az hassas bir çok LCD projektörlerine göre plazma ekranlarında kontrast ve parlaklık daha fazladır.

    160° izleme konisi: Odanızın geniş olduğu zaman idealdir, izleyiciler uzaktan ve normalinden açık eksenden de ekranı izleyebilirler.

    Sabit ve çarpıklık serbest:

    Manyetik alanlardan etkilenmez; bir çok uygulamada CRT ekranlarının veya LCD projektörleri problem çıkarır. Görüntü daima mükemmeldir, merkezde, sadece merkezde değil, köşelerine kadar aynıdır.

    PLAZMANIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

    Bu yeni teknolojinin bahsetmeye değer birkaç dezavantajı vardır.

    Maliyet: Plazma LCD projektörlere göre daha pahalıdır. Sadece bu sebep den dolayı plazma herkes için uygun olmayabilir. Bir çok yeni teknolojide olduğu gibi fiyatlar düşmektedir.

    Ekran izi: Sürekli kalan logo, hep aynı tip ekran, iki ile üç sat boyunca her bir seferinde aynı görüntüyü göstermek için uygun değildir, ekranda iz kalır. Fakat uygun tedbirlerle, ve bazı durumlarda bir ekran koruyucusuyla, sorun çözülür.

    Çözünürlük sınırlamaları:

    Plazmalarda da LCD veya DLP projektörlerinin çözünürlük problemlerinin aynısı gözlenir. En iyi görüntüleri kaynağınızın çözünürlüğü ile ekranınızın gerçek çözünürlülüğü uyarsa alırsınız. Fakat LCD’ler de olduğu gibi plazmalar da bünyelerinde kompresyon veya genişleme şemaları bulundurur, otomatik olarak diğer çözülüm kaynaklarını kendi çözülümlerine ayarlarlar, ve çoğu müşteri tatmin olur. Yinede eğer uygulamanız için berraklık kritikse ve bir çok çeşit bilgisayar kaynakları kullanacaksanız yüksek çözünürlük gereksiniminiz varsa, CRT bazlı bir ünite sizin için daha iyi olabilir.

    Plazma seyyar değildir. Bu ekranlar 30-60 kilogram ağırlığındadır. Ekran en ufak darbede çatlar veya kırılır. Eğer bir plazma ekranla seyahat etmek istiyorsan, iyi bir nakliye kasasına yatırım yapmayı planlamanız gerekir. Plazmalarla ilgili plazma ünitelerinin ömrünün uzun olmadığına dair yanlış bir kanı vardır, doğru olmadığı ortaya çıkmıştır.. Esasen plazma ekranların tahmini ömrü (Sony’e göre) 30,000 saat civarındadır
  • 919830
    Junior Member
    • 24-09-2004
    • 4

    #2
    Konu: Projeksiyon - Plazma - Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

    Teşekkürler eline sağlık

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X