İşte O an

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    #31
    Konu: İşte O an


    Hristiyan Ortodokslar, Julien Takvimi'ni kullandıklarından Noel'i 7 Ocak günü kutluyorlar. O gece Makedonya'da başkent Üsküp'teki Saint Clemens Kilisesi'nde yapılan noel ayininden bir 'o' an... Çocuk, yaşlı bir kadının elinde yanan mumlara bakıyor. Çocuk geri planda ve az ışıklı ortamda olduğu için halsiz, yorgun ışık noktaları halinde. Fotoğrafçıların deyimiyle grenli çıkıyor. Objektif, mumlara yöneldiğinden ışık, kaçınılmaz olarak kadının elindeki aydınlıkta toplanıyor. Ama yine de 'o' ana bakıp iyi duygular arayanların tercihine yardımcı oluyor. Yani ışık, bir şekilde çocuğun masumiyetini ihmal etmiyor



    Filistin'de Batı Şeria'daki Beyt-Ül Lahim Kenti'nde İsrail'in inşa ettiği duvarın dibinde bir Filistinli. Bu duvar, yani bu mekan Filistin-İsrail sorunun küçük bir parçası. AP foto-muhabir Alvaro Barrientos'sa mekanı adeta bir öyküye dönüştürüyor. Foto-muhabirin alan derinliği ve perspektif vererek oluşturduğu 'o' an tarihin diplerinden gelen karmaşık, içinden çıkılması zor Filistin sorununun bütünü anlatan bir hikaye gibi...



    Fotoğraf Guatemala'dan... Başkent Guatemala City'nin gecekondu mahallesinde bir kadın... Topraksız ve yoksul... Fotoğrafın AP Ajansı'nın abonelerine geçilmesinin nedeni bir haber. Habere göre, Guatemala'da toprak dağılımındaki adaletsizlikte düzelme var. Buna göre, durum, ülkede bir zamanlar iç savaşa neden olan dengesizlikten daha iyi... Ülkede işlenebilen toprakların yüzde 75'ini elinde bulunduranların toplam nüfusa oranı yüzde 8'e çıkmış... Bu bilginin içeriğindeki kara mizah, topraksız Guatemalalı kadının acı gülümsemesine anlam kazandırıyor. Kara mizah o kadar güçlü ki 'o' anda kadının yüzündeki gölgeleri bile acı acı gülümsetiyor.



    Hindistan Keşmirindeki bir Sih tapınağında Sihizm'in son gurusu Gobind Sih'in doğum günü için düzenlenen ayinden bir fotoğraf. Kadınlar ortak bir duygu ve dolayısıyla duruşla dini inanışlarına odaklanmış. Foto-muhabir Channi Anand'sa kadınları kendi inanışlarının buğusunda bırakıp 'o' andaki farklı davranışa farklı bir şeyle ilgilenen çocuğa odaklanmış.



    Japonya'da Kumamoto kentinde yapılan 18'inci Amerikan Folk Müzik Festivali bitmiş. Ancak bir kaç izleyici ışıklar sönmesine rağmen festival alanından ayrılmamış. Kovboy şapkalarını ve omuzlarını dolaşan, bir yerlerden gelen zayıf, kalıntı ışık, dinledikleri ve anlaşılan doyamadıkları müziğin ışıktan anıları gibi görünmüş.



    Avusturya'da yapılan kayakla atlama turnuvasından bir fotoğraf... AP foto-muhabir Daniel Maurer, sporcuyu fotoğraflarken kamerasının örtücüsünü bir süre açık tutmuş. Böylece kanatlı bir insan figürü oluştup bu spordaki uçma eylemine şekil vermiş.

    Yorum

    • Sniper®
      Senior Member
      • 22-06-2005
      • 12987

      #32
      Konu: İşte O an


      Orta Amerika ülkelerinden El Salvador'un başkenti San Salvador'daki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşünden bir fotoğraf. Modelin ağzını örten kağıdın üzerinde 'daha fazla kadın öldürülmesin' yazıyor. Bu yazı boşuna değil, El Salvador'da kadın ölümleri dikkat çekici nitelikte ve boyutlarda. Polis sık sık tecavüz edilip öldürülmüş ve gizlice gömülmüş kadın cesetleri buluyor. Bu olaylara karşı yargı doğru dürüst işlemediğinden Uluslararası Af Örgütü'ne göre, El Salvador'da kadınlar öldürülme tehlikesi altında yaşıyor. San Salvador kenti'ndeki gösteriye katılan bu kadın yaptığı işten ötürü kendini daha fazla tehdit altında görüyor o yüzden de maske takıyor. Ve 'o' anda süslü maske hayata dair umutlarının sözcüsü oluyor. Yaşantısındaki gerçeklerse gözlerinde anlatılıyor


      Afganistan'daki Kadınlar Günü etkinliğinde Birleşmiş Milletler yetkilileri kadınlara çiçekler sunmuş. İçlerinden biri de almış. AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool, adeta Afganistan'da kadın olma gerçeğini anlatmak amacıyla keşfedilmeyi bekleyen 'o' anı ve kareyi yakalıyor. Açıklayalım... Kabaca Afganistan'da kadınların durumu içler acısı. Ve birkaç ayrıntı. Evliliklerin 5'te 2'si zorla... Evlenen kadınların yüzde 45'i 18 yaşında. Her 3 kadından biri dövülüyor, ****e zorlanıyor. Bunu yapanların çoğunluğu aile içinden biri veya kadının tanıdığı bir kişi. Ve bütün bu zulüm dört duvar arasında yaşanıyor, aile içinde kalıyor, dışarıya aktarılmıyor. Sanırız bütün bu bilgiler kadının çiçekleri tutan elindeki tedirginliği aydınlatıyor hatta belki 'o' ana hareket veriyor. Hani biraz daha bilgi versek sarı güller düşecek... Burkaların içinden uzanan el 'o' anda teselli olamayan bir insanın yüz ifadesinin temsilcisi gibi duruyor.


      Hindistan... Agra kenti... Yamuna Nehri kıyısında, serpme ağını atan adamla, bir aşk anıtını, ünlü Tac Mahal'i aynı karede. Mugal İmparatoru Şah Cihan'ın ölen eşi Mümtaz için inşa ettirdiği yapının suya yüzyıllardır biteviye düşürdüğü saf ve pürüzsüz ağıtla, gündelik hayatın endişesi bir araya geliyor.



      Filistin'de Batı Şeria'daki El Halil Kenti'nde o sırada yahudi yerleşimciler Purim Bayramı nedeniyle İsrail askerlerinin gözetimi altında eğleniyorlardı. AP foto-muhabiri Oded Balilty bu 'o' anı yakaladı. O coğrafyada ve o ortamda eğlencenin tedirgin olduğu anı.



      Hindistan'da Bombay'daki Kutsal Renkler Festivali'nden bir kare. İnsanların birbirlerine renkli boyalar sürdükleri ya da serptikleri eğlence sırasında yorgunluktan mı? Ya da başka bir neden mi? Bilinmez; gözler dalgın. Ama neşe, bütün içtenliği ve coşkusuyla ağızdan yayılıp üstün geliyor ve 'o' anın hakkını veriyor.



      Birleşik Devletler'in Florida Eyaleti'nde St.Louis Cardinals beyzbol takımının oyuncuları vuruş antrenmanında. AP photo'dan Charlie Riedel, öndeki gölgeyi ve gerideki silüeti bir araya getiriyor. Böylece hareketlerin anlık olarak çekilip gitmeden önce duvarda ve zamanda bıraktığı izleri kayda geçiriyor.

      Yorum

      • Sniper®
        Senior Member
        • 22-06-2005
        • 12987

        #33
        Konu: İşte O an


        Florcita, bir AIDS yetimi. Yani annesi ve babası AIDS'TEN ölmüş. Kendisi de HIV taşıyıcısı... Büyükannesi bakıyor. Okuduğu okuldaki veliler dışlamışlar. Büyükannesi'nin çabalarıyla yeniden okula kabul edilmiş. Ama 'o' anda da görüldüğü gibi Florcita adeta bu dünyaya kırgın... Hüzünlerinin gölgeleriyle dolu evlerinden dışarı çıkarken büyükkanne uyarıyor. Kapının dışında 'o' anda Florcita'yı örseleyen bu dünya var. Florcita'yı yalnız bırakma eğiliminde önyargılı duyarsız bir dünya..



        Brezilya'da Rio Karnavalı'na koşut yapılan ve tabii bu karnavala alternatif olarak gösterilen bir eğlence daha var. Parati adlı yerleşim yerinde ''Bloco de Lama'' karnavalı... Bu festivaldeki kostümlü geçit, Brezilya'da Portekizliler gelmeden önceki inanışlara dayanıyor. Karnavala katılanlar kötü ruhları korkutacak ve uzak tutacak giysiler giyiyor. Bir kısmı da kentin yakınlarındaki bir plajda çamura bulandıktan sonra kostümlü geçite katılıyor. 'O' andaysa karnavalın katılımcılarından biri köstümünü daha yeni giyinmiş bulunuyor



        Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA'in en gözde etkinliklerinden biri olan All Stars maçından bir fotoğraf. Batı Karmasının oyuncularından Mehmet Okur, Doğu Karması'ndan Shaquille O'Neal'le rebound mücadelesinde.



        Amerika'da liselerarası diyebileceğimiz güreş ligi şampiyonasında 50 kilo yarı finali. Gençlerden biri diğerini fena sarmalamış. 'O' an, zor durumda olan genç sporcunun umutsuz sesini de içeriyor



        Birleşik Devletler'in Kuzey Dakota Eyaleti'nde Bismark kentinde başarılı Guiness rekoru denemesinden bir enstantane. 9 bin kişi aynı anda kolları ve bacaklarını oynatarak kar üzerinde melek izleri bırakmaya çalışıyorlar. Çocuksu bir eylem... Zaten yukardan fotoğraflanınca bir rekor denemesinden çok sabırlı bir çocuğun çizip boyadığı çoşkulu resim gibi görünüyorlar.



        İsveç'in Are kentinde düzenlenen ''efsaneler kayak yarışları''nda bir sporcu atlayışta. Foto-muhabir Pontus Lundahl, hareketi ışık kaynağını karşısına alarak fotoğraflıyor. Böylelikle ışığın sporcuyu saçlarından tutarak yakaladığı ve adeta bedeni etrafında keskin kenar çizgileri oluşturduğu anlardan birini de kayda geçiriyor.

        Yorum

        • Sniper®
          Senior Member
          • 22-06-2005
          • 12987

          #34
          Konu: İşte O an


          Yakın plan çalışma olduğundan görülmüyor. Aslında orası; Keşmir'deki dal gölü, çok güzel bir yer. Sadece doğal güzelliklerinden ötürü bir turistik cazibe merkezi. Yörenin insanları teknelerde ya da tekne evlerde yaşıyor. 'O' andaysa üzeri brandayla örtülü bir teknedeki küçük kız, yağmurdan sonra dışarı bakarken AP foto-muhabiri Mukhtar Khan'ın objektifine yakalanıyor. Yağmur dinmiş ama, dar açı nedeniyle enstantane bu karede; 'o' anda, dışarıya dünya haline bakışın fotoğrafı oluyor.



          Yine dar açının hikmetini ortaya koyan bir 'o' an... Yeniden değerlendirilebilir çöp toplayanlardan öndeki modelin bakışları sanki açıklama yapmak istiyor. 'Burası Filipinlerin başkenti Jakarta... Yani bir kent' demek istiyor. Ayrıca 'içinde bulunduğumuz sıvı da deniz.bir plajdayız' diye bakıyor. Ve son olarak bakış, oradan buraya 'biz çocuğuz' mırıldanmasını gönderiyor.



          Hindistan'ın alt ucundaki komşusu ada ülke Sri Lanka'da budist keşişlikte çıraklığa kabul töreni öncesi hazırlık... Budistlikte keşiş olma sürecine başlayabilmek için en erken yaş 20... Daha küçük olanlar bu yaşa gelinceye kadar çıraklık döneminden geçiyorlar. Çıraklığa kabul için de 'samanera' denilen bir tören yapılıyor. Tören öncesi kafa tıraş edildikten sonra çırak adayı yıkanıyor. AP'nin foto-muhabiri öyle bir anda deklanşöre basıyor ki suyun, çocuğun kabullenmişliğini takdis ettiği 'o' an kayda geçiyor.



          Birleşik Devletler'in Wisconsin Eyaleti'nde Eau Claire Kenti'nde Debe Kortness, Half Moon Gölü'ne atlıyor. Bu, o yörede her yıl yapılan özel Kış Olimpiyatları’ndaki yarışlardan biri. Yarışmacı soğuğun şokunu daha az hissetmek için adeta içine çekilmiş. Bu da yüzündeki çizgilere yansımış. 'O' andaki buz gibi havayı ve şokun içe çekilmişliğini küçücük de olsa öndeki oyuncak ördekçiğin neşeşi dengelemiş.



          Burası Orta Amerika ülkelerinden nikaragua'nın başkenti Managua yakınlarındaki Xolotlan Gölü. Göl, 1950'de başlayan sanayileşme yüzünden ağır bir kirliliğe uğramış. Buna rağmen bir grup insan gölde balıkçılık yapmaya ve zehirli metaller içeren balıkları yemeye devam etmiş. AP foto-muhabiri Esteban Felix de bu insanların yaşamlarını fotoğraflamaya yöreye gitmiş. Gün batımında iki balıkçının ağ toplamasını fotoğraflarken, gölün can çekişirkenki umutsuz nefesini, yoksul ağın boşvermişliğini ve balıkçıların umutları boşalmış bedenlerinden geriye kalan alışkanlığı anlatan 'o' anı yakalamış.



          Birleşik Devletler'in Batı Virginia Eyaleti'ndeki Fayetville Kenti yakınlarında sabahın ilk saatleri. Yerel gazeteci C.L. Garvin, otlanan atın süslediği manzaradaki ve gökyüzündeki güzelliği keşfedip kamerasını da 'o' anın istediği gibi ayarlayıp fotoğrafı çekiyor. Ama sonuçta orada, 'o' anda gökyüzünün de yeryüzündeki huzurdan beslenmesini yakalıyor

          Yorum

          • Sniper®
            Senior Member
            • 22-06-2005
            • 12987

            #35
            Konu: İşte O an


            Kar yağışı, hele böylesi genelde insanda hoş duygular oluşturur. Ama ilk bakışta öyle görünmüyor. Mekan Afganistan... Belki ondandır. Belki dükkanı önünde bekleyen berberin duruşu 'o' ana hüzün taneleri indiriyordur. Ya da belki kar taneleri berberin ülkesinin karmaşık yığınla sorununu temsil ediyordur da 'o' an ondan böyle görünüyordur.



            Kudüs'te, Ortodoks Yahudiler diye bilinen topluluğun çocukları okulda dua ediyorlar. Daha doğrusu İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat'ın ölmesi için dua ettiriliyorlar. İçlerinden bu konuda en coşkulu olanı dikkat çekiyor. Ve duyarlı bir bakış, 'o' anı,o yaştakilere bu tür işleri, hem de din adına yaptıranlara karşı bir isyan haykırışı gibi görmek istiyor.



            İsrail ordusu Filistin'de Batı Şerida'daki Nablus Kenti'nde operasyon başlattı... Fotoğraf bu operasyondan sonra çıkan çatışmalardan birinde çekildi. Zamanın tarif edilemez kısalıktaki zaman dilimlerinden birinde yani 'o' anda öfkeden, direnişten arınmış insan tepkisi vardı.



            Güney Amerika ülkelerinden Paraguay'la Brezilya arasında bir köprü var.adı dostluk köprüsü... Fotoğraf bu köprü üzerinde çekildi. köprüden geçen iki taşıyıcı... Sacoleiros diye bilinen bu taşıyıcılar, yoksul şeytanlar olarak biliniyor. İki ülke arasındaki köprüden her gün 20 bin taşıyıcı Paraguay'dan Brezilya'ya kendilerine ısmarlanan malları taşıyor. Elektronik markalarının sahtelerini de sınırdan geçiren bu insanlar elektronik aleminin kabusu olarak kabul ediliyor. Elbette o arada silah, uyuşturucu kaçakçılığı da oluyor. Yani,görünen iki taşıyıcı ama gösterilmek istenen o kadar basit değil. Zaten 'o' anda, özetlediğimiz arka planı ve bunun karanlığını gösterme görevi suya veriliyor



            Belçika'nın Wallon bölgesindeki Binche Kenti'nde ünlü bir festival var. Yine pagan geleneklerinden gelen baharın belirmesi şerefine düzenlenen bir festival... Festivalin en önemli şahsiyeti ise Gilles... Festival sırasında günü geldiğinde çok sayıda Gilles, ellerinde sopaları ve fırlattıkları portakallarıyla dans ederek geçit yapıyorlar. Binche'deki festivalin kökü 14'üncü yüzyıla kadar iniyor ve en eski festivallerden biri olarak biliniyor. Ama fotoğraftaki Gillesler pek eski görünmüyor. Ve ilginçtir, bakınca fotoğrafa; maskeler aynı olsa da herbiri ayrı görünüyor. Belki de bu fotoğrafı oluşturan bütün unsurlar, maskelerin arkasındakilerin herbirinin farklı insanlar olduklarını açık etmek istedi.



            Işığın tabiatı bize gösterirken daha bir duygulu olduğu ve çizgileri incelltiği vakitlerden birinde, gün batımında Hindistan'ın Haydarabat kenti yakınları... Bir toplayıcı palmiye ağacına tırmanıyor. Palmiyenin meyvelerinden sarhoşluk etkisi yüksek bir içki yapılıyor. Ve bu bilgi 'o' andaki esrikliği de görmemize yardımcı oluyor

            Yorum

            • Sniper®
              Senior Member
              • 22-06-2005
              • 12987

              #36
              Konu: İşte O an


              Filistin Batı Şeria'da El Halil Şehri'nde bir İsrailli Sukkot gününde kızıyla kutsal mezarlar mağarası'na gidiyor. Mağara'da İbrahim, İshak ve Yakub peygamberlerin, İbrahim'in eşi Sare ve İshak'ın eşi Refika'nın mezarlarının bulunduğuna inanılıyor. Yani o mağara müslümanlar için de çok kutsal bir yer... Ve kimi uzmanlar, bu mağaranın Kudüs'ün paylaşılmasından daha zor bir durumun kaynağı olduğunu belirtiyor. İsrail bu kutsal mekanın kontrolünü elinde bulundurmak için ısrar ediyor. Adam silahıyla o mağaraya doğru yönelince AP foto-muhabir Emilio Morenatti deklanşöre bastığında atmosferdeki gerilimi ve binlerce yıllık duvarların tedirginliğini yakalıyor.





              Afganistan'ın başkenti Kabil'e hakim bir tepede çocuklar foto-muhabir Rodrigo Abd'a poz veriyor. Kabil'in 'o' andaki puslu karamsarlığı, o kadar ağır ama o kadar uçucu ki çocukların yüzlerine hatta gözlerinin içine, bakışlarına kadar siniyor.





              Hindistan'ın Patna kenti'nde bir ip cambazı kız çocuğu gösteri yapıyor. 6 yaşında ve bu işten günde yeni türk parasıyla 2 buçuk lira kazanıyor. Ap foto-muhabir Prashant Ravi, olanları bu açıdan fotoğrafladığında çocukluğun küçük cambazdan kaçmış olduğunu, ortamın dargınlığını ama o arada da güneşin şefkatli anlık tedirginliğini kayda geçiriyor.





              Çocukluğun kaçtığı önceki 'o' ana tezat bir fotoğraf. Amerika Florida'daki Walt Disney World eğlence merkezinde 11 yaşındaki Ashley, Minnie Mouse karakterine sarılıyor. Sarıldığı karakterin gerçek olmadığını algılayacak yaşta olmasına rağmen ruhunun bir yerlerine saklanmış saf çocukluğu 'o' anı pürüzsüz ışıklara ve masum renklere büründürüyor.





              Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington Eyaleti'nde pasifik sahilinde iki adam gün batımında kumların altında deniz tarağı diye bilinen midye avında. Hüzünlü gökyüzü ise sanki giderayak kumların altındaki deniz taraklarına alarm ışıkları göndermekte

              Yorum

              • Sniper®
                Senior Member
                • 22-06-2005
                • 12987

                #37
                Konu: İşte O an


                Afrika'da Gine'nin başkenti Conarky'de birazdan sokağa çıkma yasağı başlayacak. Terliklerini yıkayan çocuk bunun telaşında. Gine'de iktidardaki diktatöre karşı çıkanlarla hükümet güçleri arasında çatışmalar oluyor. Duvardaki türkçe olmasa da kader yazısı adeta ta oralardan buraya ''Kaderimizi anlatın'' diyor. 1958 yılında Fransız sömürgeciliğinden bağımsızlık, Sovyetler Birliği'ne yanaşım, sosyalist diktatörlük, binlerce kayıp insan, işkence iddiaları, darbe ve bugünkü devlet başkanı albayın iktidara gelmesi, yoksulluk, diktatör Lansana Conte'nin ülkesine sığınan göçmenlere yardım paraları üzerinde bile yolsuzluk yaptığı iddiaları ardından 2007'de ayaklanmalar sonra da çatışmalar. Gine'nin aslında yeraltı kaynakları açısından Afrika'nın sayılı sayılı zengin ülkelerinden biri olması...



                Afrika'da moritanya hava yolları'na ait yolcu uçağı başkent Nouakchott'tan havalandıktan sonra bir hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. 71 yolcu arasında bulunanlardan bazıları korsanı etkisiz hale getirdi ve uçak İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas Havaalanı'na indi. 21 yolcu arbede sırasında hafif yaralanmıştı. Yolcuların güvenliği sağlandıktan sonra Angel Medina bu fotoğrafı çekmişti. Yolcular arasında bulunan Moritanyalı büyükanne, yine yolcular arasında bulunan torununa adeta ilk defa kucaklıyormuş gibi sarılmıştı. 'O' ansa bir insanın içindeki şükran ve sevinç duyguları kucaklaşmasının nasıl dışa yansıyacağına dair güzel bir örnek olmuştu.



                Hindistan'da Jamnu Keşmir'de Hinduların Shivratri diye adlandırdıkları dini etkinlik sırasında çekildi bu fotoğraf. Hindu mitolojisine göre tanrılardan Shiva'nın Parvati ile evlenmesi şerefine düzenleniyor. Çocuk, Shiva rolü için giydirilip boyanmış. Foto-muhabir Channi Anand, hem çocuğun yüzündeki boyalarla yansıtılan Shiva'yı hem de gözleri sayesinde içindeki gerçeğin, yani adeta evlenmekten korkan çocuğun fotoğrafını çekmeyi başarmış.



                Rusya'nın St.Petersburg kentinde Finlandiya Körfezi’nde bir amatör, denizin donduğu yerde gün batımında ve eksi 20 derece civarındaki soğuktan korunmak için kurduğu amatör çadırın içinde balık tutuyor. Havanın soğukluğu ağır basıyor. Sıcak renkler salmasına ve onca çabasına rağmen güneş 'o' anda çaresiz görünüyor. Naylon torba buz kalıbı kılığına bürünüyor. Ve oradan geçen kuş, adamın yalnızlığını kırarken ,'o' anın sarı soğuğuna da bir özgürlük sıcaklığı konduruyor



                Nikaragua'da El Crucero'da bir kadın çiftçi gün doğumunda hayvanları gütmeye gidiyor. Buradan bakıldığında güzel bir görüntü. Ama kadının siluetinin yanından saldığı ışığa bakılırsa güneş de karşısındaki manzaradan hoşnut.


                Kolombiya'da başkent Bogota yakınlarındaki Cota adlı bölgede sabah saatleri... Bölgede gündüzleri aşırı sıcaktan orman ve çalı yangınları çıkıyor. Geceleri meydana gelen don olayları ise tarım ürünlerine zarar veriyor. Yeni yeni dağılmaya başlayan sis bu sıra dışı hava koşullarından şaşkın ağaçları adeta teselli ederken, 'o' anın üst bölümüne de manzaraya bakanlar için bir izlenimci resim rötuşu atıyor. 'O' anın gerçeğini yansıtmaksa suya kalıyor

                Yorum

                • Sniper®
                  Senior Member
                  • 22-06-2005
                  • 12987

                  #38
                  Konu: İşte O an


                  1 şubat 2006'da Filistin'de Batı Şeria'da İsrail güçleri bir Yahudi yerleşim yerini boşaltırken, tek kadın yerleşimci, koca bir polis taburunu tam 'o' anda durduruyordu. Ancak insanın direniş gücü açısından bakıldığında kadın durdurmayı sürdürmekten öte galip geliyordu



                  Tek haber fotoğrafının birincisi... Reuters Ajansı'na bağlı Nijeryalı foto-muhabir Akintunde Akinleye, Nijerya'nın başkenti Lagos'taki doğal gaz borusu patlamasından hemen sonra olay yerine yetişmiş. Patlamanın ardından yüzünü yıkayan bir adamı fotoğraflamış. Ama öylesine bir anı yakalamış ki, Karaafrika'nın kara bahtından arınmaya çalışan insanlığın fotoğrafı ortaya çıkmış.



                  Danimarka'da 2006 yılında yapılan Dünya Jimnastik Şampiyonası'nda Çinli sporcu halkada, İsviçreli sporcuysa geride, yer hareketleri dalında yarışıyor. Spor hareket dalında birinci olan fotoğrafta Reuters'dan Max Rossi aynı anda iki sporcunun hareketlerini objektifinde biraraya getiriyor



                  Jazz şarkıcısı Debie Davis, Birleşik Devletler'in New Orleans kentinde sahneye çıkmaya hazırlanıyor. New Orleans'ın jazz müziğine aşina olgun ışığı alçakgönüllü odada dolaşıyor. Ama sadece sesi ve müzik yorumuyla değil, zekice esprileriyle dinleyicileri eğlendirmesiyle de tanınan Debie Davis'in yüzüne ve gözlerine geldiğinde birazdan başlayacak gösterinin pırıltısına eşlik etmeyi de ihmal etmiyor. Los Angeles Times gazetesinden Carolyn Cole'un yakaladığı 'o' an da dünya basın fotoğrafları sanat ve eğlence dalında ikinci oluyor.



                  Portre dalı birincisi... Los Angeles Times'tan Damon Winter, aktör ve yönetmen Clint Eastwood'u fotoğraflamış. Foto-muhabir, sanatçının sanki bir anlık da olsa çok derin düşünceye daldığı ve bunun etkisiyle yüzünün mas***e dönüştüğü 'o' anı yakalamış.



                  Siyah-beyaz'ın fotoğraftaki ve haber fotoğrafındaki yerini asla yitirmeyeceğini gösteren bir seçim daha... Haber fotoğrafı ikincisi... Danimarka'da yayımlanan Politiken gazetesi foto-muhabiri Jan Grarup deklanşöre bastığında bir grup Sudanlı kadın Darfur'dan kaçıp Çad sınırını geçiyordu. Her biri hareketleriyle, yüz ifadeleriyle kendi felaketlerini 'o' ana getiriyordu. 'O' an bununla da kalmıyor, adeta geride kalan binlerin ışığa yüklenmiş umutsuzluk zerrelerini de karşımıza çıkarıyordu

                  Yorum

                  • Sniper®
                    Senior Member
                    • 22-06-2005
                    • 12987

                    #39
                    Konu: İşte O an


                    Şii inancında Aşure gününe, islam dininin genelinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. Zira muharrem ayının onuncu günü, yani aşure günü, Hazreti Muhammed'in torunu Hüseyin Kerbelâ'da şehit edildiği için bu günü matem günü sayarlar. Şiiler Muharrem ayının birinci ve onuncu günleri arasında gülmez, eğlenmez, yeni bir işe başlamaz... Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü ise dövünme ve yas günüdür... Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir grup Şii kadın ve çocuk da işte sokaktaki bu törenleri izliyor... Kadınlar geleneksel kıyafetleri burkanın altından görmeye çalışıyor... Çocuklarsa ağlamaklı bakıyor... Ama bilinen şu ki, Muharrem ayı bitse de bu hüzün Afganlılar için devam edecek ne yazık ki... Onlar yine gülüp eğlenemeyecek...



                    Yine aynı bölgeden bir fotoğraf... Bu kez Hindistan'ın tartışmalı bölgesi Keşmir'den... Bu çocuklar da gülemiyor Afgan çocuklar gibi... Ayrılıkçı gruplarla güvenlik güçleri arasındaki yılladır süren çatışmaların bir yansıması bu bakışlar... Aynı zamanda ayrılıkçıların düzenlediği gösteriyi izliyorlar evlerinin penceresinden... Güvenlik güçlerinin sivilleri katlettiğini iddia eden ayrılıkçıların gösterisi bu... Başkent Srinagar'da o gün bütün dükkanlar, işyerleri kapalı, toplu taşıma araçları çalışmıyor eylemin bir parçası olarak.



                    Endonezya'yı yine yağmur ve sel vurdu... Başkent Cakarta'da 4 gündür aralıksız yağan yağmur sonucu birçok nehir taştı. 30'a yakın insan öldü... Yaklaşık 340 bin kişi evsiz kaldı. Halk okul ve camilere sığındı... Evi su altında kalan bu kadın da hiç olmazsa bazı eşyasını kurtarmaya çalışıyor... Boyun mesafesindeki suda yürümeye çalışan kadının bakışlarında korkunun yansıması var... 12 milyon nüfuslu Cakarta'da, yağışlar bir hafta daha devam edecek.




                    Net değil... Anadolu Ajansı'ndan Reşit Dağ'ın çektiği bu değerli fotoğrafı bilgilerle netleştirelim... Olay Şanlıurfa'da meydana geldi. TİGEM Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Ceylanpınar'daki tesislerinde süt sağma işinde çalışanları taşıyan kamyon dereye uçtu. 2 kişi öldü. 8 kişi de kayıptı. 33 kişi kurtarıldı. Bu fotoğraf kurtarma operasyonu sırasında çekildi. Dereye sürüklenmeyenler devrilen kamyonun üzerinde. Kıyıdan biri soyunmuş, lastik içlerini götürmüş. İnsanlar lastik içlerine bindirilerek kıyıya çekiliyor. “Bilgilerle netleştirelim” demiştik. İnsanların yüz ifadeleriyle ve bilgiyle 'o' anın dokusuna netlik ilmekleri atalım. Soldaki genç erkeğin yüzündeki soru izleri taşıyan ifade ''44 kişi kamyonda niye taşınır?'' düşüncesini uyandırıyor. TİGEM, süt sağma işini bir özel firmaya vermiş. Sonra da o firmanın bu insanları insan yerine koyup koymadığını takip etmemiş. Öndeki başı örtülü kadının bakışı, işyerine kamyonla taşınan, hiçbir sosyal güvenceleri olmayan bu insanların insanca bir gelecek arzularının bulanıklaştırıldığını akla getiriyor. Ya sözünü ettiğimiz kadının arkasındaki başı örtülü genç kız? Bu genç, acaba 3 YTL’lik yevmiyeden olduklarını mı düşünüyor? O gün çalışmadıklarına göre verirler mi 3 Yeni Türk Lirası yevmiyelerini şeklinde bir soru da kıpırdıyor... Sunucu ''Acaba bu söylediklerimiz bu insanları ekmeğinden eder mi?'' diye endişe ediyor. Ve netlik ilmeklerinden öncelikli olanlar tamamlanıyor. Belki böylece 'o' anın biraz netleşen dokusunun , terör sorunu konusunda da bir şeyler düşündürmesi gerekiyor



                    Irak'ta Yusufiye yakınlarında bir Irak ordusu askeri yaklaşan sevgililer günü dolayısıyla muhtemelen ABD ordusu tarafından dağıtılan lolilopla poz veriyor. 'O' an,asker kaskının soğukluğunun altından sıcak, göz pırıltısıyla bezeli bir gülümseme gönderiyor. Ancak sevgililer günü şekeri aykırı ve yabancı duruyor. Renginden ve ışığın bu renklere yüklenmesinden değil de, sevgililer günü kavramının ne olduğu konusunda Iraklı askerin büyük olasılıkla bir fikri olmamasından...



                    18'inci yüzyılda Honduras'ta bir köylü çocuğu dağda gecelerken bir heykelin üzerinde uyuduğunu fark eder. Heykeli kaldırıp atar. Sabah uyandığında ise heykel yine yanındadır. Alıp eve götürür. Bu hikaye yıllar yıllar içinde mucize olarak kabul görür. Bulan çocuğun ailesi bir şapel yaptırmak için para toplamaya başlar. 1777'de şapelin inşası tamamlanır. O arada Suyapa Meryemi, Papa tarafından azize ilan edilir.1950 yılında da şapelin yanına bir bazilika yükseltilir. Bu heykelin Honduras'la El Salvador arasındaki savaşı bitirdiğine inanılır.her yıl 3 şubat Suyapa Meryemi Günü olarak kutlanır... 3 şubat 2007'de de AP fotoğrafçısı Edgard Garrido Suyapa Meryemi Bazilikası'nın önünde dilenen engelliyi fotoğraflar. 'O' anda Suyapa Meryemi'nin pek bir hikmeti görülmemektedir. Ama en azından ışık şefkat göstermektedir.



                    Güney Amerika ülkelerinden Uruguay'ın başkenti Montevideo sahilinde ''yemanja'' ayini... Deniz Tanrısı Yoruba'nın şerefine yapılıyor. Yoruba, Batı Afrikalı kölelerin Güney ve Kuzey Amerika'ya götürdükleri mitolojilerinin en önemli kahramanlarından. O mitoloji Amerika kıtasının her iki parçasında hala yaygın bir inanış. Deniz,16'ıncı yüzyıldaki köle acılarını hatırlamış da gölgelere bürünmüş sanki. Afrikalı kölelerin ayinini yapan Deniz Tanrısı Yoruba rolündeki kız çocuğu melez ama, ışık 'o' andaki dağılımıyla gerekli makyajı yapıp bu sorunu hallediyor

                    Yorum

                    • Sniper®
                      Senior Member
                      • 22-06-2005
                      • 12987

                      #40
                      Konu: İşte O an


                      VURULMUŞ SANKİ... ÖYLE DE DENEBİLİR ASLINDA... IRAK'TA BAŞKENT BAÐDAT'A BAÐLI SADR KENTİ'NİN GECEKONDU MAHALLELERİNDE IRAK VE AMERİKAN ORDUSU ASKERLERİ ORTAK BİR OPERASYON YAPTI. 4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ. 8 KİŞİ YARALANDI. 5 KİŞİ DE TUTUKLANDI. ÖLENLERDEN BİRİNİN KARDEŞİ HASTANEYE KOŞUP HABERİ ALDIÐINDA YERE YIKILDI. IRAK'TA GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEZ KURŞUNLAR, ŞARAPNEL PARÇALARI UÇUŞUYOR. GÖRÜNENLERİ CAN ALIYOR, GÖRÜNMEYENLERİYSE KALANLARI YÜREKTEN VE ZİHİNDEN AÐIR YARALIYOR.



                      İSRAİL ORDUSU GAZZE ŞERİDİ'NE 21 KASIM SALI GÜNÜ ÜÇ KOLLU BİR OPERASYON BAŞLATTI. HEDEF, FİLİSTİNLİ ROKET TİMLERİYDİ. ÜST DÜZEY BİR HAMAS KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ. ÇATIŞMADA İKİ ATEŞ ARASINDA KALAN YAŞLI BİR KADIN DA CAN VERDİ. AP FOTO-MUHABİR SEBASTİAN SCHEİNER DE OLAYI İZLERKEN GAZZE'DE GÜN DOÐUMUNDA BU FOTOÐRAFI ÇEKTİ. İSRAİL ORDUSU'NUN ZIRHLI ARACININ DUYGUSUZ VE KARANLIK HEYBETİ İÇİNDE DALGIN BİR ASKER... BİRBİRİYLE İLGİSİ OLMAYAN İKİ AYRI MEKANIN ÜST ÜSTE GELDİÐİ SAKİL BİR 'O' AN GİBİ GÖRÜNÜYOR. KİMBİLİR BELKİ DE IŞIK BÜYÜK OLASILIKLA ORADA OLMAK İSTEMEYEN GENCİN HİSLERİNE TERCÜMAN OLUP BİR ANLIK DA OLSA İNSAN SICAKLIÐINI SAVAŞ MAKİNASININ SOÐUKLUÐU VE ACIMASIZLIÐINDAN AYIRIYOR.



                      ÇİN'DE ASKERLER EÐİTİMDE... FOTOÐRAF, ASKERİ DİSİPLİNDEKİ EŞGÜDÜMÜ TEMSİL EDİYOR. EŞGÜDÜMDEKİ KAYMALAR DA FOTOÐRAFIN BARINDIRDIÐI HABERLE EŞGÜDÜM İÇİNDE BULUNUYOR. ZİRA ÇİN ORDUSU'NDA HUZURSUZLUK VAR. ÇİN SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ'NDE YAPILAN VE İLETİŞİM ÇAÐINA AYAK UYDURMAYI HEDEFLEYEN REFORMLAR, BAZI KOMUTANLARI KARİYERLERİNDE GERİYE DÜŞME ENDİŞESİYLE HUZURSUZ ETMİŞ.



                      AFGANİSTAN'DA KABİL'DE BİR KIZ ÇOCUÐU EVİNİN ÖNÜNDE EVİNDE OYNUYOR. GAZETEDEN HALILARI, BİR TUTAM OTTAN AÐACI BİLE VAR. GERÇEK EVİN ARALANAN KAPISINDAN SIZAN KESKİN IŞIK, O HAYALLERİN İNŞA ETTİÐİ EVİN MASUMİYETİNE İLİŞMEYE KIYAMIYOR



                      KAMBOÇYA'DA PRİNÇ TARLASINDA BİR ÇOCUK... POZ VERDİ YA DA İÇTEN GÜLÜMSERKEN FOTOÐRAFI ÇEKİLDİ. BUNUN BİR ÖNEMİ YOK ÇÜNKÜ KAMBOÇYA'DA PİRİNÇ TARIMINDAKİ DURUM GÖRÜNMEZ IŞIK ÇİZGİLERİNİ DOKUYUP 'O' ANA MUTLULUK KUMAŞI SERİYOR. 16 MİLYONLUK NÜFUSUN YÜZDE 80'İNİN PİRİNÇ TARIMIYLA GEÇİNDİÐİ ÜLKEDE PİRİNÇ HASADI SON 27 YILIN EN YÜKSEK DÜZEYİNE ÇIKMIŞ. BU REKOR, KAMBOÇYA'NIN BÜYÜMESİNE YÜZDE 13 KATKIDA BULUNMUŞ. BU SEBEBLE OLSA GEREK, GERİDEKİ PRİNÇ BAŞAKLARINA VURAN IŞIK ÇOŞKUYU YÜKLENİP 'O' ANA YAYMIŞ. BU ILIK MEMNUNİYETTEN OLSA GEREK, TARLANIN ÇAMURU DA ÇOCUÐUN GÜLÜMSEMESİNİ İÇTENLİK LEKELERİYLE BEZEMİŞ.



                      ÇİN'DE YİCHANG BÖLGESİNDE ETNİK BİR DANS GÖSTERİSİ... DANSÇILAR İSKELE HALİNDEKİ BİR SAHNEDE VAZO DESENLERİ İÇİNDE DANSEDİYORLAR

                      Yorum

                      • Sniper®
                        Senior Member
                        • 22-06-2005
                        • 12987

                        #41
                        Konu: İşte O an


                        Orta Amerika ülkelerinden Panama'da Kuna Yerlileri diye bilinen bir topluluk yaşamakta. Bu insanların yaşam alanları yani ormanlar, 16'ıncı Yüzyılda İspanyol işgalcilerden beri yağmalanmakta. Araştırmalar, 19'uncu yüzyılda yüzde 91'i ormanlarla kaplı Panama'da orman talanı sonucunda 1960'da bu oranın yüzde 58'e düştüğünü saptamakta. Kuna Yerlileri'nin topraklarında altın ve bakır madenleri keşfedildikten sonra hayat bu insanlar için daha da zor hale gelmekte. Kuna Yerlilerinin liderleri katledildiği kayıtlarda yer almakta. Ve şimdi de yaşadıkları köyler yanmakta. Fotoğraf yanan üçüncü köydeki durumu yansıtmakta. Ya da 'o' anda Kuna Yerlileri yanan köylerine değil de modern dünyaya bakmakta ve anlamaya çalışmakta.



                        Haiti'de başkent Port Au-Prince'te gıda satışı yapılan bir alışveriş merkezinde çıkan yangından sonra yöredeki işportacılar işe yarar bir şeyler topluyor. Yaralanan olmadı. Yangının çıkış nedeni de açıklanmadı. Görgü tanıkları alışveriş merkezinin Aralık 2006'da yapılan seçimlerde birbirine düşman olan taraflardan birinin militanları tarafından ateşe verildiğini söyledi. AP foto'dan Ariana Cubilos bu açıdan çektiğinde 'o' anda sanki güneş de bu olayın arkasında bir şeylerin olduğu konusunda uyarmaktaydı.



                        Sosyal boyutları düşünülmeyen ekonomik zorlamalar veya çıkar çatışmaları ve sonuçları... Bu akşam bu başlıklar altında bir seri oluştu... Hindistan'da Batı Bengal'deki Nandigram'da iktidarı elinde bulunduran komünist parti, serbest ekonomik bölgeler kurmak istiyor. Bu proje uygulanırsa topraklarından olacak köylüler de direniyor. Son çatışmada 5 köylü öldü. İçlerinden biri 17 yaşındaydı. 'O' anda annesi Hasnebanu Bibi bir yakını tarafından teskin ediliyordu.



                        Guatemala'da bir toplu mezar daha bulundu. İç savaş sırasında 1981 yılında öldürülen 66 kişinin kemikleri defnedilmek üzere götürülüyor. Guatemala'daki iç savaşta 200 bin kişi ölmüştü. 1970'li ve 80'li yıllarda hükümetler, özellikle Maya Köylülerini hedef almıştı. O dönemlerde bir Guatemala devlet başkanı ''ülke bir mezarlığa dönüşse de asayiş için bunu yapmaktan çekinmeyiz'' demişti. Bu diktatörün halefi, ''gerilla balıktır. Halksa deniz... Balığı yakalayamıyorsak denizi kuruturuz.'' demekten çekinmemişti. Eski başkanı Bill Clinton 1999 yılında iç savaş sırasında guatemala hükümetlerini destekleyen amerika birleşik devletleri'nin yanlış yaptığını açıklamıştı. 'O' anda fotoğrafa sanki geçmişin bu karanlık ayrıntıları da sinmişti.



                        Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio Eyaleti'ndeki Cincinnati kentinde bir parkta bir ördek güneşli bir günün tadını çıkarıyor. Foto-muhabir Al Behrman'sa uygun açıdan orada tabiatın gizli kutlamasını açığa çıkarıyor.

                        Yorum

                        • Sniper®
                          Senior Member
                          • 22-06-2005
                          • 12987

                          #42
                          Konu: İşte O an


                          Filipinlerin başkenti Manila'daki gecekondu tanımına bile uyamayan şeylerden oluşan mahallede bir çocuk yaşadığı yerin dışına uzanınca ve foto-muhabir Aaron Favila deklanşöre basınca bu 'o' an oluşmuş. Meslektaşımız bu fotoğrafı o yerin bir kaç kilometre ötesinde yapılan 10'uncu Güney Asya Uluslar Derneği Asean Zirvesi nedeniyle çekmiş. Çocuk, bu dünyada daha iyi koşulların varolabileceğini ayırt edecek yaşta değil. Ama yine yoksulluğundan utanır gibi çıkmış... 'O' an utanıyor da ondan belki



                          Hindistan'ın Allahabad Kenti'nde Yamuna Nehri kıyısında Ardh Kumbh Mela Festivali sırasında Hindu hacılar, içinde bulunduğumuz hayatın bütün maddeciliğinden arınmaya hazırlanıyorlar. Bu nedenle çıplaklar. Birazdan o bez parçaları da çıkacak ve kutsal nehirler Ganj ile Yamuna'nın birleştiği yerde yıkanılacak. Ancak iki kutsal nehrin buluştuğu sularda bu alemin bütün maddelerinden arınmak isteyenleri bu alemin maddeleri bekliyor. Bakteriler... Gerek Ganj gerekse Yamuna sayılı çevre kirliliğine uğramış nehirler arasında. Festival süresince 60 milyon insanın bu sularda arınması bekleniyordu. Ama kirlilik nedeniyle sayı 60 milyonu bulmadı.



                          Afrika ülkelerinden Bostwana'da çalıdamlar diye bilinen hatta dünyanın ''tanrılar çıldırmış olmalı'' film dizisiyle tanıdığı Basarwa kabilesinden iki çocuk, atalarının topraklarından sürüldükten sonra yerleştirildikleri kampta güneş altında. 'O' an, güneşin yakıcı ışığıyla bu çocuklar arasında bir aşinalık olduğunu gösteriyor. Ama 'o' an... Bir de rahatsızlığın, sıradışılığın ipuçlarını veriyor. Şiş karınları... Bu çocuklar, büyüklerinin Kalahari Çölü'nde alıştıkları avcı toplayıcı hayatın zorla yerleştirildikleri kampta mümkün olmaması yüzünden iyi beslenemiyorlar. Neyse ki hukuk mücadelesini kazandılar. Yakında zengin elmas yatakları bulunan atalarının topraklarına geri dönecekler. Güneşle daha rahat yarenlik ve tok, hatta sağlıklı yaşayabilmek için



                          Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda Fransız Jo-Wilfried Tsonga Amerikalı rakibi Andy Roddick'e sayı verdikten sonra hırsını raketinden alıyor. Raketi fırlatmış ama küçücük bir zaman diliminde bu 'o' an oluşmuş. Fransız sporcu mu hırsını raketten alıyormuş ? Raket mi hırsını fransız sporcudan alıyormuş? Yoksa her ikisi de birbirini teselli mi ediyormuş?



                          Fatma Krim 18 yaşında... Bağdat Üniversitesi öğrencisi... Üniversiteye yapılan ve 65 öğrencinin can verdiği bombalı saldırıda yaralanmış. Fiziki yaraları önemli değil. İçindeki yara ise ağır. Bu yüzden bu tür sorunların en iyi doktoru annesi tarafından tedavi ediliyor. Annenin evladının iç acısının bir kısmını üzerine aldığı veya almaya çalıştığı görülebiliyor. Fatma'nın o olayda hayatta kalmasından duyulan buruk memnuniyet her ikisinde de seziliyor. Ama duruşları, genç kızın içine bakışı, 'o' anı, aydınlık güzel bir geleceğe tutulan yasın fotoğrafı yapıyor.



                          Memleketimizden bir fotoğraf... Ardahan... Anadolu Ajansı'ndan Günay Nuh'un çalışması... Sert kış koşullarını gösteren bir 'o' an. Ama içerden öylesine samimi bir bakış var ki bunun sıcaklığı adeta camdaki buzların ilerlemesini durdurmuş. Gencin misafirperver bakışı, kapının koluyla birlikte bir davet sanki. Hani insan, 'o' ana bakarken elini kapı koluna uzatıp da içeri giriverecekmiş gibi oluyor.



                          Hindistan'ın Allahabat kenti'ndeki Ardh Kumbh Mela Festivali'nden bir enstantane daha. Bu festival kentte 12 yılda bir yapılıyor. Bu yıl o sayıyı bulmasa da festivale 60 milyon Hindu hacının katılması bekleniyordu. Bu kadar katılımın olduğu bir olayda elbette etkili 'o' anlar yakalamak mümkün. Tabii hınzırlıkları da... Hacılardan birine turistlerden biri öyle bir güneş gözlüğü verdiğinde AP Ajansı'ndan Rajesh Kumar Singh 'o' anı yakalayınca, foto-muhabir,editörlerin gözünden kesinlikle kaçmayacak bir fotoğraf elde etmiş

                          Yorum

                          • Sniper®
                            Senior Member
                            • 22-06-2005
                            • 12987

                            #43
                            Konu: İşte O an


                            4 Ocak 2007, bulduğu noktalardan oluşan alfabeyle görmezlerin okumasını sağlayan Louis Braille'in 98'inci yaşgünüydü. Hindistan'ın Haydarabat kentinde kör çocuklar doğum gününde Braille için bir şükran kutlaması yaptılar. Fotoğraf o kutlama sırasında çekildi. İki kör çocuk elele... AP foto muhabiri Mahesh Kumar objektifini gölgelerine yöneltiyor. Gölgeler ışıklı ortamdan keskin çizgilerle ayrılmıyor ve böylece kendi karanlıklarının ışıklarla çevrili bir alemden ayrılmadığını gösteren bir “o an” oluşuyor. Hem o an, karanlık dünyaları arasındaki güzelim ilişkiyi de ortaya koyuyor.



                            Portekiz... Atlantik kısıyında bir balıkçı teknesi fırtına yüzünden alabora olmuş ve sahile vurmuş. Bir denizci sağ kurtulmuş. Üç denizci ölmüş, üç denizci ise kaybolmuş. Sahil güvenlik helikopteri son cesedi tekneden çekiyor ve ölen denizcilerden birinin yakını umudunu yitirdiği anda denize sırtını dönüp haykırarak ağlıyor.



                            Irak'ta başkent Bağdat'ın Şii mahallelerinden Sadr City'den iki kişi, Sunnilerin yaşadığı mahallede öldürüldü. Ölenlerden birinin cenazesi toprağa verilmek üzere mezarlığa götürülüyor



                            Kudüs... 29 Aralık günü Kurban Bayramı'ndan önceki cuma namazından sonra Filistinliler Al Aksa Camii'nden çıkıyor. İçlerinden biri camiye ya da gökyüzüne bakarken Kevin Frayer bu kişiye odaklanıp deklanşöre basıyor.



                            Hindistan'da Gurupura adlı yerleşim yerindeki Gyudmed Tantric Üniversitesi... Fotoğraf çekildiğinde ruhani lider Dalay Lama, dünyanın dört bir yanından gelip bu üniversitede toplanan Budist keşişlere ders veriyordu. En genç keşişlerden biri de uyuyordu. O anda bir hoşgörü hüküm sürüyordu. Sanki bu anlayış ortamı çocuğu uykuda değil de trans halinde gösteriyordu.



                            Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaleti... Bremerton kentindeki bir yapının çatısını onaran genç işçi moladan sonra işinin başına dönüyor. Gökyüzünde ise bulutlar ve güneş harika bir fon oluşturarak hüznüne eşlik ediyor.

                            Yorum

                            • Sniper®
                              Senior Member
                              • 22-06-2005
                              • 12987

                              #44
                              Konu: İşte O an


                              Amerika minnesota'daki Eagan Kenti huzurevinin sakinlerinden helen Donahue'nun 100'üncü yaşgünü. Bayan Donahue'ye sarılan torunu ya da torunun torunu değil. 5 yaşındaki Maureen 100 yaşındaki Helen'in arkadaşı. Kız çocuğu, nesillerarası iletişim programına katılımcılarından biri olarak haftanın belirli günlerinde huzurevini ziyaret ederken ‘o’ anda bütün içtenliğiyle karşımıza çıkan dostluk oluşmuş. Çocuk sevgiden mest, içtenliğini pürüzsüz yüzüne yayıyor. ‘o’ an aldığı sevgi, kadının yüzündeki çizgileri utandırıp sindiriyor.



                              Sudan'ın güneyinde kolera salgını var.İki kentte toplam 54 kişi öldü. Ülkenin bu kesiminde yaşayanların 3’te 2’si güvenli su olanağından yoksun. Fotoğraftaysa bir güney Sudanlı, Nil’i besleyen ırmaklardan biri olan Aquem’den görece temiz su içiyor. Bölgenin temiz su olanakları gözönünde bulundurulursa eğer ‘o’ an, Aquem ırmağı’nın sunduğu hayat öpücüğüne dönüşüyor.



                              Amerika Birleşik Devletleri... Güney Carolina eyaleti... Bir sirkin palyaçoları eyalette sağır ve kör çocuklar için kurulan okulu ziyaret etmiş. Palyaçolar çocuklara palyaçoluğun numaralarını öğretmiş. Sonra da öğrencilere palyaço burunları dağıtılmış. Ve palyaço burunları o an'da şirin birer iletişim aracı olarak işitme cihazlarının yerini almış... Hem o an'da bu kırmızı iletişim araçları, işitme cihazlarında olmayan bir işlevi de üstlenmiş. Çocuklara mutluluk vermiş...



                              Filistin’den bir fotoğraf daha... Batı Şeria’da Nablus’ta militanlar Hamas’a destek gösterisi yapıyorlar. Mekan bir pazar yeri. Mekanda sorun yok ama dekor uygun düşmüyor. Hatta mayolar, serin yazlık giysiler ‘o’ anda hayatın tercih edilen boyutunu simgelediğinden midir nedir? Dekor militanlara ağır basıyor..



                              Küba'da her yıl düzenlenen puro festivali kutlamalarında gerçekleştirilen bir bale gösterisi... Balet sanki sıçramamış, sanatının bütün yeteneklerinin zirveye ulaştığı anda havada hazır bekleyen görünmez halatlarla buluşmuş...



                              Ünlü Rio karnavalı... Malum bu karnavalda Samba okulları bütün bir yıl boyunca hazırlanarak en gözalıcı gösteriyi sunan ekip olmak için yarışır. Bu gösteriyi sunan Salgueiro Samba okulu derece aldı mı? Bilmiyoruz ama foto muhabiri Andre Penner sayesinde ne kadar emek harcadıklarını görebiliyoruz.

                              Yorum

                              • Sniper®
                                Senior Member
                                • 22-06-2005
                                • 12987

                                #45
                                Konu: İşte O an


                                Afganistan’da başkent Kabil’de o sırada baharın gelişi şerefine uçurtma yarışması yapılıyor. Dikkat edilirse dağ dahil ‘o’ anda hemen hemen her şey silüet halinde. “Ben buradayım” dercesine bir tek uçurtma renk verebiliyor. Yani sahibi rakiplerini kollarken, uçurtması, tepenin ardından batan güneşten çaldığı ışığı yüklenmiş, bununla adeta uçmak için sabırsızlığını anlatmaya çalışıyor



                                Hindistan’da ülkenin kuzeyindeki Anandpur Sahib kentinde her yıl düzenlenen geleneksel “Hola Mohalla” din fuarı etkinliklerinden bir sahne. Nihang diye bilinen Sikh savaşçısı binicilik hünerlerini sergiliyor. Foto Muhabiri Aman Sharma atın dört ayağının da yerden kesildiği anı yakalıyor. Bu enstantanenin güzelliğine katılan ışığın atın başını okşayışındaki sır da açığa çıkıyor.



                                Mardin’de tandır imalatı yine... Üretime yakından bakış. Mustafa Özer, yakına gelince, insan eliyle çamur arasındaki binlerce yıllık aşinalığı ortaya çıkarıyor



                                Çin’in başkenti Pekin’de Midi Müzik Festivali’nin yapıldığı yerde güvenlik görevlileri dinleniyor. Yaslandıkları duvarda festival için hazırlanan süslemeler var. İçleri geçmiş güvenlikçiler fotoğraflarının çekildiğinin farkında değil ama duvar süslemesindeki kedi olayın farkında.



                                Hindistan Yeni Delhi’de çalgılarıyla askerler, geçit resmi için bekliyor. Ve önde maymun ve yavrusu, bakışları hatta duruşlarıyla yani her halleriyle ‘o’ andaki uyumun bir parçası oluyor. Zaten fotoğrafı çeken Rajesh Kumar Singh de ‘o’ an hakkında bilgi verirken orada günlük hayatın alışılageldik bir parçası olan maymunlardan sözetme gereği duymuyor.



                                Aslında büyük bir etkinlik... İngiltere’nin Birmingham kentindeki yıllık geleneksel Dog Show... 32 ülkeden 24 bin köpek katılıyor. Bu buldog da onlardan biri. Sahibinin bıraktığı köşede salondaki hengameyi izliyor. AP Ajansı’ndan Rui Vieira-pa, sadakati, sabrı ve tabii hüznü yakın plana alıyor.



                                Çocuklar donmuş bir gölde oynuyor. Siyah beyaz çekilmedi bu fotoğraf,ışığın geliş açısı ve belki de tercihi sonucu böyle çıktı. Burası Afganistan da belki ondan böyle çıktı



                                Yılbaşı kutlamalarında meydana gelen talihsiz bir kaza... Honduras'ta bir hastanede kutlamalar sırasında havai fişeklerden yaralanan iki yoksul çocuk hastanede.



                                Japonya'nın başkenti Tokyo'da İmparator ve ailesi yeni yılllarını kutlamak için saray bahçesine toplananları selamlıyor. Böyle anlarda insanlar genellikle gülümser ama ifadeler türlü türlü... AP foto muhabiri David Guttenfelder,kompozisyonda ağlayanı ortaya alıyor. Arkasındaki de pek bir dikkat çekici bakıyor. Belki de İmparator ve ailesini kutlamak için değil, görev gereği orada bulunuyor



                                Afrika ülkelerinden Senegal'de sahilde bayram namazı... Güneş ışığı, o anda Afrikalı’nın kendine has kıpırtısını da açığa vuruyor. Bunun için babalarıyla birlikte namaz kılan çocukların masum disiplinsizliğinden de yararlanıyor.



                                Çin ülkenin birçok bölgesinde miladi yeni yıla kar yağışı ve soğuk hava dalgasıyla girdi. Doğu'daki Shandong bölgesinin başkenti Jinan'da bir görevli, caddeyi temizliyor. Malum birçok ülkede bu iş makinalarla yapılıyor. Çin gibi büyük nüfuslu ülkelerde ise makinalaşma ağırdan alınıyor. Sonuçta işçi, kendisiyle birlikte orada bir emek yoğun istihdam politikası deseni oluşturuyor.



                                Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde bir vatandaş, halka açık havuzda sabah sporunu yapıyor. Hava soğuk ama kentin belediyesi suyun sıcaklığını 28 dereceye ayarlamış. Elbette o havada havuzda yüzmeye giden olunca, havlu ve parkasıyla görünen cankurtaran da mesaiye devam etmek zorunda

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor
                                X