İşte O an

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    İşte O an


    Kuzey Hindistan'da bir çoban koyunları güdüyor. Reuters'tan Kamal Kishore öyle bir açı, odaklanma ve an yakalıyor ki geride karenin küçücük bir yerini doldursa da bakışıyla, duruşuyla çocuk sürüsüyle birlikte 'o' ana da hükmediyor.



    Agence France Presse'ten Asif Hassan, içindeki rahatlığın boşluğunda oynaşan mutluluk Keşmirli kızın yüzüne vurduğunda deklanşöre basmış. Böylelikle ışığın güzelliği okşadığı anı da yakalamış. Ancak bu çocuk, deprem bölgesi Keşmir'de geçici bir evde kalan ailenin çocuğu. Bu durumun 'o' anın huzuru üzerinde ne kadar etkisi var acaba?



    29 Mart günü tam güneş tutulması Türkiye'den de izlendi. O gün çok değişik izleme kareleri vardı. Bunu seçtik... Anadolu'da bir köy okulunun öğretmeni son derece kullanışlı ve köyün olanaklarına uygun bir yöntem bulmuş...



    Amerika Kaliforniya'daki Anaheim kentinde babası 4 buçuk yaşındaki Victor'u kış oyun parkına götürmüş. Victor, kar yatağında kayarken çığlığı koyuveriyor. Victor, çocukluğunu yaşıyor. Babasının yüzü ise içindeki çocukluğu arayışını gösteriyor.



    Bulgaristan'daki Çingene azınlığın önemli bir kolu olan kalaycıların oluşturduğu aşiret, her yıl fuarımsı bir etkinlik düzenler. Burada bekar gençler biraraya gelir ve eş seçer. Başlık parasında anlaşma olursa evlilik gerçekleşir. Petar Petrov, bu etkinlikte düğünlerden birinden hemen sonra geline odaklanıyor. Ve utangaçlıkla arzuların çatıştığı bakışları, mutluluğun kalaylandığı pırıl pırıl 'o' anı yakalıyor.



    Öylesine güzel bir 'o' an ki, ''O sıralarda bundan daha etkilisi olamazdı'' izlenimi yaratıyor. Malezya'da Kuala Lumpur Hayvanat Bahçesi'nde zürafa Mas Sura 4 günlük yavrusunu okşuyor. Gözlerden, dudaklara ve dile kadar 'o' anda yukarıdan aşağıya gözle görünür bir ana sevgisi iniyor.
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    #2
    Konu: İşte O an


    Irak'ın başkenti Bağdat'ta 3 ayrı bombalı terör saldırısında 27 kişi öldü. Yarmuk ve Kindi hastaneleri yaralılarla, ölülerle ve çırpınan yakınlarıyla doldu. Fotoğraf, olaylardan sonra Kindi Hastanesi'nin bahçesinde çekildi. Bir doktor yaralı bir çocuğu taşımaktaydı. Geride biri, yaralanan yakınını hastane içinde oradan oraya götürmekteydi. Şöyle bir bakın. İşgalden sonra Irak'ta özellikle de Bağdat'ta olanların zihinlerde oluşturduğu izlenimle hastane değil de bir sokak manzarası gibi görünüyor. İnsanlar endişeli, üzgün, acılı ama 'o' an bize bugünkü Bağdat'tan bir gündelik hayat karesi sunuyor.


    Dünyanın en gerilimli bölgelerinden birine Filistin'e İsrail'e ve Lübnan'a kar yağdı. 28 Aralık günü bölgeden gelen bütün fotoğraflarda karın şiddeti, karamsarlığı örten görüntüleri vardı. Bu fotoğraf Filistin'de Ramallah'ta çekildi. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bürosunun bulunduğu binada korumalardan biri kar yağışına seviniyor. Kuşkusuz o fotoğrafta öyle bakıyordu ama Yaser Arafat bile kar taneleri arasından ayrı bir şaşırmış ve ***ifli görünüyor.


    Aynı bölgeden Kudüs'ten bir fotoğraf. Ağlama duvarının yanında bir Ortodoks Yahudi din adamı dua ederken yörede seyrek görülen bu olayı kendince yorumlayıp kutluyor. Gözlerinde uhrevi bir şaşırmışlık... Bölgeden çatışma, şiddet haberi gelmedi karın yağdığı 28 aralık günü... Kar nedeniyle olmayabilir bu sakinlik ama yine de fotoğraf, ''Ortadoğu gibi 'o' an da sanki rahat bir nefes alıyor'' dedirtiyor.



    Afganistan'da başkent Kabil'in Doğusu'ndaki Celalabat'ta hayvan pazarında kurbanlarını satmaya götüren çobanlar... Önde görünen ne kadar şühpeci ve kötü baksa da 'o' an sol taraftaki gülümseyeni tercih ediyor. Ne de olsa bayram hazırlığınin fotoğrafı. 'o' an kurban pazarının bayram sevinçli kıpırtısını da yansıtıyor.



    Pek çok futbolseverin dikkatini çekmiştir. Sürekli gülümseyen bir yüz ifadesi vardır. Brezilyalı futbol yıldızı Ronaldinho'nun seyrek 'o' anlarından biri. Doğum yeri olan Brezilya'nın Porto Alegre kenti'nin varoşlarında yoksul, imkanı olmayan çocuklar için kurduğu futbol okulunun açılış töreninde konuşma yaparken bir an duruyor. 'o' anda zor çocukluk günlerinin Ronaldinho'su, gülümseyen varlıklı Ronaldinho ile yer değiştiriyor.



    Öylesine güçlü bir poz ki, nereye gitse orada ayrı bir izlenim oluşturuyor. Bu poster geçen yıldan bu yana dünyanın çeşitli kentlerindeki Dali sergisiyle birlikte geziyor. Gerçeküstü resmin en tanınmış isimlerinden Salvador Dali'nin bu fotoğrafıyla gerçek hayat arasındaki ilişkiyi yansıtan bir 'o' anı geçen yıl Amerika'daki sergi vesilesiyle kullanmıştık. o fotoğraf 'o' an kitabında da yeraldı. Orada bıyıklarıyla oynanmasından rahatsız oluyormuş gibiydi. Burada,yani Tokyo'da ise ilgiye Dali'ce şaşırmış görünüyor. Tokyo'daki Dali sergisi Eylül ayında açıldı ve 28 Aralık gününe kadar 450 bin kişi ziyaret etti. 28 Aralık günü de serginin önünde ve 'o' anda kuyruk vardı.

    Yorum

    • Sniper®
      Senior Member
      • 22-06-2005
      • 12987

      #3
      Konu: İşte O an


      Türkiye Fotomuhabirleri Derneği, Zaman Gazetesi'nden Kürşat Bayhan'ın çektiği 'Mavi Emzikli Bebek' adlı fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı seçti. Lübnan'da bombalanan bir evin enkazından çıkarılan ölmüş bir bebek. Bu olayda çok fotoğraf çekildi ve o fotoğraflar günlerce gazetelerde yayımlandı. Bildiğimiz halde hala inanası gelmiyor insanın. Bebeğin uykusunun derinliği ve o'nu heykele çeviren bedenine bulanmış toz buna yardımcı oluyor


      Konu yine Lübnan'da geçen yaz yaşananlar. Anadolu Ajansı'ndan Rıza Özel'in 'Lübnan vuruldu' adlı seri çalışması övgüye değer bulundu. O günlerde acı adına gövdesinde ve ruhunda ne varsa dışarı vuran kadının Lübnan'ın karanlığından uzanan çığlığı bu seri çalışmalardan biriydi.


      Fotomuhabirleri Derneği tarafından 'Yılın Siyaset Fotoğrafı' ödülünü kazanan çalışma. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in çoraplarındaki ayrıntıyı yakalayan Takvim Gazetesi'nden Alper Yurtsever, fotoğrafa verdiği isimle bu 'o' andaki hoşluğu kelimelere dökecek sunucuyu da yormuyor. Fotoğrafın adı : 'Kartvizit Çorap...'


      Serbest dalda yılın fotoğrafı. Bir gösteri yürüyüşü sırasında çerçevelenmiş Atatürk fotoğrafının camından yürüyüşe katılanlar yansıyor. Bu çalışmasıyla ödül alan Reuters'dan Ümit Bektaş'ın fotoğrafının adı 'Düş...'


      Orman yangını yerleşim yerini tehdit etmeye başlamış. Doğan Haber Ajansı'ndan fotomuhabir Göksel Yapar, felaketlerde ölen çaresiz canlıların vedası gibi agaçların adeta son hareketini yakalamış. Yeniden toparlanacağını bilen ama yine de olanlardan yakınan toprağın olanları izleyişini kayda geçirmiş. Fotoğraf, Çevre Fotoğrafı Dalı Birincisi... Çalışmayı kotaran meslektaşımız 'o' ana isim verirken kadına odaklanmış: 'Yetişin Komşular!'


      Türkiye Fotomuhabirleri Derneği, Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nda yılın spor fotoğrafı... Yüzünden yaralanan Fenerbahçeli futbolcu Alex ve o'na sakin olmasını öğütleyen hakem... Fotoğrafı çeken Zaman Gazetesi'nden Erhan Güven, 'o' ana isim verirken Alex'in vücut dili ve bakışlarını Türk kültürüne uyarlamış: 'Kanım Yerde Kalmayacak...'

      Yorum

      • Sniper®
        Senior Member
        • 22-06-2005
        • 12987

        #4
        Konu: İşte O an


        Irak'ın başkenti Bağdat'taki Şii yerleşim yeri Sadr City'de Amerikan ve Irak askerleri ortak bir operasyon yaptı. Pek çok eve baskınlar düzenlendi. Çocuklar, bu evlerden birinin kırılmış camından, içerdeki AP foto-muhabiri Adil al-Khazali'nin objektifine bakıyor. Cam kırık ve çatlak ama çocukların içleri çoktan çatırdamış. En öndekinin öfkeden simsiyahlaşmış bakışları 'o' anı çatır çatır çatlatıyor. Sanki foto-muhabirin objektifi de zor dayanıyor.



        Kudüs'te İsrail'in Mescid-i Aksa'da inşaat faaliyetine girişmesi üzerine başlayan çatışmalardan birinden sonra Filistinli genç ellerinde bayrak ve taşlar; Mescit-i Aksa'nın karşısında yer alan Kubbet-ül Sahra'yı, günün tedirgin ve karamsar ışıklarını arkasında bırakarak kareden çıkıyor. Rüzgarın azizliği işte... Bayrak da 'o' ana bir paydos salınımı işliyor. Filistinli gençse artık hüzne dönüşmekte olan günün son öfkeli bakışını foto-muhabirin objektifine atıveriyor.



        Çin'de Şanghay'da muhtemelen amatör bir yatırımcı borsa'daki durumu yansıtan elektronik tabelaya bakıyor. Çin'deki yeni yıl tatilinden sonra açılan borsa o sırada yükseliyor ve rekora gidiyor. Buradan bakıldığında yatırımcının memnuniyeti görünmüyor. Ama 'o' an, bakımsız ellere yansıyan tedirgin küçük yatırımcı umudunu aktarabiliyor.



        Hindistan'da, Bhubanesbar Kenti'nin dışında, annesi ve babasının çalıştığı tuğla fabrikası burası... Burada çalışanlar günde 2 buçuk YTL kazanabiliyor. Bu düşündürücü durum da 'o' ana yansıyor. Çocuktan değil ama... Çocuğun dışındaki her şeyin vurdumduymazlığından.



        Çek Cumhuriyeti'nin Liberec Kenti'ndeki hayvanat bahçesinde bir yavru Hamadriyas Babunu yemekle meşgul. Annesinin 'o' ana yayılmış korumacı varlığı ve bakışları altında.

        Yorum

        • Sniper®
          Senior Member
          • 22-06-2005
          • 12987

          #5
          Konu: İşte O an


          İki tarafta raylar...Birinin üstünde tren de var...Alevler, endişe içinde oradan uzaklaşan bir kadın. Terör mü ? Endonezya'da başkent Jakarta'da demiryolunda raylar arasına kurulan gecekondular yıkılmış.Demiryolunun başka bir yerine yeniden barınak kurmasınlar diye de enkaz yakılmış.bir kadınsa evinin duvarlarından bir bölümünü kurtarmış. Terörün fotoğrafı değil ama bildiğimiz teröre aşina ışık 'o' anda, uygun malzemeleri birarada bulunca üstü kapalı gelir adaletsizliği, yolsuzluk ve başarısız devlet yönetimi terörünü dokuyor.



          Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Şii Camii...Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin ve yoldaşlarının şehadetlerini anma töreni...AP Ajansı'ndan Musadeq Sadeq, yası yakından görüntülemiş. Yaşlı adamın yüzündeki gölgeler dışarda oluşmuyor da içinden geliyor sanki.



          Irak'ın başkenti Bağdat'ın doğusundaki Şii mahallesinde biraz önce bombalı saldırı olmuş.1 kişi ölmüş 6 kişi de yaralanmış.Foto-muhabir Halit Muhammet, işgalden sonda bu ülke tarihindeki paramparça bir kesiti çerçeveleyip 'o' ana asmış.



          Britanya'da İskoçya Shetland Adaları'nda her yıl ocak ayının son salı günü bir festival düzenlenir. Up Helly AA Festivali'nde bir Viking gemisi sokaklarda dolaştırıldıktan sonra sahilde yakılır. Amaç, Shetland'a 1000 yıl önce gidip yerleşen Vikinglerin kalıcılığını vurgulamaktır.'O' anda festivalin katılımcılarından biri görünmektedir. Zamanında bölgeyi talan eden Vikinglerin kalıcılığı da.



          Birleşik Devletler'in başkenti Washington, sıradışı bir soğukhava dalgası yaşadı. Kent sakinlerinden ikisi Beyaz Saray yakınlarında metro hattının havalandırma mazgallarının yanından geçiyor.AP foto-muhabiri Ron Edmonds soğuğun gölgeyle adamın üzerine çullandığı anda yeraltından gelen sıcak hava buharının avutuşunu da kareye alıyor.



          Meksika'nın başkenti Mexico City pırıl pırıl bir gökyüzü altında adeta soyunup dökülmüş de güneşleniyor. Bir adam da kuleden kenti gözlüyor. Aslına bakılırsa Mexico City yoğun bir çabanın ardından ne zamandır temiz hava tatili yapıyor. Kentteki hava kirliliği son yıllarda yüzde 20 azaldı. Kent yönetimi bunu, yeni yerleşimi yavaşlatan sert düzenlemelerle sağladı.

          Yorum

          • Sniper®
            Senior Member
            • 22-06-2005
            • 12987

            #6
            Konu: İşte O an


            1.resim;Çocuk işçilere "hayır"
            Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.




            2.resim;Irak'ın samarra kentinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. 9 yaşındaki ali yüzünde acı ifadesi var...samarra'daki çatışmalarda yaralanmış. Ama o anda ona daha önce hiç tatmadığı bu fiziksel acıyı bile unutturan bir acıyı da yaşıyor aslında. Çünkü ali, babasının bu çatışmalarda öldüğünü sadece birkaç saniye önce öğrenmiş.




            3.resim;Fotoğraf, istanbulda saldırılara hedef olan ingiliz başkonsolosluğunda çekildi. Çevrede öyle bir yıkım var ki, burada ''yaşamla'' bağlantılı hiçbirşey olamazmış gibi geliyor insana. Ama yıkılmak üzere olan binanın kolonlarından birine polis kordonuyla iliştirilmiş çiçekler göze çarpıyor. Ve o anda o binada ve çevresinde birilerinin yaşadığını, orada birilerinin hayatını kaybettiğini ve o kurbanların sevenleri olduğunu hatırlıyor insan.




            4.resim;George w.bush ve köpeği
            Amerika birleşik devletleri başkanı george bush'un teksas'ta çekilen bir fotoğrafı ile devam ediyoruz. Teksas'taki çiftliğine giden bush havaalanında. Başkan bush'un korumaları tetikte, onların sorumlulukları başkanlarının güvenliğini sağlamak. Ama george w.bush'un da bazı sorumlulukları var. Başkan bush da gittiği hiçbir yerde yanından ayırmadığı köpeğiyle ilgilenmek zorunda.




            5.resim;Fotoğraf finlandiya'da dünya kayak şampiyonası sırasında çekildi. Kayak sporu herzaman tehlikeli sporlardan biri olarak bilinir, bu fotoğraf da bunu kanıtlar nitelikte. Avusturyalı sporcu ilk atlayışını gerçekleştirmiş ama şiddetli rüzgarın kurbanı olmuş. Havadayken rüzgar yüzünden dengesini kaybeden ve kafası üstü piste çakılan sporcunun kişisel felaketinin başladığı o an...




            6.resim;Yer sri lanka'da bir stadyum.. Sri lanka ve ingiltere'nin kriket takımlarının karşılaşması başlamak üzere. Ancak maç sırasında ingiliz oyunculardan birinin dikkatini fazlasıyla dağıtan bir olay yaşanıyor. Topa doğru koşan oyuncunun çevresini kuşatan bu kargaların orada ne yaptığını hiç ama hiç anlamadığı yüzündeki ifadeden anlaşılabiliyor.




            7.resim;"düzeltme"
            Ve isviçre'de çekilen bir fotoğraf... Bazılarının işi oldukça zordur. Yüksek bir binanın üzerine dev ilanlar yapıştırmakla görevli bu işçinin işi de hiç kolay görünmüyor. Görenlerin dönüp bir daha bakmasına neden olan bu dev çamaşır ilanını yapıştıran işçi iki ünlü süper modelle iç içe... Sağda naomı campell elinin altında ise danıela pestova.... O anda muzır bir işle meşgul oluyormuş gibi görünüyor ama hayır... Sadece danıela pestova'nın kırışıklarını düzeltiyor.

            Yorum

            • Sniper®
              Senior Member
              • 22-06-2005
              • 12987

              #7
              Konu: İşte O an


              İntihar saldirisi
              Irak’tan çekilen bu ‘o’ anda, camları kırılan arabasını süren bir adam görülüyor. Kaza yaptığı düşünülen bu adam aslında Bağdat'ta düzenlenen intihar saldırısından kurtulmuş. Yüzündeki ifade de yaşadığı şoktan kaynaklanıyor.



              Veda
              Irak’tan bir veda anı. Vedalar her zaman zordur, hep hüzünlüdür. Fotoğraftaki Iraklı kadın da Hac görevini yerine getirmek üzere Mekke'ye doğru yola çıkıyor. Tabii kendi isteğiyle bu yolculuğa çıkıyor ama cama uzanan eline, yüzündeki ifadeye bakılırsa ailesini bırakmak ona yine de zor geliyor. ‘O’ anda yağan yağmursa galiba bu vedayı daha da hüzünlü hale getiriyor.




              Ruh arindirma
              İspanya'da çekilen bir fotoğraf. Bu endişe verici görüntü aslında şaşırtıcı bir inanışın sonucu.. Hayvanların azizi Saint Anthony için düzenlenen festival geleneklerine göre, ateşin içinden geçen atın ruhu arınırmış.



              Maymun yili
              Fotoğraf New York'ta bir kutlama sırasında çekildi. Ülkelerinden çok uzakta da olsalar Çinliler geleneklerini yaşatmaya çalışıyor ve kendi takvimlerine göre yeni yılı kutluyorlar. Kutlamalara katılan bir Çinli de yüzünü bir maymun gibi boyamış, üstelik bunun anlamlı bir nedeni de var. Çünkü Çinliler, geleneksel takvimlerine göre artık ''maymun yılı''ndalar.



              SINIrlari zorlamak
              İspanya'da çekilen ‘o’ anda, yakında sahnelenecek gösterileri için prova yapan akrobatlar yansıyor objektiflere. Sahnede kullanılan ışık, kostüm, makyaj bambaşka bir atmosfer yaratarak, ‘o’ anda en önemli olan şeyi dikkatlerden uzaklaştırıyor. Oysa akrobatlar, bu estetik görüntüyü yaratmak için insan bedeninin sınırlarını zorluyor.



              Soguk hava
              Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bir fotoğraf. Bu ‘o’ an soğuk havanın bir sonucu olarak oluşmuş. Belki ilk bakışta görüntüdekini yolda ilerleyen bir kamyonet zannedebilirsiniz. Ama aslında bu, denizde ilerleyen küçük bir vapurdan başka birşey değil..

              Yorum

              • Sniper®
                Senior Member
                • 22-06-2005
                • 12987

                #8
                Konu: İşte O an


                Amerika Birleşik Devletleri'nde Shenandoah Ulusal Parkı'nın görevlileri ve konuklar parka gelen bir helikopterin savurduğu karlarla boğuşuyor. Ya da başka bir deyişle Birleşik Devletler Başkanı George W. Bush geliyor.



                Birleşik Devletler'in pırıltılı kenti Miami'nin ‘öteki’ yüzünden bir fotoğraf... Evsizlerin birarada bulunduğu yerde bir insan... 40 kadarı burada üstü açık ve kartonlarla çevrili alanlarda yaşıyorlar. Işık, renkler ve kompozisyon uygun düşmüş. 'O' anda kimi bakış açısıyla döküntü diye tanımlabilecek eşya arasındaki evsiz pek fark edilmiyor. Zaten Amerika'daki evsizler sorunuyla oluşmuş 'o' andaki tırnak içinde ‘döküntü’lü dokuya insan yakışmıyor.



                Afganistan'da gezici bir sirk var. Adı Afgan Gezici Mini Çocuk Sirki.ülkede gittikleri yerlere becerikli çocukların yarattığı iyimserlik buğusunu götürüyorlar. Ön planda yer alan Feriha 6 yaşında. Bir gösteri sırasında tabağı değil de dünyayı elinde çevirebilmenin çocuksu olgunluğu ile gülümsüyor.



                Birleşik Devletler'in Hawaii Eyaleti'nde yapılan profesyonel sörf yarışlarından bir enstantane. Hawaiili Liam MacNamara dalga tünelinin içinden geçiyor. Kuşkusuz denge için elleri öyle havada ama 'o' anda sihirbaz edasıyla dalgalara hükmediyormuş gibi görünüyor.



                Rusya'nın St. Petersburg kentindeki Finlandiya Körfezi'nde gün batımı. Beride de denizin donmuş bölümünde bir amatör balıkçı... Fotoğrafın çekildiği 8 şubat günü hava açık ve güneşliydi. Ancak güneşin St. Petersburg semalarındaki yalnızlığı pek işe yaramadı. O gün ortalama hava sıcaklığı eksi 19 dereceydi. Amatör balıkçı farkında değil ama 'o' anda güneş ''Ne yapayım benden bu kadar'' dercesine mahçup görünüyor.



                ABD’li kayakçı Ken Spalding, Maine Eyaleti'nde yeni ulusal park olan bölgede donmuş gölün üzerinde keşif gezisinde.16 kilometrekarelik bu alan 14 milyon dolar toplanan bir kampanyayla Amerika'daki ulusal parklar arasına katılıp koruma altına alındı. Ötedeki dağ, 1600 metre yüksekliğinde ama heybetli görünüyor. Bulutlar, 'o' ana romantizm katma çabasındaki bilinmez bir ressamın attığı fırça darbeleri gibi süzülüyor. Gökyüzü de maviler serperek donmuş gölün soğuk görünme çabalarına yardımcı oluyor. Hasılı APp foto-muhabiri Robert F. Bukaty, oradaki tabiatın çevrecilerin yürüttükleri kampanyaya yakışır bir tavır aldığı anda deklanşöre basmış oluyor.

                Yorum

                • Sniper®
                  Senior Member
                  • 22-06-2005
                  • 12987

                  #9
                  Konu: İşte O an



                  Irak'ta Amerikan Birlikleri, Suriye karayolu üzerindeki bir köyde silah ya da mühimmat arama operasyonu yapıyor. Annesi sorgulanan çocuk, Irak olayıyla ilgili bütün “neden” sorularını üstüne almış, bakışlarıyla bunları Amerikalı askere yönlendiriyor. Küçücük bedenin masum duruşundan öyle bir güçlü çıkıyor ki bu “neden?” demeti, 'o' an, çocuğun bakışları yüzünden bütün zerreleriyle askere doğru kayıyor. (AP/Jacob Silberberg)



                  frika'da Malavi'de bir çocuk. Bitmek üzere olan bir vücudun üzerine hastalıklar çullanmış. Hem zatürre hem de verem. Çünkü açlıktan vücudu zayıf düşmüş. Yan gözle objektife değil de bizce uygar dünyaya bakıyor. Kalan son takatini sanki bakmak için kullanıyor. Fotoğrafçı Obed Zilwa sanki bakışların en güçlü olduğu anı yakalıyor. ‘O’ anda öylesine güçlü ki çocuğun bakışları, kendisinin mi yoksa berideki dünyanın mı güçsüz olduğu sorgulanır hale geliyor. (Associated Press / Obed Zilwa)



                  Somalili bir kız çocuğu elindeki çiçekle poz veriyor. Önce renklerin tezatı göze çarpıyor ama burada tezat yok. Öndeki de gerideki de mecazi anlamda çiçek. Öndeki de gerideki de solgun. Öndeki çiçek de gerideki kız çocuğunun temsil ettiği toplumun huzur umudu da ömrünü tamamlamak üzere çünkü bu kız çocuğu, yıllardır anarşinin başıbozukluğun hüküm sürdüğü bir ülkede, 14 yıldan sonra ilk kez bir hükümetin görevine başlaması vesilesiyle umudu selamlıyor



                  Irak Musul’da bir çocuk oyun oynarken düşmüş ve ağlamaya başlamış. Çevrede bulunan Amerikan Birliği’nden bir asker, çocuğu teskin etmeye çalışmış ve Associated Press’ten Jim MacMillan da 'o' anda deklanşöre basmış. Fotoğraf, Amerikan Gücü’nü sevecenlikle ve merhametle eşleştirmiş. Çocuğun yüzünde şaşkınlık değil de şöyle derin şüphe götürmez bir huzur olsa yarattığı izlenim daha da etkili olurmuş.

                  Yorum

                  • Sniper®
                    Senior Member
                    • 22-06-2005
                    • 12987

                    #10
                    Konu: İşte O an


                    Kırmızının görsellikte ciltlerle yazılabilecek nitelikleri ve etkileri var. Bu 'o' anda kız çocuğu kırmızı başörtüsü giymeseydi fotoğraf, fotoğraf editörümüz Bahar Ünsal'ın dikkatini çeker miydi acaba? Hindistan'da yeni Delhi'nin varoşlarından birinde su kuyruğunda bekliyor. Karenin içine sabırla ve kaderine razı olmuşlukla yerleşen yoksulluğun ortasında taze ama yalnız bir umut gibi duruyor. Kırmızı sayesinde...



                    Irak'ta başkent Bağdat'taki Şii yerleşim yeri Sadr City'de yapılan baskınlardan sonra evlerden biri... Amerikan askerleri girmiş arama yapmış. Ama ışığın oradaki öfke ve hüzün karışımını toplayıp kareye serpilmesiyle 'o' an, Amerikan Ordusu'nun Irak'a girişinin de fotoğrafı olmuş.



                    Ve Hindistan'daki Ünlü Renkler Festivali geliyor. Doğu Hindistan'daki Siliguri Kenti'nden çocuklar insanların birbirlerine renk renk boyalar sürdükleri festivalin havasına girmeye çalışıyor. Renkler soğuk ama çocuklar ve çocukların yüzlerindeki masumiyet ve anlık da olsa içten mutlulukları sıcak bir fotoğrafa bakmamızı sağlıyor. Hem o arada ışık da ortadaki modelin yüzünü okşuyor.



                    Birleşik Devletler'in California Eyaleti her yıl düzenlenen Amgen Tour adlı bisiklet yarışının etaplarından birinde sporcular son düzlükte pedal basıyor. AP foto-muhabiri Branimir Kvartuc, sporcuları net göstermek için gerekli kamera hareketini yani panı yavaş yapınca böyle bir görüntü oluşuyor. Böylece insan gözünden saklı yapılan bir desen çalışması ortaya çıkıyor. Zamanın henüz boyası kurumamış, karar verememiş 'o' ana sürdüğü büyük fırça darbesinin oluşturduğu spor deseni kayda geçiyor.



                    Meksika... Valladolid Kenti yakınlarındaki Chichen Itza Maya kalıntıları arasında yer alan bir piramit. Bu yapı, dünyanın yeni 7 harikası anketinde 21 finalist arasında. AP foto muhabiri Israel Leal, ışıklandırılmış piramiti öyle bir açıdan çekiyor ki, yapının veya o yapıyı yapanların sadece bugünkü değil, yüzlerce yıllık iddiasını gösteriyor.



                    Sumatra kaplanı Dema ile orangutan Nia... İkisi de yetim... Endonezya'nın Bogor Kenti'ndeki hayvanat bahçesinde doğmuşlar ama ikisinin anneleri de onları terketmiş. Hayvanat bahçesi yetkilileri tesadüfen biraraya geldiklerinde çok iyi dost olduklarını keşfetmiş. Birbirlerinden ayrılmıyorlarmış. 'O an’ ise 'iyi ki varsın'ın fotoğrafı olmuş

                    Yorum

                    • Sniper®
                      Senior Member
                      • 22-06-2005
                      • 12987

                      #11
                      Konu: İşte O an


                      Bir sorun yok... Sadece morların, yeşillerin, lacivertlerin koyu kırmızıların daha yoğun serpildiği veya sürüldüğü bir yerde bulunmuş o kadar. Hindistan'da baharın gelişi şerefine yapılan Renkler Festivali sırasında Kalkütalı bir kız renkli boya tozu serpme ve sürme tantanasından kurtulduktan hemen sonra gözlerinde hınzırlık ışıkları, boya atacak veya sürecek birini arıyor.



                      Güney Amerika ülkelerinden Bolivya'nın Doğu'su mart ayı başından beri aralıksız devam eden şiddetli yağışlar yüzünden bir afet yaşıyor... Seller, toprak kaymaları yarım milyon kişiyi etkiliyor. Trinidad yakınlarında çekilen fotoğrafta kare içindekilerden üçü, artık boşvermiş. Öndeki çocuklarsa anlaşılan poz vermiş.



                      Ekonomisi rakip ülkeleri ürkütecek boyutlarda büyüyen çin,bunu sürdürebilmek için gerekli hampetrolü mümkün olduğunca kendi kaynaklarından karşılamak konusunda sıkıntı çekiyor. Çin yönetimi yerli petrol üretimini artırmak için ülkedeki rejim gözönüne alındığında köklü bir dönüşüm sergiledi. 9 ülkeden petrol firmalarına arama ve çıkarma çalışmaları için izin verdi. AP Ajansı bu gelişmeyi duyururken Laiohe Petrol Bölgesi'nde bir işçiyi gösteren bu fotoğrafı abonelerine önerdi. Belki de ajansın fotoğraf editörü, işçinin yüzünde Çin'in petrol telaşından bir şeyler gördü.



                      Filistin'de Batı Şeria'da Beytüllahim Kenti yakınlarındaki İsrail duvarına sanatçılar poster yapıştırıyorlar. Posterler bir süre önce İsrail'de açılan 'yüz yüze' adlı fotoğraf sergisinden. İsrailli ve Filistinli modellerin o türlü pozları duvar için seçilmiş. Böylece İsrail'in ördüğü duvarda alaycı gedikler açılmış.



                      Kanada'da Toronto yakınlarındaki Simcoe gölünün donmuş yüzeyinde bir yelken kayakçısı, günün erken saatlerinde tabiatın soluğundaki halis gücün ***fini çıkarıyor. Tabiat da adeta kendisine zararsız bu eğlenceyi takdirle kucaklıyor. Işık uçurtmanın ipini, sisse kayakçıyı sarmalıyor.

                      Yorum

                      • Sniper®
                        Senior Member
                        • 22-06-2005
                        • 12987

                        #12
                        Konu: İşte O an


                        Beş yaşında bir kız çocuğu... Adı Florcita... Nikaragua'da yaşıyor. Hikayesinin büyük bölümü, yumuşacık masum yüz hatlarının içini dolduran karanlıkta bulunuyor. Florcita annesi babası AİDS'den ölen bir yetim. Kendisi de HIV taşıyıcısı. Florcita'ya anneannesi bakıyor. Okula başlamış ama öteki çocukların velileri Florcita'nın okuldan çıkarılması için öğretmenlere baskı yapmış. Anneannesi de buna karşılık yetkililere başvurarak torununun yeniden okula kabulunu sağlamış. Küçük kızın hikayesinin biraz iyimserlik taşıyan bu bölümü de alnı ve gözkapaklarına düşen okşayıcı sıcak ışıkta yer almış.



                        Afganistan'ın başkenti Kabil'deki mahallelerden birinde çocuklar evlerine su taşıyorlar. Işığın 'o' ana düşüş açısı, çocukların çocukluktan feragat etmelerinin 'o' andaki boyutu, etraflarındaki tabiatın 'o' ana yaydığı duyarsızlık biraraya gelmiş. Sonuçta 'o' an, ülkelerinin makus, kötü talihinin ve yokluklarının sırtlarına binişinin fotoğrafı olmuş.



                        Haiti'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü,o sırada başkent Port-au Prince'deki bir mahallede çetelere karşı operasyon yapıyordu. Bu operasyon sırasında 66 yaşındaki Maricia Jean fenalık geçirmiş, Kızılhaç ambulansına götürülüyordu. Haiti, yıllardır bir türlü gün yüzü görememiş bir ülke... Yani bu resim, emperyalizmin, sömürgeciliğin örselediği bir ülke dekorunda 'o' an rahat nefes alamamış bir neslin umutsuzca tedaviye götürülüşünü sergiliyordu.



                        Çin'de Pekin yakınlarındaki ülkenin en büyük demir-çelik üretim tesisinde bir işçi. Shougang çelik şirketi yıl sonuna kadar üretimini üçte bir azaltacağını açıkladı. 2010 yılında da bu büyük tesis kapanacak. Açıklanan gerekçe tesisin havayı büyük boyutlarda kirletmesi. Acele edilmesinin gerekçesi ise yakındaki Pekin'in havasının 2008'deki Olimpiyatlar’da nispeten daha elverişli olması. Yapı elemanlarının siluetlerindeki deformasyon ve kızıllığın koyulaşması dikkat çekiyor. AP Ajansı'ndan Elizabeth Dalziel, bir çevre canavarının son nefes verişlerinden birinin ve buradan ekmek yiyenlerin hüznünün birararada olduğu 'o' anı yakalamış.



                        NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu'yla çekilmiş kızılötesi fotoğrafta Helix Nebulası, kozmik olarak yakınlardan, yani 700 ışık yılı öteden veya 700 yıl öncesinden lakabına yakışır bir poz daha veriyor. Ortadaki minicik beyaz nokta halindeki cesedi, bu kalıntıyı çevreleyen çekirdeğin açık kırmızı halkası, patlamasının izi kırmızı sıcak gazlar ve uzaya yaydığı yeşil-mavi gaz bulutu görülebiliyor. Ama fotoğraf, ölmüş bir yıldızımsının kozmik son nefesi olarak değil de ''Tanrı’nın Gözü'' lakabını kanıtlamaya çalışan bir oluşum olarak karşımızda duruyor.



                        Çin'deki Çhendu Panda Yetiştirme Merkezi'nde 2006 yılındaki başarılı ve rekor sayılabilecek suni döllemenin ürünleri yavrulardan 5'i öğle yemeğinde. Sözünü ettiğimiz merkez 2006 yılında 34 yavru elde etmiş. Bunlardan 30'u yaşamayı başarmış. Ve anlaşılan, hayatta kalanlar, biberondan süt içmeyi de iyi öğrenmiş.

                        Yorum

                        • Sniper®
                          Senior Member
                          • 22-06-2005
                          • 12987

                          #13
                          Konu: İşte O an


                          Afganistan'da güneyde Taliban'la çok şiddetli çatışmalar oluyor.sonbahar aylarından bu yana Afganistan ulusal ordusu askerleri de NATO birliklerinin yanında savaşa katılıyor. Cepheye giden AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool, gün batımında bir afgan ordusu askerini gökyüzüyle birlikte fotoğraflıyor. Bölgedeki savaşta ateşin nereden ne zaman geleceği belli değil. Bu nedenle Afgan asker tetikte...Adeta gökyüzü de tetikte..



                          Amerika Birleşik Devletleri'nin lüks yaşantısıyla ünlü Miami Kenti'nin öteki yüzü. Umoja adı verilen evsizler bölgesinde 56 yaşındaki Joan Fair kartondan barınağının önünde ağlıyor. Ama sanki ağlamıyor...İncinmekten öylesine yorulmuş ve güçsüzleşmiş ki kaderine hüzünlendiğinde son darbeyi yemiş de kırılıp dökülmek üzereyken 'o' anda fotoğraflanıyor.



                          Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin ve 72 takipçisinin katledilişini anma törenlerinden biri.Ama farklı bir aşure töreni. Burası, İran'ın güney batısında Bijar...Bölgede İmam Hüseyin ve diğer Kerbela şehitlerinin yası için düzenlenen aşure töreninde Şiiler kendilerini çamura bulayıp dövünüyorlar ve ateşin etrafında dansediyorlar. Bu törenlerin hepsinde yüzyılların yasının ne kadar benimsendiği ve içselleştirildiği belli oluyor. Çamur bile bu duyguyu görmeye engel olamıyor



                          Küba'da Havana Körfezi'nde iki amatör balıkçı dönüş yolunda. Daha önce de çalışmalarını yayımlamıştık.AP Ajansı'ndan Javier Galeano bu kentte çok başarılı fotoğraflar çekiyor. Nasıl ayarladıysa kamerasını alan derinliği, perspektif, netlik ve ışığın dengeli dağılımı yerli yerinde oluşmuş. Ama 'o' anı da gözardı etmemek lazım. Zamanın o tarif edilmez kısa aralığı adeta ''bas deklanşöre'' diye fotoğrafçıya fısıldamış. Hani belki de 'o' an bir müzipliğini göstermek istemiş. Zira arkalarındaki manzara, balıkçıların oltalarına takılmış da peşlerinden geliyor gibi çıkmış.



                          Kjetil Andre Amodt...Gelmiş geçmiş kayakçıların en büyüklerinden biri...Fransa'daki şampiyonada finiş çizgisinde her birinin tabanında kendi portresinin yarısı bulunan kayaklarının arasından poz veriyor.35 yaşındaki Norveçli kayakçı, 8 olimpiyat 12 de dünya şampiyonluğu elde etti.ve bu poz verdiği yarıştan sonra pistlerde yarışmayı bırakacağını açıkladı.'o' anda perdeyi kapatıyor anlayacağınız.



                          Tabiatın gözlerden ırak görsel şenliklerinden biri daha yakalanmış işte! Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletindeki bir doğal koruma alanında; balıkçıl, batan güneş ve göl, adeta hep birlikte iki zeminde poz vermiş de 'o' anda birinin bunu farketmesini beklemiş. Ve 'o' anı kaydetmek de fotoğrafçı Tammy Mckinley'e kısmet olmuş

                          Yorum

                          • Sniper®
                            Senior Member
                            • 22-06-2005
                            • 12987

                            #14
                            Konu: İşte O an



                            ssociated Press Ajansı bu fotoğrafı 22 Kasım günü Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir rapor nedeniyle arşivinden çıkararak servise koydu. O gün, 11 Haziran 2002 günü, açlık sorunuyla karşı karşıya bulunan Angola’da Farinha adlı 2 yaşındaki çocuk yemek dağıtımını beklemekteydi. ‘O’ anda gözlerinde yaşından beklenmeyecek bir olgunluk vardı. Küskün müydü? Umutlu muydu? Çeşitli yorumlar yapmak mümkündü. Belki de yaşadığı dünyaya acımaktaydı. Sözünü ettiğimiz Birleşmiş Milletler Raporu’na göre, o günden bugüne 3 yılda 18 milyondan fazla çocuk açlıktan öldü. Yani bugün hayatta olup olmadığını bilmediğimiz o Angolalı 2 yaşındaki çocuk, ‘o’ anda dünyanın haline acıyorduysa eğer haklı çıkıyordu. (Associated Press / Marcelo Hernandez)





                            Irak Savaşında rehin alınan bir baba ve oğlunun fotoğrafı.

                            Yarın var mı yok mu bilmeden beklemenin karesi sanki bu fotoğraf..

                            Ve babanın kendi bile kuşkuyla baksa da "herşey düzelecek oğlum" dediği işte o an..!



                            SAVAŞ VE ZULÜM
                            Bu fotoğrafı hatırlıyorsunuz değil mi?
                            Bütün dünyanın seyrettiği,
                            Hiç ciğerinizi böyle korudunuz mu çaresiz...
                            Hiç böyle bir zulme maruz kaldınız mı?
                            Ya susanlar!.

                            Yorum

                            • Sniper®
                              Senior Member
                              • 22-06-2005
                              • 12987

                              #15
                              Konu: İşte O an



                              Hazreti Muhammed (s.a.v)in karikatürlerini protesto için Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir gösteri düzenlendi. Göstericiler Amerikan üssüne yürüdü. Güvenlik güçleri ateş açtı. Bir kişi öldü, 4 kişi yaralandı. İzdiham sırasında bu çocuk da Amerikan üssünün dikenli tellerine takıldı ve ‘o’ anda, medeniyetler çatışmasını icat eden, bundan yararlanan zihniyetlerin dikenlerine takılı kalan masumiyeti temsil etti. (Associated Press / Rafiq Maqbool)




                              Fotoğraf İran’dan... Tahran’da Danimarka Büyükelçiliği’nin önünde ‘o’ anda Hazreti Muhammed (s.a.v) karikatürlerini protesto gösterisi yapılıyordu. AP Muhabiri Vahit Salemi de olayı fotoğraflıyordu. Objektifini elindeki Kuran’ı gösteren genç kıza yöneltiyordu. Genç kızın bakışları dolduğunda ve olgunlaştığında deklanşöre basıyordu. (Associated Press / Vahid Salemi)




                              Savaştan, veba salgınından yada açlıktan ayaklarını kaybetmiş insanların yinede hayat devam ediyor deyip bir umutla hayata sarılışı bu kare..!

                              Umudu yitirmeden sabırla beklenen güzel günleri anlatıyor sanki..

                              Hayata sarılmak nedir anlatan işte o an..!

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X