DLP Nedir ? ( Digital Light Processing )

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    DLP Nedir ? ( Digital Light Processing )

    Digital Light Processing, Texas Instument firmasının geliştirdiği bir teknolojidir. Bu sistemde lamba ışığı, üzerinde kırmızı,yeşil ve mavi renk bulunan dönen bir çark içinden geçerek DMD (Digital Micromirror Device - Dijiltal mikroayna cihazı) chip'te oluşan renkli görüntü sinyalini objektiften perdeye yansıtır. DMD chipte 500.000 den fazla çok küçük ve ince mikro aynalar bulunmaktadır. DMD chip'in tamamı bir insan tırnağı kadardır. DMD chip ile üretilmiş projeksiyon cihazları, DMD üretiminin riskli ve pahalı olması nedeniyle diğer teknoljiyle üretilmiş projektörlere oranla daha pahalıdır.


    Peki DLP ne sağlar

    Görüntü daha net ; Yaklaşık 800.000 adet ayna, digital sinyale göre saniyede 5.000 defa +/-10 derecelik açılarla kırpışmaktadır. Bu yüksek hız görüntüdeki kaliteyi getirir.

    Mükemmel Çözünürlük ; Aynalardan oluşan piksellerin arasındaki boşluk, 1 mikrondan daha az olduğundan görüntü büyüklüğünün artması görüntüyü bozmaz, analog LCD teknolojilerdeki sinir bozucu piksel aralıkları farkedilmez.

    Gerçek Renkler ; Digital sinyal ve ışık işleme sayesinde gerçeğe en yakın renkler.

    Güvenilir ; DLP Teknolojisi kullanıma başlanmadan önce Texas Instruments tarafından 5 yıl boyunca aralıksız denenmiştir. Bu testlerde DMD herhangibir hata oluşmadan 1,7 trilyon saykıl çalışmıştır. Normal bir kullanım ile bu 95 yıla tekabül etmektedir.

    Küçük ve Hafif ; DLP teknolojisi, diğer analog LCD teknolojilerde olduğu gibi büyük ve ağır optik sistemlere gerek duymadığı için çok hafif projektörlerin yapılmasına olanak sağlamıştır. Şu anda Dünyadaki en küçük projeksiyon cihazı DLP teknolojisidir.
    DMD'nin kapalı bir optik blokta yeralması ve kesinlikle ısıya maruz kalmaması nedeniyle tozlanma etkileri sıfıra inmiş ve LCD teknolojisine göre 4 kat daha az bakım gerektirdiği görülmüştür. DLP Teknolojisi uzun vadeli tercihler için vazgeçilmez bir seçenektir.
    LCD teknolojisinde öngörülen sağlıklı çalışma ömrü 4 yıl iken DLP projektörlerde 8 yıldır.


    Peki bir data-video(projeksiyon) cihazı seçiminde en doğru kararı verebilmek için hangi kriterlere dikkat edilmelidir.

    1. Projeksiyon cihazlarının ithalatı ve satışı Sanayi Bakanlığı onaylı Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi olan distribütör firmalar veya bu firmaların yetkili satıcıları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle, satıcınızdan bu bilgileri özellikle temin ediniz.

    2. Projeksiyon cihazı alımlarında satış sonrası teknik destek hizmetleri, yedek parça ve sarf malzeme desteği güçlü ve sürekli firmalar öncelikli tercih olmalıdır.

    3. Projeksiyon cihazının çözünürlüğü ile kullandığınız veya kullanacak olduğunuz bilgisayarların ekran çözürlüğü aynı olmalı. Alt ve üst çözünürlükteki bilgisayar görüntülerini okunabilir şekilde göstermeli.

    4. Işık gücü (ANSI lümen) değeri, cihazı kullanacak olduğunuz yerlerin ışık ortamına, görüntü büyüklüğüne ve izleyici sayısına göre belirlenmelidir. Küçük mekan için yüksek ışık gücü seçilmesi aşırı ışık yansıması ve parlaklık nedeniyle izleyicilerin gözlerini kısa bir süre sonra rahatsız edecektir.

    5. Sadece tek bir yerde kullanılacaksa, tavana asılabilme özelliği, değişik yerlerde kullanılacaksa hafif ve taşınabilir olmalı.

    6. Büyük toplantı veya konferans salonlarındaki kullanım sırasında kullanıcıya hareket kolaylığı sağlaması açısından uzaktan kumandasında mouse ve laser işaretleyici özelliği bulunmalı.

    7. Perspektif bozulmalarını giderici "keystone correction" veya "dgital keystone" özelliği bulunmalı.

    8. Görüntünün istediğiniz alanını büyültmenizi sağlayan "digital zoom" özelliği bulunmalı.

    9. Parlaklık dağılımı (Uniformity) ve Kontrast oranı (Contrast ratio) yüksek olanlar tercih edilmeli.

    10. Bağlantı çeşitleri en son teknolojilere uyumlu olmalı. (PC/MAC,HDTV,DVD, DVI, Compenant, Composite bağlantı vs.)
İşlem Yapılıyor
X