İşte O an

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Sniper®
    Senior Member
    • 22-06-2005
    • 12987

    #76
    Konu: İşte O an


    Meksika'da güneydeki eyaletlerden Oaxaca'nın başkentinde kent halkının eyalet valisine tepki olarak ayaklanmasıyla başlayan ve yaklaşık 6 aydır süren olaylar, yatışma eğiliminde. Güvenlik kuvvetlerinin kuşatması altındaki kentte elinde amatör havai fişek, bir direnişçi, gerginliğin biraz azalmaya yüz tutmasını fırsat bilmiş uyuyor. Bu insanlar, eyalet valisiyle ilgili yolsuzluk skandalları üzerine ayaklandı. Bu bilgi, gencin üzerindeki kiri kendisine yabancılaştırdı. Kir onun değil başkasının, başkalarınındı. Yoksulluğuna yaslanmış uykusu da yöneticilerin yolsuzluğundan bıkmış insanlığın yorgunluğuydu.



    AP foto-muhabir Muhammed Muheisen, ya sahne dikkat çekici olduğu için ya da sahne Filistin'deki durumu yansıtacak nitelikler taşıdığı için bu 'o' anı seçip kayda geçirdi. O sırada Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Ramallah'ta bir sergiyi ziyaret etmekteydi. Devlet başkanının korumalarından biri de serginin yeraldığı binanın damında nöbetteydi. Filistin'de Hamas ve El Fetih ulusal birlik hükümeti kurmak için prensipte anlaşmıştı ama ''önemli'' detaylar üzerinde durulmaktaydı. Hasılı 'o' anda Filistin'in siyasi atmosferini anlatma görevini üstlenen gökyüzünde ışık vardı da, önemli detaylar bunu örtmekteydi.



    Saddam Hüseyin, mahkemede hakkındaki idam kararı okunurken bir yandan slogan atıyor bir yandan da eliyle yargıcı işaret ediyor. O sırada da mahkeme salonundaki bir güvenlik görevlisi elini indirmek için Saddam'a müdahele etmeye hazırlanıyor. Aklaşmasına müdahele etmediği sakalına rağmen çehre, eski Saddam'ın öne çıktığı anlardan birine eşlik ediyor. Ama berideki elde görünen tedirginlik, 'o' anda Saddam öfkesinin asıl odağı olan tehditkar yumruğu ve parmağı öne çıkarıyor.




    Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde her yıl düzenlenen geleneksel maratonda katılımcılar Verrazano Köprüsü'nden geçiyor. New York maratonuna bu yıl 90 bin kişi katıldı. Foto-muhabir Jason Decrow, kamerasının örtücüsünü biraz açık tutunca, adeta bu etkinliğin yaklaşık 40 yıllık geçmişindeki yüzbinlerce katılımcıya ait saklı izlerin canlanışını da gösteriyor.



    Rus amatör denizci, vladimir puchkov, kendi yaptığı denizaltısının ilk seferinde St. Petersburg körfezinde dalıyor. Puchkov, bu denizaltıyı her akşam işinden evine döndükten sonra uğraşarak 20 yılda yapmış. Bu emek ve sonunda ulaşılan başarı o kadar önemli ki, ışık, endişeyle karışık gururu ve denizin altındaki kocaman ama mutlu yalnızlığı ödüllendiriyor. AP fotodan Dmitry Lovetsky de Baltık Denizi'nin karanlığında amatör denizcinin duygularını saptamakta güçlük çekmiyor.




    Kıbrıs'ta güneyde Larnaka yakınlarındaki tuz gölünde flamingolar... Fotoğraf 'o' an'da tabiatın güzelliğinin yanısıra adanın o kesiminde örtülmeye çalışılan bir başka hikayenin izini de hatırlatıyor. Gölün yanıbaşındaki 210 yıllık Türk eseri hala Sultan Tekke Camii yeralıyor. Bu tarihi eserin göle yansıması da kareye alınınca tabiatın Kıbrıs'ın güneyindeki Türk varlığını onaylayışı kayda geçmiş oluyor

    Yorum

    • Sniper®
      Senior Member
      • 22-06-2005
      • 12987

      #77
      Konu: İşte O an


      Afganistan'da Kabil yakınlarında iki Afgan kum fırtınası sırasında futbol sahasının yanından geçiyor. Bu kadar basit aslında. Ama Afganistan'ın dünü ve bugününden biriken bilgilerin, anıların tozu 'o' an'ı yerden kaldırıp gökyüzünde biryerlerdeki umutsuzluk alemine götürüyor.





      Amerika'da Amishler diye bilinen topluluğun yaşadığı kasabanın okulunda süt dağıtıcısı bir şoför 6 ila 9 yaşları arasındaki kız çocuklarını kurşuna dizerek 5 küçüğü öldürdü sonra da intihar etti. Bu felaketi yaşayan Amishler, modern dünyanın araçlarını reddederek kendi hallerinde yaşayan barışçıl insanlar. Fotoğrafta saldırının ardından olayın meydana geldiği okulun önünden geçen genç bir Amish'in silueti görülüyor. Ya da meslektaşımız o kasabaya çöken karabasanın insanların içine dolduğu anlardan birini yakalıyor.




      Afrika ülkelerinden Zimbabve'de seçimleri yeniden aday olan devlet başkanı Mwana-Wasa kazandı. Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Lusaka'nın dış mahallerinde devlet başkanı'nın rakibi adayın taraftarı gençler gece olay çıkardı, polis bölgeyi basıp evleri aradı. Bir kadın ertesi gün bu arama sırasında evinin camı kırık penceresinden polisle konuşmuştu. Ya da geceki şiddetin oluşturduğu tahribat ve dehşetin insan ruhundaki resmi... Yoksulluğun desenleriyle bezenmiş bir çerçevenin içine yerleştirilmişti de AP foto muhabiri 'o' an'ı fotoğraflamıştı.





      İngiltere premier ligi'nden bir 'o' an... Ev sahibi Manchester United oyuncuları rakipleri Newcastle'ın bir atağında topu tehlike bölgesinden uzaklaştırıyor. Geriye havada asılı mücadele hırsı ve futbolun estetik dağınıklığının donuk tortusu kalıyor.





      Hindistan'da hindular Eylül sonu Ekim başında 9 gün süreyle inançlarına göre, cesaret ve yiğitlik tanrısı olan Durga şerefine bir festival düzenlerler. Festival, Durga heykellerinin yakındaki bir nehirde suya batırılmasıyla sona erer... Ertesi gün de öteki aleme gönderilen dileklere aracılık eden malzemeler, bu alemin derdindeki çöp toplayıcılar tarafından nehirlerden toplanır. Çöp toplayıcı çocuk, fotoğrafçıya poz verirken bilmeden akşamın kıymetli malzemelerinin sabahki terkedilmiş kimliklerini yoksul neşesiyle perdeliyor.






      Çin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 57'inci yıldönümü kutlamaları sırasında Sichuan bölgesindeki Huang Longxi Kenti'nde çekilmiş bir fotoğraf... Maytapların ışığı... O sırada nehirden geçen teknedeki adamın kutlamaların hengamesinden gölge halinde sakladığı günlük geçim derdini açığa vuruyor

      Yorum

      • Sniper®
        Senior Member
        • 22-06-2005
        • 12987

        #78
        Konu: İşte O an


        Eller Theo Dede'ye ait. Aziz Nesin Vakfı'nda barınan çocuklar için oyuncak yapıyor. Hollandalı Theo Hasselo eşi Anty ile birlikte ekonomik krizden ağır yara alan Aziz Nesin Vakfı'nın en sadık destekçileri arasında yer alıyor. Theo Hasselo'nun bizim insanımıza başka hizmetleri de var. Yıllarca Hollanda'daki türk mahkumlara sosyal hizmet görevlisi olarak yardım etmiş. Fotoğrafı çeken Özbilen Keskin de Theo Dede gibi bir gönüllü... Unicef Türkiye Milli Komitesi'nin gönüllü fotoğrafçısı. Sokak fotoğrafçılığı yaptığını, kargaşa ve karmaşadan dolayı bakıp da göremediklerimizi fotoğrafladığını söylüyor. İşte bu bilgi 'o' anı konuştuyor. Karşı karşıya iki insandaki gönüllülük duygusu 'o' an'da buluşuyor. Ve Özliben, bakıp da göremediğimizi buluyor. Gönüllü emeğin ellerdeki haşmetli ve uzun hikayesinin alçakgönüllü olma erdemine saklanışını yakalıyor.




        Özliben Keskin'in bir çalışması daha... İstanbul Zeyrek'te bir yaşlı kadın ve ağzında ekmek olan bir köpek. Köpek yaşlı teyzenin. Aldıkları ekmeği evlerine götürüyor. Fotoğrafta kompozisyonun genelinde rengiyle ekmek öne çıkıyor. Dünya yorgunu yaşlı teyze ve o'nun hayatına uyan köpeği bakıp da göremediklerimizi göstermeyi amaçlayan Özbilen Keskin'in hatırına 'o' an'da renklerine saklandıkları sokağın dokusundan çıkıveriyor.




        Pakistan Keşmir�deki büyük depremin birinci yıldönümünde 12 yaşındaki Sumia Muktiar küçük kardeşi ve oyuncak bebeğiyle birlikte. Muktiar şanslı bir felaketzede. Zira depremde kaybettiği sağ bacağına bir protez takılabilmiş. Bu küçük telafinin yarattığı 'o' andaki huzur ve aksak mutluluk atmosferi sanki hep öyle gülümseyen oyuncak bebeğin ifadesini de farklılaştırmış.




        Solda Azim Khan, sağda Haiat Khan... Afganistan'da Kabil yakınlarındaki bir tuğla ocağının iki işçisi. Ülkeleri, 2001'den bu yana milyarlarca dolar yardıma rağmen ne huzura kavuştu ne de ekonomik olarak biraz olsun kıpırdadı. Her ikisi de o koşullarda iş sahibi olarak poz verdi. 'O' ansa günde yeni türk parasıyla 6 liraya çalışmanın kömür karasının içinden şöyle bir görünen tedirgin gururu yansıtmaktaydı.




        Pakistan'da yaklaşık 80 bin kişinin ölümüne yolaçan depremin birinci yılında 3 milyon evsizin önemli bir bölümü geçen kışı çadırda geçirdi. Ülkede yardım ve yeniden yapılanmadan sorumlu otorite, bu kışa kadar kimsenin çadıra muhtaç olmayacağını bildirdi. Ama Birleşmiş Milletler, çadır kamplarda 40 bin kişinin barındığını, 30 bin kişinin de kışı geçirmek için çadır kamplara gideceğini açıkladı. Balakot yakınlarındaki çadır kentte barınan bu çocuklar da kışı yine burada geçirecekler. AP foto-muhabir David Guthenfelder belki de ışığın bu gerçeği bildiği anı yakaladı. Kış aylarında ısıtamayacak güneş ışığının, neşelerini fırsat bilerek çocuklarla vedalaştığı anlardan birini.




        Güney Amerika'nın en zengin kömür yataklarına sahip Bolivya'daki Huanuni kömür madeninde işçi grupları arasında çıkan çatışmada kocası öldü. Madenciler birbirlerini dinamitlerle öldürdüler. 11 işçi öldü, 50 işçi de yaralandı. Hükümet 1000'e yakın polisle olayları yatıştırmaya çalıştı. O sırada kadın kocasının tabutuna bakmaktaydı. Yüzünün açıkta kalan bölümü güneş ışığıyla teselli olmaktaydı. Ağlayan yası ise örtünün altına saklanmaktaydı.





        Dünyanın en büyük edebiyat etkinliği Frankfurt'taki kitap fuarı'nda bu yıl konuk ülke Hindistan'dı. Fuar boyunca hint edebiyatı tanıtıldı; çeşitli boyutlarıyla hint edebiyatı konuşuldu. Foto-muhabir Jens Meyer Sansktritçe yazılı bir kitap heykelinin arasından hindistanlı bir tanıtım görevlisini kareye aldı.




        Yunanistan'la Norveç arasında oynanan 2008 Avrupa Şampiyonası eleme maçından bir enstantane. Normal olarak tek oyuncunun kotarabileceği anlık markajı Norveç'in 3 oyuncusu birden yapıyor. Haliyle yunan oyuncu Giorgos Samaras, 3'lü beden markajının yanısıra bu açıdan ve o an'da görsel markaja da uğruyor




        Amerika'daki son nascar yarışında 6 araç kelimenin tam anlamıyla birbirine giriyor... Ya da başka bir deyişle yarış pistinin o bölümü 'o' anda otomobil hurdalığının aşina görüntüsünü taklit ediyor

        Yorum

        • Sniper®
          Senior Member
          • 22-06-2005
          • 12987

          #79
          Konu: İşte O an


          Yangın ve balık
          Avustralya'dan bir ‘o’ an. Arkada karanlığı bile aydınlatabilecek büyüklükte bir orman yangını görülüyor. Ancak fotoğraftaki balıkçı sanki arkasındaki olayın hiç farkında değil. O, ‘o’ andaki önceliğiyle meşgul. Büyük bir sükunet içinde noel yemeğinde yiyeceği balıkları tutuyor.



          Çamur sayesinde
          National Geographic fotoğrafçısı Rendy Olson'un Sudan’da çektiği bir ‘o’ an. Sudanlı çocukların ne kadar zor bir yaşam sürdüklerini anlatmaya yeten bir fotoğraf. Yiyecek bulmakta güçlük çeken bu çocuklar, vücutlarını ve başlarını bir gelenekten dolayı böyle çamurla kaplamamışlar. Asıl neden çaresizlikleri, çünkü saçlarındaki bitlerden ancak bu şekilde kurtulabiliyorlar.



          Mona Lisa
          Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bir fotoğraf. Dünyanın en tanınan tablolarından biridir Mona Lisa... Fotoğraftaki evin sahibi de Mona Lisa'nın gerçek hayranlarından biri galiba. Çünkü tablonun, evinin duvarına sığmayacağını anlayınca, yatay olarak yerleştirmiş. Mona Lisa'nın belli belirsiz gülümseyen ve su bikirintisine yansıyan yüzüyle ‘o’ anda oradan geçen biri... Hepsi birlikte bu ‘o’ anı ortaya çıkarmış. Ayrıca bu duvardaki eğer bir baskı değil de boyama işiyse, badanacı ya da yapan her kimse epey maharetliymiş. Fotoğraf “Picture of Excellence” yani mükemmellik ödülü almış. Bizce badanacıya da mükemmellik ödülü verilmeli...



          Mutluluk anı
          Fotoğraf Tayland'da çekildi. Vietnam Savaşı’nın ardından buraya göç eden ailelerin çocukları ***ifle gülümsüyor objektiflere. Fotoğrafçı, ailelerinin zor bir yaşam sürdüğü bilgisini veriyor. Çıplak ayakları, bakımsız halleri de bunu doğruluyor ama gülen yüzleri ve gülümseyen gözleri, çocukların küçük şeylerle kısacık ‘o’ anlarda ne kadar mutlu olabildiğini gösteriyor. Belli ki ‘o’ anda kendilerine yönelen bir objektif, bu ufaklıkları bir hayli sevindiriyor.



          Noel havası Bosna'da çekilen bir fotoğraf . Orada görev yapan Amerikan askerleri düzenledikleri törende Noel şarkıları söylüyor. Belli ki ülkelerinden uzak geçirdikleri Noel'in havasına girebilmek için biraz çaba harcamaya karar vermişler. Yağan karın altında da Noel havasına kendilerini bir hayli kaptırmışlar.



          Kayak
          Kayakla atlama müsabakasından bir spor fotoğrafı. Elde edilen karede, açının ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan bir ‘o’ an. Kayakçı sanki gökyüzünde süzülüyor ve silüeti, sporcunun sağladığı dengeyi ve kendine duyduğu güveni fazlasıyla yansıtıyor

          Yorum

          • Sniper®
            Senior Member
            • 22-06-2005
            • 12987

            #80
            Konu: İşte O an


            AP Ajansı bu 'o' anı, fotoğrafı çeken Filistin'deki foto-muhabiri Emillio Morenatti kaçırıldıktan sonra servise koydu. 3 gün sonra serbest bırakılan Morenatti, fotoğrafı filistinli gerillalar tarafından kaçırıldıktan bir gün önce çekmişti. Ramazan bayramının birinci günü... Gazze'deki stadyumda toplu bayram namazı öncesinde... Yaşlı adam erkenden gitmişti stadyuma... Merdivenlere oturup beklemekteydi. Morenatti ise deklanşöre bastığında ışığın bekleyişini de kayda geçirmekteydi.



            Çok güzel bir doğa fotoğrafı gibi görünüyor ama anlaşılan tabiat böylesi 'o' anları ancak canı yandığında ortaya koyuyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Eyaleti'ndeki orman yangınının dumanı bir yas örtüsü gibi bölgenin üzerine örtülüyor. Yukardan bakıldığında siyaha çalan koyu gri bir örtü... Örtünün altında ise öf***le karışık bir hüzün...



            Uzayda kozmik olarak bizim güneşimizin komşusu sayılabilecek bir süpernova... Yani ölü bir güneş... Samanyolu'ndaki Cassiopeia A... Nasa'nın spitzer uzay teleskobu tarafından çekilen ve renklendirilen bir fotoğraf... Mavi bulutumsu, yıldızın patladıktan sonra yaydığı şok dalgasını gösteriyor. Diğer renklerse yıldız patladıktan sonra yayılanların durumunu gösteriyor. 'O' ansa ışığın dünyaya yolculuğunu gözönüne aldığımızda ölen güneşin 300 yıl önceki halini gösteriyor. Ya da başka bir deyişle 'o' an, Cassiopeia A'nın uzaydaki mezarının fotoğrafı oluyor.




            Hindistan'ın Ahmedabat kenti kriket stadyumu. O sırada bir turnuva için Hindistan'da bulunan ingiliz milli kriket takımı antrenman yapıyor. Ancak antreman sıkıcı olsa gerek seyirciler oyuncuların performansına pek ilgi göstermiyor. Hatta biri uyuyor..



            Batman Gotham City'deki kötülere karşı mücadelesinde işlerini halletmiş, yapacak bir şey kalmayınca da Amerika'nın Florida eyaletindeki Orlando kentine gidip yükseklerdeki becerisini temizliğe adamış. Kostüm, çekim açısı başarılı olunca bu espri akla geliyor. Halbuki Shane Cauley adlı temizlik görevlisi Orlando Bilim Merkezi'nde yapılacak cadılar günü etkinliğinin havasına girmiş.



            İsveç'te yaşayan Türk doğa fotoğrafçısı Serkan Güneş'e bu alanın en prestijli ödülünü kazandıran 6'lı portföy çalışmasındaki 'o' anlardan biri... Serkan Güneş, bu 'o' anı açıklarken, ''Dolunayı görünce hemen ormana koştum. Çevrede ağaçların üzerinde çok sayıda karga vardı ama bu dalı bekledim ve biri konunca iki fotoğraf çekebildim'' diyor. Hasılı tabiat bu beklemenin karşılığında fotoğrafçıya o sabıra ve farklı düşünmeye layık güzel bir armağan sunuyor. Serkan, bu fotoğrafı yorumlarken ölümü, kazayı, tehli***i, uğursuzluğu simgeleyen karganın nefret edilen bir kuş olduğunu ama doğadaki her şeyin ruhani bir yanı bulunduğunu iki önemli simgeyi biraraya getirdiğini belirtiyor. Kargalar sevilmiyorlar ama dolunayın kuşla sohbet ediyor edasına ve dalların buna kulak verir duruşlarına bakılırsa tabiat kargalar hakkında biz insanlar gibi düşünmüyor.

            Yorum

            • Sniper®
              Senior Member
              • 22-06-2005
              • 12987

              #81
              Konu: İşte O an


              Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir adam otobüs bekliyor. Dalıp gitmiş... Yüzünden sıkıntı, sorun okunuyor. Yağmur da bunun farkındaymışcasına damlalarıyla fotoğrafçının çerçevelediği alanda hüzün dokuyor.



              Irak'ın başkenti Bağdat'ta 28 Ekim Cumartesi günü bir pazar yerine füze fırlatıldı. 35 kişi yaralandı 1 kişi öldü. Yaralılardan ikisinin anneleri hastane önünde bir ana gibi derin ve kocaman ağlıyor. Ak başörtüsüne inen ışık da durumu sonradan farketmiş gibi biraz duralayıp gözlerinin orada ve ellerindeki kalın çizgilerde annenin acısına eşlik ediyor.



              Brezilya'da devlet başkanı Luiz Lula Da Silva yeniden seçildi. Sao Paulo'da yapılan kutlamalar sırasında AP foto-muhabir Andre Penner Lula'nın portresini beline dolayan seçmene odaklandı. Belki de Lula'yı bu seçimde de karınlarının daha iyi doyması beklentisiyle yoksulların taşıdığını göstermek istedi.




              Almanya birinci futbol ligi'nden bir enstantane... Bochum'da Bochum'la Volfsburg arasında oynanan maçtan sonra 1-0 galip gelen konuk takımın oyuncularından Polonyalı Krzynowek, zafer püskürüyor




              Peru'nun başkenti Lima'daki boğa güreşlerinde İspanyol matador Alejandro Talavante boğadan darbeyi yemiş hayvanın üzerinden uçuyor . Ancak foto-muhabir Martin Meija, uygun açıdan matadorun hafif yaralandığı bu olayda 'o' an'a saklı espriyi yakalıyor. Matador boğayla tersine birdirbir oynar gibi görünüyor.




              Hindistan'ın Rajasthan eyaletindeki Pushkar kenti, her yıl Ekim sonu Kasım başında 7 gün süreyle büyük bir fuara sahne olur. Ülkenin dört bir yanından köylüler, hayvanlarını, sığırlarını, atlarını ve develerini satmak için buraya götürür. Bu alış-veriş beraberinde eğlenceyi, festivali ve farklı ürünlerin pazarlarını da buraya sürükler. Bir de turizmi... Pushkar deve fuarı artık geleneksel bir etkinlikten öte turistik bir olay olmuştur. 'O'' an'da develer bakıcıları eşliğinde gün batımında karınlarını doyurmaktadır. Ve belki de 'o' an, Pushkar Deve Fuarı'nın turizmden arınmış sade halinin kendini gösterdiği andır.

              Yorum

              • Sniper®
                Senior Member
                • 22-06-2005
                • 12987

                #82
                Konu: İşte O an


                Dünyadan Ramazan Bayramı fotoğraflarıyla başlıyoruz. Önce Filistin... Ap foto-muhabir Muhammed Muheisen, objektifini bir filistinli genç kıza yönelttiğinde Ramallah kenti'nde bir futbol sahasında bayram namazı kılınıyordu. Orada, bir tedirginlik, bir gerilim dolaşıyordu. Bu kadar yıldan sonra Filistin'in havasına sinmişti sanki... Bu durum, ışığın genç kızın yüzünde duraklayışını bile etkiliyordu. Işık, gencin güzel yüzündeki bayram sevincinin gölgelenmesine de razı oluyordu. Filistinli genç kız tam da 'o' anda sanki oradan biraz uzaktaki olayın öncü varlığını bilmeden yakalıyordu. Nitekim bir kaç saat sonra bayramın birinci gününde Gazze'deki bir çatışmada 7 filistinli ölüyordu





                Endonezya... Jakarta'daki eski limanda balıkçıların bayram namazı. Denize açılışlarında belki her defasında veya sık sık tanrı'ya yakarışlarına tanık olan ekmek tekneleri 'o' anda müslüman balıkçılarla saf tutuyor gibi görünüyor.




                Hindistan'ın Kalküta kenti çarşısında bayramın birinci günü... Satıcı çocuğun bu açıdan bakıldığında küçücük bir aralıktan süzülen bayram neşesi, takkelerin renklerini coşturuyor.




                Güney Kore'nin Seogwipo kenti'nde o sırada Amerikan heyeti ile Güney Koreliler arasında serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yapılıyordu. Bu görüşmelerin yapıldığı binanın yakınında bir yerlerde de bu anlaşmayı protesto eden göstericilerle polis çatışıyordu. Taraflar birbirine girdiğinde polis cephesinin ön saflarında sıkışıklık yaşanıyordu. Ap foto-muhabir Ahn Young-joon da, renklerin, çizgilerin ve ışığın kask takırtısına ve canhıraş bağırışlara eşlik ettiği anı yakalıyordu.





                Fotoğraf, tabiatın saklı muzipliklerini yakalayan en güzel araçlardan biri. Bunun tipik bir örneği. Amerika Birleşik Devletleri Arizona'daki Yuma kentinde bir aracın ön camına düşen yağmur damlaları, pozisyonlarına göre ve adeta meşreplerine göre, berideki Amerikan bayrağını yansıtıyorlar. Foto muhabiri Alfred J.Hernandez uygun açıyı elde edince de bu hercümerci, yani ışıkla darmadağın oynaşı açık ediyorlar.





                Sonbahar fotoğrafları peşpeşe gelmeye başladı artık. Amerika Birleşik Devletleri'nin Pennsylvania eyaleti'ndeki ulusal park'ta Gifford gölü sahilinde düşmüş ölü akağaç yaprakları... Yapraklardan birini okşayan su, ilkbahar ve yaz anıları yüzüsuyu hürmetine oracıkta ve kendi çapında küçücük ve anlık bir cenaze töreni düzenliyor.

                Yorum

                • Sniper®
                  Senior Member
                  • 22-06-2005
                  • 12987

                  #83
                  Konu: İşte O an


                  Iran’da siyasi durum İran'da, Anayasa Koruyucuları Konseyi'nin, reform yanlısı adayların milletvekili başvurularını reddetmesiyle başlayan kriz devam ediyor. Fotoğraftaki konuşmacı, reform yanlısı siyasetçilerden biri. Yanıbaşındaki kadın da belki ‘o’ anda salonda sessizliği sağlamaya çalışıyor ama ‘o’ an ülkedeki siyasi durumu da anlatabiliyor...



                  20 yas kutlamasi
                  Japonya'da çekilen bir fotoğraf. Tokyo'da bir lunapark ve bir eğlence anı. Bu görüntü, lunaparktaki gençkızların oldukça ***ifli olduğunu anlatmaya yetiyor, ama fotoğraftaki bir ayrıntı da merak uyandırıyor. Çünkü genç kızlar, aslında bir lunaparkta giyilmesi pek de uygun olmayan kostümler içinde görülüyor. Fotoğrafçı da genç kızların Japonya'da yetişkinliğe adım olarak nitelendirilen 20. yaş günlerini kutladığını ve bu nedenle kimonoları ile lunaparka geldiği bilgisini veriyor





                  “Engel”li at yarisi
                  Engelli at yarışı sırasında elde edilen bir ‘o’ an. Bu karede jo*** ve atının engeli aştıktan hemen sonraki anlarını görüyoruz. Jo***i endişeli bakışının atın bu ‘o’ andan çok zarar görmediğini de belirtiyoruz.



                  Sorf ***fi
                  Londra'da bir sörf yarışı sırasında çekilen bir fotoğraf. Yarışmacılardan birinin rüzgarla ve dalgalarla mücadelesi, güneşin ışıklarıyla da biraraya gelince bu çarpıcı görüntü ortaya çıkıyor. Bu görüntü, doğa sporlarının yarattığı heyecanı ortaya koyuyor ve hatta vücudun ürettiği adrenalini bile gösteriyor.

                  Yorum

                  • Sniper®
                    Senior Member
                    • 22-06-2005
                    • 12987

                    #84
                    Konu: İşte O an


                    Polisle mucadele
                    Güney Kore'de bir protesto… Göstericilerden biri biraz inatçı çıkmış ve polise boyun eğmemekte biraz ısrarcı olmuş anlaşılan. Elindeki süpürge kırılmış ama o vazgeçmemiş. Süpürgenin sapıyla da olsa polisle mücadelesini sürdürmüş. Onca polisin tek bir kişi karşısında böylesine korktuğuna, çekindiğine bakılırsa mücadelesinde 'o' anda başarılı da olmuş.





                    Buyuklere ozenince
                    Çocuklar, özellikle de kız çocuklar büyüklerinin giysilerini giymeye bayılırlar ve yer Afganistan olunca da bu 'o' an ortaya çıkar... Afganistan'ın Başkenti Kabil'de, muhtemelen evcilik oyunu sırasında elde edilen bir 'o' an... Yaşça büyük olan kız, kendisi için dikilen burkasını giymiş ama annesi gibi olabilmek için topuklu ayakkabılarını almak yeterli olmuş...




                    Dalgali bir gun
                    Fotoğraf Avustralya açıklarından, okyanustan... Avustralya donanmasından bir gemi yasadışı avlanma ile mücadele için devriyede… Havanın sert olması sebebiyle devriye gemisinin burnu dalgalardan ötürü havalanmış ve denize çarpmış. 'O' anda da kaptan köşkündeki bir denizci deklanşöre basınca bu etkileyici görüntü ortaya çıkmış.





                    Estetik sporla birlesince
                    Bir spor dalı çok estetik olunca bu özelliği sadece hareketli anlarda ortaya çıkmıyor... Estetik, zamanın donduğu 'o' anda da kendini gösteriyor. Budapeşte'de çekilen bu fotoğraf da Rus çiftin gösterilerini tamamladıkları 'o' anda yakalanmış. Tek vücut olmuşlar ve bir örümceği andırıyorlar. Kıyafetleri de birbiriyle bütünleşince bu muhteşem 'o' an çıkmış ortaya...




                    Cocuklari ugrasi
                    Iraklı iki küçük çocuğun uğraşı insanı gülümsetiyor. Önde bir köpek yavrusu, arkada ellerinde bir parça yiyecekle iki Iraklı çocuk. Belli ki köpek yavrusunu beslemekteler... Ve belli ki köpek yavrusu da onları yok saymakta ısrarlı. Güneş batmak üzereyken çekilen bu fotoğraf, çocukların çevrelerinde olup bitenden çok kendi dünyalarındaki uğraşlarla ilgilendiklerini gösteriyor. Onlar için 'o' anda, ne ülkelerindeki savaş, ne de ülkenin son durumu pek birşey ifade ediyor... Onlar için 'o' anda, o yavru köpeğin gönlünü kazanmak önem taşıyor...

                    Yorum

                    • Sniper®
                      Senior Member
                      • 22-06-2005
                      • 12987

                      #85
                      Konu: İşte O an


                      Okul
                      Dünyanın en yeni petrol üreticisi Çad’da bir okul... Bu ülkenin çocuklarının durumu da Afrika ortalamasını yansıtıyor. Yani petrol üreticisi Çad’da çocukların yüzde 60’ı eğitim olanağından yoksun bulunuyor. Bu çocuklarsa Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın yardımlarıyla ‘o’ anın yansıttığı koşullarda eğitim görüyor. İlk sıradaki kızlar, elle tutulurcasına yoğun bakışlarıyla foto muhabirini tutmaya çalışıyor. (Associated Press / Sayyid Azim)




                      Felaketin özeti
                      Yaşlı kadın Filipinler’de Leyte Adası’ndaki heyelandan sağ kurtulan sayılı insanlardan biri. Toprak kayması bir kasabayı adeta yuttu. 107 kişinin cesedi çıkarıldı, 900 kişi toprak altında. Yaşlı kadın, kasabanın yakınlarında oluşturulan merkezde barındırılıyor. ‘O’ anda tek gözünde kalan yaşam ışığının son pırıltılarıyla, yüzündeki çizgilerle ve hatta yorgun ak saçlarıyla felaketi özetliyor. (Associated Press / David Longstreath)




                      Afganistan kuş gribi olursa
                      Uzmanlara göre, kuş gribinin Afganistan’da da ortaya çıkması kaçınılmaz. Yine uzmanlara göre, hükümet bu konuda hiç bir adım atmıyor. Ve ‘o’ anda birden bire karşımıza çıkar gibi görünen kadın, Kabil’de satmak için pazara götürdüğü tavuklarla müşteri bekliyor. Kadının geçim umudunun tavukları tutuşu, gizli bakışların yayıldığı burkanın ‘o’ andaki meydan okuyuşu, eğer patlak verirse kuş gribi salgınının Afganistan’da nelere yolaçabileceğinin ipuçlarını veriyor. (Associated Press / Rafiq Maqbool)






                      “Bu kaşıntı da ne?”
                      Kına 9 aylık. Fotoğrafı çeken anne Ayşe Akbaş’ın verdiği bilgiye göre, mimiklerini keşfetmeye ve yüzünü tanımaya başladığında yaptığı ilk hareketlerden biri olarak ‘o’ an, Kına’nın kişisel öyküsünde tarihe geçiyor. Ama Kına o sırada diş çıkarıyor, dolayısıyla kaşınıyor. O yaştaki çocukların mimikleri biz, anne ve babası dışındakiler için bilmece gibidir ama bakışlar o kadar güçlü ki, herhalde Kına dehşet bir şaşkınlıkla diş kaşıntısını soruyor. (Ayşe Akbaş)




                      Tesadüfi sevgi
                      Nam Choke adlı erkek fille Boonrawd adlı dişi fil, Tayvan’daki fil kampında oynaşıyor. Ve ‘o’ an, tesadüflerin de “Seni seviyorum” diyebileceğini kanıtlıyor. (Reuters / Sukree Sukplang)






                      Sessiz mesaj
                      Fotoğraf Kudüs’te çekildi. İki Filistinli, Cuma namazı kılmak için El Aksa Camii’ne gitmeden önce İsrail polisinin izin vermesini bekliyor. İsrail, 45 yaşın altındaki Filistinliler’in El Aksa Camii’ne girmesine izin vermiyor. AP Ajansı’ndan Enric Marti, tek bir kareyle yılların birikmiş öfkesini ‘o’ ana sığdırıyor. Özellikle sağdaki adam., dilinin değil gözlerinin ucuna gelmiş ifadeyi, sessiz bir mesaj olarak ‘o’ ana yayıyor. (Associated Press / Enric Marti)






                      Ruh temizliği
                      Hindistan’da Allahabat kentinde bir baba, 1 buçuk yaşındaki oğlunu inanışına göre, ruhu yıkansın diye Ganj Nehri’ne daldırıp çıkarıyor. Baba, oğlunun ruhunun yıkandığına inanıyor ama çocuk ne bilsin, ‘o’ anda ruhu temizlenmekten ziyade ruhu korkuyor. (Associated Press / Rajesh Kumar Singh)

                      Yorum

                      • Sniper®
                        Senior Member
                        • 22-06-2005
                        • 12987

                        #86
                        Konu: İşte O an


                        Anne ve bebek
                        Zambia, Afrika'da demokrasinin nispeten sorunsuz yürüdüğü ülkelerden biri. Yeniden aday olan ülkenin devlet başkanı Mwana-wasa önceki seçimde yüzde 29'la bu göreve gelmesine rağmen yolsuzlukla mücadelesi ve ekonomik başarıları nedeniyle gelişmiş ülkelerden destek alıyor. Uluslararası bağışlayıcılar da bu ül***e yardımları tereddütsüz yapıyor. Bir köyde oy kullanan güzel anneye ve güzelim bebeğine düşen ışık da sanki bunları biliyor da 'o' an'da ona göre davranıyor.






                        Muzip protestocu
                        Şili... Başkent Santiago'da öğretmenlerin daha yüksek gelir için düzenledikleri protesto gösterisinde bir öğrenci penguen kılığında polislerin önünde. AP fotoğrafçısı Roberto Candia, şirin ancak kızgın ama barışçı direnişin etkisinin sindiği anı tam zamanında yakalıyor. Kalkanlı, coplu ve çelik yelekli güç 'o' an'da penguen kıyafetinde toplanmış esprili gücün karşısında tereddüt ediyor.







                        Yoksul bekleyiş
                        Hindistan'ın kuzeydoğu'ndaki Siliguri kenti'nde bir grup sokak çocuğu bir yardım kuruluşunun dağıtacağı giysiler için bekliyor. Avuçlarının, içlerindeki ışıkla birlikte daha önemli ihtiyaçlarının karşılanmayacağını bilir gibi bir halleri var. Şefkate ve sevgiye, ilgiye pek el uzatmaz ki insanlar...






                        Yalnızlığın fotoğrafı
                        Mısır'da Nil nehri deltasındaki balık çiftliğinin bekçisi kulübesinde namazını kıldıktan sonra kontrole çıkıyor. Modeliyle, dokusuyla ve renkleriyle anlık yalnızlığın fotoğrafı... Adam yalnız, yalnızlığın derin mavisine bürünen Nil de orada 'o' an'da yalnız.







                        Lenin heykeli
                        Soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin eski uyduları Romanya ve Bulgaristan'ın, yavaş reform süreçlerine ve 1 yıllık erteleme tahminlerine rağmen 2007'de Avrupa Birliği'ne katılmaları bekleniyor. Romanya'nın başkenti Bükreş'in arka mahallelerinden birinde bir depoya atılmış lenin heykelinin fotoğrafını çeken turistin fotoğrafı bu haber için ajansın servisinde.





                        Üvez ağacı ve mitoloji
                        İsviçre Alpleri'nde fotoğrafçılıkta makro diye bilinen çok güzel bir yakın plan çalışması. Bir Üvez ağacının yaprakları... Üvez ağacı Roma ve Kelt mitolojisinde zanaatkarların ve bilgeliğin tanrıçası Minerva'nın veya Brigit'in kutsal ağacı olarak bilinirdi. Sabah çiğini yapraklarının ucuna böylesine maharetle dizilmesi, o mitolojik yakıştırmaların masalını fısıldıyor. Hem ayrıca bir efsaneden ötürü bu ağacın işitebilenlere fısıldayacağı sırları olduğuna inanılıyor.

                        Yorum

                        • Sniper®
                          Senior Member
                          • 22-06-2005
                          • 12987

                          #87
                          Konu: İşte O an


                          Pakistan�da iftar hazırlığı
                          Sıra pivaza yani haşlanmış fasulyeye gelmiş. Pakistan'da Karaçi kenti'ndeki bir camiide toplu iftar için tabaklar hazırlanıyor. O an'ın geneline sinmiş ibadet huzurunda tabaklardaki yiyeceklerin çeşitliliği, renklerin canlılığı iftarın olgun sabırsızlığını anlatıyor.






                          Yoksulluk gökten inmedi
                          Dominik Cumhuriyeti'nde yoksulluğa karşı düzenlenen bir kampanyaya katılan bir çocuk mimikleriyle protesto ediyor. Yüzündeki boyanın, arkasındaki yüzden yayılan gerçek duygularla bir samimiyeti var. Oxfam adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun bu kampanyadaki sloganı ''yoksulluk gökten inmedi''. Kompozisyonun sol tarafındaki flu figürünse küresel ticaretin haksızlıklarını temsil eder bir edayla 'o' an'da bu slogana karşı bir samimiyetsizliği var.






                          Filistinli kadınların öfkesi
                          Filistin'de Batı Şeria'daki Nablus kenti yakınlarında bulunan israil kontrol noktasında kadınlar, gölgesi duvara vuran bir israil askerinin gözlemi altında sırada bekliyor. Halleri, ellerindeki eşya hatta kucaklarındaki çocukları filistinlilerin günlük yaşantılarının öfke biriktiren zorluklarını renkler ve ışığın diliyle seslendiriyor. İsrail askerinin gölgesi günlük rutinin duyarsızlığını yansıtıyor. Kadınların öfkeleri ise üzerlerindeki gölgelerde bekliyor.






                          Beyaz Saray gezisi
                          Şanslılar. Memnunlar da... Zira Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da Beyaz Saray'ı gezen turistler, geziyi renklendirecek bir olayı izliyorlar. O sırada bir iç geziye çıkan başkan Bush'un helikopteriyle Beyaz Saray'dan ayrılışını seyrediyorlar.






                          Sisle ölen tabiatın gözleri
                          Yangından sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin California Eyaleti'ndeki Frazier Ulusal Parkı... Bu tür fotoğraflar her zaman hüzünlüdür ama AP fotoğrafçısı Nick Ut, yaslı gökyüzünün indirdiği sisle ölen tabiatın gözlerini kapayışını yakalıyor.





                          Madame Butterfly
                          Ve son olarak nefis bir sanat fotoğrafı. New York Metropolitan Operası'nda Pucci'nin Madame Butterfly operasının kostümlü provası. Fotoğrafçı Mary Altaffer, operayı sahneye koyanların titizliği ve başarısını mahçup etmiyor.

                          Yorum

                          • Sniper®
                            Senior Member
                            • 22-06-2005
                            • 12987

                            #88
                            Konu: İşte O an


                            Haksızlığı anlatan bakışlar
                            Fransa'da aylar önceki isyanın merkezlerinden biri olarak kabul edilen Paris'in Güneyi'ndeki Cachan bölgesinden tahliye edilen afrikalı yasa dışı göçmenler, yerleştikleri bir spor salonunda toplanıyorlar. Bu topluluk, o bölgeden çıkmayı reddetti. Bunun üzerine polis zorla tahliye etti. Olay Fransa'da hararetle tartışılmaya başlandı. Kadınlar toplanma telaşı içinde kendi hallerindeyken, uğradıkları haksızlığı ve şikayeti anlatmak o an'da iki küçücük göze düşmekteydi.





                            Ramazan bekleyişi
                            Körfez ülkelerinden Bahreyn'de bir şii müslüman, 23 Eylül günü güneş batarken gökyüzünde yeni ayın görünmesini bekliyor. Bahreyn'deki sunni yönetim diğer sunni ülkelerde olduğu gibi ramazan ayı'nın 23 Eylül Cumartesi yeni ayla birlikte başladığını ilan etmişti. Ama Bahreyn'de nüfusun çoğunluğunu oluşturan şiiler İran veya Irak'taki dini önderlerin yeni ay'ın göründüğünü ilan etmesini bekliyordu. Fotoğraftaki şiinin oruç ibadetine sabırsızlığı bu görüntüsünden bile belli oluyordu.





                            Askeri kontrol
                            Filistin'de Batı Şeria'daki Hebron kenti yakınlarında bir israil askeri kontrol noktasında filistinli gencin üzerini arıyor. AP Ajansı'ndan Nasser Shiyoukhi, açıyı böyle ayarlayınca 'o' an'daki dengesizliğin derinlerinde yatan eşitler arasındaki tedirgin diyalog duvara yansıyor.






                            Çekirge istilasının ardından
                            Meksika'nın tatil beldelerinden Cancun kenti'nin yoksul dış mahallelerinden birinde 4 yaşındaki Diana Rubi Pech Dzu, çekirge istilasının ortasında kalmış olanları şaşkınlık ve dehşetle izliyor. Ama uygun ışık ve uygun açıyla 'o' an'da sanki tabiat çocuğa ''olur böyle şeyler'' nasihatı çekiyor.






                            Atlıkarınca neşesi
                            Amerika Birleşik Devletleri'nin Montana Eyaleti'ndeki Livingston kenti parklarından birinde 2 yaşındaki Moira atlıkarıncada. Saçlarında bile oynaşan neşe, hınzırlıkla karışık bir hafif korku ve riski göze almanın sevimli gururu. Moira bu tür anlarda bir çocuğun yaşadığı bütün duygularla poz veriyor

                            Yorum

                            İşlem Yapılıyor
                            X