HDMI nedir... ?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    HDMI nedir... ?

    attention ! this subject guatotion !

    @delphin


    HDMI nedir... ?

    Her evde bulunan ve bir çoğumuzun saatlerce başından kalkamadığımız televizyonlar herhalde en yavaş evrim geçiren elektronik cihazlar oldular. Son günlerde gelişen görüntüleme teknolojileri ve dijital uydular sayesinde oturma odalarımızın değişmez parçası televizyonlarımızda çağa uygun halde bir ilerleme gösteriyorlar. Şu an yayılma hızı, yüksek maliyetleri nedeni ile pek hızlı olmasada HDTV, geleceğin televizyon standartı olacak. Düşük çüzünürlükteki görüntüler yerlerinini yüksek netlikte ve çok iyi ses kalitesine sahip kayıtlara bırakacaklar.

    HDTV ve kaliteli ses kodlama evlerimizde bizlere sinema kalitesinde seyir vaad ediyorlar fakat ses ve görüntü kalitesindeki artış nedeniyle HDTV oldukça fazla miktarda bant genişliğine ihtiyaç duymakta. Kullanılan teknolojilerde görüntü ve sesden kayıp olmaması amacı ile veri hiç sıkıştırılmadan ve dijital olarak HDTV destekli alıcıya gönderiliyor. Arada sıkıştırma ve dijital-analog dönüşüm yaşanmadığı için elde edilebilecek en üst başarım sağlanmış oluyor.

    Fakat vericiden alıcıya görüntü aktarımı bildiğimiz s-video yada komposit kablolarla yapılamayacak kadar yüksek bant genişliğine ihtiyaç duymakta. Şimdiye kadar pahalı ve tam benimsenmemiş olan DVI yüksek kalitedeki görüntünün taşınması için tek yoldu fakat sektörde önemi yeni anlaşılan ve tek olma ve yolunda emin adımlarla giden HDMI görüntü ve ses aktarım teknolojisi, DVI ın yerini alamaya hazır.





    HDMI'ın pin sayısı ve sırası olarak yapısı, DVI la birebir aynı. Fakat paketlenmesi ve görüntüye ek olarak birde ses aktarabilmesi HDMI'ı DVI'dan bariz bir şekilde ayıran farklar. HDMI, 5Gbps gibi oldukça yüksek bir bant genişliği sunuyor. 1080p çözünürlüğündeki görüntü ve 8 Kanal 192 Khz de kodlanmış sesin 4Gbps dan daha az bir bant genişliğine ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, HDMI hem bu günün hemde geleceğin görüntü ve ses aktarım standartı gibi duruyor.

    Kaliteli bir DVI kablonun fiyatı 100$ a kadar çıkarken, basit yapısı ile iki (2) metrelik bir HDMI kablonun ortalama fiyatı 20$ civarında. Ayrıca DVI da uzun mesafelere aktarım mümkün olmazken, HDMI kayıpsız bir şekilde 15 metreye kadar görüntü ve ses aktarabilmekte. Oldukça küçük bir yapıya sahip olması notebook ve benzeri taşınabilir cihazlardada kullanılabilmesini kolaylaştırıyor.

    HDMI'ın getirdiği bir özellikte bu teknolojinin çift taraflı işleyebilmesi, yani alıcıdan monitöre görüntü aktarımı yapılırken monitörden alıcıyada bilgi aktarımı gerçekleştirilebiliyor. Bu şu an için ne işe yarayabilirki diyebilirsiniz fakat dokunmatik ekranlarda en azından ek kablolama derdini ortadan kaldıracaktır veya ileride çıkacak daha değişik ve akılcı tasarımlara şimdiden hazır olmasıda ayrı bir avantaj.

    HDMI aslında 2002 yılında 1.0 versiyonu, 2004 yılında da geliştirmelerle 1.1 versiyonu standartlaşmış bir teknoloji fakat günümüzde HDTV yayınların ve televizyonların artması ile üreticiler için önem kazanmaya başladı zira kaba görünüşlü ve sadece görüntü aktarabilen, pahalı DVI yerine ince, zarif ve ses aktarım kabiliyetleri olan ucuz bir teknoloji olan HDMI, hem üretim maliyetlerini düşürmekte hemde geriye olan uyumluluğu sayesinde cihazı eski yeni bütün çevre birimleri ile kullanılabilir kılmakta. HDMI'ın DVI a göre belkide en büyük özelliklerinden biride Intel'in geliştirdiği HDCP içerik koruma güvenlik yeteneklerine sahip olması, böylece taşınan verinin kayıt altına alınması veya çoğaltılması engellenmiş oluyor. Ayrıca bu sayede bilgisayarlara nihayet tam güvenli paralı içerik dağıtılabilecek.

    Philips ve benzeri büyük firmaların HDTV uyumlu HDMI çıkışa sahip alıcıları duyurulmuş durumda.Ayrıca Microsoft Media Center ile, Intel ise Multimedia PC ile bu teknolojiyi destekleyen devler arasında. Bizlere daha yüksek kalitede ses ve görüntüyü daha küçük boyutları ile göz zevkimizi bozmadan sağlayabilecek HDMI arkasındaki büyük firmaların desteği ve sağladığı band genişliğinin ileriye dönük bir şekilde yüksek olması ile hızlı bir şekilde yayılacaktır.
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    #2
    Konu: HDMI nedir... ?

    teknolojiye ayak uydurmak için teknolojinin bu yapılarda olması gerekir.

    yani türkiyede bu teknolojiye ulaşmak için tv yayınlanan programların hd olması gerekir.

    Yorum

    • Hightechx
      Junior Member
      • 28-10-2006
      • 123

      #3
      Konu: HDMI nedir... ?

      Programların çogu dışardan geliyor ve bazıları HD onun için problem yok.

      Yorum

      • bozok
        Junior Member
        • 09-05-2005
        • 95

        #4
        Konu: HDMI nedir... ?

        benim televizyonda dvı çıkışı var.hdmı bir dvd playeri nasıl bağlarım.

        Yorum

        • bozok
          Junior Member
          • 09-05-2005
          • 95

          #5
          Konu: HDMI nedir... ?

          arkadaşlar benim lcd tv de dvı giriş var.ancak dvd playerimde hdmı giriş var.ben dvı-hdmı kablo aldım ancak bir türlü görüntü elde edemiyorum.sadece mavi bir ekran geliyor.yardımlarınızı bekliyorum.

          Yorum

          • delphin
            Senior Member
            • 27-12-2005
            • 15279

            #6
            Konu: HDMI nedir... ?

            hiç bağlamadım arkadaşım ama ilginç kablo ters olmasın ama ben malesef bu konuyabi yorum getiremeyecegim eminim bilgisi olan yardım edicektir

            Yorum

            • Hightechx
              Junior Member
              • 28-10-2006
              • 123

              #7
              Konu: HDMI nedir... ?

              Dvd oynatıcıda menülere girip HDMI yi aktif hale getirmelisin (philips 5960
              oynatıcımı) ondan sonra lcd de girişi secmelisin.

              Yorum

              • bozok
                Junior Member
                • 09-05-2005
                • 95

                #8
                Konu: HDMI nedir... ?

                vestel divx 6600

                Yorum

                • cemal344
                  Senior Member
                  • 03-11-2005
                  • 3977

                  #9
                  Konu: HDMI nedir... ?

                  Daha düne kadar dvi kablosu bulamıyorduk şimdi hdmi çıktı hakikaten teknolojiye yetişmek çok zor.Orjinali kısa olduğu için 3mt dvi kablosu aradım zorda olsa buldum gerçi çoğu satıcı oneki diyor 42 ytl para istedi çok insafsızca değilmi?

                  Yorum

                  • zafer murat
                    Junior Member
                    • 24-10-2004
                    • 348

                    #10
                    HD teknolojisi DVD’den daha kaliteli görüntüyü ve 5.1 ses kalitesini evlerimizdeki televizyonlara taşıyacak. Gelişmiş ülkelerde HD yayınlar başlıyor; Türkiye’nin HD ile tanışmasını geciktiren en büyük sebep ise bu teknolojinin hem TV sahiplerine, hem de izleyiciye getireceği büyük masraf.
                    Evleniyorsunuz ve nasıl bir televizyon alacağınıza karar veremiyorsunuz. Veya evdeki televizyonunuz ömrünü doldurdu ve daha büyük ekranlı iyi bir televizyon almayı düşünüyorsunuz. Televizyona ayırabileceğiniz iyi bir bütçeniz varsa ve uzun yıllar demode olmayacak bir cihaz almayı düşünüyorsanız, “LCD mi, plazma mı yoksa biraz daha ucuza tüplü televizyon mu?” soruları arasına “yoksa HD uyumlu TV mi almalıyım?” sorusunu da eklemeniz gerekli.
                    High Definition (HD) yayıncılık konusunda çalışmalar aslında 20yıl kadar öncesine dayanıyor. 1990’ların ortalarında ise HD teknolojisi bir yayıncılık standardı olarak kabul görmeye ve bu teknolojiye uygun ürünler üretilmeye başlandı. HD’nin televizyona getirdiği en büyük yenilik hiç kuşkusuz görüntü kalitesi konusunda. HD TV’ler, görüntüsü herkesi cezbeden DVD filmlerden bile 4 kat daha kaliteli görüntü sunuyor. Mevcut TV’ler 720x576 ekran çözünürlüğünde görüntü sunarken, HD TV’ler 1920x1080’e kadar ekran çözünürlüklerini destekliyorlar. HD TV’lerde renkler ve şekiller çok daha canlı ve gerçekçi görüntüleniyor. Yeni kablolama sayesinde daha hızlı ve kaliteli veri akışı sağlanabiliyor, TV yayını, sinemalardaki veya DVD filmlerdeki gibi 5.1 Dolby Dijital ses kalitesinde dinlenebiliyor.
                    Gelişmiş ülkelerde yayınlar başlıyor
                    HD teknolojisinin televizyona getireceği bir başka yenilik ekranın boyutu konusunda. Mevcut televizyonların ekran boyutu 4x3 oranında ve kareye yakın bir şekildeyken HD uyumlu TV’ler 16x9 oranında ve daha dikdörtgenimsi olacak. Bu da sinema perdeleri gibi panoramik bir görüntü sağlayacak. HD teknolojisi konusunda önemli çalışmalar yürüten Sony’nin Türkiye Pazarlama İletişim Müdürü Evren İnankur, yeni teknolojinin görüntü kalitesine getireceği yenilikleri “HD, daha önce benzeri görülmemiş netlikte görüntü sağlayacak. Ekrana bakarken adeta camdan dışarı bakıyormuş hissine kapılacaksınız.” şeklinde özetliyor.
                    HD uyumlu yayınlar ABD ve Japonya’da başladı, Avrupa’da aralarında Alman ZDF ve RTL’nin de bulunduğu birkaç kanal deneme yayınlarını sürdürüyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl İstanbul’da oynanan Şampiyonlar Ligi final maçı, HD kameralarla çekilmiş ilk büyük Avrupa organizasyonu oldu. Bu yılki Dünya Kupası karşılaşmalarının tümü ise HD olarak çekilecek ve dönüşümünü tamamlamış Avrupa kanallarında HD kalitesiyle yayınlanacak. Televizyon kanallarına profesyonel cihaz satışı yapan Mavi İletişim’in Proje Müdürü Hakan Volkan, Türkiye’de şu anda HD sistemine geçen ulusal kanal bulunmadığını, hatta yeni kamera veya başka cihaz alan kanalların bile eski sistemi tercih ettiğini söylüyor. Türk televizyonlarının HD’ye geçişte çekingen davranmasının en önemli sebebi büyük maliyet gerektirmesi. HD yayınları başlatabilmek için kameralardan VTR cihazlarına kadar bütün yayın cihazlarını yenilemek gerekiyor. Bu da sıfırdan bir televizyon kurmak kadar büyük bir masrafı beraberinde getiriyor. Hakan Volkan, 2006 yılında HD’ye geçmeyi düşünen Türk kanalları olduğunu, sistemin yaygınlaşmasının ise 5 yılı bulacağını belirtiyor. Tüm yerli dizilerini kendi bünyesinde ve kurumsal imkânlarıyla çeken Samanyolu TV, 2006’da çekimine başlanacak yeni dizi projeleri için profesyonel HD kamera almayı planlıyor. Samanyolu TV Teknik İşletme Müdürü Hakan Gökhan Ergincan, “Bu konuda acele edilmesinde çok ciddi fayda var.” diyor ve şu anda HD görüntü arşivi oluşturmayan kanalların HD yayına başladıklarında ellerinde yayınlayacak fazla program olmayacağının altını çiziyor. Türk kanalları şu anda HD yayın yapmasa da hâlihazırda pek çok dizi ve film HD kameralarla çekiliyor. Büyük prodüksiyon firmalarının birçoğu, dizilerinin çekimlerinde HD kamera kullanıyor. Geçtiğimiz yıl sinemalarda gösterilen, Haluk Bilginer ve Mehmet Ali Erbil’in rol aldığı “Hırsız Var” filmi, 35 mm sinema kamerası yerine HD kamerayla çekildi. Nuri Bilge Ceylan’ın bu yıl gösterime girecek yeni filmi “İklimler”in çekiminde de yine HD kamera kullanıldı.
                    Değişim televizyonla sınırlı değil
                    High Definition teknolojisinin hayatımıza getirecekleri TV ve sinema sektörüyle sınırlı kalmayacak. Sony’nin merakla beklenen yeni oyun konsolu Playstation 3, HD destekli örneğin. DVD’yi “teknolojinin ulaşacağı en üst nokta” olarak görüp DVD film arşivi yapanlara da bir kötü haberimiz var: Çok yakında Türkiye’de DVD’den birkaç kat fazla kapasiteli ve daha kaliteli görüntü sunan HD DVD’ler piyasaya çıkacak ve DVD filmlerin pabucunu dama atacak.
                    HD teknolojisinin “vahşi kapitalizmin daha fazla tüketim yaptırmak için bir oyunu” olduğunu söyleyenler de yok değil. Çünkü HD teknolojisine geçiş, TV kuruluşları kadar izleyicilere de büyük masraflar getirecek. TV kanalları HD yayına geçtiğinde eski televizyonunu değiştirmeyenler, HD yayınları şu anda seyrettikleri görüntü kalitesinde seyretmeye devam edebilecekler. Yüksek kalite görüntü isteyenler ise çalışır durumda olsa bile eski televizyonlarıyla vedalaşacak. VHS, VCD ve DVD oynatıcılardan sonra HD DVD oynatıcılar yeni televizyonun yanında yerini alacak. HD kameranın veya HD destekli oyun konsolunun taksitleri bitene kadar HD TV’leri bitpazarına düşürecek ve bize yeni “ihtiyaç listeleri” çıkartacak bir icat yapılmış olur zaten.
                    HD’nin farkını şimdiden görün:
                    Microsoft’un hazırladığı yüksek çözünürlüklü görüntü demo’ları: (http://www.microsoft.com/windows/win...tshowcase.aspx)
                    Apple’ın sitesinden HD ile hazırlanmış film fragmanları: (http://www.apple.com/trailers/)
                    HD televizyon alırken neye dikkat etmeli? HD TV konusunda şu anda iki farklı video format mevcut: 720p ve 1080i. İkincisi daha fazla veri aktarımı ve daha fazla maliyet gerektirdiği için çoğu TV kuruluşu, 720p sistemini kullanmayı planlıyor. Türkiye’de TV kuruluşlarının hangi formatı seçeceği belli olmadığı için ikisini de destekleyen bir HD TV almakta fayda var. Her iki formatı destekleyen bir HD TV ile hem hızlı sahnelerin olduğu aksiyon filmleri hem de diğer yavaş görüntüler daha net izlenebiliyor. Ayrıca yeni TV’nin HDMI ve DVI giriş-çıkışlarının olması da önem taşıyor.

                    Yorum

                    • delphin
                      Senior Member
                      • 27-12-2005
                      • 15279

                      #11
                      Konu: HDMI nedir... ?

                      sabırsızlıkla gelmesini bekliyoruz

                      Yorum

                      • enricom
                        Junior Member
                        • 01-11-2005
                        • 135

                        #12
                        Konu: HDMI nedir... ?

                        Arkadaşlar bir konuyu açarken ve koskoca harflerle başlık atarken yazdığınızın doğru olduğuna sizde inanın.HDMI' sı olmayan tv'ler HD değildir diye yazmışsınız ...koskoca 1 YANLIŞ VE YALANDIR.DVI girişi ve HD READY özelliği olan her tv hd'dir ve ister dıştan takma aparat yada içten seri-paralel bağlantı ile HDMI GİRİŞİ ilave edilerek hd yayınlar rahatlıkla izlenebilir..Yazıyı yazan arkadaş merak ediyorum dvı girişli hd ready özellikli 1 tvde aparatla bunu denemişmi???yoksa kulaktan duyma şeylerimi yazıyor?Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyin.badprv
                        Son düzenleme enricom; 19-12-2006, 20:55.

                        Yorum

                        • kazbek
                          Junior Member
                          • 30-05-2006
                          • 365

                          #13
                          Konu: HDMI nedir... ?

                          bilgi için teşekkürler...

                          Yorum

                          • delphin
                            Senior Member
                            • 27-12-2005
                            • 15279

                            #14
                            Konu: HDMI nedir... ?

                            iyi paylaşımlar arkadaşlar

                            Yorum

                            • euronews.net
                              Member
                              • 01-03-2006
                              • 1687

                              #15
                              Konu: HDMI nedir... ?

                              Originally posted by enricom View Post
                              Arkadaşlar bir konuyu açarken ve koskoca harflerle başlık atarken yazdığınızın doğru olduğuna sizde inanın.HDMI' sı olmayan tv'ler HD değildir diye yazmışsınız ...koskoca 1 YANLIŞ VE YALANDIR.DVI girişi ve HD READY özelliği olan her tv hd'dir ve ister dıştan takma aparat yada içten seri-paralel bağlantı ile HDMI GİRİŞİ ilave edilerek hd yayınlar rahatlıkla izlenebilir..Yazıyı yazan arkadaş merak ediyorum dvı girişli hd ready özellikli 1 tvde aparatla bunu denemişmi???yoksa kulaktan duyma şeylerimi yazıyor?Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyin.badprv
                              dostum burda kimseyi yalancılıkla suçlayamazsın.önce konuşma tarzına dikkat et.kulaktan dolma bilgilerle burada birşeyler yazmıyorum.aşağıdaki yazı oku sonra yorum yap...

                              DVI/HDMI girişinin sağladığı farklılık şu şekilde de örneklenebilir: Herhangi bir DVD’den kaliteli bir görüntü aldığınızı ve televizyonunuzun da son teknoloji ürünü olduğunu varsayalım. Görüntü, dijital olarak alınmasına rağmen, iletilme biçimi ve bağlantı kablolarının yapısı nedeniyle analog hale çevrilir ve televizyona bu şekilde iletilir. Televizyonda bu sinyal tekrar dijital hale dönüştürülerek görüntülenir. Bu işlem sırasında bazı kayıplar meydana gelir. Televizyonunuzun bir HDMI girişi var ise, görüntü hiç bir formata dönüştürülmeden direkt olarak dijital formatta televizyonunuza gelir ve görüntülenir. Bu da size mükemmel bir ses ve resim kalitesi ile izleme imkanı verir. Hayata dair hiçbir detayı kaçırmamanız dileğiyle...


                              yukardada belirtildiği gibi dvi kablo,digital sinyalleri analoğa çevirip televizyona iletir,teletevizyonda bu analog sinyaller tekrar digitale çevrilir.yani izlediğimiz görüntü kayıplı bir şekilde bize ulaşır...

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X