Tüm dünyada kriz alarmı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    #61
    Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

    İşsiz kalan CEO'lar Dubai'ye koşuyor

    Batılı yöneticiler, Körfez ülkelerindeki şirketleri CV yağmuruna tutuyor

    18.10.2008 15:05


    ABD ve Avrupa'da meydana gelen ekonomik buhran, büyük şirketlerde çalışan yöneticilerin valizlerini toplayıp zengin Körfez ülkelerinin yolunu tutmasına sebep oluyor.

    Dubai merkezli internet ekonomi gazetesi Emirates24'teki habere göre son günlerde yaşanan ilgi bir dönem ABD'de yaşanan 'Altına hücum' dönemini hatırlatıyor. Haberde Körfez ülkelerindeki şirketlerin Batılı yöneticilerin CV yağmuruna tutulduğu, iş başvurusunda bulunanlar arasında Wall Street ve Londra piyasasında yöneticilik yapanların da büyük bir yer tuttuğu ifade ediliyor.
    ABD merkezli Boyden Middle East Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Mecdi El Zeyn, bölgeye olan ilginin son üç dört yılda hızla arttığını bunun da sebebinin başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Körfez ülkelerinin bankacılık sistemlerini açması olduğunu belirtiyor. El Zeyn, "Batı'daki finansal sektörde meydana gelen kriz ve iş kayıplarından dolayı Körfez'e yönelik ciddi bir ilgi oluşacaktır. Çünkü bu bölgenin ekonomik patlama yaşadığına dair bir algı var." diyor.
    Körfez ülkelerinin önde gelen danışmanlık şirketlerinden Grafdom ise bölgedeki banka ve sigortacılık şirketlerinin özellikle Lehman Brothers, Merrill Lynch ve AIG gibi dünyaca ünlü banka ve danışmanlık şirketlerinde çalışan profesyonel yöneticileri kiralama yarışına girdiklerini belirtiyor. Grafdom, bölgedeki ihtiyacın özellikle finans, turizm ve inşaat sektörlerinde üç kat arttığına dikkat çekiyor.
    Körfez ülkelerindeki pek çok bankacılık ve sigorta şirketiyle çalışan Grafdom haftalık yüzlerce CV aldıklarını ve bunların çoğunun da daha önce Wall Street menşeli olduklarını belirtiyor. Grafdom, bu ilginin daha da artmasını beklediklerini de vurguluyor.
    Gazetedeki habere göre aslında bölgenin yöneticilere ihtiyacı çok fazla değil; ancak mevcut yöneticilerin kalitesi Batı'daki ülkeler kadar yüksek değildi ve kriz de Batı'daki kaliteli profesyonellerin Körfez'e kaymasının yolunu açacak. Haberde Batılı profesyonellere en fazla talep Dubai Uluslar arası Finans Merkezi, Katar Finans Merkezi ve Bahreyn Finans Limanı'ndan geliyor.
    İngiltere merkezli küresel iş bulma portalı eFinancialCareers ise Körfez'deki internet sitelerine gelen iş başvurularındaki sayının son altı ayda yüzde 70 arttığına dikkat çekiyor. eFinancialCareers'in editörü Paul Clarke, Batı'daki aşağı doğru gidişin Körfez ülkeleri tarafından bir fırsat olarak değerlendirildiğini ve profesyonel yöneticilerin transfer edildiğini belirtiyor. Aslında bölgede de işlerin iyi gitmediğini belirten Clarke, özellikle likidite sıkıntısından dolayı yatırımcıların Körfez ülkelerinden kaçtığını bunun da Körfez ülkelerine olan güveni sarstığını belirtiyor.
    Finansal krizden kaçan profesyonellerin hedefindeki ilk ülke şüphesiz Birleşik Arap Emirlikleri. Bu ülkede yöneticilere ödenen maaşlarda geçen yıla göre yüzde 13,6 artış olduğunu belirten işçi bulma şirketi GulfTalent, bu ortalamanın Körfez genelinde yüzde 11,4 olduğunu ifade ediyor. Fakat Batıdaki krizden sonra bölgeye akın eden profesyonellerden sonra ödenen maaşlarda bir gevşeme olabileceğine dikkat çekiliyor.
    Birkaç ay önce petrolün 148 dolara kadar çıkmasından da faydalanarak büyük paralar kazanan zengin Körfez ülkeleri, dünyada likiditenin en bol olduğu pazarlar arasında başı çekiyor. Ancak petrolün giderek 70 doların altına düşmesi, gelirlerinin büyük bir kısmı petrolden olan bu ülkeler üzerinde de kara bulutların dolaştığı şeklinde yorumlanıyor. Halen bölgede trilyonlarca dolarlık projeler yürütülüyor ya da planlanıyor.
    CİHAN

    Yorum

    • black belt
      Senior Member
      • 08-06-2004
      • 6523

      #62
      Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

      Küresel kriz askeri projeleri de vurdu

      Türk Silahlı Kuvvetleri nin büyük önem verdiği hava projeleri gecikecek

      18.10.2008 13:03

      Küresel mali kriz sonunda savunma sanayi projelerini de vurmaya başladı. Küresel kriz nedeniyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin büyük önem verdiği nakliye uçağı projesi bir yıl daha gecikecek ve Türkiye’ye ilk teslimat 2012 yılında yapılabilecek. Nakliye uçaklarının üreticisi olan EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) CEO’su Louis Gallois’in, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı proje sahibi 7 ülkenin savunma bakanlıklarına gönderdiği mektupta, "Üretim aksadı. Kesin tarih veremiyoruz. Gecikme nedeniyle ceza kesmek yasal hakkınız. Ama kontrattan doğan bu hakkınızdan feragat etmenizi bekliyoruzö dediği bildirildi.
      Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülke (İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Belçika ve Lüksemburg) envanterlerindeki askeri nakliye uçaklarını yenilemek amacıyla A 400M isimli 20 milyar dolarlık projeye geçtiğimiz yıllarda start verilmişti. 7 ülke proje kapsamında 180 uçaklık sipariş verirken, Türkiye A 400M uçaklarından 10 adet satın almayı öngördü. Ortak ülkeler dışında Güney Afrika ve Malezya’nın da 12 uçak siparişi oldu. Uçakların ortak ülkelere teslimatının 2009’da başlaması planlanıyordu. Türkiye ilk uçağına 2011’de kavuşacaktı.
      Airbus olması planlanan yeni nesil nakliye uçağı projesinin ana yükleniciliğini Airbus’un bağlı olduğu Avrupa ortaklığı EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) yürütüyor. Airbus Millitary konsorsiyumunda, gövde üretimi için Türkiye’den TAI-TUSAŞ ile Belçika’dan FLABEL yer alıyor. TUSAŞ uçağın ön - orta gövde, aileron, spoiler, paraşütçü kapıları, acil çıkış pencereleri, kuyruk konisi, arka gövde üst kısmı, ışıklandırma ve su atık sistemini tasarlayıp üretiyor. Uçağın Turboprop motorlarını ise Fransız SAFRAN, İngiliz Rolls-Royce, İspanyol ITP ve Alman MTU ile birlikte geliştiriyor. Uçağın TP400 adı verilen motorun üretiminde Türk firmaları TEI ile Gate Elektronik de pay sahibi olacak.

      "CEZA İSTEMEYİN"
      Dünya piyasalarında yaşanan kriz, EADS’yi de vurmaya başladı. EADS’nin CEO’su Louis Gallois aralarında Türkiye’nin de yer aldığı proje sahibi 7 ülkenin savunma bakanlıklarına mektup göndererek "Üretim aksadı. Kesin tarih veremiyoruz. Gecikme nedeniyle ceza kesmek yasal hakkınız. Ama kontrattan doğan bu hakkınızdan feragat etmenizi bekliyoruz. Çünkü bu proje şirketimiz için ciddi bir zarar kaynağı olmaya başladı. Finansal performansımız ağır zarar gördü" ricasında bulundu. Gallois, uçakların gecikmesinden motor üreticilerini sorumlu tuttu. Motorlar üretiminde beklenen hızda gelişim sağlanamadığını bildirdi. A 400M üzerine konacak uçaklar yaz başında bir C - 130 uçağı üzerinde test edilmiş, ancak sorunlarla karşılaşılmıştı.
      -MALİYET YÜKSELECEK
      7 ülke A 400M projesi için imza atarken toplam 20 milyar Euro maliyet öngörülmüştü. EADS sabit maliyetlere bağlı kontratları değiştirmek ve fiyatı en az 700 milyon Euro artırmak istiyor. EADS, kontratta bir diğer değişiklik yapılarak, üretimde 1 yıla kadar yaşanacak aksaklıklara para cezası kesilmemesini istiyor. Bu çerçevede EADS’nin mektubu "Kontratlar değiştirilmezse, üretim çok daha uzun süre aksayabilir" şeklinde algılandı. Yaklaşık 10 gün önce gönderilen mektuba, bugüne kadar yalnızca Alman hükümeti itiraz etti ve yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını bildirdi.
      ANKA

      Yorum

      • black belt
        Senior Member
        • 08-06-2004
        • 6523

        #63
        Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

        Bedava kömürün faturası

        Kamu İktasadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklarına bütçeden aktarılacak paranın 1 milyar 103 milyon YTL'si bedava kömür dağıtan kuruluşlara..

        18.10.2008 11:12

        Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıklarına 2009 yılında bütçeden aktarılacak 3 milyar 484 milyon YTL’nin 1 milyar 103 milyon YTL’si halka bedava kömür dağıtan kuruluşlara yapılacak.
        KİT’ler 2009 yılında toplam 4 milyar 879 milyon YTL yatırım yapacak. 3 milyar 912 milyon YTL borçlanma ihtiyacı bulunan KİT’lerin 4 milyar 400 milyon YTL faiz dışı fazla yaratması öngörülüyor. Bütçeden 3 milyar 484 milyon YTL aktarılacak olan KİT’lerin bütçeye yapacakları transferler ise 1 milyar 486 milyon YTL olacak. 22 kuruluştan yalnızca 6'sı bütçeye para aktaracak.
        Bakanlar Kurulu’nun, KİT’ler ve bağlı ortaklıklarının, 2009 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının tespitine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; 22 adet KİT ve bağlı ortaklığı ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait 6 adet kuruluşun 2009 yılı toplam yatırım tutarı 4 milyar 879 milyon YTL olarak belirlendi.

        -EN FAZLA YATIRIM TCDD’YE-

        En fazla yatırım yapılacak KİT’ler 1 milyar 350 milyon YTL ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 685 milyon YTL ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), 650 milyon YTL ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olacak.
        KİT’lerin toplam borçlanma gereği 2009 yılında toplam 3 milyar 912 milyon YTL olarak öngörüldü.

        -ENERJİ KİT’LERİ BORÇ BATAÐINDA-

        En fazla borçlanma gereği olan kuruluş 2 milyar 839 milyon YTL ile elektriğe beş yıl zam yapılmadığı için ekonomik durumu çöküntüye giren Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) oldu. Bu şirketi 1 milyar 91 milyon YTL ile TCDD, 757 milyon YTL ile EÜAŞ izledi.
        Tarımsal desteklerine fındık da eklendiği için sorun yaşayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 497 milyon YTL borçlanma gereği ile dördüncü sırada yer aldı. TMO’yu 437 milyon YTL ile kamu kuruluşlarından parasını tahsil edemeyen Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) izledi.

        -BEDAVA KÖMÜR TTK’YI ZORA SOKTU-


        BOTAŞ’ı da, 238 milyon YTL ile halka bedava kömür dağıtan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) izledi.
        KİT’lerin 2009 yılında toplam 4 milyar 440 milyon YTL faiz dışı fazla yaratması hedeflendi. Faiz dışı fazlada ilk üçü 2 milyar 815 milyon YTL ile TEDAŞ, 324 milyon YTL ile EÜAŞ, 705 milyon YTL ile TMO oluşturdu. TCDD ise 916 milyon YTL ile en fazla faiz dışı açık verecek kuruluş olacak.

        -BÜTÇEYE KÖMÜR DAÐITIM FATURASI-

        KİT’lere bütçeden aktarılacak toplam tutar 3 milyar 484 milyon YTL olacak. Aktarımda ilk sırayı 1 milyar 357 milyon YTL ile TCDD alacak. Ardından 673 milyon YTL ile bedava kömür dağıtan TTK gelecek. TTK’yı 430 milyon YTL ile yine bedava kömür dağıtan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) gelecek. Böylece AKP hükümetinin başlattığı halka bedava kömür dağıtan iki kuruluşa bütçeden toplam 1 milyar 103 milyon YTL aktarılacak. Destekleme alımları yapan TMO da 418 milyon YTL ile bütçeden en fazla para aktarılan KİT’ler arasında yer alacak.

        -28 KURULUŞTAN 6 TANESİ BÜTÇEYE PARA VERECEK-

        KİT’lerden bütçeye yapılacak aktarımların toplamı 1 milyar 486 milyon YTL olacak. Kapsama giren 22 kuruluş içinde yalnızca 6 tanesi bütçeye para aktaracak. Bunlar da; 576 milyon YTL ile TPAO, 427 milyon YTL ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), 200 milyon YTL ile Eti Maden, 157 milyon YTL ile Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi (TÜLOMSAŞ), 79 milyon YTL ile Devlet Malzeme Ofisi (DMO), 47 milyon YTL ile Kıyı Emniyeti olacak.


        ANKA

        Yorum

        • NicK-EL
          Member
          • 14-07-2008
          • 1137

          #64
          Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

          bize birşey olmazzzzz

          :D

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X