Tüm dünyada kriz alarmı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    #46
    Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

    Krize karşı 3.5 trilyon dolarlık kalkan


    Hangi ülke ne kadar kurtarma paketi hazırladı?

    13.10.2008 15:27




    Küresel krize karşı ortak mücadele kararı alan dünya ülkeleri 3.5 trilyon dolarlık kalkan oluşturdu. Faiz indirimleri yetersiz kalınca Avrupa başta olmak üzere krizden etkilenen tüm dünya ülkeleri bankaları rahatlatacak çözümler üretmeye başladı.
    Euro kullanan 15 ülkenin liderleri anlaştıkları üç aşamalı planda, finansal sistem içinde para akışını sürdürebilmek, bankaların sermayelerine katkı yapmak ve şirketlere kredi açabilmek için bir dizi seçenek belirlediler. Bu çalışma İngiltere’nin hazırladığı bir model üzerinden geliştirildi.
    Fransa ve Almanya planın uygulanması için gerekli mevzuatı bu hafta yasalaştıracaklarını söylerken, Portekiz ve Norveç gerekli değişiklikleri beklemeden yaptılar.
    ABD yönetimi ise yeni bir plan hazırlığını sürdürüyor.
    Dünya genelinde yürürlüğe konulan veya hazırlanmakta olan kurtarma önlemleri şunlar:
    AMERİKA
    ABD 700+150 milyar dolarlık plan hazırladı. ABD Hazinesi devlet yardımına ihtiyaç duyan, sigorta şirketleri dahil tüm finans kuruluşlarına sermaye enjekte edebilir. Hazine, finans kuruluşlarının elindeki sorunlu mortgage varlıklarını satın alabilir.
    Banka hesapları 250 bin dolara kadar sigortalı. Hazine, batan bankaların mudilerinin paralarını almalarını sağlamak amacıyla bankanın sigorta birimine sınırsız miktarda borç verebilir.
    Varlıkların piyasa değerleri düştüğünde ya da belirlenemediği zamanlarda finans kuruluşlarının borçlarını karşılayamaz duruma gelmelerine yol açtığı söylenen mark-to-market (piyasa fiyatı üzerinden düzenli kâr/zarar beyanı) muhasebeleştirme yöntemi, düzenleyici kuruluşlar tarafından askıya alınabilir.
    Fed, 900 milyar dolara kadar çeşitli likidite önlemleri, ayrıca bir ticari kağıt programı ve AIG ve JPMorgan gibi tek şirketlere kredi verme gibi uygulamalar yapıyor.
    İNGİLTERE
    İngiltere’nin açıkladığı paketin büyüklüğü 400 milyar sterlini (691 milyar dolar) buluyor. Hükümet bankalara 50 milyar sterline (87.8 milyar dolar) kadar sermaye enjekte edebilir. Bu miktarın yarısı tercihli hisse ya da sürekli faiz getiren hisseler olabilir.
    İngiliz hükümeti, bankaların kısa ve orta vadeli borçlanması için 250 milyar sterlini (439 milyar dolar) garanti edecek. İngiltere Merkez Bankası (BOE) bankalara, çalışmalarını sağlayacak yeterli nakit bulunmasını sağlamak için ihaleler yoluyla en az 200 milyar sterlin (351 milyar dolar) borç verecek.Böylece BOE’nin uygulanan likidite ihalesi sayısı iki katına çıkıyor ve ayrıca üç aylık sterlin ve haftalık dolar ihaleleri de sürüyor.
    ALMANYA
    Koalisyon kaynaklarından alınan bilgilere göre kurtarma paketinin büyüklüğü 470 milyar Euro. Alman hükümeti İngiliz planını örnek alan bir plan hazırlıyor. Planın 400 milyar Euro’luk kısmının garantilerden, 70 milyar Euro’luk kısmının ise bankaların sermayelendirilmesinden oluşması bekleniyor.
    İRLANDA
    Kurdarma paketinin büyüklüğü 400 milyar Euro (549 milyar dolar). Hükümet bu plan uygulamasına giren altı bankadan herhangi birinde hisse alabilir. Altı bankadaki mevduatlar ve diğer bazı yükümlülükler güvence altına alındı.
    NORVEÇ
    Kurtarma paketinin büyüklüğü 350 milyar kron (57.4 milyar dolar). Bankalar mortgage-destekli hisse senetleri dahil olmak üzere garantili tahvilleri devletin yeni bonolarıyla takas edebilir ve bu yeni kağıtları likidite karşılığında merkez bankası ihalelerinde teminat olarak kullanabilirler. Merkez bankası ayrıca daha küçük bankaların yararlanması için iki yıllık likidite krediler verebilecek.
    PORTEKİZ
    Portekiz, 20 milyar Euro’luk (27.45 milyar dolar) kurtarma paketi açıkladı. Hükümet bankaların likidite durumlarını güvence altına almak için bir finansman hattı kuracak.
    JAPONYA
    Bankalara sermaye enjekte etme önlemini düşünebilir.
    FRANSA
    Fransa’nın toplam büyüklüğü 340 milyar Euro’yu bulan bir paket üzerinde çalıştığı bildirildi. Le Monde gazetesinin haberine göre, paketin 40 milyar Euro’luk kısmı bankalara sermaye enjekte etmek için, geriye kalanı kısmı ise bankalararası borçlanma piyasalarında verilecek garantiler için kullanılacak. Bankalararası borçlanma piyasalarına verilecek garanti 2009 sonuna kadar geçerli olacak.
    RUSYA, İSPANYA VE HOLLANDA
    G7 ülkeleri dışında önlem alan ülkelerden Rusya, finans krizine karşı toplam değeri 86 milyar dolar olan iki önlem paketini hazırladı. Mali sektöre yardım amacıyla İspanya 30 milyar Euro, Hollanda da 20 milyar Euro’luk bir fon kuruyor.

    ALINTI:


    Son düzenleme black belt; 13-10-2008, 19:13.

    Yorum

    • black belt
      Senior Member
      • 08-06-2004
      • 6523

      #47
      Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

      Türkiye sadece bu yüzden krize girebilir


      Reel sektöre kaynak aktırımını durduran Türkiye'de banka alan yabancılar, mevcut kredileri geri çağırıyor. Sanayici tedirgin....

      13.10.2008 00:06


      Merkezlerinde yaşanan sorun nedeniyle finansal krizden ağır yara alan Türkiye'de banka alan yabancılar kredileri geri çağırıyor. Son dönemde hayata geçirilen uygulamalar 'Yabancılar kriz döneminde yüzüstü bırakır' şeklindeki iddiaları da doğrular nitelikte... Eylül ayının son haftasından itibaren reel sektöre kredi musluklarını kapatan yabancı bankaların bu tavrı sanayicilerin büyük tepkisine yol açtı.
      Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, ''Küresel finans krizi nedeniyle KOBİ'lerin yeniden kredi bulmaları bir yana, bankalar bazı işletmelerden kredilerini erken kapamaları için talepte bulunmaya başladı bile'' dedi.

      Özgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de başlayan küresel finans krizinin etkilerinin ülkemizde de kısmen hissedilmesi ile iş dünyası temsilcilerinin de olumsuz tablo sergilemelerinin yanında bazı bankaların da kriz düşüncesiyle telaşa kapılıp verdikleri kredileri geri istemelerinin KOBİ'leri derinden etkilediğini ifade etti.

      Sektör temsilcilerinden gelen olumsuz haberlerin piyasalarda moralleri her geçen gün biraz daha bozduğunu belirten Özgenç, ''Piyasalarda ve bazı sektörlerde bir olumsuzluk yaşandığı kesin ama bunu olduğundan fazla büyütüp felaket tellallığı yapmanın da gereği yok. Ayrıca ateşe de körükle koşmanın ülke ekonomisine zararı olacağı da iyi düşünülmeli'' diye konuştu.

      Ak Parti hakkında açılan kapatma davasının piyasaları germesi nedeniyle önemli bir daralma yaşandığını ve bu nedenle 2008'in durgun geçtiğini anlatan Özgenç, şunları kaydetti:

      ''Ümidimizi beklentilerimizi gelecek yıla bırakmıştık. Küresel krizin büyümesiyle beraber içeride de bazı bankaların vadesinden önce verilen kredileri geri istemesi 2009 yılının da pek parlak geçmeyeceği hissi içerisindeyiz.

      2008'in ilk aylarında dış riskler kendini göstermeye başlamıştı. Yurt dışında bankaların zararlarının artmasıyla birlikte tüm dünyada likidite sorunu arttı. Likidite sıkışıklığı bu yılın en önemli sorunu haline geldi. Reel sektör işletmelerinin eskiye oranla borç bulmakta zorlanması, yeni yatırımları da olumsuz etkileyecektir.''

      Özgenç, zor şartlar altında borç bulan işletmelerin eskiye oranla daha yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalacaklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

      ''KOBİ'lerin yeniden kredi bulmaları bir yana, bankalar bazı işletmelerden kredilerini erken kapamaları için talepte bulunmaya başladı bile. Yani bankalar riskli gördükleri bazı sektörler ve şirketlerden kredileri erken kapatmasını talep ediyorlar.

      İşletmelerin bilançosunun bozulduğunu gören bankaların, (okunmakta zorluk çekilen metrelerce uzunlukta ve tamamen banka lehine olan sözleşmelerinde) belirtilen madde gereğiyle kredi ödemelerini vadesinden daha önce talep edebiliyorlar.''

      ''KREDİLERİNİZİ ERKEN ÖDEYİN''

      Özgenç, bu tür sorunların çok özel olduğunu ve 2001 ekonomik krizinde yaşananlara benzemediği belirtilse de gelişmelerin piyasalardaki tedirginliği artırdığını kaydetti.


      Bu yıl hem bankalar hem de reel sektör şirketlerinin 2007'ye göre biraz daha temkinli olacağını vurgulayan Özgenç, sektörlere göre bir risk analizi yapmanın çok da doğru olmadığını ifade etti. Riskin sektörlerden çok işletmeler ile ilgili olduğunu belirten Özgenç, ''Bazı özel durumları tüm sektöre mal etmek çok doğru bir yaklaşım değil'' diye konuştu.

      Özgenç, likidite sıkıntısının son dönemlerde kendini perakende sektöründe hissettirdiğini, bankaların, son aylarda bazı KOBİ'lere yönelik sıkı bir takip başlattığını hatırlattı.

      Ödemelerinde sıkıntıların artmasıyla birlikte bilançoları bozulan KOBİ'lerin kriz belirtilerini gören bankaların, işletmeleri sıkıştırdığını ifade eden Özgenç, şunları ifade etti:

      ''Bazı bankalar sektörlerdeki çok sayıda firmaya 'kredilerinizi erken ödeyin' baskısı yapmaya başladı bile. ABD'de de başlayan küresel kriz üzerine bankalar, batık kredi korkusuyla telaşlandı ve sektörleri baskı altına aldı. Bu da etik değil. Kredi vereceğin işletmeyi araştırıp vade üzerinde anlaşıp altına imza atmışsın, havayı bulutlu görüp 'sel olur' şüphesiyle 'paramı ver' demek ticari anlayışa ters bir durumdur. Maç 90 dakikadır ve süresi içerisinde oynanırken kural değişmez.

      Bunun için taraflardan birisi diğerine 'sizinle oynamaya devam edersem sakatlanırım korkusuyla sahadan çekilirse çekilen taraf hükmen mağlup sayılır' karşı taraf değil. Haklar tek taraflı işlemez bunun için krediyi geri isteyen banka en azından faizinden feragat etmelidir.''

      ALINTI:

      Yorum

      • black belt
        Senior Member
        • 08-06-2004
        • 6523

        #48
        Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

        ABD Borsası'nda tarihi yükseliş

        Avrupa'dan sonra ABD Hükümeti'nin bankaları kamulaştırması hisse senedi piyasasında coşkuyla karşılandı

        14.10.2008 09:25





        Avrupa ve Amerika'da bankalara yönelik kamulaştıram girişimi borsaları sevindirdi. New York Menkul Kıymetler Borsası haftanın ilk gününü yükselişle kapattı. Borsanın temel göstergesi Dow Jones 936.42 puan 1.08 artışla 9.387.61 puana yükselirken, Nasdaq bileşik endeksi 194,74 puan yüzde 11,81 artarak 1,844.25 puandan günü kapattı.
        Dow tarihinde ilk kez bir günde yüzde 11 yükselerek yeni bir rekora imza attı.
        Avrupa borsaları da bu yükselişe kayıtsız kalmadı. Hemen hemen tüm Avrupa borsaları yüzde 10'nun üzerinde yükseliş kaydetti. Düşüşlere daha sert tepkiler vererek 30 bin puanı altına gerileyen İMKB ise dünkü yükselişe sadece yüzde 1.4 artışla tepki verdi. Daha temkinli bir seyir izleyen İMKB'nin bugün yükselişe ayak uydurması bekleniyor.

        Alıntı:

        Son düzenleme black belt; 14-10-2008, 10:16.

        Yorum

        • NicK-EL
          Member
          • 14-07-2008
          • 1137

          #49
          Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

          ''KOBİ'lerin yeniden kredi bulmaları bir yana, bankalar bazı işletmelerden kredilerini erken kapamaları için talepte bulunmaya başladı bile. Yani bankalar riskli gördükleri bazı sektörler ve şirketlerden kredileri erken kapatmasını talep ediyorlar.
          Etkilenmeyeceğiz deniyor ama bankalar butür bir talepte bulunuyor ise, demek oluyor ki krizin faturası yine alt seviyeye, yani KOBİLERE çıkacak. Sonucunda işsizlik artışıda cabası olacaktır.

          Yorum

          • black belt
            Senior Member
            • 08-06-2004
            • 6523

            #50
            Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

            İngiltere'de enflasyon tutulamıyor

            İngiltere'de Eylül ayında enflasyonun yüzde 5,2'ye yükseldi

            14.10.2008 12:38


            İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ayında yüzde 4,7 olarak gerçekleşen yıllık enflasyonun geçen ay yüzde 5,2'ye yükseldiği belirtildi. Gözlemciler yıllık yüzde 5,2 olan enflasyonun İngiltere'de hükümetin yüzde 2 olan hedefinin çok yukarıda olmasına dikkat çektiler.
            Enflasyonun yükselmeye devam edeceğini, ancak 2009 yılı sonunda hedef rakamlara ulaşılacağı ifade ediliyor.
            Öte yandan İngiltere'de Eylül ayında ev satışlarının 30 yılın en düşük düzeyine indiği belirtildi.

            ALINTI:

            Yorum

            • black belt
              Senior Member
              • 08-06-2004
              • 6523

              #51
              Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

              İngiltere'de emlak alım satımı durdu

              Ev satışları son 30 yılın en düşük seviyesine geriledi

              14.10.2008 12:04



              İngiltere;de emlak piyasasındaki durgunluğun giderek arttığı, ev satışlarının son 30 yılın en düşük seviyesine gerilediği bildirildi.

              İngiltere;de satılan evlerin teknik ekspertizini gerçekleştiren Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) adlı kuruluş tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, Rics;in bu konudaki rutin araştırmalarının başlatıldığı 1978 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Araştırmalar ülkede ev satışlarının geçen yılın Eylül ayına göre de yüzde 52 oranında azaldığını ortaya koydu.

              İngiltere;de faaliyet gösteren emlakçılar da Eylül ayı boyunca her hafta ortalama birer ev satışı gerçekleştirebildiklerini açıkladı.

              Başkent Londra;nın emlakçı başına düşen ev satışı açısından en kötü durumdaki kent olduğu, her bir emlakçının geçen üç ay boyunca ortalama 8;er ev satabildikleri belirtildi.

              Ülke çapında emlakçıların yüzde 91;i geçen üç ay boyunca büyük fiyat düşüşleri kaydettiklerini de belirtirken, artık sadece ciddi bir finans kaynağı olan kişilerin emlak piyasasına girebildikleri kaydedildi.

              İngiltere;nin en büyük tutsat sağlayıcıları olan Halifax ve Nationwide da ülkede geçen bir yıl boyunca ev fiyatlarının ortalama yüzde 12 oranında değer kaybettiğini açıkladı.

              Alıntı:

              Yorum

              • black belt
                Senior Member
                • 08-06-2004
                • 6523

                #52
                Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                Türkiye krizden etkilenecek mi?


                İngiliz denetim kuruluşu RSM Bentley Jennison un yöneticisi Tarling'den Türkiye ekonomisi için ilginç tespitler

                14.10.2008 12:35





                Kamu ve özel sektörde iç denetim ve risk yönetimi alanında uzman olan İngiliz kuruluşu RSM Bentley Jennison’un Türkiye Yönetici Ortağı ve 175 bin üyeli Uluslararası İç Denetim Birliği'nin yöneticisi Phil Tarling, bu krizle risk yönetiminin öneminin bir kez daha öne çıktığını belirterek “ Riskin ne anlama geldiğini artık herkesin iyi anladığını ümit ediyorum. Bu kriz herkes için ve riskin ne olduğunu anlamayanlar için 'hadi uykudan uyanın' artık kendinize gelin çağrısıdır” dedi.

                DÜŞÜK BÜYÜME, İŞSİZLİK VE KONUT KREDİLERİ KRİZİ TETİKLEYEBİLİR

                Phil Tarling, ANKA’ya yaptığı açıklamada krizin Türkiye’ye etkileri konusunda “Sayın Başbakanınızın söylediğinin aksine, ben Türkiye’nin de bu krizden etkileneceğini düşünüyorum. Büyüme yavaşlar ve işsizlik artarsa yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de de konut piyasasında sorunlar ağırlaşabilir. Yurtdışında kriz, mortgage kredileri kaynaklı ortaya çıktı. Türkiye’de de alınan konut kredileri geri ödenemeyebilir ve bankalar bu konutlara el koyabilir. Bankalar el koydukları konutları satmak istediklerinde de satamayabilirler” dedi. Tarling, durgunluk işaretlerinin Avrupa’da yavaş yavaş ortaya çıktığına işaret ederek, “AB başta olmak üzere Türkiye’nin dünyaya önemli bir ihracatı var. Bu ülkelerde bir durgunluk olması halinde bu ülkelere mal satmanız güçleşecektir. Türkiye’nin otomotiv ihracatı çok önemli. Örneğin Avrupa’da şimdi kimse araba almak istemiyor” yorumunu yaptı.

                ORTADOÐU SERMAYESİ TÜRKİYE İÇİN KRİZE KARŞI TAMPON OLACAK

                Phil Tarling,Türkiye’nin kriz koşulları karşısında önemli bir avantajı bulunduğunu da ifade ederek, şu saptamayı yaptı: “ Belki de Türkiye’nin yaşadığı en büyük avantaj Türkiye’ye Ortadoğu sermayesinin akmış ya da akmakta olması. Ortadoğu bölgesi bu kriz sürecinden nispeten daha az etkilenecek. Dolayısıyla Türk ekonomisinin bu Ortadoğu sermayesinden besleniyor olması nispeten sizi rahatlatan faktör olacak. Ortadoğu sermayesi Türkiye için krize karşı tampon görevi görecek”

                "HİÇBİR HÜKÜMET BANKA BATMASINA İZİN VERMEYECEK"

                Phil Tarling, bu günlerde herkesin paranın en güvenli limanı neresi diye soru sorduğunu belirterek,“Uluslar arası alanda finans dünyasında en güncel espri, yastık ve yatak satışlarının arttığı yönünde. Çünkü parayı götürecek veya saklayacak yastık altından daha güvenli bir yer yok” şeklindeki espriyi paylaşırken, “ Tabi ki kimseye böyle bir şey önermiyoruz. Hiçbir hükümet kesinlikle herhangi bir bankanın batmasına izin vermeyecek” diye konuştu.

                "KRİZE YOL AÇAN YÖNETİCİLER CEZA ALABİLİR"

                Phil Tarling, şirketlerin ve üst düzey yöneticilerin şimdiye kadarki süreçte sadece büyümeye ve sürekli kar etmeye odaklı düşündüklerini savunarak, şu görüşü ifade etti:
                “Başımıza gelenler yeni değil. Daha önce de bankalar battı, dev şirketler iflas etti. Şirketler sadece kar odaklı hareket ettiği bunun arkasındaki riskleri göz ardı ettiler. Sürekli büyüyelim büyüyelim ve daha fazla kar edelim diyerek biraz işin özünü de kaçırdılar. Şimdi içlerine dönüp biz ne yapıyoruz, ne tür risklere maruz kalabiliriz gibi konuları düşünmeleri gerekiyor. Bize düşen şimdi onları biraz sakinleştirmek ve işin özüne çekmek”.
                Tarling ABD’de kriz içine giren, iflas eden şirketlerin yöneticileri hakkında hukuki soruşturmaların başlatılacağını belirterek “Bu soruşturmaların neticesinde bazı insanların ceza alacağını kuvvetle muhtemel bekliyorum” dedi.

                "BORÇLANARAK TÜKETİM DEVRİ BİTİYOR"

                Krize giden süreçte tüketim ekonomisinin önemli bir rolü bulunduğunu kaydeden Phil Tarling bu konuda şunları söyledi: “ Tüketim tabi ki devam edecek. Üretimin amacı zaten tüketim içindir. Ancak tüm dünyada borçlanarak tüketme devri kapanacak. İnsanlar daha tasarruflu davranmak durumda kalacaklar. Kamu harcamalarının arttırılarak büyümenin desteklenmesini öngören Ke.ynesyen ekonomik model biraz daha öne çıkabilir. Piyasalara güven geldikçe özel harcamalar da yeniden ekonomik büyümeye destek olacak bir noktaya gelecek”.

                OYUNUN KURALLARI YENİDEN YAZILIYOR

                Yaşanan krizi “ kapitalizmin tarihsel dönüşüm anına tanıklık etmek”olarak niteleyen Phil Tarling görüşlerini şu sözlerle özetledi: “ Artık oyunun kuralları yeniden yazılmaya başlandı. Türev ürünler, riskleri göz ardı eden yeni enstrümanlar, yöneticilere ödenen yüksek maaşlar ikramiyeler konusunda ciddi kısıtlamalar getirilecek. Bankalar üzerinde çok daha fazla bağlayıcı kurallar konacak. Likidite rasyoları daha yukarılara çekilecek. Risk yönetiminin nasıl yapılacağına dair yeni kurallar getirilecek ve hisse senedi piyasalarında insanların ne yaptığı daha sıkı kontrole alınacak”.

                ANKA
                Son düzenleme black belt; 14-10-2008, 13:59.

                Yorum

                • black belt
                  Senior Member
                  • 08-06-2004
                  • 6523

                  #53
                  Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                  BORSADA ŞOK DÜŞÜŞ!

                  ABD'de yaşanan sert düşüşün ardından piyasalar yeniden karıştı

                  16.10.2008 11:10




                  Durgunluk korkusu ve açıklanan paketlerin yetersiz kalacağı beklentisi piyasaları yeniden karıştırdı. ABD'de özellikle bankacılık ve enerji sektörüne gelen satışların etkisiyle borsalarda yaşanan sert düşüşler İMKB'ye de yansıdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 6,26 oranında değer yitirdi.

                  İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 366,65 puan düşerek 27.600,71 puandan kapandı.

                  Bileşik Endeks 12 Temmuz 2005'ten bu yana ilk kez 27.000 puanlı seviyelerden kapanmış oldu.

                  Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 1,31 oldu.

                  İlk seanstaki 1.476,35 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.843,00 puan geriledi.

                  Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 6,26 düşüş kaydetti.


                  KAYIP YÜZDE 50'YE ULAŞTI

                  Borsa’da 2007 sonuna göre kayıp yüzde 50,30’a ulaştı. Bileşik Endeksteki iki günlük kayıp yüzde 9,61’e, 2007 sonuna göre kayıp ise yüzde 50,30’a ulaştı.


                  İngiliz Merkez Bankası'nın yeni tedbirleri öğleden sonra Avrupa borsalarında kayıpların bir miktar telafi edilmesini sağlarken, güne artı başlayan Dow Jones ilk dakikaların ardından gelen satışlarla yeniden eksiye geçti. FED Başkanı Ben Bernanke'nin durgunlukla ilgil olumsuz açıklamaları yatırımcıları daha fazla tedirgin etti. 29 Ekim'de yapılacak FED toplantısında faizlerin indirileceği beklentisi güçlendi.

                  AVRUPA BORSALARI GERİLİYOR
                  Avrupa borsaları, ABD'nin ve diğer Avrupa ülkelerinin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı ve durgunluk endişeleri nedeniyle gün içerisinde keskin düşüşler yaşadı.

                  ASYA BORSALARI ÇAKILDI
                  Asya borsaları ABD'de alınan önlemlerin yetersiz olduğu ve durgunluk endişeleri nedeniyle, günü keskin düşüşlerle tamamladı.

                  Tokyo Borsası günü düşüşle tamamladı. Borsanın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi, düne göre, yüzde 11,41 (1.089,02 puan) azalarak 8.458,45 puan oldu.

                  Güney Kore'de borsa yüzde 9,4 (126,50 puan) değer kaybederek 1.123,78 puandan kapandı.

                  Avustralya'da borsa yüzde 6,67 (286,6 puan) azalarak 4013,4 puana geriledi. Dün 69,83 dolardan kapanan Avustralya doları bugün 66,81 dolara indi.

                  Yeni Zelanda'da borsa yüzde 4,82 (141,88 puan) değer kaybetti.

                  SPK'nın suç duyurusunu ardından Doğan Grubu hisselerine gelen sert satışlar, bazı hedge fonların battığına yönelik söylentiler ve ekonomilerin krizden kolay kolay çıkamayacağı yönündeki beklentileri borsadaki düşüşte etkili oldu.

                  ALINTI:

                  Yorum

                  • black belt
                    Senior Member
                    • 08-06-2004
                    • 6523

                    #54
                    Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                    Ekonomi koordinasyon kurulu pazartesi toplanacak


                    Küresel mali krizin dünya ve Türkiye ye olası etkileri görüşülecek
                    16.10.2008 16:21



                    Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında 20 Ekim Pazartesi günü toplanacak.
                    Yeni Başbakanlık binasında gerçekleştirilecek ve finans ile reel sektör temsilcilerinin katılacağı toplantıda, küresel mali krizin dünya ve Türkiye’ye olası etkileri görüşülecek. Toplantıya, Devlet bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile bakanlık üst düzey bürokratları ve reel sektör temsilcisi olarak TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM ve YASED, finans sektörü temsilcisi olarak Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Bankalar Birliği’nin katılması bekleniyor.

                    ALINTI:

                    Yorum

                    • black belt
                      Senior Member
                      • 08-06-2004
                      • 6523

                      #55
                      Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                      Asya ve Avrupa borsaları yine düştü


                      16 Ekim, 2008 - TSİ 11:49

                      Uluslararası düzeyde banka kurtarma operasyonlarına rağmen, dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği yönündeki kaygılar, Asya ve Avrupa borsalarında bugün de hisse senetlerinin değerlerinde önemli oranda değer kaybına neden oldu.


                      Nikkei endeksi yüğzde 11,4 değer kaybıyla kapandı
                      Güne yüzde 10'dan fazla düşüşle başlayan Tokyo Borsası'nda Nikkei Endeksi son yirmi yılın en büyük düşüşünü yaşadı ve yüzde 11'den fazla değer kaybederek kapandı.
                      Avustralya, Güney Kore ve Hong Kong borsalarında da bugün düşüş oranı yüzde 7 dolaylarındaydı.
                      New York'ta dünü yaklaşık yüzde 8'lik düşüşle kapatan Dow Jones Endeksi bugün de düşüşle açıldı.
                      Avrupa piyasalarında ise Londra, Frankfurt ve Paris borsalarında da yüzde 1 ila 4 arasında değişen kayıplar söz konusu.
                      Ekonomik gidişin daha da kötüleşeceği kaygıları, ham petrol fiyatının da, varil başına 73 dolarla, son 13 ayın en düşük düzeyine inmesine yolaçtı.
                      Borsalardaki son düşüşler, hafta başında hükümetlerin bankalara yardım gişirimi ardından kaydedilen değer kazanımlarının çoğunun kaybedildiğini gösteriyor.
                      BBC'nin finans uzmanı Robert Peston, Merkez Bankalarının, bankacılık sektörüne yardım girişimlerine rağmen, bankaların hala birbirilerine normal faizlerle kredi vermeye yanaşmadığını kaydediyor.

                      ALINTI:
                      Dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği yönündeki kaygılar, Asya ve Avrupa borsalarında yine sert düşüşlere yol açtı. Tokyo'da Nikkei endeksi yüzde 11'den fazla düşüşle kapandı.


                      Yorum

                      • black belt
                        Senior Member
                        • 08-06-2004
                        • 6523

                        #56
                        Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                        İlginç protesto


                        Batan Lehman Brothers'ın çalışanları yönetimi protesto etmek için şirket merkezinin girişini tıkamışlar

                        17.10.2008 15:19

                        HABERTURK.COM
                        Finans sektörünü içine düştüğü içler acısı durum beraberinde güzel espriler de getirdi. Bankalar battıktan sonra yöneticilerin İngiltere'de ava çıkmalarından sonra finansçıların maillerinde ilginç resimler dolaşmaya başladı.
                        Bu resimlerin birinde ise çok sayıda Ferrari ve Porsche marka araba bir binanın girişinde park etmiş halinde bulunuyor. Resimin altında ise “Batan Lehman Brothers'ın çalışanları yönetimi protesto etmek için şirket merkezinin girişini tıkamışlar” diye yazıyor.
                        Bankacılar batarken bile bankanın işini boşaltan yöneticilere tepkilerini bu şekilde gösteriyor.


                        ALINTI:
                        İlginç protesto - YAŞAM - HABERTÜRK - Türkiye'nin En Büyük İnternet Gazetesi

                        Yorum

                        • black belt
                          Senior Member
                          • 08-06-2004
                          • 6523

                          #57
                          Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                          İMKB rekor düşüşle kapandı

                          Bileşik Endeks 14 Haziran 2005'ten bu yana ilk kez
                          25.000 puanlı seviyelerden kapanış yapmış oldu

                          17.10.2008 17:11



                          İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri, günlük bazda ortalama yüzde 6,27 oranında değer yitirdi. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 807,89 puan düşerek 25.870,17 puandan kapandı.
                          Bileşik Endeks 14 Haziran 2005'ten bu yana ilk kez 25.000 puanlı seviyelerden kapanış yapmış oldu.

                          Böylece Bileşik Endeksteki iki günlük kayıp yüzde 9,21'e, 2007 sonuna göre kayıp ise yüzde 53,42'a ulaşmış oldu.

                          Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 3,03'e ulaştı.

                          İlk seanstaki 922,65 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.730,54 puan geriledi.

                          Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 6,27 düşüş kaydetti.


                          ALINTI:

                          Yorum

                          • black belt
                            Senior Member
                            • 08-06-2004
                            • 6523

                            #58
                            Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                            Krizin faturası 80 milyar dolar


                            29 Eylül'den bu yana borsadaki hisselerin piyasa değeri neredeyse yarı yarıya eridi


                            17.10.2008 18:13


                            HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

                            ABD’de başlayıp tüm dünyaya yayılan küresel kriz Türkiye’de de etkisini sürdürüyor. Özellikle yabancıların kontrolündeki İMKB’de kayıplar her geçen gün artıyor. Krizin şiddetlenmeye başladığı 29 Eylül tarihinde 36 bin puan olan İMKB endeksi 19 gün gibi kısa sürede yüzde 30 gerileyerek haftayı 25 bin 870 puan olarak kapattı. Söz konusu tarihte 196 milyar 287 milyon dolar olan piyasa değeri ise bugün 115 milyar 975 milyon dolara kadar düştü. 19 günlük kayıp 80 milyar dolara ulaştı. Yılbaşından bu yana ise endeksteki kayıp yüzde 53. Ancak düşüşün önemli bir kısmı son bir haftada yaşandı. Dün New York Borsası7nda yüzde 4.6 oranında yükseliş yaşansa da, İMKB’de rekor kayıplar devam etti. Bugün de endeks yüzde 6 oranında değer kaybetti.
                            Uzmanlar, sıkıntıya giren hedge fonların İMKB’de satışa yöneldiğini ve bu yüzden de Türkiye Borsası’nın diğer piyasalardan ayrıştığını belirtiyor. Hisse satan fonların ise çıkarken döviz aldığı için doların yükselişini sürdürdüğü belirtiliyor.
                            KRİZ BALKANLARI VURUYOR
                            Bu arada, durgunluk kaygılarına da kapılan piyasalarda gelişmekte olan ülkelere yönelik endişeler de artıyor. Fitch, Macaristan'ın kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirirken, Ukrayna'nın uzun vadeli kredi notunu "BB-"den "B+"ya düşürdü, görünümü ise negatif olarak teyit etti. Hisse senetleri elden çıkartılırken, dövize geçiş hızlandı.
                            DOLAR KRİZDE YÜZDE 21 YÜKSELDİ
                            Kriz döviz cephesinde de sert hareketlere neden oluyor. 29 Eylül tarihinde 1.25 YTL olan dolar bugün 1.52 YTL’ye fırladı. Bu zaman sürecindeki artış oranı ise yüzde 21. 2007 yılını 1.17 YTL olarak tamamlayan doların 10 aylık getirisi yüzde 29. Euro ise bugün yüzde 0.74 artışla 2.0300 YTL seviyesine ulaştı.
                            TÜRK HALKI SATIŞA GEÇTİ
                            Analistler, 1.52 seviyesinde dolarda satışların hızlandığını özellikle 1.30-45 YTL aralığında döviz alan Türk halkının bu seviyelerden satışa geçtiğini belirtiyor. Dolardaki yükselişin enflasyonu artıracak bir etkisi olacağı için Merkez Bankası’nın da bu seviyelerin üzerinde müdahale edebileceği belirtiliyor. Döviz piyasasının ateşini söndürmek için faiz artırımının bile gündeme gelebileceği dile getiriliyor.
                            Öte yandan, tahvil bono cephesinde ise yüksek seyir daralan işlem hacmiyle birlikte devam ediyor. Bugün yüzde 21.70 bileşik seviyesine gelen 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi, pazartesi valörlü işlemlerde yüzde 21.95 bileşik seviyesinde yer aldı.

                            ALINTI:
                            http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2008/10/17

                            Yorum

                            • zigana
                              Senior Member
                              • 26-01-2004
                              • 3796

                              #59
                              Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                              hamdolsun bizde bişey yok.olmayacakta
                              cünkü bizde ekonomi de yokcrashs

                              Yorum

                              • black belt
                                Senior Member
                                • 08-06-2004
                                • 6523

                                #60
                                Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                                FT: Türkiye'de iş çevreleri IMF için bastırıyor

                                Hükümet ile IMF arasındaki yeni bir anlaşma dış basında da geniş yer buldu

                                18.10.2008 13:13

                                İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye'deki iş çevrelerinin hükümete IMF ile yeni bir anlaşma yapılarak ekonomik krizin etkilerinin azaltılmasının sağlanması çağrısında bulunduğunu yazdı.
                                IMF ile yapılan anlaşmanın daha önce 2001 krizi sırasında Türkiye;nin yaşadığı mali krizden çıkmasına yardımcı olduğunu yazan FT, geçen mayıs ayında IMF ile Türkiye arasında yapılmış olan 10 milyar dolarlık anlaşmanın sona ermesinden bu yana hükümetin yeni bir anlaşma imzalamadığını, böylece seçmenine bir dış yardım olmaksızın ekonomi yönetimini yürütebileceğini göstermeyi amaçladığını öne sürdü.
                                Ancak iş çevrelerinin hükümetin Türkiye;nin küresel krizden en minimum
                                düzeyde etkileneceği yolundaki ısrarından kaygı duyduğu da belirtilen FT;nin
                                haberinde, söz konusu çevrelerin IMF ile yapılacak tedbiri nitelik taşıyan bir
                                anlaşmanın yabancı yatırımcıya güven vermek ve yaklaşan yerel seçimin
                                harcamalarını sınırlamak açısından hayati önem taşıdığına inandıkları
                                bildirildi.

                                2001 krizi sonrasında yapılan reformların Türk bankalarını sağlam duruma
                                getirdiği de belirtilen yazıda, Türkiye;nin eski ekonomi bakanlarından, halen
                                BM;in Kalkınma Programı Başkanı olan Kemal Derviş;in Türkiye;de halen panik
                                gerektirecek bir durum olmadığını söylediğine de işaret edildi.
                                FT ülkenin halen içinde bulunduğu cari işlem açıkları ve firmalara ait
                                ağır dış borçların durumu hassas hale getirdiği iddiasına da yer verdi.

                                ALINTI:

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor
                                X